Между модата и доверието

Какво трябва да знаем за производството и сертифицирането на биохрани

Целта на биологичното производство е да опазва околната среда"

Любомир Ноков, управител на "Био България"

Ако попитате десет души на улицата какво мислят за биохраните, вероятно ще получите толкова различни мнения. Ако го направите в България, е сигурно, че повече от един човек ще ви посочи високата им цена. В чужбина ще откриете, че за мнозина биохраните са просто поредната възможност да избираш с какво да се храниш.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
  • 1
    _scythe_ avatar :-|
    _scythe_

    Око да види, ръка да пипне, на етикети не вярвам.

  • 2
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000

    Бабините са си най-био и без сертификати!

  • 3
    djb95 avatar :-|
    djb95

    Днес засадих домати , краставици и пипер в оранжерията на вилата на село.Окосих тревата в двора и кокошките цял ден кълваха. Яйцата им са не жълти , а чак червенеят. Прасенцето другия месец трябва да пристигне и за коледа ще е готово.Подрязах асмата и лозето , че есента пак ще трябва за домашно винце и ракия. Стегнах тела на малините , подрязах касиса и почистих ягодите. Прасковите и кайсиите вече цъфтят.Черешата и вишната са наред Ябълките са напъпили .Сливите и тази година изглеждат добре.Накратко - био мио - всичко е измишльотина.Откъсне ли се човек от земята - всичко става търговия.Зарязахме си традициите в производството на земеделски храни и ако махнат субсидиите за зърно няма да остане и един латифундист да оре е сее.

  • 4
    teri_beri avatar :-|
    Terry bear

    Добре, че децата имат баба и дядо на село и то е близо до града. Почти всичката ни храна е домашно производство.

  • 5
    www avatar :-|
    www

    "изследвания на учени доказаха, че в биопродуктите не се съдържат повече полезни вещества, отколкото в обикновените." Вярно

    "В тях обаче липсват много от индустриалните химикали, използвани в конвенционалното земеделие, а при животинските продукти можете да сте спокойни, че животното не е било третирано със силни медикаменти и антибиотици." Отчасти, за животните лекарствата са разрешени при нужда.

    Нека споменем и няколко недостатъка:
    1) Нерационално използване на ресурсите
    2) Многократно по-често при биохраните се наблюдават микробиологични проблеми - някой да си спомни кризата с хеморагичните коли бактерии при която загинаха около 50 човека.
    3) Високи нива на естествени токсини, най-вече микотоксини,които увеличават значително риска от онкологични заболявания, повече отколкото остатъчните пестициди.

    С една дума, рисковете за здравето на хората при биохраните изобщо не са по-малки в сравнение с конвенционалните. Дали по-щадящото за природата отглеждане компенсира недостатъците на органичните храни?

  • 6
    valentinasredeva avatar :-|
    Valentina Sredeva

    ''Голяма част от работата на специализирания отдел в държавния орган е и битката с нелоялни етикети – по закон никой няма право да използва "био" и "органично" за продукти, които не са такива. Наскоро БАБХ е санкционирала хлебозавод "Мио" – Пазарджик, заради пълнозърнестия хляб с етикет "Органик" и по думите на Петкова в момента той не би трябвало да се продава никъде в търговската мрежа.''


    След като не би трябвало да се продава никъде в търговската мрежа,защо тогава този хляб е на кухненската ни маса ?

  • 7
    red.mary avatar :-(
    red.mary

    За мен лично не е важен етикета сам по себе си, важно е обаче да съм сигурна, че това, което купувам е такова, за каквото се представя - без допълнителни ГМО екстри, добави, оцветители, нишестета, подобрители, хиляди Е-та и т.н.
    Смятам, че бумът в търсенето на "био" е заради тоталното недоверие към обикноветните продукти, просто производителите прекалиха с добавките, държавните контролни органи нищо не контролират и изобщо нищо не е това, което трябва да е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал