Кметска забрана за инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кметска забрана за инвестиции

Кметска забрана за инвестиции

Невероятните приключения на един кабелен оператор в Хасково

Паулина Михайлова
15125 прочитания

Вече шест години кметът на Хасково Георги Иванов спира инвестицията на "Еском" чрез високи такси или постоянни откази
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
150

души работят в хасковския оператор, а оборотът на компанията през 2011 г. е 4.5 млн. лв.

Между пет и шест години. Толкова продължават опитите на един кабелен оператор да изгради собствена канална мрежа в един средно голям български град. При това - абсолютно безуспешно. Не заради липса на пари, желание или адекватни проекти, а просто заради административни спънки от местната власт. Историята можеше да е весела, ако не беше тъжна. И можеше да има място да наречем фарса спор - ако се разиграваше на друго място или по друго време. Но бюрократският сериал се гледа на живо в европейска страна точно по времето, когато най-актуалният призив на ниво Брюксел е да се улесни изграждането на нова и достъпа до съществуваща телекомуникационна инфраструктура. Иначе историята е невероятна, съвсем истинска, разиграва се в Хасково и започва през 2007 г.

Да строим канал

Оттогава на интернет и телевизионните оператори в градовете е забранено да прокарват кабелите си във въздуха, а са длъжни да ги поставят под земята, където пък монополист почти навсякъде е БТК. Хасковският доставчик "Еском" решава да не влиза във и без това дългите и трудни (особено тогава) преговори с телекома, а вместо това да инвестира в собствени канали и шахти - немалко вложение, което обаче гарантира независимост. Внася намерение за това в общината.

Близо година оттам няма никаква реакция, вследствие на което през 2008 г. операторът разработва проекти за подземната си мрежа и отново ги внася при местната власт, управлявана от кмета Георги Иванов. Отговорът е, че проектите няма как да бъдат одобрени, защото компанията трябва да плати 25 лв. на линеен метър такса "преминаване" през общинската собственост. Същата такса впрочем е поискана и от други оператори, както и от електроразпределителното дружество за региона. След обжалване във Върховния административен съд (ВАС) таксата е отменена. Следва нов опит на "Еском" да получи одобрение на проекта си от местната власт. Пак без успех - този път е поискана такса "разкопаване" - 25 лв. на линеен метър тръба плюс 20 лв. на метър за всеки следващ, желаещ да постави кабелите си в тази инфраструктура.

От 2009 г. с промени в Закона за електронни съобщения (ЗЕС) общините нямат право да събират подобни такси. Местната власт в Хасково обаче този път иска други - 5 лв. на линеен метър за разглеждане на проекта в общината, 90 лв. на метър депозит от оператора, докато приключи цялата инфраструктура, и 5 лв. на метър такса "зариване" на изкопите. Всичко това - като се има предвид, че по оценки на "Еском" стойността на самата инвестиция за каналната инфраструктура е около 30 лв. на метър и говорим за проект с обща дължина между 60 и 80 километра, т.е. от порядъка на 2 млн. лв.

Бездомните кабели

В резултат от ясните сигнали, дадени и от общината, и от кмета Георги Иванов, че няма да получи разрешителни за намерението си като цяло, "Еском" започва да иска такива на части, плащайки всички поискани такси, разказва съсобственичката в оператора Шени Делчева (дружеството е нейно и на още двама съдружници). Мъчителният процес продължава и до днес, като от 15 проекта са одобрени четири. Междувременно интернет и тв доставчикът решава все пак да "прибере" по-голямата част от кабелите си в мрежата на БТК. След известни преговори с телекома условията за това са уточнени, а договорите - подписани. За да може всичко да е изрядно обаче, и за това е нужно съгласие на общината. Тук искането на местната власт е вече БТК да докаже собствеността и законността на каналите си. Телекомът издава исканите книжа. Но според общината те не са достатъчни и "Еском" не получава разрешително да влезе в шахтите на компанията. През март тази година

Сюжетът има ново развитие - регионалната дирекция за строителен контрол започва да реже кабелите на "Еском" от стълбовете на EVN и общината, където те се намират понастоящем. Тоест операторът нито получава разрешение да изгради собствена канална мрежа, нито да ги постави в тези на БТК, нито пък да остане във въздуха. Разговорът на висок тон продължава и в момента, като местните строителни инспектори ту режат кабелите на оператора, ту го оставят да ги възстанови, за да не остави абонатите си без телевизия и интернет.

