Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Сливанията и придобиванията отново се забавят

Ентусиазмът от последното тримесечие на миналата година не се е пренесъл в 2013 г.

Придобиването на HJ Heinz от страна на Уорън Бъфет и 3G Capital е най-голямата сделка за първото тримесечие
Придобиването на HJ Heinz от страна на Уорън Бъфет и 3G Capital е най-голямата сделка за първото тримесечие
Придобиването на HJ Heinz от страна на Уорън Бъфет и 3G Capital е най-голямата сделка за първото тримесечие    ©  Reuters
Придобиването на HJ Heinz от страна на Уорън Бъфет и 3G Capital е най-голямата сделка за първото тримесечие    ©  Reuters

Глобалният пазар на сливания и придобивания (M&A) е започнал 2013 г. с видимо забавяне, особено на фона на бума през четвъртото тримесечие на миналата година, показва последният доклад на Mergermarket. Стабилизирането на финансовите пазари през есента на 2012 г. доведе до ръст на сделките с над 45% до 737.1 млрд. долара през последните три месеца на миналата година – най-добрият тримесечен резултат от пет години. В периода януари-март 2013 г. обаче обемът на сделките е намалял до 405.9 млрд. долара, което представлява спад с 44.9% спрямо предишното тримесечие. Mergermarket отбелязва, че това е седма поредна година, през която първото тримесечие отбелязва спад спрямо предишния период. В сравнение със същото тримесечие на 2012 г. спадът на стойността е 10.3%, а като брой сделките са намалели от 3264 до 2547. В регионален мащаб увеличение на сделките има само в САЩ и Африка и Средния изток – съответно с 33.6% и 101.4% спрямо същото тримесечие на 2012 г.

Основен дял имат сделките в технологичния, телекомуникационния и медийния сектор – 104.2 млрд. долара, или 25.7%. На второ място се нареждат сливанията и придобиванията при енергийни, минни и компании за комунални услуги, които бяха лидер за същото тримесечие на 2012 г. В началото на 2013 г. обаче обемът им е спаднал до 85.3 млрд. долара, или 21%. Активността е особено видна по отношение на газовите компании, като такива са три от десетте най-големи сделки. Mergermarket отбелязват, че новите проекти за износ на шистов газ от Северна Америка привличат нарастващ интерес от китайски инвеститори. През 2012 г. придобиванията на щатски енергийни проекти от страна на китайски компании са достигнали рекордната стойност от 3.9 млрд. долара.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kepler avatar :-|
  kepler
  • - 3

  Когато финансовия ни министър ми дойде на крака и ми се помоли да се листвам на фондовата борса защото това ще е от голяма полза за фирмата ми и обществото, тогава ще разбера че сме станали нормална държава.

  Нередност?
Нов коментар