Продавай без да притежаваш

"Глобул" ще опита да влезе на пазара на фиксиран интернет, без да изгражда своя мрежа

Ако за момента на пазара на телеком услуги има две типични концепции за успех: да предлагаш пакети от всички възможни услуги, инвестирайки в тях, или да се фокусираш върху една с минимум вложения, то сега на път е да се появи трета - хем да навлезеш в повече сегменти на пазара, хем да го направиш без голям разход. По този път, изглежда, е тръгнал "Глобул". Буквално в последния момент, преди да бъде взето решение за евентуалната продажба на мобилния оператор от собственика му ОТЕ, той предприе стъпки да завоюва позиции и в други ниши на местния пазар, от които до момента беше встрани - ход, който макар и да не гарантира неизменен успех, изглежда в правилната посока.

Интернет на едро

"Глобул" има намерение да доставя фиксиран интернет за частни абонати, съобщиха три източника на "Капитал" от сектора. Услугата ще се предлага и в пакет с мобилната. Това обаче ще става чрез мрежите на два независими оператора  - NET 1 и "Спиди нет". Договорите за услугата вече са подписани с двете компании. За момента офертата все още не е достъпна масово, а се правят тестови свързвания на единични клиенти. И от NET 1 и от "Спиди нет" не дадоха информация по темата. От "Глобул" потвърдиха, че операторът има такъв проект. "Става въпрос за т.нар. white label услуга, при която фиксиран интернет от двете компании да бъде брандиран и продаван от нас. Засега обаче не можем да се ангажираме с конкретна дата, от която ще излезем с оферти, нито с подробности по самите тях", обясниха оттам.

Доставките ще са за районите, в които двата оператора имат изградени мрежи. В случая със "Спиди нет" това означава София и още няколко града: Благоевград, Гоце Делчев, Димитровград, Разлог, Самоков, Сандански, Сливен, Варна, Бургас и Ямбол. NET 1 е с мрежа само в София. Конкретно столицата е "поделена" за обслужване между двете фирми. Сделката е само за интернет и не касае телевизионна услуга, уточниха от "Глобул". Според участници на пазара, мобилният оператор води разговори и с други кабелни доставчици в страната за същия тип споразумения.

Win-win услуга

За "Глобул" очакваният през май старт на този тип предлагане би бил добър вариант да подобри позициите си спрямо конкурентите, от които до момента изостава при навлизането на периферни пазари, смятат анализатори от бранша. Както "Мобилтел", така и БТК вече години инвестират в собствени мрежи за интернет и телевизия и купуват работещи в тази сфера дружества. Притежаваният от гръцката ОТЕ втори GSM оператор досега няма вложение в тази посока. Ограничението е напълно обяснимо, като се има предвид, че компанията майка доскоро публично обявяваше очаквани затруднения при тазгодишните плащания по дълга си, който е близо 4 млрд. евро.

За доставчиците на услугата пък такава сделка също е добре дошла - чрез нея те могат да увеличат приходите си (за момента не е известно по каква формула ще става плащането от "Глобул"), и едновременно с това запазват независимостта си. И двете фирми останаха встрани от кампанията за консолидация на сектора. За NET 1 е известно, че беше обект на интерес за покупка и от трите мобилни оператора, а до миналото лято се смяташе за почти сигурна добавка в групата на БТК. В крайна сметка обаче до сделка не се стигна - основно заради липса на разбирателство по цената (неофициално - около 25 млн. евро).

Като силна страна на кабелния доставчик, основан и притежаван от Стефан Войнов, се смята стабилната му и изцяло узаконена оптична инфраструктура в столицата. Наскоро дружеството обяви, че започва да предлага и фиксирани телефонни услуги. Още веднага след края на преговорите с БТК като вариант за бъдещето на софийския интернет доставчик се споменаваше обща услуга с някой от GSM операторите. Фактът, че това е именно "Глобул", не е изненада - "Глобал нет", чийто изпълнителен директор беше Стефан Войнов до 2008 г., когато основава NET 1, е негов основен търговски представител. "Спиди нет" пък е с основен акционер "Адванс екуити холдинг", а изпълнителен директор е Страхил Иванов.

Навлизането на "белите етикети"

Колкото и добре да звучи цялата схема, въпросът оттук нататък е дали ще проработи така, че и всички страни да са доволни. Историята на подобни сделки в България не е особено богата. По подобен начин преди доста години "Орбител" продаваше услуга, реално изпълнена от БТК. Такъв е и замисълът на сателитната телевизионна доставка на "Нетера" - компанията на Невен Дилков обяви наскоро, че в сътрудничество с Telenor започва да предлага именно white label договори: тя е наела излъчватели на спътника на норвежците и кани за свои партньори доставчици, които да продават услугата на крайни клиенти под собствената си марка. Като очакван клиент на "Нетера" за това се споменава впрочем, пак "Глобул". За момента обаче няма информация за сключени сделки за сателитния капацитет. Тип white label е и опитът "Мобилтел" да предлага сателитна телевизия на "Сателайт БГ", по който обаче няма реално придвижване напред. Опит в този тип услуги има Romtelecom - румънското звено на ОТЕ, което преди време обяви white label партньорство с друга компания за услуга за малки и средни предприятия в Румъния.

За момента няма информация за какъв срок са договорите в България с NET 1 и "Спиди нет". Стратегическите решения за "Глобул" обаче тепърва предстоят, след като се вземе решение ще има ли компанията нов собственик и кой ще е той.

Краят на април: сделка или не

До края на месеца се очаква да има развръзка по евентуалнатата продажба на 100% от "Глобул" и "Германос". Собственикът ОТЕ наскоро даде да се разбере, че ключова за решението му ще е цената и при недостатъчно висока такава, сделка просто няма да има. Необвързващи оферти за българското мобилно звено на гръцкия телеком подадоха четири компании: норвежката Telenor, турските Turkcell и Turk Telekom, както и германската Deutsche Telekom. Като почти сигурно се смята подаването и на обвързващи оферти от първите трима, вероятно в края на идната седмица. Спряганата очаквана минимална цена е 700 млн. евро.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България