С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 31 мар 2013, 17:51, 12096 прочитания

Между модата и доверието

Какво трябва да знаем за производството и сертифицирането на биохрани

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Целта на биологичното производство е да опазва околната среда"
Любомир Ноков, управител на "Био България"

Ако попитате десет души на улицата какво мислят за биохраните, вероятно ще получите толкова различни мнения. Ако го направите в България, е сигурно, че повече от един човек ще ви посочи високата им цена. В чужбина ще откриете, че за мнозина биохраните са просто поредната възможност да избираш с какво да се храниш.

Рядко обаче хората се замислят какво точно е органично произведена храна, защо (поне в България) тя е по-скъпа от обикновената, наистина ли е полезна и каква всъщност цена плащаме всеки път, когато изберем какъв продукт да си купим. От всички митове и истини за органичните храни избрахме най-често задаваните въпроси, за да се опитаме да разкажем що е то биохрана и какво се крие зад специалните й етикети.


Какво точно е биохрана?

Био, или още наричана органична храна, са суровите или преработени продукти, за чието отглеждане и преработка не се използват изкуствени торове, пестициди, различни химически добавки, консерванти, овкусители. Ако става въпрос за животински продукти – те трябва да са от животни, които са хранени с фуражи, отговарящи на условия биопроизводство (без добавени антибиотици и генетично модифицирани организми), отглеждани по начин, който най-много ги доближава до природата и естествената им среда.

Освен това има и редица ограничения къде може да се случва. То трябва да бъде далеч от индустриални замърсявания, натоварени пътища, да има отстояние от площи с обикновено земеделие, да бъде на чиста, незамърсена почва и да се отглежда и преработва по начин, който щади околната среда. Органичното производство изключва ГМО, но тъй като в природата следи от тях на практика има навсякъде заради неволен пренос на изкуствено оформените гени, е допустимо много малко количество в биопродукцията.



"Целта на биологичното производство е да опазва околната среда", обяснява Любомир Ноков, управител на "Био България" (марка "Хармоника"). Ползата от консумацията на такива продукти е допълнителен "бонус", но основното е да се съхрани природата, каза Ноков.
Изследвания на учени доказаха, че в биопродуктите не се съдържат повече полезни вещества, отколкото в обикновените. В тях обаче липсват много от индустриалните химикали, използвани в конвенционалното земеделие, а при животинските продукти можете да сте спокойни, че животното не е било третирано със силни медикаменти и антибиотици.

За всеки вид продукт има специални изисквания, като например кокошките от фермите за носачки да разполагат с достатъчно място, да се хранят с повече естествена храна вместо с изкуствени фуражи. Плодовете и зеленчуците могат да се торят и пръскат с препарати, които са одобрени за биологично земеделие и се произвеждат на растителна и животинска основа, допустимо е и ограничено използване на меден сулфат (син камък) като химически фунгицид.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Контракс" очаква 25% ръст на приходите през тази година "Контракс" очаква 25% ръст на приходите през тази година

За 2019 г. оборотът на IT компанията се свива, но печалбата расте повече от двойно

19 фев 2020, 1018 прочитания

Бизнес в парализа: празниците в Китай приключиха, но не и проблемите на фирмите Бизнес в парализа: празниците в Китай приключиха, но не и проблемите на фирмите

Предприятията е трудно да продължат работа, когато работниците са заклещени в провинцията

19 фев 2020, 881 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Германски фонд купува собственика на Douwe Egberts

Joh A Benckiser продължава да увеличава присъствието си на пазара на кафе

Още от Капитал
Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10