"В това положение сме ние и още четири оператора в града", твърди Шени Делчева. Фирмата й, в която работят 150 души и има мрежи в 10 града в Южна България, има 4.5 млн. лв. приходи и 25 хил. лв. печалба за 2011 г. Пак за този период по данни от независимо проучване "Еском" е на девето място в страната по брой абонати на интернет и на 24-то по същия показател за телевизия.

Гласът на кмета

"По въпроса с "Еском" има решение на общинския съвет. Докато компанията не плати таксите, които са необходими за проекта, няма да получи и съответните разрешителни", каза кметът на Хасково Георги Иванов. "Що се отнася до каналната инфраструктура на БТК, документите, които са предоставени от компанията, не са достатъчни по реда за Закона за устройство на територията, за да докажат собствеността й върху нея", добави той. "Изпратил съм запитване до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се произнесе и то достатъчни ли са въпросните книжа."

Георги Иванов е кмет на Хасково четвърти мандат, издиган от различни политически сили. През 2008 г. той нашумя със спора си с BILLA. Тогава търговската верига запорира сметките на общината заради дълг от 600 хил. лв. Хасковският кмет в продължение на три години пренебрегва решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което BILLA трябва да получи обратно 340 хил. лева, платени от нея авансово по неосъществена сделка за общински терен. Върху тази земя се предвиждаше да бъде построен магазинът на веригата в града, но проектът се провали.

Историята с веригата, както и тази с кабелния оператор са частни. В сегашния случай интересното е, че ясно показва как един инвестиционен проект може да бъде стопиран с години по методи на бюрокрацията. А пародията е в това, че последните епизоди от сериала се разиграват буквално в седмицата, когато еврокомисарят по цифровите въпроси Нели Крус излезе с преложения до комисията за драстично облекчаване на достъпа до телеком инфраструктура и въвеждане на срокове за административни разрешителни от максимум шест месеца. Изглежда обаче, Хасково е доста встрани от този процес.

Вече шест години кметът на Хасково Георги Иванов спира инвестицията на "Еском" чрез високи такси или постоянни откази
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  Еми пак да си го изберат асковлии. То и във Варна кметът така направи - забрани копането в центъра (защото операторите не закопавали качествено и целият град станал на коловози), ама сега вече не се води кмет. Хасково ако иска да се развива - да действа.

 • 2
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  А хасковлии да си пият Астика и ..,

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  О то скандали с Аскювския мет колкото щеш - примерно изгонването на Била , и в строителството .

 • 4
  kapito avatar :-|
  kapito

  Дайте някой лев на човека, иначе няма да стане вашата работа, и той семейство храни!

 • 5
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Хасковският кмет е известен рушветчия.Парите се дават под формата на "дарения " за общината , които после се използват за различни проекти , основно строителни и монументални, през фирми близки до кмета.Еском няма да получат разрешение , защото фирмата на сина на кмета и друг местен оператор , имат готов проект за изграждане на подземна канална мрежа . Проектът е приет от общината , макар и в нарушение на процедурите , но нито лев от гаранционните такси не е внесен.Няма фирма или частно лице с проект за някакво строителство , които да не са изнудвани за дарения.

 • 6
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  Хасковският кмет е вода не напита!?

 • 7
  blockblock avatar :-|
  block

  може да направят следното - да дадат там некой лев на кмета. той ще даде разрешение и после да наемат неколко изроди да го строшат от бой така, че цялото "дарение" да отиде за медицински сметки. и готово...

 • 8
  vascoo avatar :-|
  Vassco

  Ама какво може да се очаква от едни кмет от БСП освен рушвети и корупция. Такава е червената политика - рекет и изнудване! Ама виновни са тези, които го избират! Така че хасковлии да вдигат революция и да го махат!

 • 9
  galio avatar :-|
  galio

  До коментар [#7] от "blockblock":

  а не може ли да се мине без точка 1?

 • 10
  blockblock avatar :-|
  block

  До коментар [#9] от "galio":

  ее, да не сме некакви безсърдечни :)? трябва да получи морално.. как се казваше това? ами такова когато държиш парите със счупени ръце и се чудиш защо става така.. имаше някаква дума ама съм я забравил..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK