По-голям дял от екрана
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По-голям дял от екрана

До скоро Красимир Гергов бе главно действащо лице на телелвизионния пазар зад кадър. Сега вече може открито да коментира какво притежава.

По-голям дял от екрана

Рекламният и медиен предприемач Красимир Гергов увеличава дела си в bTV

15534 прочитания

До скоро Красимир Гергов бе главно действащо лице на телелвизионния пазар зад кадър. Сега вече може открито да коментира какво притежава.

© Надежда Чипева


В най-гледаната телевизия bTV има промяна. Тя не е особено видима, но може да се окаже съществена. До дни ще приключи сделка за 4% от капитала на телевизията, която макар и малка е важна, защото става дума за най-голямата (и като брой зрители, и като оборот) медия в България.

Делът ще придобие дългогодишното главно действащо лице на телевизионния и рекламен пазар и настоящ миноритарен акционер в телевизията - Красимир Гергов. Ключовият въпрос, съпътстващ сделката, обаче е как той финансира придобиването и дали действа самостоятелно.

Една ясна сделка

Красимир Гергов с години беше скрит собственик на телевизии и рекламни агенции, тъй като някога законът забраняваше едно лице да има участие едновременно и в двата типа дейности - забрана, създадена специално за него. Съответно той умело боравеше с офшорните юридически инструменти, за да прикрива бенефициерната си собственост.

От 2010 г. насам тази забрана вече липсва и той вече спокойно може да бъде посочен като собственик и на двата типа компании - за реклама и телевизии. Същата година News Corporation излезе от инвестицията си в bTV, като продаде телевизията в пакет с радиа на американската Central European Media Enterprises (CME) срещу 400 млн. долара. Самият Гергов вече е познат партньор на CME, тъй като две години по-рано им бе продал 80% телевизиите ТВ2 (PRO.BG) и RING.BG чрез регистрираната в офшорната зона на Британските Вирджински острови негова компания Top Tone Media Holdings Limited (виж графиката за подробности по сделката).

При продажбата на bTV той очевидно прилага механизъм, близък до този, който е използван в сделката през 2008 г. Този път обаче Гергов заменя остатъчните 20% в PRO.BG и RING.BG срещу 6% от бъдещата компания майка на групата телевизии под марката bTV - CME Bulgaria, като още тогава е заложена опцията да придобие още 4%. Въпреки че делът е миноритарен, според акционерното споразумение той има правомощие да контролира новините и публицистичните предавания, тъй като има вето върху избора на съответните директори.

Близо три години по-късно Гергов е на път да увеличи дела си в bTV от 6% на 10%. С компанията си Top Tone Media Holdings Limited в края на миналата година той е упражнил правото си да придобие допълнителни 4%. Това става ясно от финансовия отчет и бележките към него на Central European Media Enterprises. В този документ се посочва още, че сделката не е приключена, тъй като чака финансирането от страна на купувача. Т.е. чака Гергов да плати.

Прилагането на акционерното споразумение в сделката за PRO.BG  и при bTV има ключово значение. А то е, че въпреки миноритарния дял в най-голямата телевизия в страната той има специални права върху съдържанието на нейните новини и публицистика. И освен това може  да излъчи свой представител в надзорния съвет на компанията, както и да определя член на оперативното ръководство и по-специално директор "Новини". Според Търговския регистър Гергов е член на надзорния съвет на "БТВ Медиа груп" от средата на 2010 г., а директор на новините продължава да е Люба Ризова. Ризова отговаря за новинарското съдържание в телевизията от създаването й през 2000 г., а след придобиването на bTV от CME тя заема длъжността директор "Новини и актуални предавания" на bTV Media Group.

...и една голяма неизвестна

Увеличението на дела само по себе си обаче не носи толкова допълнителна тежест като сделка, колкото фактът кой ще финансира плащането на допълнителните 4%. Ако евентуално парите са осигурени от външен на сделките до момента партньор, това може да означава, че самият Гергов би споделил и правата, произтичащи от тези акции.

Нито CME, нито Гергов коментираха източника на финансирането за сделката. Пред "Капитал" CME обясни само, че като публична компания не може да разкрие повече информация от това, което вече е посочила пред американската комисия за ценни книжа. От екипа на Гергов пък заявиха лаконично, че "информацията на CМЕ е публична и г-н Гергов е съсобственик в bTV".

Каква е цената? През 2010 г. тези 4% са били оценени на близо 12 млн. долара от самата CME според съобщението за сключеното с Гергов споразумение за придобиване на допълнителни акции. След това самият продавач CME е посочил, че бъдещата цена за упражняване на опцията от страна на Top Tone Media Holdings ще се определи от независим оценител. CME не коментираха каква е определената цена.

Междувременно bTV отчита близо една трета ръст на приходите от 2010 г. до 2012 г.  Според отчета на CME нетните приходи на българското й поделение за 2012 г. са около 83 млн. долара.

Така стигаме до основната неизвестна, за която няма директна публична информация и никоя от страните не желае да изясни под една или друга форма. Въпреки това на пазара от месеци се коментират различни хипотези. Една от най-често споменаваните включва като основно действащо лице друг голям играч на медийния пазар - банкерът Цветан Василев, основен акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), консултант на TV7 и основен кредитор на вестникарската група "Нова медийна група България", издаваща вестниците "Монитор", "Телеграф" и други.

Според някои източници още миналата година консултанти на Василев са "празнували" сделката. Други коментират, че влиянието му идва не толкова от директно участие в миноритарния акционер в телевизията, колкото от връзката с рекламния бизнес на Гергов. Косвено потвърждение на втората хипотеза е фактът, че от 2011 насам КТБ е основен кредитор на "Пиеро97 МА", като през същата година заемът на компанията от банката е за 6.5 млн. лв. според финансовия отчет на дружеството в Търговския регистър. "Пиеро97 МА" е най-голямата медия агенция на рекламния пазар - посредник между агенциите и техните клиенти, от една страна, и медиите, от друга. Собствеността й винаги е била скрита зад акции на приносител, но като неин основен собственик винаги се е сочел Красимир Гергов.

Според Имотния регистър пък други компании на Гергов, като например "К консултнг", на която той е едноличен собственик, пък са прехвърляли на дружества на Василев имоти в София, а в края на миналата година банката на Цветан Василев, както и друга, свързана с него фирма - "Дивал 59", са станали кредитори на дружеството.

Това обаче са косвени връзки и тези сделки не доказват задължително свързаност между Гергов и Цветан Василев. Нищо не пречи кредитор на Красимир Гергов в сделката за малкия, но съществен дял в bTV, да е и друг партньор на предприемача. Още повече че и мениджмънтът на bTV засега не търпи промени, които биха били допълнителен сигнал, че някой нов се опитва да "консултира" съдържанието на най-гледаната телевизия в страната. А апетитите към нея заради възможностите, които дава за влияние, не са малки. В крайна сметка обаче въпросът опира до системния проблем - липсата на прозрачност в собствеността на медиите и по-скоро множеството механизми, които позволяват формално законът да бъде спазен, но този, който контролира медийната политика, да остане в сянка.

Кръговрат на собствеността

В най-гледаната телевизия bTV има промяна. Тя не е особено видима, но може да се окаже съществена. До дни ще приключи сделка за 4% от капитала на телевизията, която макар и малка е важна, защото става дума за най-голямата (и като брой зрители, и като оборот) медия в България.

Делът ще придобие дългогодишното главно действащо лице на телевизионния и рекламен пазар и настоящ миноритарен акционер в телевизията - Красимир Гергов. Ключовият въпрос, съпътстващ сделката, обаче е как той финансира придобиването и дали действа самостоятелно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  the_core avatar :-P
  The Core

  Ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета, ченгета,......

  И един хамстер за майтап!

  Спете спокойно деца, комунизмът си отиде!

 • 2
  big_al avatar :-|
  BIG AL

  Само в посткомунистическа страна , един ДИРЕК - не можещ да говори свободно , един постови офицер от УБО, една правешка издънка , с червени отрепки - генерали - зад гърба си -МОЖЕ да стане собственик и скрит - съсобственик в една телевизия или медия ..
  Докога ?
  Някой разследвал ли е този ТИП- откъде са му КРАДЕНИТЕ от ДС-български пари ????
  Този медиен "експерт" не може и на едно интервю- да говори свобно ..
  Мутант= правешки модел..Самозабравил се тип ..

 • 3
  big_al avatar :-|
  BIG AL

  Кой си ти , бе , мутант ???
  Какво образование имаш , правешка издънко ?? Какво си учил ??
  Какъв произход имаш ??
  Дирек, постови , от ДС ..:)))

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  capo di tutti capi

  Taка е увъртял сделките, че не може да им видиш края...

 • 5
  dimko avatar :-|
  dimko

  Моля, моля,
  Лудите в подобни казуси, просто си похапват от зелника...

 • 6
  contxt avatar :-|
  conTXT

  Става все по-интересно, ще следим развитието.

 • 7
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Горе-долу за всичко съм ОК.
  Но за това :
  "...Въпреки че делът е миноритарен, според акционерното споразумение той има правомощие да контролира новините и публицистичните предавания, тъй като има вето върху избора на съответните директори..."
  Ужас!!!
  Нямам думи, хора това е отвратително..
  Някакъв човек, независимо какъв, да контролира новините!!!
  И то в най-гледаната телевизия.
  Аз почти не я гледам де, но факт е, че е гледана.

 • 8
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Не знам колко процента от какви медии има, но го съветвам да вземе да си намери приличен фризьор. Или поне да се научи какво е то гребен и как се използва.

 • 9
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  "Равен за всички" :) :)

 • 10
  e_mil avatar :-|
  tamada

  [quote#2:"BIG AL"]Само в посткомунистическа страна , един ДИРЕК... един постови офицер от УБО... с червени отрепки - генерали - зад гърба си -МОЖЕ да стане собственик и скрит - съсобственик в една телевизия или медия .. [/quote]

  Преди няколко години британският "Индипендънт" (включително неделното издание) стана собственост на Александър Лебедев - руски милиардер и бивш агент от КГБ. Намали му тиража и направи второ издание - вестник "i". Малко преди това пък синът му Евгений купи "Ивнинг стандарт" и го направи безплатен с тройно по-голям тираж. Сега от десетте най-големи вестника на острова Лебедеви държат 2 - демек 20%. И това не са единствените примери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK