Академия за новатори

Иновациите са в основата на бизнеса на химическата компания

Академия за новатори

Инициативата "Иновация в действие" на "Солвей - Соди" учи младите хора как да превръщат идеите си в реални проекти

7881 прочитания

Иновациите са в основата на бизнеса на химическата компания

© Капитал


170

младежи кандидатстваха с проекти, а 60 бяха избрани за участие в работилниците.
В края на май ще бъдат обявени победителите с най-добрите проекти, които ще спечелят обучение за награда.

"През последните 20 години в България се научихме да генерираме идеи. Сега следващата стъпка е да се научим да превръщаме идеите си в реалност, и то устойчива." Така съоснователят на The Business Institute на Cisco Цветелина Тенева описва целта на инициативата "Иновация в действие" на "Солвей - Соди". Тя стартира миналата есен, а в края на май ще бъдат обявени победителите с най-добрите проекти, които ще спечелят обучение за награда. Преди това младите новатори имаха възможност безплатно да се включат в работилница за иновации, където да се научат как да развият проектите си, така че те да станат приложими и работещи. За всички останали пък на сайта на инициативата има видеозаписи от сесиите, така че те също да могат да участват в конкурса. Проектът на "Солвей - Соди" е пилотен и се изпълнява в партньорство с Института за предприемачи на Cisco и Havas Worldwide Digital - София.

Да събудиш спящата красавица

Инициативата започна миналия ноември, когато бяха организирани семинари в три университета в София, Варна и Бургас. В тях взеха участие над 500 студенти и млади хора, завършили през последните пет години. Целта на събитията беше да се запознае аудиторията с това какво е иновация, какви типове иновации има, както и че иновацията не е обетована земя. "Битува общественото разбиране, че иновацията е като спяща красавица - нещо трудно достижимо за обикновения човек", коментира Тенева. "В същото време има много семпли идеи, които са интересни и лесни за изпълнение", добави тя. Затова и основната цел на семинарите беше да се развенчае този мит и да се популяризира самата инициатива. В края на този етап над 170 младежи, включително студенти в чуждестранни университети, подадоха резюме на проектите си, с което кандидатстваха за участие в работилниците. От тях бяха избрани около 60 души, които влязоха в академията по иновации.

Така в края на февруари започна вторият и най-важен етап от инициативата. В рамките на три седмици се проведоха работилници в столицата и двата крайморски града, където участниците се учиха как се започват, управляват и реализират проекти. "Работихме по предварително начертана програма, като се започне от това как да оценим потенциала на една идея, как да осмислим бизнес модела, така че тя да бъде устойчива, какъв да бъде финансовият модел", обясни Тенева. Интересен елемент също е, че участниците се насърчават не само да правят нещо различно, но и да го правят по различен начин. Накрая те разработват конкретен план за действие, защото, както казва Тенева, и най-добрата идея остава само на хартия, ако не е сведена до конкретни стъпки. Всички, които не са успели да се включат в работилниците, могат да ползват материалите на сайта на "Иновация в действие" (innovationinaction.eu), където има видеозаписи на сесиите и самите бизнес инструменти, така че сами да развият проектите си.

В момента тече третият етап от инициативата, в който младите новатори разработват проектите си, които трябва да подадат до края на този месец. Следва оценка на предложенията, а победителите ще бъдат обявени в края на май. Наградите включват магистратура в български университет, участие в работилница от портфолиото на Института за предприемачи на Cisco, както и специалната награда на "Солвей - Соди" - участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел.

От детски площадки до технологии

Сред най-интересните идеи на участниците в работилниците са проекти в областта на чистата енергия и управлението на отпадъците. Голям е броят и на предложените иновации в сферата на социалната отговорност. Проектът на Магдалена Михалева от Варна например е за изграждане на детски площадки от непреработени отпадъци. "Материалите" всъщност са дървени палети, гуми и други отпадъци, които фирмите обикновено изхвърлят или предават за рециклиране. Идеята е екип от дизайнери и инженери да проектира и създаде от тях детски съоръжения за игра. "Магдалена е завършила инженерен дизайн и има много ясна идея как може да стане това", каза Тенева. Обсъдени са били два сценария - един, при който фирмите предоставят отпадъчните си материали безвъзмездно, и друг, при който проектът се изпълнява с някакъв финансов ресурс, например от спонсори.

Емил Пенчев от Варна, който е инженер, също предлага проект в своята област. Иновацията му даже вече е изпробвана в домовете на негови близки и приятели. Тя представлява термопомпа въздух-вода, направена от преработен климатик, с която може да се отопляват или охлаждат всички помещения в жилището, както и да се подгрява вода. По този начин се реализира доста сериозна икономия, тъй като не се купуват климатици за всички стаи. Инсталацията представлява кутия с размери около 30/60/60 см, от която тръгва вода към радиаторите в стаите, и така на практика системата работи като парно. В момента Емил работи върху два нови модула към инсталацията си, които се надява да завърши скоро. Единият представлява контролер, с който системата може да се пуска и спира дистанционно през интернет. Другият модул използва отпадната топлина от климатика през лятото за подгряване на вода.

Идеята на химика от БАН Божидар Иванов пък е свързана с оползотворяване на отпадъци и може да спести сериозни разходи на фирмите, използващи опасни вещества. Той предлага решение на проблема, при който по стените на контейнерите остава част от вредното вещество, и така целият съд трябва да се предаде за преработка от специализирана фирма. За тази услуга обаче се плаща на килограм. "Ако варелът тежи 25 кг и в него е останал не повече от 1 кг опасно вещество, вие плащате на практика за всичко като за опасно вещество", обясни Божидар. Идеята му е с разтворител да се извлича веществото от контейнера, който след това може да отиде за вторични суровини, тъй като е безопасен. От получената течност пък се изпарява разтворителят и останалото вещество или се унищожава, или, ако е годно, се използва в производството.

Една изключително семпла идея - на Димитър от София, е свързана с това водата от умивалниците да бъде събирана, филтрирана от едри частици и след това използвана за тоалетните. "Това е много проста, но много полезна идея", смята Тенева. По думите й проучвания са доказали, че в тоалетните се използва най-много вода, и то чиста.

Фокус върху иновациите

Засега все още не е ясно дали "Иновация в действие" ще бъде регулярна инициатива. Това ще се реши, след като бъде направен анализ на настоящия кръг. Според Тенева идеята за проекта произхожда от естествената позиция на Solvay в глобален мащаб на компания, която много фокусирано развива иновации. В края на миналата година белгийската група учреди награда "Химия за бъдещия Solvay" за големи научни открития. Намерението е тя да насърчава изследвания в сферата на биохимията, материалните науки, меките материали, биофизиката и химическия инженеринг. Наградата от 300 хил. евро ще се връчва на всеки две години.

Един от най-популярните проекти на групата е Solar Impulse - първият и единствен соларен самолет в света, който лети както през деня, така и през нощта, без да използва гориво и да отделя емисии. Конструирането му е резултат на години изследователска дейност на учени от лабораториите на Solvay в Германия, Белгия и Италия. Над 6000 от частите за самолета са изработени от групата. Проектът стартира през 2004 г. През 2010 г. самолетът направи първия си 24-часов полет, захранван единствено от слънцето, а миналата година приключи 48-часов междуконтинентален полет с междинно кацане за смяна на пилотите. За 2014 г. е определен първият му околосветски полет.

Иновациите се насърчават и в българската компания на групата. "Всеки наш служител може онлайн да регистрира своята идея, която се превежда на английски, за да може да се ползва и от другите предприятия в групата", казаха от "Солвей - Соди". Целта е да се насърчават всякакви предложения, които биха спестили ресурси, подобрявайки качеството. Ако идеята заработи, тя носи финансови ползи и за своя автор. В "Солвей -  Соди" годишно се регистрират над 100 иновативни идеи. Една от тях, реализирана през 2012 г., генерира икономически ефект от 1.8 млн. лв. годишно чрез промяна на технологичните параметри на една от инсталациите в завода, и то без никакви допълнителни инвестиции.

170

младежи кандидатстваха с проекти, а 60 бяха избрани за участие в работилниците.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  rumenvl avatar :-|
  rumenvl

  БРАВО

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Все пак имаме и умни глави.

 • 3
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  ! Една изключително семпла идея - на Димитър от София, е свързана с това водата от умивалниците да бъде събирана, филтрирана от едри частици и след това използвана за тоалетните. "Това е много проста, но много полезна идея", смята Тенева. По думите й проучвания са доказали, че в тоалетните се използва най-много вода, и то чиста.!
  Супер! Дано скоро се внедри!

 • 4
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  До коментар [#3] от "Никола Йорданов":

  тази идея от години я популяризира из третият свят Бил Гейтс. Мисля че има и много готови продукти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал