Нов руски телеком в България

Красимир Стойчев продаде проекта си за оператор от четвърто поколение на Даниел Купсин

Красимир Стойчев продава втория си телеком оператор отново на руски инвеститор - Даниел Купсин (на снимката)
Красимир Стойчев продава втория си телеком оператор отново на руски инвеститор - Даниел Купсин (на снимката)    ©  Надежда Чипева
Красимир Стойчев продава втория си телеком оператор отново на руски инвеститор - Даниел Купсин (на снимката)
Красимир Стойчев продава втория си телеком оператор отново на руски инвеститор - Даниел Купсин (на снимката)    ©  Надежда Чипева

Проект за нов тип телекомуникационен оператор, големи амбиции, непозната на българския пазар технология, Красимир Стойчев продавач, а един руснак - купувач. Сюжетът не е от 1997 г., компанията не е "Мобилтел", а руснакът не е Майкъл Чорни. Въпреки многото прилики събитието е от сряда, а обектът на сделката - "Макс телеком". Създаденият от българския предприемач оператор, който се опитваше да пробие до някаква позиция на телеком пазара чрез услуги през WiMAX мрежа, вече е собственост на "базирания в Лондон частен инвеститор" Даниел Купсин, съобщиха от "Макс телеком". Сделката е за 100% от компанията, а според Търговския регистър цената е 14 млн. евро.

 

"Макс телеком" ще е петият мобилен оператор в страната, като планът е да заработи тази есен. Преди седмици компанията плати половината такса честоти, която е общо 30 млн. лв.

Очаквана промяна

"Макс телеком" беше създадена от Красимир Стойчев през 2007 г. с идеята да развива и предоставя услуги чрез WiMAX - вид технология за пренос на глас и данни, която се смята за един от вариантите за т.нар. четвърто поколение мобилни комуникации. И към момента по официални данни от дружеството мрежата му има покритие на 70% от населението, предлагайки пълен пакет мобилни интернет услуги. За целта по думите на Стойчев вече направената инвестиция е над 30 млн. евро. С времето обаче се оказа, че както в български, така и в международен план този мобилен стандарт едва ли ще се наложи.

Затова през 2011 г. Стойчев взе от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лиценз и честоти в спектъра 1800 MHz, за да развива мрежа по друга технология - LTE (Long Term Evolution).

Дълго - всъщност допреди по-малко от месец, собственикът на "Макс телеком" не беше платил самата такса за разрешителното и честотите - 30 млн. лв. Преди две седмици от регулатора съобщиха, че фирмата е превела половината пари, а Стойчев потвърди, обявявайки пред "Капитал" амбицията създадената от него компания да стане първият действащ LTE оператор в страната, след като бъде продадена на чуждестранен инвеститор. Тогава той спести само името на купувача.

Нови и стари лица

Макар и базиран в Лондон, самият Купсин е с руски произход и опит предимно в медиите (виж карето). Той става едноличен акционер в "Макс телеком" и председател на борда на директорите му, като активно ще участва в бъдещото развитие на дружеството, обявиха оттам. Изпълнителен директор ще бъде Питър Ковел. Специален съветник на Ковел ще е Тони Робинсън, който ще е и член на борда на директорите. Ковел и Робинсън са отлично запознати с българския пазар. Те влязоха в мениджмънта на БТК през юни 2004 г. - почти веднага след приватизацията й от името на купувача Advent International.

Първият беше главен търговски директор на БТК, а вторият - главен технически директор. Двамата впрочем вървят в тандем по традиция. Точно преди да дойдат в БТК, бяха работили заедно в Global TeleSystems - информационна мрежа между частните здравноосигурителни компании в 12 европейски страни. Ковел е бил в италианската компания Marconi и в британската Cable and Wireless, която притежаваше 49% в "Мобиком". Има опит в изграждането на мрежи в Китай, Русия, Чехия, Унгария и Полша. Работил е и в Британския кралски флот, където се е занимавал с комуникационни и оръжейни системи. След напускането на флота е изпратен като ръководител на секретен проект за изграждане на IT мрежа между петролните сонди в Персийския залив, бреговата администрация и танкерите. Робинсън е работил за Hong Kong Telecom и aвстралийския телеком Tesltra.

Красимир Стойчев вече няма да е изпълнителен директор на "Макс телеком". Още когато обяви наближаващата сделка за продажба на дружеството, той обясни, че би предпочел да се оттегли от оперативното управление на оператора по лични причини. Практически със сегашната сделка предприемачът повтаря това, което направи още в края на миналия век с "Мобилтел" - създаде нова компания в телекомуникациите, стартира навлизането й на пазара и я продаде.

Есенни надежди

Самата нова LTE мрежа според плановете на новия собственик ще заработи през третото тримесечие на тази година. "Нашата цел е да поведем "Макс телеком" към едно ново ниво: ще работим за сериозно подобряване на корпоративното управление и осигуряване на възможно най-добрите телекомуникационни услуги на местния пазар. "Макс телеком" ще влезе в авангарда на LTE революцията – технология, която тепърва навлиза в Европа и света", заявява новият собственик на "Макс телеком" Даниел Купсин в специално прессъобщение.

Разликата между дейността на "Макс телеком" досега и проекта, купен от Купсин, всъщност е една, но пък централна - операторът на Стойчев се конкурираше предимно на пазара на доставка на интернет. Докато новата мрежа практически навлиза в полето на големите телекоми - комплексна доставка на мобилен глас и интернет. Такава мрежа, пак по стандарта LTE, в момента изгражда и сателитният тв доставчик "Булсатком". Предимството на "Макс телеком" в случая е, че голяма част от техническата работа по проекта е приключена - дружеството има строителни разрешителни за станциите си, има договори за взаимно свързване с останалите на пазара, резервиран номерационен план и т.н. - процедури, които иначе отнемат месеци и дори години. Отделен въпрос е доколко и при какви условия на силно наситения и конкурентен българския пазар ще се окаже, че има място за нов телеком. Самите услуги, предоставяни от мрежите четвърто поколение, пък са до голяма степен неглижирани от действащите телекоми - от една страна, заради необходимите инвестиции в нова инфраструктура, от друга - заради скъпите и заети честоти, а от трета - заради съмненията, че пазарът ще покаже достатъчно търсене, което да оправдае разхода с приходите от бъдещо потребление.

Технология на сделката

Досега "Макс телеком" беше собственост над 95% на Красимир Стойчев през регистрирания в Швейцария "Стробос холдинг", а с много малък процент участваше и Георги Тасев - лицето на фирмата на Майкъл Чорни "Метатабак", която преди години неуспешно се опита да купи "Булгартабак". Сега според официалното съобщение Купсин става едноличен акционер - тоест Тасев също излиза от структурата на фирмата. Макар че официално цена не се споменава, според данни от Търговския регистър излиза, че цената е 13.9 млн. евро (която сума се изплаща на "Стробос" срещу погасяване на дълг на продавача към "Лукстех кепитъл" - Люксембург - дружеството, купувач по друг договор, за неясно каква сума).

Самото "Макс телеком" не е подавало отчети в Търговския регистър от три години, а за последно има такъв от 2008 г., когато има 14 млн. лв. загуба. Цялото търговско предприятие е заложено в полза на Първа инвестиционна банка срещу овърдрафт кредит от 8.6 млн. евро от 2007 г., който по думите на Стойчев се плаща редовно.

 

Кой е новият собственик

Информацията за Даниел Купсин в руската преса не е обширна. Роденият през 1977 г. бизнесмен е известен най-вече с участието си на руския медиен пазар и със своя баща Евгений. Даниел се завръща в родината си през 2004 г. Преди това завършва American University във Вашингтон със специалност корпоративни финанси.

Получава и магистърска степен по право от Touro College в Ню Йорк. В Русия първоначално е вицепрезидент в инвестиционната компания "Антанта-капитал". След това е генерален директор на издателството зад седмичника "Московские новости" (който фалира през 2007 г.). През 2007 г. става генерален директор на холдинга "Обединени медии", в което тогава влизат радиостанциите Business FM, "Кино FM" (или "98-хитов"), порталът BFM.ru и списанието "Популярни финанси". Тогава групата е собственост на Аркадий Гайдамак, който през годините е свързван и с братя Чорни. След медийната си дейност Купсин влиза във фармацевтичната компания на баща си "Антивирал" като председател на съвета на директорите. Излиза оттам през 2011 г., когато групата е продадена на Protek Group.

Баща му Евгений също е известна фигура в руските бизнес среди. Той започва бизнес в края на 80-те при отварянето на пазара чрез различни кооперативи. Занимавал се е с текстилен бизнес (произвежда джинси, които продава в цяла Русия и бившите съветски републики), търговия с метални сплави, фармация, имоти и строителство и др. В момента инвестира основно в хотели, жилищни и офис сгради, но има и активности по благотворителни каузи, свързани с еврейската общност.