Мебелната индустрия - между диктата и претенциите

Вкусовете са разнопосочни – купуват се и пищни, и по-изчистени мебели

Мебелната индустрия - между диктата и претенциите

Браншът отчита съживяване, което е резултат от увеличени продажби зад граница

Мара Георгиева
18957 прочитания

Вкусовете са разнопосочни – купуват се и пищни, и по-изчистени мебели

© Юлия Лазарова


Навлизането на ИКЕА е довело до преструктуриране на пазара, но прогнозите за тотален фалит на български мебелни фирми не се сбъднаха, отчитат от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Диктат на големите търговски вериги, свито потребление на вътрешния пазар при понижени производствени цени и нарастващи продажби зад граница. Това е накратко картината в дървообработващия и мебелния бранш.

"През 2012 г. секторът отбелязва ръст от 7-8% и в оборотите, и в износа спрямо предходната година. Засега това са експертни оценки, тъй като официалната статистика още не е готова", уточнява Елица Ненчева, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. И уточнява, че през 2011 г. фирмите от сектора са отчели общо 650 млн. лв. оборот, 30% от който е релизиран от износ. Растежът се дължи главно на мебелните компании, които продават на общия европейски пазар (около 70% от произведеното) и на увеличените поръчки към тези, които работят серийно за големи търговски вериги (ИКЕА например). Производителите на мебели в страната отчитат известни

Колебания при вътрешните продажби 

и обясняват това с икономическата криза и свитото потребление. "2012 година мина в съобразяване с големите търговски вериги, които търсят ниски цени. А цена и качество са взаимно свързани", коментира Елица Ненчева.

Браншовата камара отчита, че навлизането на ИКЕА е довело до преструктуриране на пазара, но прогнозите за тотален фалит на български мебелни фирми не се сбъднаха. "Българските производители постигнаха същото качество и дори по-ниски цени от предложенията на ИКЕА. По отношение на дизайна изделията също отговарят на продуктовата гама на шведския гигант", твърди Елица Ненчева.

По данни на камарата 8% от официално регистрираните предприятия в сектора са прекратили дейността си от началото на 2008 г. досега. Заетите са около 20 000, при това в райони, където е много трудно да си намериш работа, уточни Ненчева. За сравнение, в най-добрите за бранша години те са били около 28-29 000. "Намалението обаче е резултат както на съкращения на хора заради кризата, така и на технологичното обновяване на предприятията", уточнява Ненчева.

"Фирмите инвестираха във високопроизводителни машини. Имаме уникални мощности", потвърждава Марин Генов, управител на фирма "Геномакс" - София. Но пазарът налага собствени правила. "Нямаме поточност, няма масово производство, защото няма адекватно търсене. Затова повечето колеги в бранша произвеждат единични бройки и нямат собствени модели. Секторът има неистова нужда да излезе на международните пазари", обобщава Генов.

Силните страни

на производителите на мебели са известни и на чуждестранните партньори. Това е сектор с традиции, с квалифицирани кадри, с възможност да произвежда и малки, и големи серии, при това с добър дизайн и на добри цени. За съжаление, казва Марин Генов, българските потребители не познават добре възможностите на нашите фирми. И дава пример. "В момента цените на полските мебели са много атрактивни. Ние също започнахме да се доближаваме до техните цени. Но купувачът не знае, че полските мебели са каширани (външна декорация на плоскостите) с хартия, а нашите - са от PVC. След шест месеца хартиеното покритие е похабено. А нашите нямат такъв проблем".

Експерти очертават няколко

Тенденции в търсенето на мебели

Българските купувачи не търсят евтиното, те все повече се интересуват от "умни мебели" (които се почистват лесно или се конфигурират например). По отношение на естетиката, вкусовете са разнопосочни – купува се и пищно, и по-изчистено обзавеждане. Силно е присъствието на аксесоарите като главно действащо лице в интериора, защото с тях пространствата се обновяват лесно, а промяната не струва скъпо.

"Една от съвременните тенденции е мебелите да се подчиняват на екоизискванията и да щадят околната среда", посочва доц. Нено Тричков, декан на факултет "Горска промишленост" в Лесотехническия университет.

Дизайнери и архитекти развиват продуктови линии "от-до" за свои проекти, като предлагат решения дори за "дребните" неща от живота, определящи стила на помещението - текстил, осветителни тела и т.н. Резултатът е завършени, уникални пространства с дух. В същото време масовите мебели са далеч от модерността. Причината е, че

Връзката дизайнери – производители

невинаги е успешна.

"Хващаме молива и от една картинка например измисляме мебел. Но когато отида във фирма производител, най-често ме гледат като извънземно. Налага се аз да уча инженера как създаденото от мен може да стане изделие на практика", споделя Диа Николова от българската група за дизайн "Черга". Николова смята, че някои от фирмите не са склонни да експериментират. И дава пример с колега, по чийто дизайн в българско предприятие произвели куче от метал. Когато свършил договорът, директорът казал: "Аз правя големи проекти, това куче отива в миналото, не искам да го виждам повече". Кучето обаче се харесало на изложение в Милано и сега се произвежда в Италия. "За нас като дизайнери не е добре да изнасяме производство навън", заключава Николова.

Проблем за дизайнерите е и нарушението на авторските им права. "Правя интериорен проект за даден апартамент. Произвеждат мебелите по мой проект. След време ги виждам някъде другаде, даже и на изложения, представени като собствена разработка на производителя. По света правата на дизайнера се зачитат", обобщава Диа Николова.

Има и добри примери на сътрудничество. Всяка година през юни в Шкорпиловци се провежда т.нар. уъркшоп с български и чуждестранни дизайнери. По време на "работилницата" фирмите могат да поставят конкретни проблеми и реални задания ("Какво да правим с остатъците от материалите за матраци", например). Дизайнерите предлагат различни решения, а възложителят си избира най-подходящото. В резултат на миналогодишна поръчка продуктовият дизайнер Волен Валентинов е измислил легло, което се превръща в три стола. То ще бъде показано на тазгодишните изложения "Техномебел" и "Светът на мебелите" (виж карето).

Перспективите

пред бранша се свързват с навлизането на нови пазари - арабски страни, бивши съветски републики и др. Важно за оцеляването и успеха на компаниите е предлагането на работещи механизми за снабдяване с дървесина. В момента мениджърите определят темата за дървесината като "пълна каша" - резултат от лобиране, разнопосочни интереси и неясноти. А липсата на основна суровина неминуемо води до спиране на работа.

Ограниченият достъп до европейско финансиране също не е в полза на сектора. "Причината е, че ни определят като "нискотехнологичен бранш". А ние имаме толкова модерно оборудване, което обаче е купено главно с кредити, а не със субсидии", обяснява Марин Генов.

Учебните заведения също са длъжници на бранша. "Квалификацията на работещите не отговаря на нуждите на бизнеса. В Троян например, където има десетки дървообработващи и мебелни фирми, няма нито една паралелка в средните училища, която да подготвя кадри за тях", подчертава Елица Ненчева. Висшето образование обаче "се отчита" добре на сектора. "Подготвяме дизайнери и инженер-технолози, които са добре обучени за целия процес – проектиране, конструкция, производство", подчертава доц. Нено Тричков.

Изложението

12-то издание на най-голямата специализирана изложба за материали, машини и оборудване за дървообработване и мебелно производство в България "Техномебел" и изложението "Светът на мебелите" се провеждат от 23 до 27 април 2013 г. в "Интер Експо Център" - София. В дните на изложенията ще бъдат демонстрирани:

- модерни технологии и техники за обработка на дървесина и производство на мебели

- разнообразни материали, обков, аксесоари, продукти на съвременната химия за повърхностна обработка на дървесина

- новите тенденции в интериорното обзавеждане и мебелния дизайн.
Навлизането на ИКЕА е довело до преструктуриране на пазара, но прогнозите за тотален фалит на български мебелни фирми не се сбъднаха, отчитат от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Диктат на големите търговски вериги, свито потребление на вътрешния пазар при понижени производствени цени и нарастващи продажби зад граница. Това е накратко картината в дървообработващия и мебелния бранш.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Какво съживяване ??? С китайски и полски мебели.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Казвате, че са повишили качеството и са намалили цените? :)
  от статията:
  ""Българските производители постигнаха същото качество и дори по-ниски цени от предложенията на ИКЕА."

 • 3
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Най-добрия вариант - дребен български производител.

 • 4
  tarambukcho avatar :-(
  Софиянец

  т.нар. "масови мебели" на "големи производители" не стават за нищо а фасона (дизайът) им е под всякаква критика.
  Масово хората средна ръка с добър вкус търсят разни майсторчета или малки фирми, които могат да направят нещо дето да има смисъл да си го сложиш вкъщи.

 • 5
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  Чудя се кога ли Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост ще признае, че огромен процент от дърводобива и свързаната с него дървообработваща промишленост в България се контролира се от т.нар. "дървена мафия" (справка Банско). И кога ли ще провери дали пък варненската фирма, чиято собственост са няколко супер луксозни магазини, представящи най-доброто от италианския дизайн не става въпрос за перачница на пари. Мафията владее голяма част от този сектор, изглежда само БКДМП все още не знае това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход