Нов спорен търг за мобилни честоти

Кабинетът обещава 6.3 млн. лв. на НСО, за да освободи място в ефира за ново поколение услуги

Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова
Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова

Да предлага на телеком операторите неща, с които не разполага, явно се превръща в дългосрочно амплоа на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). След като се затлачи в търга за нов мултиплекс оператор, на който се опитва да пласира заети от военните честоти, сега регулаторът ще изпадне в същата ситуация с търг за наемане на ефирно пространство за нова LTE мрежа (технология за мобилни комуникации от четвърто поколение, популярна като Long Term Evolution). Решение за това предстои да вземе правителството в сряда.

Спектърът, който операторите ще получат, и то под условие, е неизгоден за инвестиции.

Първо търгът, после парите

Решението, което се очаква да бъде гласувано от служебните министри, е Националната служба за охрана (НСО) да започне освобождаване на радиочестотната лента 2500 - 2690 MHz за наземни системи, позволяващи предоставяне на електронни съобщителни услуги. Освобождаването ще започне от 1 януари 2014 г., пише в проекта на съобщение на пресслужбата на кабинета. Необходимите средства за изпълнение на дейностите през 2014 г. – 5 млн. лв., и за 2015 г. – до 1.32 млн. лв., ще бъдат осигурени по бюджета на НСО след провеждане на процедурите за предоставяне на спектъра от КРС, се казва още там. С постановлението, подготвено за приемане, се определя и едномесечен срок, в който Съветът по националния радиочестотен спектър ще подготви и внесе за приемане изменения и допълнения на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.

Спрямо него се определят датите, от които радиочестотната лента 2500 - 2690 MHz може да се използва за наземни системи, позволяващи предоставянето на електронни съобщителни услуги, и за разпределяне на алтернативни радиочестоти за изграждане и последващо разширение през 2014-2015 г. на нова радиорелейна мрежа с национално покритие. Срокът, който КРС ще получи, за да организира търг за честотите в спектъра 2500 - 2690 MHz, е 31 август 2013 г. Самият търг, разбира се, ще е под условие - тоест правата и задълженията на операторите ще влязат в сила след освобождаването на лентите.

На езика на хората

LTE технологията вече се утвърждава в световен мащаб като най-активно използваната от телекомите, за да предлагат чрез нея мобилни услуги от четвърто поколение - което означава основно високоскоростен пренос на данни и достъп до интернет. В България честотите, на които се очаква да бъдат изградени тези мрежи, са 2500 - 2690 MHZ и 800 MHz. И двата спектъра обаче са заети от военни структури и за освобождаването им не са отделени средства. За момента самите оператори не настояват особено усърдно за освобождаването им - поведение, лесно обяснимо на фона на падащите им печалби и съответно намалелия им ищах за инвестиции. Още повече че нивото на търсене на услуги с високоскоростен пренос на данни засега не е критично. Въпреки това планове и тестове в сферата на LTE има.

Обхватът 2500 MHz обаче не е предпочитаният за новия тип мрежи, защото изграждането им там е значително по-скъпо, отколкото в по-ниския спектър. Тоест, след като е известно, че предстои освобождаване на ленти в 800 MHz, съмнително е доколко телекомите биха имали интерес към наемане на ресурс сега в неизгодния обхват и съответно доколко изобщо търгът ще е успешен. Формулировката, че парите на НСО (първо 5 млн., а след година - още 1.3 млн. лв.) ще бъдат преведени след търга, много вероятно означава, че се очаква парите да бъдат събрани от операторите, преди те да получат ресурса си - също упражнение със съмнителен резултат.

Още от Капитал