Два антирекорда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Два антирекорда

Два антирекорда

Холандските и белгийските инвестиции в България през миналата година са стигнали най-ниската си стойност от влизането на страната в Европейския съюз

13601 прочитания

За поредна година Холандия е инвеститор номер 1 в България. Както добре е известно зад формалното лидерство на страната стоят още по-формални причини -  почти 120-годишната й история на данъчни облекчения. Това я прави привлекателна не само за регистриране на големи международни компании с подразделения в целия свят, но и за български фирми, които избират "страната на лалетата", за да си осигурят по-голям комфорт от властите в България.  И тъй като официалната статистика отчита произхода на инвестициите по мястото на регистрация на компанията, е много трудно да се отсее каква част от холандските вложения в България са на реални фирми от Холандия. Само за пример - "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България", които бяха в топ 3 на най-големите компании в страната с общи приходи над 10 млрд. лв. за 2011 г. (според последната класация "Капитал 100"), са регистрирани тук през холандски дружества и попадат в официалната статистика за Холандия.

В негативна светлина

Въпреки силната си притегателна сила през 2012 г. холандските инвестиции отчитат сериозен антирекорд, като намаляват до най-ниската стойност – 475.3 млн. евро, след влизането на България в Европейския съюз. Въпреки това не може да пропуснем и фактът, че за последните 10 години нетният поток на инвестициите от Холандия никога не е бил отрицателно число. С подобно постижение не може да се похвали дори и традиционният конкурент на страната за челното място по размер на инвестициите -  Австрия, чийто нетен размер за 2012 г. е отрицателен  (-167.1 млн. евро).

С негативен рекорд през миналата година се отличава и съседната на Холандия - Белгия. Освен че са свързани от стотици години с близки култури и по географски и социален признак, историческите връзки на двете страни определят и икономическото им сътрудничество. Въпреки че Белгия не може да се похвали с рекордите на Холандия като инвеститор в България, страната също има своите силни години, като например тази на членство на България в ЕС. През 2012 г. обаче белгийските инвестиции, подобно на холандските, са се стопили почти два пъти в сравнение с 2011 г. до едва 32.7 млн. евро, което е най-ниската им стойност след 2007 г.

И един позитивен рекорд

На фона на лошите данни за инвестициите търговско-икономическите отношения между България и Холандия отчитат един положителен рекорд – стокообменът между двете страни през 2012 г. е бил 2.23 млрд. евро, което е най-голямата му стойност за последните 10 години. И миналата година обаче България е нетен вносител от Холандия – факт, който не се е променял през последните 10 години. Променя се само дупката в търговията, като за съжаление през 2012 г. отрицателното търговско салдо нараства чувствително до 750 млн. евро и се доближава до нивата от кризисната 2008 г., когато надхвърляше 800 млн. евро. Силни са и връзките с Белгия, като през миналата година дори след отчетения спад на износа стокообменът възлиза на 2.34 млрд. евро.

Кои са холандските и белгийските инвеститори

Общото между тези две страни като чуждестранен инвеститор е, че преобладават малките и средните компании. Традиционно привлекателни за холандските компании са сектори като селско стопанство, хидравлично инженерство и пречистване на водите, консултации в областта на евроконсултирането и др. Напоследък обаче се обособяват и някои по-нови направления като IT  и аутсорсинг, транспорт и логистика, хранително-вкусова промишленост и др. Има, разбира се, и големи и познати имена, които от години са в България, като холандската финансова група ING, която има банков клон и пенсионно дружество. С веригите си бензиностанции пък е позната Royall Dutch Shell, холандски е собственикът и на пивоварна "Загорка". С разнообразно портфолио от бизнес дейности холандската Philips присъства в над 100 страни в света, сред които и България, а през миналата година е отчела продажби от 24.8 млрд. евро. В края на 2012 г. компанията оборудва най-новата кардиологична болница"Сити клиник" с апаратура за образна диагностика, оборудване за сърдечно-съдови манипулации, цялостен болничен пакет и осветление.  В началото на май миналата година холандската KWT Holding откри в Симитли фабрика за пречиствателни съоръжения – шлюзове и клапи, които ще се произвеждат тук и ще се изнасят за Холандия. Стойността на инвестицията е 1.3 млн. евро и 25 нови работни места. От Страната на лалетата е и инвестицията на логистичната Jan de Rijk Logistics в Севлиево, където компанията е изградила своя база и към края на 2011 г. притежава 139 товарни автомобила, а броят на заетите в нея е 222 души. От белгийските компании по-големите и разпознаваеми имена са от химическата индустрия – девненските "Агрополохим" и "Солвей Соди". Освен за холандски хранително-вкусовата промишленост е привлекателна и за инвеститори от Белгия. Белгиецът Винсент Ромбаут създава през 1999 г. компанията за индустриален кетъринг "Либърти Фуд Сървисис". След инвестиция от 2.5 млн. евро от миналата година  се фокусира повече върху производството на храна.

