Изгрев на инвестиционния хоризонт
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изгрев на инвестиционния хоризонт

Изгрев на инвестиционния хоризонт

Втори фонд за дялови инвестиции по JEREMIE, макар и със закъснение, е на път да се реализира

Татяна Пунчева-Василева
6035 прочитания

Инвестиционният хоризонт на България започва да се просветлява. След известно закъснение на него скоро се очаква да се появи вторият от общо трите фонда за дялови инвестиции, планирани по европейската инициатива JEREMIE. Става въпрос за фонда за мецанин финансиране, който ще се управлява от австрийската компанията Mezzanine Management и българската Rosslyn Capital. И двете имат дългогодишен опит в дяловите инвестиции и бяха избрани от Европейския инвестиционен фонд да управляват 30 млн. евро по JEREMIE през 2011 г.

На финалната права

За да заработи продуктът, управляващият екип трябваше да намери допълнитeлни 30 млн. евро, така че целият фонд да е от общо 60 млн. евро, т.е. еврофинансирането в него да е 50%. Кризата обаче естествено усложни намирането на частен ресурс за дялови инвестиции, още повече че мецанин фондът ще е с много тесен фокус на вложение - само в България. Подобна специализация бе трудна дори в силните икономически години и реално нямаше подобни фондове, които да са изцяло фокусирани върху България. Повечето в най-добрия случай гледаха региона като цяло и избираха вложения според конкурентното предимство на дадена страна и съответно компания.

"Набирането на ресурс в настоящото време отнема много време, но ние успяхме да постигнем значителен прогрес. Надяваме се фондът да е готов и да заработи през юни, стига, разбира се, да приключат и различните технически аспекти около него като например регистрация в Люксембург и други", каза Никлас Пихлер, управляващ директор в Mezzanine Management. По думите му с инвеститорите, които ще осигурят частния ресурс за фонда, вече има подписани принципни, макар и не финални споразумения.

Едновременно с това текат и разговори с Европейския инвестиционен фонд, който управлява пари по програма JEREMIE в България, по всички технически детайли за фонда. След изчистването им и финалната регистрация фондът ще може да заработи.

Финансиране за средни фирми

Стратегията на фонда остава непроменена. Той ще инвестира в малки и средни предприятия в България, като вложението на компания, или т.нар. инвестиционен билет, ще е от 2 до 6 млн. евро. Това означава, че той ще се цели в компании с приходи от около 10 до 50 млн. лв., поясни още Пихлер. Обикновено инвестицията е с цел да се подкрепи растежът на дадената компания органично или чрез придобиване на дадени играчи в сектора с цел консолидация на пазарната й позиция. Като цяло опциите за разрастване могат да бъдат различни, като предоставяното от фонда финансиране ще е хибридно. По принцип мецанин финансирането е квазидълг, квазикапитал. В повечето случаи той е подчинен дълг, който при определени условия - обикновено при неплащане, лесно може да бъде конвертиран в капитал.

Какво се случи до момента

Мецанин фондът по JEREMIE е вторият от общо трите инструмента за финансиране на съществуващи вече компании по JEREMIE. Програмата предвиждаше три капиталови продукта с общ евроресурс от 81 млн. евро да се управляват професионално от инвестиционни мениджъри, които обаче да осигурят допълнителен частен ресурс.

Първият от тях е с фокус рисков капитал за млади компании. През есента на 2011 г. той бе поверен на екипа на NEVEQ и се очаква всеки момент да заработи. Той е планиран с 30 млн. евро ресурс (21 млн. евро от JEREMIE и 9 млн. евро частен капитал), но ще стартира с първа фаза от общо 21 млн. евро, разпределени в същата пропорция държавен към частен ресурс.

Мецанин е вторият фонд по програмата, който е на път да се реализира. Третият фонд бе поверен на Axxess Capital и трябваше да бъде с капитал от 60 млн. евро, осигурен в пропорция 50 на 50 държавни към частни пари.

По JEREMIE вече от почти година работи и схемата за инвестиции в стартиращи компании, която се реализира чрез два фонда - Eleven и LAUNCHub, с изцяло държавен ресурс от 21 млн. евро (съответно 12 млн. евро и 9 млн. евро на фонд). Те вече имат направени инвестиции в близо 40 компании за около 3 млн. евро.

Останалият ресурс по програмата беше разпределен между два дългови инструмента. Чрез партньорството на местните търговски банки ресурсът се усвоява като по-изгодни заеми за малкия и средия бизнес. Единият е гаранционна схема за инвестиционни и оборотни заеми, а другият е за кредити с по-ниска цена. По втора схема вече има ресурс от 380 млн. евро, една част от JEREMIE, а другата от самите банки, а първите заеми, отпуснати от началото на година, са с лихва под 4%.

Инвестиционният хоризонт на България започва да се просветлява. След известно закъснение на него скоро се очаква да се появи вторият от общо трите фонда за дялови инвестиции, планирани по европейската инициатива JEREMIE. Става въпрос за фонда за мецанин финансиране, който ще се управлява от австрийската компанията Mezzanine Management и българската Rosslyn Capital. И двете имат дългогодишен опит в дяловите инвестиции и бяха избрани от Европейския инвестиционен фонд да управляват 30 млн. евро по JEREMIE през 2011 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Първото изречение "Инвестиционният хоризонт на България започва да се просветлява." е подвеждащо. Проблема на българския инвестиционен хоризонт не е липса на пари сред световните инвеститори, а липсата на привлекателност: корупция & съдебна система (те си вървят ръка за ръка), липса на квалифицирана работна сила, най-лошото висше образование в ЕС, ненужно усложнени административни процедури и прекалено много бюрокрация и т. н. (ние си ги знаем)
  Похвално е, че има европейска инициатива и поради европейска солидарност ще има някакви пари: длъжни са да ни обхванат и нас. Но "да се просветли" зависи по-скоро от нас и инициативите на правителствата ни.

 • 2
  kiger avatar :-|
  kiger

  Тази европейска инициатива се финансира чрез ЕФРР и националния бюджет през Оперативна програма "Конкурентоспособност" 2007-2013.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK