"Глобул" пусна собствена слънчева централа

Мобилният оператор използва все повече фотоволтаични инсталации

"Глобул" вече има собствена фотоволтаична централа, изградена на територията на Центъра за контрол и управление на мрежата в София. Тя разполага с 60 слънчеви панела с общ капацитет от 14.7 kWh - електроенергия, която захранва осветлението на сградата. Централата е напълно автономна и разполага с умно управление при трансфера между панелите и електрическата мрежа.

Неизразходваната през деня енергия се съхранява в батерии, за да може да бъде използвана през нощта. Тъй като центърът за контрол и управление работи денонощно, в редки случаи енергията от слънцето не стига. Тогава за кратко се налага осветлението да бъде захранено от централната електрическа мрежа, поясняват от "Глобул". Работата по проекта е започнала през лятото на 2012 г., а панелите са влезли в експлоатация на 22 март тази година.

Позеленяване на мрежата

От мобилния оператор не коментираха какъв е обемът на инвестицията в проекта. Според Росен Карагьозов - ръководител на отдел "Строителство" в компанията, основната цел е "Глобул" е да даде добър пример на останалите в развитието и използването на възобновяеми енергийни източници. Практиката вече е привлякла интереса и на други компании от бранша, твърди Карагьозов. "Поне един български оператор се свърза с нас във връзка с този проект", каза той пред "Капитал Daily", без да уточни името.

Слънце и въздух вместо дизел

Проектът за разполагането на фотоволтаична инсталация и умна система за управление в София не е единствен на компанията. Той е част от стратегията на "Глобул" за намаляване на разхода на енергия в мобилната мрежа. През 2008 г. "Глобул" стартира пилотен проект за инсталиране на фотоволтаични панели на базовите си станции в отдалечени райони без достъп до електропреносната система. При тях за осигуряване на ел. енергия се използват дизелови генератори.

Прилагат се два метода за оптимизация: с добавяне на хибридни батерии и чрез хибридни батерии плюс соларни панели. Това драстично намалява консумацията на дизелово гориво, коментират от "Глобул". От 2008 г. досега компанията е инсталирала фотоволтаични панели на 40% от всички свои отдалечени базови станции. Освен това операторът налага и технология за свободно охлаждане на техниката в базовите станции от външния въздух. Тя работи при температури до 20 градуса, а обичайната климатичната инсталация се включва едва при температура над тази. "Глобул" е оборудвал 70% от базовите си станции с такива системи.

Още от Капитал