Икономическото доверие в еврозоната отново се влошава

Потребителите във валутния съюз стават сравнително оптимистични, особено в Германия

Събитията в Кипър тепърва ще се отразят и на потребителското доверие
Събитията в Кипър тепърва ще се отразят и на потребителското доверие    ©  Reuters
Събитията в Кипър тепърва ще се отразят и на потребителското доверие
Събитията в Кипър тепърва ще се отразят и на потребителското доверие    ©  Reuters

Икономическото доверие в еврозоната се е влошило през март, прекъсвайки поредицата от четири месеца на растеж, показват данните на Европейската комисия. Подготвяният от комисията индекс се е свил до 90 пункта спрямо 91.1 през февруари. Понижението беше очаквано заради кризата в Кипър и прогнозите, че валутният съюз няма да излезе от рецесията и през първото тримесечие на годината, но икономистите предполагаха, че свиването ще е по-слабо.

Усещане за криза

"Усещането за криза и несигурността се завръщат. Данните показват, че еврозоната все още е далеч от излизане от рецесията и свиването на икономиката ще продължи и през първото тримесечие", коментира пред Reuters Карстен Брзески, икономист в ING. Анализаторите отбелязват, че това изследване дава първата картина на ефекта върху бизнес доверието от ситуацията в Кипър, която отново събуди страховете за стабилността на банковия сектор в региона. Политическата нестабилност в Италия, до която доведоха резултатите от последните парламентарни избори, също е допринесла за влошаването, заявяват експертите.

Понижението на индекса сложи край на периода на повишаване на икономическото доверие, започнал миналия ноември. Основен фактор за влошаването е свиването при производствения сектор, чийто подиндекс е спаднал до минус 12.5 пункта от минус 11.3 през февруари. Еврокомисията отчита "значителен спад" на оценките, които производителите са дали за експортните си поръчки, които досега компенсираха свиването на потреблението на вътрешните пазари. Секторът на услугите също е прекъснал тенденцията на ръст, която поддържаше от октомври. Съответният показател се е свил до минус 6.7 пункта спрямо 5.3 предишния месец.

Потребителски оптимизъм от Германия

Единственият положителен момент в данните на комисията е потребителското доверие, което остава сравнително стабилно и се повишава леко от минус 23.6 до минус 23.5 пункта. Отделно проучване на фирмата за маркетингови изследвания GfK показва, че потребителското доверие в най-голямата европейска икономика - Германия, също остава стабилно.

Проведеното сред 2 хил. германци изследване, измерващо очакванията на потребителите за предстоящия месец, се е задържало на ниво 5.9 пункта през април въпреки лекото понижение на оптимизма за бъдещите приходи. GfK обаче посочва, че анкетите са проведени, преди да стане ясно, че вложителите ще бъдат принудени да се включат в спасителния пакет за местните банки. "Случващото се в Кипър вероятно ще натежи на потребителския климат, но запазваме прогнозата си, че потребителските разходи ще нараснат с 1% през тази година", заявяват от GfK.

Германските потребители остават оптимисти за икономиката на страната вече трети пореден месец, въпреки че БВП се сви с 0.6% през последното тримесечие на миналата година. Анализаторите обаче са единодушни, че икономиката ще се върне към слаб растеж в началото на 2013 г., въпреки че индексът на бизнес климата Ifo спадна през март.

Великобритания е на път към тройна рецесия

Резкият спад на индустриалната продукция и износа е свил БВП на Великобритания през последното тримесечие на миналата година, съобщава Reuters. Ако свиването на икономиката продължи и в първите три месеца на тази година, страната ще изпадне в рецесия за трети път от 2008 г. насам. Според официалната статистика БВП е спаднал с 0.3% през периода октомври-декември. През тримесечието дефицитът по текущата сметка се е увеличил до 14.037 млрд. паунда (21.3 млрд. долара), надхвърляйки прогнозите на икономистите.

"Данните за търговския баланс показват, че страната се представя ужасно по отношение на износа. Според мен поуката е, че докато основните външни пазари на Великобритания са в рецесия, поевтиняването на паунда няма да помогне особено", коментира Алън Кларк, икономист в Scotiabank. На тримесечна база индустриалното производство в страната се е свило с 2.1% - най-големият спад от първото тримесечие на 2009 г. От своя страна износът се е понижил с 2%, което е било само частично компенсирано от повишаването на разходите на домакинствата с 0.4%.

Засега данните за икономиката през първото тримесечие са смесени. Производството е продължило да се свива през януари, но основният сектор на услугите отчете подобрение през февруари. Някои анализатори обаче предупреждават, че студеното време и снеговалежите през периода ще са достатъчни, за да подтикнат слабата икономика към нова рецесия. Според последните прогнози британската икономика ще нарасне с едва 0.6% през годината – наполовина по-малко, отколкото се очакваше доскоро.

Още от Капитал