Пети мобилен оператор наесен

"Инвеститорът е базиран в Лондон фонд за дялови инвестиции."

Пети мобилен оператор наесен

Собственикът на "Макс телеком" Красимир Стойчев твърди, че е намерил купувач за компанията си

Паулина Михайлова
26405 прочитания

"Инвеститорът е базиран в Лондон фонд за дялови инвестиции."

© Красимир Юскеселиев


Инвестиции

30

млн. евро до момента са вложени в "Макс телеком" по думите на собственика му.

Съвпадение, съдба, дежа вю или поредното доказателство, че нищо на света не се губи, камо ли човешката амбиция. Наречете го както пожелаете, но фактите са такива: Красимир Стойчев отново е с проект за мобилен оператор, отново планира той да е първи по технологията си в страната и пак се готви да го продаде на някой с повече пари от самия него. Оттук нататък приликите с още познати лица може би свършват. Дали проектът на Стойчев ще успее - гаранция, разбира се, няма. По думите му обаче той е задвижен, фирмата му "Макс телеком" ще има нов мажоритарен собственик съвсем скоро, а до октомври тя най-вероятно ще започне да предлага услуги като мобилен оператор от четвърто поколение - LTE (Long Term Evolution).

Една година на ръба

Намерението на Красимир Стойчев да излезе отново на терена на мобилните оператори е още отпреди близо година и половина. През декември 2011 г. неговата "Макс телеком" взе от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лиценз за изграждане на мрежа за мобилни услуги и съответните честоти - две ленти по 8 MHz в диапазона 1800 MHz за 10 години напред. Според процедурата, проведена от регулатора тогава, ресурсът беше отпуснат с идеята за т.нар. технологична неутралност, тоест компаниите могат да го използват по какъвто стандарт си пожелаят. Същите лицензи тогава взеха и сателитният тв доставчик "Булсатком" и "4джи ком". Последната фирма и до днес не е внесла нито лев от таксата за честотите, няма активи освен капитала си от 50 хил. лв. и никой не е дал сигнал да знае кой стои зад нея. Според регистрите "4джи ком" е собственост на "Ултра ком БГ". Тя пък е 100% притежание на Евгени Гаврилов Цолов, който според експерти от сектора е консултант. Разрешителното на "4джи ком" в момента е "на трупчета". "Булсатком", макар и на части и със закъснение, плати 19-те млн. лв. за своя спектър (две ленти по 5 MHz) и обяви, че започва да строи мрежа за LTE - четвърто поколение мобилна услуга, гарантираща високоскоростен пренос на данни и, разбира се, глас. "Макс телеком", която иначе предоставя услуги по все по-загърбвания WiMAX стандарт и има скромно присъствие на пазара като цяло с около 30 000 абонати (пети по големина интернет доставчик в страната по данни на КРС за 2011 г.), съвсем доскоро не даваше никакви признаци да оползотвори лиценза си. Освен периодичните срещи на Стойчев с председателя на КРС Веселин Божков, на които единият настоява за плащане на 30-те млн. лв. такса за лиценза, а другият обещава, че скоро ще има пари. В един момент въпросният разговор започна да върви през НАП, тъй като Божков прехвърли вземането към приходната агенция като публично. До реални действия към принудително събиране обаче не се стигна, а преди дни половината от таксата беше платена.

Откъде са парите

Самият Веселин Божков само обяви, че единият от лицензираните нови оператори е платил 15 млн. лв. от очакваните 30, без да уточнява кой е. Почти веднага самият Стойчев обясни, че става въпрос за него, като са внесени и годишните такси за ползване на честотния ресурс. "За момента това е мостово кредитиране, което обаче ще бъде трансформирано в собственост", каза Стойчев. По думите му купеният процент акции от "Макс телеком" при всички положения ще е над 50%, тоест операторът ще има нов мажоритарен акционер. Името му засега се пази в тайна, но очакванията са да се разбере съвсем скоро, може би до месец, когато би трябвало и останалите 15 млн. лв. от таксата за лиценза да бъдат преведени на КРС. "Става въпрос за базиран в Лондон фонд за дялово инвестиране", уточни Стойчев. И отрече мълвата, че зад фонда стоят руски капитали, които може би са с произход изгонения от България и търсен от Интерпол и в момента руски милиардер Майкъл Чорни - човекът, който навремето купи "Мобилтел" от Красимир Стойчев. "Няма нищо такова", категоричен е българският предприемач за сегашната ситуация.

Новите стари лица

От името на "Макс телеком" по проекта от около месец работят двама чужденци, чиито имена бяха потвърдени от Стойчев като представители на бъдещия основен акционер. Най-вероятно и двамата ще останат поне известно време във висшето управление на компанията. Това са Тони Робинсън и Питър Ковел. Двамата са познати на местния телеком пазар, тъй като влязоха в мениджмънта на БТК през юни 2004 г. - почти веднага след приватизацията й от името на купувача Advent International. Първият беше главен търговски директор на БТК, а вторият - главен технически директор. Двамата впрочем вървят в тандем по традиция. Точно преди да дойдат в БТК, бяха работили заедно в Global TeleSystems - информационна мрежа между частните здравноосигурителни компании в 12 европейски страни. Ковел е бил в италианската компания Marconi и в британската Cable and Wireless, която притежаваше 49% в "Мобиком". Има опит в изграждането на мрежи в Китай, Русия, Чехия, Унгария и Полша. Работил е и в Британския кралски флот, където се е занимавал с комуникационни и оръжейни системи. След напускането на флота е изпратен като ръководител на секретен проект за изграждане на IT мрежа между петролните сонди в Персийския залив, бреговата администрация и танкерите. Робинсън е работил за Hong Kong Telecom и aвстралийския телеком Tesltra.

Към момента дуетът отново е заедно - този път в базирания в Лондон фонд за дялови инвестиции Pemberton. Преди него пак двамата са били в руския "Вимпелком" - телекомът, контролиран от групата на Михаил Фридман "Алтимо", която пък е акционер в кандидат-купувача на "Глобул" Turkcell. Според представянето на самия Pemberton на интернет страницата му фондът е специализиран в инвестиции във финансите и телекомуникациите в Централна Европа. "Pemberton се фокусира върху консолидацията на алтернативни доставчици, които са демонстрирали способността си да налагат нови технологии и имат потенциал за растеж", пише в презентацията на фонда.

Има ли шанс за есента

"Не говорим по никакъв начин за пети GSM, а за първи LTE оператор", твърди Красимир Стойчев. Тоест явно новият доставчик ще търси пазар не толкова с традиционния пренос на глас и съобщения, колкото със скоростен трансфер на данни и достъп до интернет - LTE проектите на "Мобилтел" и БТК са на етап тестове, а "Глобул" няма такива. За момента утвърдените на пазара компании не бързат с инвестициите в новото поколение мрежа, от една страна, заради липсата на свободни честоти в предпочитания от тях спектър 800 MHz (там изграждането на мрежа е най-евтино), а от друга - заради липсата на натиск от пазара за този тип услуги, съчетана с недотам задоволителните им печалби. Мрежата на "Булсатком" ще е LTE, но няма яснота кога ще е готова.

При "Макс телеком" основната и най-времеемка част от проекта е свършена - местата за поставяне на техниката са узаконени още при изграждането на покритието по WiMAX технологията, твърди Красимир Стойчев. Операторът има и споразумения за взаимно свързване с останалите оператори и резервиран номерационен план. В момента според предприемача тече процедура по избор на доставчик на оборудването, като за монтажа му няма да се използва специализирана фирма. След това стартирането на самата услуга е въпрос на време и пари - за момента не се обявява колко. Идеята е през октомври операторът да има покритие на 70% от населението на страната.

А Стойчев...

...ще живее по-спокойно като миноритарен акционер в новия оператор и стратегически директор там - твърди той, ако проектът тръгне, както е предвидено. Дали това амплоа ще се сбъдне, е въпрос на време и определени събития. Като например пети мобилен оператор да пробие на пазар, наситен близо 160%, с три активни доставчика и друг на път. По думите на Стойчев поведението на регулатора, който изчака доста дълго новонавлизащите доставчици да задвижат проектите си, без да отнеме разрешителните им, е било изключително толерантно, особено на фона на трудния достъп до финансиране и предвид голямото "финансово подстригване" в международен мащаб. 

Добронамереността на регулатора обаче, макар и да е важна, далеч не е достатъчна за успеха на която и да било компания - с какъвто "Макс телеком" до момента не може да се похвали. Дружеството не е подавало отчети в Търговския регистър от три години, а за последно има такъв от 2008 г., когато регистрира 14 млн. лв. загуба. То има залог в Първа инвестиционна банка срещу кредит от 8.6 млн. евро от 2007 г., който, твърди Стойчев, се плаща редовно. Основен акционер в "Макс телеком" официално е регистрираното в Швейцария "Стробос холдинг", а с много малък процент съдружник е Георги Кирилов Тасев - лицето на фирмата на Чорни "Метатабак", която преди години неуспешно се опита да купи "Булгартабак".

Евентуалният успех на новото начинание на създателя на "Мобилтел" принципно би бил позитивен за пазара като цяло, доколкото ще предизвика още конкуренция. Със сигурност и участниците на пазара в момента не са за подценяване.

Инвестиции

30

млн. евро до момента са вложени в "Макс телеком" по думите на собственика му.

Съвпадение, съдба, дежа вю или поредното доказателство, че нищо на света не се губи, камо ли човешката амбиция. Наречете го както пожелаете, но фактите са такива: Красимир Стойчев отново е с проект за мобилен оператор, отново планира той да е първи по технологията си в страната и пак се готви да го продаде на някой с повече пари от самия него. Оттук нататък приликите с още познати лица може би свършват. Дали проектът на Стойчев ще успее - гаранция, разбира се, няма. По думите му обаче той е задвижен, фирмата му "Макс телеком" ще има нов мажоритарен собственик съвсем скоро, а до октомври тя най-вероятно ще започне да предлага услуги като мобилен оператор от четвърто поколение - LTE (Long Term Evolution).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  stan72 avatar :-P
  Станислав Генов

  Намерил е дедовия. Той заплатите на хората си не плаща ще строи мрежа. дрън дрън

 • 3
  forza avatar :-P
  forza

  До коментар [#2] от "Thermobee":

  За червено - не се спори, ама хастара му бая синее на места... ;)

 • 4
  nage avatar :-|
  nage

  фондовете от Лондон вече купиха бтк
  иии булгартабак
  иии тв7 иии

 • 5
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Предполагам ще изграждат наистина мрежи и тези и Булсатком, след като си платил 30 млн се предполага, че имаш сериозен план и пари. Лошо няма, скоро и Нетера обявиха план за нов сателитен доставчик.

 • 6
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Голема тайна, нема що - ПИБ ще го купят.
  И групичка чуждестранни пенсионери, ще правят, каквото правиха и в БТК - да взимат големи заплати, нищо друго :) Тони Робинсън не е лош пич, но изобщо не знаеше какво е това телефон и от коя страна на слушалката се говори...

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Бизнесът с преностъ на глас не умря ли вече ...

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Този беше съветник на Костов по време на правителството на СДС.
  Когато МобилТел рахатуваше на завет.
  Да не го забравяме.

 • 10
  sara. avatar :-P
  sara.

  и едновременно с това:
  "Компанията изоставя пакетите с неограничено ползване на пренос на данни. От вторник на новите клиенти на Telekom Austria ще се предлагат пакети, започващи от 19.90 евро на месец за собствениците на фиксирана телефония до 59.90 на онези, използващи само мобилни услуги. Най-евтиният пакет включва 1 гигабайт данни, зареждани при скорост от 4 мегабита в секунда - достатъчно да си прегледа човек страницата във Facebook няколко пъти на ден, но позволяваща около 1 филм, за изтеглянето на който ще е нужен около 1 час. Най-скъпата оферта предлага 5 гигабайта данни при скорост от 42 мегабита в секунда" ... от Мобилтел:D
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/03/28/2031604_telekom_austria_smenia_modela_na_paketnite_si_oferti/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал