Властелинът на земите

Властелинът на земите

Или кой в крайна сметка спечели 90% от държавните земи от търговете с компенсаторки

31912 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Докато общественото внимание е силно изострено по темата за монополите, една рекордна концентрация на земя приключва тихо. Началото й бе сложено миналата есен от доскорошния земеделски министър Мирослав Найденов: той организира търг за държавна земя, изпъстрен с подозрения за нередности. Сега от него печеливши са малка шепа фирми, гравитиращи в орбитата на Атанас Петров и Антон Щерев - собственици на пловдивската строителна компания "Галакси пропърти груп".

Всичката земя за седем фирми

Търгът земя срещу компенсаторки приключи. Вече вървят и голяма част от плащанията по него, като до 1 април са занулени бонове за 31 млн. лв., т.е. направени са плащания за държавни земи на тази стойност. Резултатите от търга показват, че седем фирми, свързани директно или косвено и с подозрително идентична инвестиционна политика, печелят 90% от земите. Освен първи по цена те удобно са се наредили и на вторите места. Така, ако поискат, цената може да бъде платена от свързания "вицешампион", а не от лидера, и по този начин седморката ще плати средно с 30% по-малко за имотите.

Поглед из протоколите на областните земеделски дирекции, съставени от януари до март, показват, че ако една фирма от групата е първа, след нея неизбежно на второ място застава свързана компания. Общо "великолепната седморка" от фирми се класира за малко под 80 хил. декара земеделска земя из цяла България за около 60 милиона компенсаторни бона (ПКБ), което прави почти 90% от земите, за които има кандидати. Това са изводите от наличните данни в 21 от общо 26 области, в които се проведе търгът за продажба на земя от Държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове. (Разпределението по области, за които има публикувани данни, вижте в инфографиката)

Гравитация около "Дунав" 5

Странно като за съвпадение, но основна част от печелившите компании имат нещо общо с един адрес в Пловдив. Става въпрос за бул. "Дунав" 5 в квартал Кършака, където се намира жилищен, търговски и бизнес комплекс "Роял сити", построен от компанията с основни собственици Атанас Петров и Антон Щерев "Галакси пропърти груп". Същата е отпуснала 8 млн. лв. заем на "Агроленд консулт" ЕООД, което пък от своя страна печели над 11 хил. дка от търговете. Дружеството в момента е собственост на един от служителите в пловдивската кантора "Базлянков, Станоев и Ташев" - Румен Лясков. Странно или не обаче, на адреса на кантората на ул. "Алцеко" 16 са регистрирани и основните акционери във "Винпром Пещера" - "Глобъл маркет" и "Сириус инвест".

Собственикът на друг от печелившите в търга "Лукс ауто" - Спас Вълчанов, пък влиза в управлението "Глобъл маркет". До редакционното приключване на броя той не бе открит за коментар. "Лукс ауто" е класиран първи за над 17 хил. дка.

Но да не се отклоняваме много от споменатия адрес "Дунав" 5. Там като във всеки престижен жилищен комплекс има и детски център - "Роял кидс", който е собственост на Илиян Ипократов. Същият чрез компанията си "Биопродукти България" пък печели около 9400 дка от търговете за земя.

Отново на "Дунав" 5 няколко апартамента са на Емил Хараламбев, собственик на дружество "Полет 2000", което печели общо 17 хил. дка от земеделските земи. Още при първоначалното класиране на кандидате през есента Хараламбев отказа коментар по темата.

Освен по "Дунав" 5 фирмите дотук си приличат и по афинитета към определени адвокати, а именно адв. Екатерина Николова от вече споменатата кантора "Базлянков, Станоев и Ташев". Част от тези компании освен това придобиха едновременно крупен пакет компенсационни бонове през есента на 2011 г., а след това продадоха няколко милиона от боновете си (продаде и "Галакси пропърти") на регистрираните малко преди старта на търга три дружества - "Нов фермер" ЕООД, "Златно рало" ЕООД" и "Слънчева Добруджа" ЕООД. Трите дружества са с по 100 лв. капитал, регистрирани в различни части на България от физически лица, които са неизвестни в правния мир с друг бизнес - съответно Гергана Петрова, Иван Кънчев и Красимир Апостолов.

"Капитал" успя да се свърже единствено със собственичката на "Нов фермер" Гергана Петрова от Пловдив, която на въпросите защо участва в търга и откъде е финансирането й заяви: "Нямам никакво желание, а и време да отговарям на въпросите ви."

"За съжаление заради спецификата на въпросите единствените хора в офиса, които разполагат с търсената от вас информация, са извън страната в момента." Това бе коментар от страна на "Галакси пропърти груп" за отношенията на компанията с Атанас Петров, Антон Щерев и седемте печеливши в търга компании и техните собственици.

"Можем категорично да кажем, че посочените физически и юридически лица [бел. ред. - на седемте печеливши компании и собствениците им] не са свързани лица с "Винпром Пещера", посочиха от своя страна от производителя на алкохол. На въпроса каква е връзката на "Винпром Пещера" с Атанас Петров и Антон Щерев компанията коментира единствено очевидното, а именно, че като акционерно дружество собствениците му са видни в Търговския регистър. На въпроса за връзката на компанията с адвокатска кантора "Базлянков, Станоев и Ташев" от "Винпром Пещера" заявиха: "Кантората е една от най-големите в Пловдив, където е седалището на компанията ни. Ние работим с много пловдивски, софийски, бургаски и други адвокати в случаите, в които естеството на работата ни го налага, но от това не произтича каквато и да било връзка със собствениците или акционерите на тези кантори."

Според данните в Търговския регистър адвокатите Николай Базлянков и Боян Станоев представляват офшорните собственици на двата акционера във "Винпром Пещера"  - "Глобъл маркет" и "Сириус инвест".

Единомислието на групата

Дори и без директна връзка обаче, странните съвпадения в начина на подсигуряване на боновете за търга, а след това и единомислието на четирите компании около "Дунав" 5 с новорегистрираните три фирми в подбора на земите, за които да кандидатстват, само затвърждават съмнения за предварителна нагласа на търга. Протоколите с класиранията по области изобилстват от примери, в които, ако четворката от "Дунав" 5 е класирана първа, вторият за същите имоти ще е някое от новорегистрираната тройка и обратното. Трите фирми с цветни имена са класирани на първо място за между 5 и 9 хил. дка и на второ място за още земи, което им определя поне сериозна заявка за влизане в групата на едрите земевладелци (виж таблицата).

Месеци преди търгът да започне, описаната група активно изкупуваше бонове. Това се случи далеч преди земеделското министерство да обяви публично, че подготвя рекордно голям търг за продажба на земи, което породи въпроса дали някой не търгувал с финансовите инструменти на база вътрешна информация. След като се разшумя около това, Комисията за финансов надзор заяви, че започва проверка на търговията с поименни компенсационни бонове, но резултат от нея не е обявен вече повече от шест месеца.

А спечелилите търга имат и бонус - могат да купят земи с цена от 60 млн. лв., колкото е номиналната стойност на 60 милиона бона, а реално вероятно са платили под половината от това в пари. Причината е, че фирмите от групата около "Дунав" 5 придобиха по-голяма част от боновете си на нива 30 ст. за един бон. Следващите месеци цената скочи почти два и половина пъти и при обявяването на търга тя вече бе в рамките на 80 ст. за бон. На тези нива пък се сдобиха с бонове трите новорегистрирани печеливши компании в търга. По-евтиният ресурс даде на седморката сериозно конкурентно предимство пред останалите кандидати и им позволи да повишат значително цената на декар.

Съмненията за коректното провеждане на търга се подсилват и от факта, че други големи земевладелци, като например Светлозар Дичевски, не са особено успешни в тази процедура. Неговата компания "Сортови семена - Вардим" печели сравнително малко земи и в повечето случаи е класирана на второ място. Дичевски е сред най-едрите земевладелци и зърнопроизводители в България, съответно и е топ получател на агросубсидии.

Проблем в търга беше и подборът на земите за него. В първоначалния списък на земеделското министерство попаднаха и имоти от защитени територии, които по закон не може да се продават. Оказа се, че подобни имоти са около една трета от търга, или около 50 хил. от общо 150 хил. дка земи за продан. След протести на природозащитни организации министерството реши да извади тези имоти. Търгът беше съпътстван и с критики на редица политически партии като СДС, БСП и "Зелените", които поискаха прекратяване на търга и разследване на служителите в земеделското министерство, включително до най-високо ниво.

Резултат нямаше. Прогнозираната схема се случи, защото не бе спряна в зародиш. И седем фирми са на дни от придобиването на много земя почти без състезание. Сега остава да помечтаем поне при следващите търгове за земя срещу компенсаторки правилата да бъдат изчистени, а процедурата - рано обявена и еднакво прозрачна за всички.

Прошарено с ГЕРБ

Извън "Великолепната седморка" на националния търг за продажба на земи срещу компенсаторки са често срещани и имена от орбитата на ГЕРБ. Например с имоти се сдобива почти във всяка област "Макрон" ООД, където съдружник е бившият депутат от ГЕРБ и настоящ изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Негов съсед пък в китното бургаско село Козичино е общинският съветник от ГЕРБ в София Йордан Господинов, който също е бил съдружник в "Макрон" преди години. Активен участник в търговете, спечелил около 1200 дка, е и председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет във Видин Росица Кирова.

Докато общественото внимание е силно изострено по темата за монополите, една рекордна концентрация на земя приключва тихо. Началото й бе сложено миналата есен от доскорошния земеделски министър Мирослав Найденов: той организира търг за държавна земя, изпъстрен с подозрения за нередности. Сега от него печеливши са малка шепа фирми, гравитиращи в орбитата на Атанас Петров и Антон Щерев - собственици на пловдивската строителна компания "Галакси пропърти груп".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  liabchev_p avatar :-?
  liabchev_p

  Олелеее, много сложно завъртяно нищо не разбрах. Аз само да питам, като са разпродали държавата, какви са тия земи, дето кмета на не помня кой град подаряваше на бедните хахаха :))

 • sabotinoff

  Не знам кой трябва да дойде на власт за да изчисти държавата от тея тумори.
  П.С. Пет века драпане за собствена държава, 3 войни и стотици хиляди загинали за отечеството, за да я докараме до там да бягаме сами от нея и да живеем по чуждите такива ... Ако са живи дядовците им на тея изчадия сигурно сами биха си убили децата!!! То бива бива крадене и беззаконие ама то чак на нищо не прилича!

 • 3
  skior4eto avatar :-|
  skior4eto

  Няма значение, кой е на власт - мафията не спи. Хората просто трябва да са по-будни и да се борят повече за демокрацията.

 • 4
  geoimg avatar :-?
  Geoimg

  [quote#1:"liabchev_p"] Аз само да питам, като са разпродали държавата, какви са тия земи, дето кмета на не помня кой град подаряваше [/quote]
  Собственоста бива и държавна, и общинска!?

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#2] от "sabotinoff":

  Не, май френд, дядо ти би грабнал пушката и би стрелял на месо в Парламента.

 • 6
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Леле как смърди този търг с компенсаторки :(

 • 7
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Три месеца пещерняците изкупуваха компенсаторки, останалите гледаха и се чудеха после рев защото не са участвали в далаверата. Но никой не иска промяна на процедурата. Примерно:
  Търгове с компенсаторки да се обявяват 6- месеца по-рано. Вторият, ако иска да купи да е длъжен да плати на по- високата цена. В момента на оферирането, да представиш неотменяема банкова гаранция за 25% от предложената от теб цена и т.н.
  Просто никой не иска правила, а плаче ако другия печели сам.

 • 8
  shwarzspeht avatar :-?
  Клюводървец

  Ако това отговаря на истината ГЕРБ са длъжни да отговорят.Ако , не ,значи са поредните крадци добрали се до власт заради презумцията на българина да чака поредният вожд който ще му дава пари без да работи.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ясно е, че е имало изтичане на вътрешна информация за търговете. Въпросът е - какво прави КФН? или не е тяхна работа, а прокуратурата?

 • 10
  chushka avatar :-|
  chushka

  За Миро Мазния се твърдят много неща, на повечето от които съм склонен да вярвам. Това което мога да кажа със сигурност, е че той привлече Дакови - сериозни империалисти от Русе, Видинската и Монтанската група земеделци за спонсори на ГЕРБ още преди изборите 2009 с което вероятно си е гарантирал министерството, така че описаното по-горе съм склонен да вярвам, че е негово дело


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход