Наддаване за "Глобул"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Наддаване за "Глобул"

Наддаване за "Глобул"

Turk Telekom, Telenor и Deutsche Telekom подадоха обвързващи оферти за българския телеком

Паулина Михайлова, Татяна Пунчева
18479 прочитания

© Цветелина Белутова


Турски, норвежки, германски или гръцки - чий ще бъде "Глобул" вероятно ще се разбере още в края на този месец. Макар и да не получи максимално възможните четири оферти за българския си оператор, гръцката ОТЕ за момента постига добър резултат в сделката - има конкуренция. След като изтече крайният срок за подаване на обвързващи оферти за 100% от "Глобул" и "Германос" в сряда вечер, според източници на "Капитал" от сектора внесените предложения са три: от Turk Telekom, Telenor и Deutsche Telekom. Първата компания излезе с официално съобщение за това пред фондовата борса в Истанбул, а за норвежкия и германския телеком информацията е от няколко независими източника на вестника. Според тях други оферти към сряда вечер не е имало - тоест другият турски кандидат - Turkcell, явно се е отказал.

Цената, цената и цената

"Единственото, което ще е определящо при избора на купувач, ще е цената. Който даде повече - получава компанията. Няма стратегически или каквито и да било други съображения в сделката", каза близък до процедурата експерт от сектора. Според него, както и според друг отлично запознат източник, процесът по продажбата е създаден така, че именно парите да са определящи в крайна сметка и на последния етап от преговорите да не се окаже, че финализирането на сделката е зависимо и от други обстоятелства.

Именно затова структурата на процедурата е оформена по следния начин. Първо, кандидатите получават пълна информация за българския мобилен оператор. След това внасят необвързващи предложения (каквито дадоха Turk Telekom, Telenor, Turkcell и Deutsche Telekom). След това четирите компании продължават да имат достъп до необходимите им данни за "Глобул", подготвят ценовите си обвързващи оферти, а междувременно с всяка от тях се уточнява готов договор за продажбата - SPA (share purchase agreement). В него са уточнени всички юридически и технически подробности по сделката, които вече няма да са обект на обсъждане между страните. Едва след като въпросното споразумение е постигнато, се подават самите ценови предложения. Внасяйки ги, кандидатите са наясно с предварително обявен праг, под който ОТЕ не желае да продава. След обвързващите оферти има етап на последно разглеждане от гръцкия собственик съвместно с лондонския му консултант Citigroup. После настъпва решителната фаза, оформена като наддаване между кандидатите.

За момента няма ясна информация как точно ще бъде организирано то, но очакванията са да се състои в средата на следващата седмица (макар и в едно гръцко издание да се появи информация, че то ще стартира още в петък, 19 април), като представители на компаниите ще бъдат поканени на живо в централата на ОТЕ в Атина. За прага, под който обвързващите оферти не се очаква да падат, неофициално се твърди, че е 700 млн. евро, като от тях се приспада синдикираният заем от 250 млн. евро, който "Глобул" договори наскоро. Какво пише като число в книжата на кандидатите, обаче няма данни.

Официално и неофициално

Единственият официален сигнал за сделката дойде в четвъртък от Turk Telekom. "Стратегията на Turk Telekom за регионална експанзия чрез покупка на "Космо България мобайл" (дружеството, опериращо под търговската марка "Глобул") и "Германос телеком България" вече е обвързваща", гласи съобщението на турската компания до истанбулската борса, където се търгуват акциите й. От Telenor отговориха на запитването на "Капитал", че никога не коментират никакви слухове на пазара. От пресслужбата на ОТЕ в Атина само казаха, че процедурата продължава.

Според някои източници до сряда вечерта офертите са били две - на Turk Telekom и Telenor. В четвъртък, позовавайки се на анонимни източници, Reuters съобщи, че Deutsche Telekom също участва. Източник на "Капитал" също потвърди, че телекомът е подал оферта. Германската компания е акционер в ОТЕ с 40%. Доскоро вариантът тя да стане директно собственик на "Глобул" беше по-скоро "резервен" - вид финансово подпомагане на ОТЕ, в случай че тя не успее да осигури финансиране, за да посрещне плащанията по дълга си (който е общо около 4 млрд. евро), планирани за тази година от над 1.4 млрд. евро.  През последните месеци обаче гръцкият телеком първо си гарантира 250 млн. евро през заема на "Глобул" от няколко банки, второ, договори продажбата на сателита си Hellas Sat на арабски сателитен оператор за 200 млн. евро и трето - пласира нови петгодишни облигации за 700 млн. евро. В резултат преди близо два месеца главният изпълнителен директор на ОТЕ директно заяви, че оттук нататък продажбата на българското мобилно звено ще е само "в интерес на акционерите" и сделка ще има само ако получените оферти са финансово привлекателни. Тоест продажбата не е спасителна операция.

Що се отнася до Turkcell, тяхната кандидатура до последно се смяташе за сигурна. До късно в четвъртък обаче турският телеком не беше подал уведомление на истанбулската фондова борса да е внесъл обвързваща оферта, докато при внасянето на необвързващата това беше оповестено пред акционерите. Източници, близки до компанията, казаха, че подготовката е текла до последния възможен момент, но без обяснение документите не са били подадени. Според повечето наблюдатели на пазара липсата на обвързваща оферта от Turkcell може да се обясни с традиционните неразбирателства между основните акционери, които забавят вземането на стратегически решения. Собствеността в турския телеком е поделена между руската "Алтимо" на Михаил Фридман (13.22%), Telia Sonera (с най-големия пакет от 37%) и Сukurova на турския бизнесмен Емин Карамехмет (14%). Тримата акционери принципно са в борбата за надмощие върху решенията на телекома, което съответно прави предприемането на стратегически ходове труден процес. Иначе турският оператор (най-голям в южната ни съседка с над 34 млн. абонати) не от вчера има интерес към българския пазар. Затова не е изключено оферта от него да се появи и след края на срока, поставен от ОТЕ, и доколкото сделката е частна - предложението да бъде взето предвид.

Скандинавска активност

Най-активни при проучването на "Глобул" според български източници от сектора продължават да са Telenor. Представители на скандинавския екип, натоварен с проекта, са се срещали вече няколко пъти с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), а наскоро са установили контакт с поне един от другите два големи телекома в страната. Интересът им е бил към всички възможности за общи проекти, някои от които вече са стартирани, към опцията регулаторът да допусне национален роуминг за някой от опитващите се да навлязат на пазара нови играчи (схема, при която например "Макс Телеком" или "Булсатком" могат да получат правото да използват GSM мрежата на работещ оператор), както и към намеренията за промени в законодателството.

Една сделка - много засегнати

Ако бъде приключена успешно, сделката със сигурност ще е една от най-мащабните за България тази година. По-важното обаче е, че тя има потенциала да промени лицето на телеком сектора. Сегашните собственици на "Глобул" поддържат едно доста пасивно поведение на оператора - той нито навлиза в сегментите на фиксиран интернет и телевизия, нито има стартирани проекти за четвърто поколение мобилни услуги. Ако с влизането на нов притежател политиката стане по-агресивна в която и да било от двете посоки, това със сигурност би предизвикало промени и в плановете на другите два големи телекома. От техните ходове пък до голяма степен зависи съдбата на по-малките желаещи да навлязат на пазара.

Предимства на "Глобул" са доста добре развитата му мрежа за дистрибуция, независимите му позиции като абонатна база, които дават възможност за растеж (предимно частни клиенти и малки фирми), относително добрите финансови резултати (операторът дава 7% от годишните приходи на ОТЕ и 9% от печалбата). Негатив пък е липсата на инвестиции в обновяване и развитие на технологичната база.

Тримата желаещи

Turk Telekom е бившият държавен турски телеком. Основен акционер в него в момента с 55% е саудитският Oger Telecom, част от Oger group - компания, контролирана от семейството на починалия ливански премиер Рафик Харири. Тридесет процента са държавни, а 15% се търгуват на фондовата борса в Истанбул. Компанията е активна основно на пазарите на фиксирана телефония, мобилни услуги, широколентов мобилен интернет и фиксиран интернет. Към септември 2012 г. групата на Turk Telekom има 14.5 млн. абонати на фиксирани линии, 7 млн. клиенти на ADSL и 13.2 млн. на мобилни услуги. През 2007 г. компанията се кандидатира за покупката на БТК, но не успя. Тя беше сред кандидатите за телекома и при приватизацията му.

Telenor има 150 млн. абонати и собствени оператори в 11 държави, като Централна и Източна Европа е един от регионите, в който тя се фокусира заедно със скандинавските страни и Азия. Telenor има свои GSM услуги в нашия район в Унгария, Черна гора и Сърбия. Основен акционер в нея е норвежкото правителство с 54.52%. Компанията има и сателитен бизнес (неин е спътникът THOR 5). Telenor се спрягаше като евентуален купувач на дела от 21% от Telekom Austria (собственик на "Мобилтел"), който последното лято в крайна сметка беше купен от компания на мексиканския милиардер Карлос Слим. Скорошен проект на Тelenor в България е този с местната "Нетера" - в сътрудничество с норвежкия телеком тя предложи преди около месец да доставя на едро сателитна телевизия, която да бъде предлагана до крайни абонати от оператори без техен собствен спътников капацитет. Като един от потенциалните дистрибутори се сочи именно "Глобул".

Deutsche Telekom има около 132 млн. абонати на мобилните си мрежи, 32 млн. - на фиксираните и над 17 млн. клиенти на широколентови услуги. Телекомът е активен във всички сегменти на пазара - включително интернет и доставка на телевизия. Представен е в около 50 държави, а служителите му са над 230 хил. Приходите на компанията за 2012 г. са 58.2 млрд. евро, като над половината от сумата идва от оператори извън Германия. Около 68% от акциите й се търгуват свободно на фондовия пазар, близо 15% са държавни, а 17% държи банковата група KfW.

Турски, норвежки, германски или гръцки - чий ще бъде "Глобул" вероятно ще се разбере още в края на този месец. Макар и да не получи максимално възможните четири оферти за българския си оператор, гръцката ОТЕ за момента постига добър резултат в сделката - има конкуренция. След като изтече крайният срок за подаване на обвързващи оферти за 100% от "Глобул" и "Германос" в сряда вечер, според източници на "Капитал" от сектора внесените предложения са три: от Turk Telekom, Telenor и Deutsche Telekom. Първата компания излезе с официално съобщение за това пред фондовата борса в Истанбул, а за норвежкия и германския телеком информацията е от няколко независими източника на вестника. Според тях други оферти към сряда вечер не е имало - тоест другият турски кандидат - Turkcell, явно се е отказал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Добра новина, че вече искам да сменям Виваком, предвид новия му собственик.

 • 2
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Ето една интересна новина от Българияр свързана с покупко-продажба на голяма българска интернет-компания:
  http://offnews.bg/index.php/184700/darik-kupi-abv-bg-vbox-i-vesti

 • 3
  hue avatar :-|
  Николов

  германците отдавна искат да стъпят в България. турците също. но все някой братко-батко ги цакаше. сега да видим дали са се бръкнали достатъчно.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  Който и от тримата да е купувач на Глобул , ще спечелим всички потребители. Досега гърците изсмукваха всичко , без да реинвестират и лев , в клетки, телевизия или допълнителни услуги. И тримата кандидати са стратегически инвеститори - да се надяваме че ще донесат допълнителна стойност на Глобул.

 • 5
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  До коментар [#3] от "hue":
  Немците веднъж вече стъпиха в България като собственици на Орбител през собствената им компания Мадяр телеком. Надявам се този път да се настанят трайно, за мен това е най-добрият и смислен купувач от изброените.

 • 6
  comandante avatar :-P

  Голяма сделка !

  Сигурно сме единствената страна в която потребителите на мобилни услуги намаляват !

 • 7
  comandante avatar :-|

  [quote#5:"The Dragon Reborn"]Немците веднъж вече стъпиха в България [/quote]Немците са особено вредни за България , всичко каквото правят ни вреди , ако не пряко то косвено загубите са огромни !

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Гърците намериха пар за заема, едва ли ще продадат Глобул. Това е сега само за замазване.

 • 9
  tanas avatar :-|
  Танас

  И аз съм за Deutsche Telekom дано да спечелят и да въведат малко ред.

 • 10
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  Тази новина въобще не касае масовия потребител тъй като ние не определяме ценова политика.Някакви се борели да купуват нещо което не е българско.На нас ни остава само да ръкопляскаме на победитела.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK