Без "Мобилтел" в търговете за LTE честоти

Най-големият телеком вече предлага 42 Mbps скорост на мобилен интернет в 88 града в страната

Главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл (вляво) получи сертификат за най-бърза 3G мрежа издаден от германската фирма Net Check.
Главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл (вляво) получи сертификат за най-бърза 3G мрежа издаден от германската фирма Net Check.    ©  Мобилтел
Главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл (вляво) получи сертификат за най-бърза 3G мрежа издаден от германската фирма Net Check.
Главният технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл (вляво) получи сертификат за най-бърза 3G мрежа издаден от германската фирма Net Check.    ©  Мобилтел

"Мобилтел" няма да участва в търговете за честоти за развитие на мрежи по стандарта LTE (Long Term Evolution), които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предстои да обяви в спектъра 2.5-2.69 GHz. Компанията продължава да инвестира в подобряване на инфраструктурата си и предлагане на нови услуги чрез нея, но няма да купува честотни ленти в този спектър на този етап, заяви главният технически директор на компанията Хорст Пертъл. Решението да се организират търговете за честоти в обхвата 2.5-2.69 GHz беше взето от служебното правителство преди около седмица, като задачата е възложена на секторния регулатор. Очевидно обаче предстоящите наддавания под условие за спектър, който е на всичко отгоре е зает, няма да привлекат интереса на операторите.

Мобилният оператор е инвестирал 70 млн. евро за развитие на мрежата си през 2012 г.

Пари за далечното бъдеще

България не е готова за LTE - не от технологична гледна точка, а по-скоро от пазарна, смята Хорст Пертъл. Според него все още няма достатъчно голямо търсене и потребление на мобилен интернет, което да оправдае необходимите огромни инвестиции за такава мрежа. Допълнително според мениджъра в "Мобилтел" предстои да се развият платените WiFi безжични мрежи, които ще заемат значителна част от сегмента на мобилния интернет. "Трудно е да се покаже ефективен и печеливш бизнес модел на фона на големите инвестиции в честоти и техника за изграждането на LTE", заяви Пертъл. Според него "Мобилтел" може да поеме трафика, който се очаква до края на 2014 г., с наличната си инфраструктура. Компанията разполага и с честотен резерв, който трябва да задоволи нуждите й поне до 2015 г.

Освен това търговете за нови честоти, които се планира КРС да организира, са под условие – операторите ще могат да използват лентите едва след като те бъдат освободени от военните, за което са необходими около 6.3 млн. лв. в рамките на две години.

Подобряване на настоящата мрежа

Въпреки че "Мобилтел" проведе първа тестове на LTE технологията в България, компанията не залага активно на нея, а инвестира в подобряване на съществуващата инфраструктура. Основен акцент пада върху HSPA+ - технологията, която позволява максимални теоретични скорости на сваляне през глобалната мрежа от 42 Mbps. Мобилната мрежа, изградена по този стандарт, вече почти напълно покрива големите градове на страната. Тя обхваща 93% от територията на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Мрежата е надградена по този стандарт в още 81 града в страната.

Телекомът получи за трета поредна година сертификат за най-бърза 3G мрежа в България от германската фирма за контрол на качеството на връзката Net Check. Тестовете са извършени в големите градове - както статично, така и в движение с автомобил. Те показват, че дори при натоварване на клетките максималната скорост за потребителите е около 28 Mbps. "Мобилтел" е инвестирала малко по-малко от 70 млн. евро в подобряване на мрежата си през изминалата година, обяви Хорст Пертъл. Горе-долу толкова са и планираните средства по същото перо през настоящата 2013 г., допълни той. В мрежата на най-големия GSM оператор има около 400 хил. потребители, които използват мобилен интернет, като средно те генерират по 200 MB месечен трафик.

Още от Капитал