Белгийски инвестиции има и в технологичния сектор. Производителят на полупроводници Melexis е в България от 2000 г., а от септември 2006 г. отвори в София завод за инфрачервени температурни сензори и електроника за охладителните системи на автомобила на стойност 5 млн. евро като част от инвестиционната си програма за 30 млн. евро.

Какво не й достига на България

Корупция, бюрокрация и лоша инфраструктура са само част от характерните за България минуси, които отблъскват и пречат на чуждестранните инвеститори. "Когато започнахме големия си инвестиционен проект, видяхме и усетихме огромните възможности за рекет от страна на електрическата компания, които бяха достатъчни да уплашат всеки инвеститор", разказва Винсент Ромбаут, основател на "Либърти Фуд Сървисис". Недоверието в прозрачността и стабилността на правната среда пък е основна спънка за бизнеса според Величка Терзиева, управляващ директор на българския филиал на белгийската консултантска група Euro Consultants, специализирана в областта на хранително-вкусовата промишленост. Според нея България трябва да работи в посока облекчаване на административната тежест за бизнеса, отстраняване на ограниченията пред конкуренцията, стимулиране на малкия и средния бизнес и разширяването на средната класа, както и за хармонизиране на триадата институции -  бизнес - академични  среди.

Списъкът с пречки за правене на бизнес се допълва от холандския посланик Карел ван Кестерен, според когото такива са непредвидимата регулаторна рамка и липсата на върховенство на закона. Има нужда и от развитие на електронното правителство, подобряване на инфраструктурата и процедурите за уреждане на търговски спорове. "Един холандски инвеститор, който наскоро създаде много успешен бизнес в България, сподели с мен, че му е отнело 7 години, за да реализира напълно инвестиционния си проект", обясни Ван Кестерен. В този случай инвеститорът е имал търпението и гъвкавостта да се адаптира, тъй като е сравнително малка семейна компания, но  по принцип това е твърде дълго време за  корпоративния бизнес.

С какво привлича

Освен конкурентоспособни заплати, които предлагат и страни като Китай, и ниските данъци България е привлекателна и с близостта си до Западна Европа, особено с инвестициите в инфраструктура, които бяха направени и се правят, и стандартите за качество на ЕС, обяснява посланикът на Холандия у нас.

Когато идва в България през 2005 г., Йерун ван Хертум, управляващ директор на българското звено на холандския софтуерен разработчик ISDC, търси просто висококвалифицирани служители, които да обичат работата си. Това, което го привлякло в българските софтуерни кадри, било желанието да програмират. Липсата на местно ноу-хау в областта на индустриалното хранене и възможностите, които поражда това, се оказват притегателната сила за белгиеца Винсент Ромбаут, който от около 14 години е предприемач в България и по думите му продължава да вярва в България и остава тук "в добри и лоши времена". Според него най-големият актив на страната остава земеделската земя, а селското стопанство трябва да бъде една от топ дейностите в България.

Неизползваният потенциал

Потенциалът на връзките на България с двете страни обаче далеч не е изчерпан. "Виждам много възможности за разширяване на отношенията в области, в които холандските компании традиционно са силни, като агро- и водния сектор, преработватето на отпадъци и логистиката", казва Ван Кестерен. По думите му определения от правителството приоритетен сектор като иновациите също е сфера, в която холандските фирми имат какво да предложат.

За поредна година Холандия е инвеститор номер 1 в България. Както добре е известно зад формалното лидерство на страната стоят още по-формални причини -  почти 120-годишната й история на данъчни облекчения. Това я прави привлекателна не само за регистриране на големи международни компании с подразделения в целия свят, но и за български фирми, които избират "страната на лалетата", за да си осигурят по-голям комфорт от властите в България.  И тъй като официалната статистика отчита произхода на инвестициите по мястото на регистрация на компанията, е много трудно да се отсее каква част от холандските вложения в България са на реални фирми от Холандия. Само за пример - "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България", които бяха в топ 3 на най-големите компании в страната с общи приходи над 10 млрд. лв. за 2011 г. (според последната класация "Капитал 100"), са регистрирани тук през холандски дружества и попадат в официалната статистика за Холандия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  "Освен конкурентоспособни заплати, които предлагат и страни като Китай, и ниските данъци България е привлекателна и с близостта си до Западна Европа, особено с инвестициите в инфраструктура, които бяха направени и се правят, и стандартите за качество на ЕС, обяснява посланикът на Холандия у нас."
  Ама как бе ?
  Те магистралите и инфраструктурата не се ядат !
  Какво иска да каже този посланик че СтаниШЕФ е грешал ли ?
  Той не знае ли че СПИН-озната партия е права дори когато греши ?

 • 2
  comandante avatar :-P

  Нормално за какво да инвестираш в най-бедната страна на ЕС?
  Няма вътрешно потребление, работната ръка масово няма никаква квалификация, политиците са неуки а имотите са силно надценени !
  Инвестицията в България няма никаква доходност освен ако не е обвързана с организираната престъпност и подкупните политици !

 • 3
  nuzzo avatar :-|

  Защо Холандия, въпреки по високите си данъчна и осигурителна тежест, е предпочитана държава за основаване на дружества и развиване на бизнес, е добре обяснено в цитирана статия:

  http://www.capital.bg/biznes/2012/04/18/1810352_topliiat_fiskalen_klimat_na_holandiia/

  Та ще е добре всички следващи управляващи да си направят правилните изводи, що въпреки най-ниските ни подоходни и корпоративни данъци, инвестиционният климат в България е меко казано трагичен.
  И на това от горе някой(ако дойдели на власт) искат и да увеличават данъците в България. На какво отгоре....?!?!?

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  На господина с кетеринга трябва само да припомним под сурдинка, че трупането на напълно ненужни леглодни е основният инструмент на повечето наши болници да си вържат бюджета. Тоест, да внимава какво си пожелава, че ако станем наистина що-годе нормална държава, туку виж се изпарила и клиентелата му :-)

 • 5
  bbs avatar :-P
  Lord

  Бях на конференция в Брюксел миналата седмица, където Винсент Ромбаут говори и беше изключително позитивно настроен към България. На практика всяко второ изречение беше в стил "Заслужава си да правите бизнес там". По някаква стара причина, в българска медия не върви да се пише нищо добро за България, та както винаги сигурно са подбирали всяка пета дума на Винсент, за да извадят всичко негативно. Останалото не са го споменали, че да не звучи статията излишно оптимистично.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#1] от "bz":

  Айде сега, пак завъртя плочата... Всички знаем, че тия крадяха колкото и ония, затова хората излязоха на улицата. А магистралите са важни, но иди го обясни на онези, дето се палят по площадите от отчаяние.

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  P.S.

  Мария, не разбрах само как в екипа на "Капитал" решихте да разделите една обща тема на две статии, свързани с холандските инвестиции. Толкова ли няма за какво да пишете?

 • 8
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#6:"КЛЮЧАРЪ"]А магистралите са важни, но иди го обясни на онези, дето се палят по площадите от отчаяние.[/quote]
  За психично болни хора съществуват съответните здравни заведения.
  Ако смятате че самозапалващи се хора са най-здравомислещите в България и всички останали трябва да ги слушаме какво да правим и накъде да върви България значи сте също толкова болен колкото са те.

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#8] от "bz":

  Отговорът ти, май френд, е тенденциозен и подвеждащ.

  Явно не си схванал, но в изречението, което цитираш акцентът не е в самозапалването, а в ОТЧАЯНИЕТО на хората и отказът ти да го признаеш говори само за тотален гьонсуратлък. Никой никъде не споменава, че това са най-здравомислещите, освен това самите те не са претендирали да водят България накъдето и да е.

  В крайна сметка, след като си толкова убеден, защо не излезеш пред някой митинг и не заявиш на протестиращите, че са психично болни?

  Ако действително вярваш на това, което пишеш, значи си неспособен да видиш по-голямата картина в България, т.е. фактите - половината население е на прага на бедността или отвъд него, 15-20% живеят горе-долу добре, а останалите се чудят на къде да емигрират. И твоите идоли от герББ не направиха нищо за да променят това.

  Между другото, опитите ти да изкараш опонентите си социалисти, комунисти или с каквито и да е партийни цветове не вървят. Смешни са.

 • 10
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#9:"КЛЮЧАРЪ"]Никой никъде не споменава, че това са най-здравомислещите, освен това самите те не са претендирали да водят България накъдето и да е. [/quote]
  Ама вЕрно ли ?
  Човекът който се запали във Варна искаше моментално и веднага да си подаде оставката кмета и общинския съвет избран от хората на легитимни избори. Точно неуравновесени кресливи типове дълбоко неудовлетворени с идиотски действия се опитват да се наложат над решенията на мнозинството.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.