Telenor купува "Глобул"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Telenor купува "Глобул"

Норвежкият телеком беше сред най-активно проучващите българския оператор още от началото на процедурата за продажбата му.

Telenor купува "Глобул"

Норвежкият телеком ще плати 717 млн. евро за българския мобилен оператор

Паулина Михайлова, Юлиян Арнаудов
33381 прочитания

Норвежкият телеком беше сред най-активно проучващите българския оператор още от началото на процедурата за продажбата му.

© Charlotta Wasteson


Наздравицата за успешния край на сделката за "Глобул" ще е с израза skål* - на норвежки. След дълга процедура сегашният собственик на българския GSM оператор - гръцката ОТЕ, късно в петък взе решение да го продаде на норвежкия Telenor.

След редакционното приключване на броя според официалното съобщение на Telenor, норвежката компания ще купи "Глобул" срещу сумата от 717 млн. евро след дълга и наличния кеш на дружеството. Малко по-рано в петък двама независими източници на "Капитал" и публикации в гръцката преса посочиха, че именно Telenor е дал най-висока ценова оферта за "Глобул".

700

млн. евро е минималната цена, която ОТЕ поиска за 100% от "Глобул" и "Герамонс".

Секретно от Атина

Кандидатите за 100% от "Глобул" и търговската му верига "Германос" бяха три: Turk Telekom, Telenor и Deutsche Telekom. Те дадоха обвързващи оферти за българското крило на ОТЕ преди седмица.

Необвързващо предложение близо два месеца по-рано внесе и турската Turkcell, но в последния момент миналата сряда тя се отказа от оформящата се ценова надпревара. Самата процедура по наддаването се е състояла тази сряда в централата на гръцкия телеком в Атина, като екипите на трите кандидата са имали различни часове за срещи на живо с негови представители. В края на деня с най-висока цена се е оказал Telenor. До приключването на броя източниците на вестника нямаха точни данни каква е сумата, но се твърдеше, че тя е около 700 млн. евро и значително по-висока от предложенията на другите два кандидата. Финалното решение беше взето след специално заседание на директорския борд на ОТЕ.

Сега особени преговори с купувача не се очаква да има. Според всички запознати с хода на сделката останалите договорки между двете страни вече са направени. Преди да се пристъпи към самото наддаване, имаше етап на уточняване на всички финансови, юридически и технически подробности. Самото SPA (Share purchase agreement) е дори парафирано между продавач и купувачи, и остава само да бъде подписан договорът с цена. Оттук нататък, за да влезе сделката в сила, тя трябва да получи одобрението на генералната дирекция "Конкуренция" към Европейската комисия, която преценява да иска ли становища от местните антимонополни органи като например българската Комисия за защита на конкуренцията.

Без изненади

Излизането на норвежците начело в надпреварата за "Глобул" всъщност не е особено голяма изненада. Именно екипите на Telenor бяха най-активни от самото начало на процедурата както в проучванията за техническото и финансово състояние на оператора, така и в контактите си с регулатора и останалите компании на пазара относно опциите за бъдещето му.

Telenor е бившият държавен телеком монополист на Норвегия, познат до 1969 г. като Televerket. Компанията е основана през 1855 г. и предоставя по това време телеграфни услуги. В края на XIX век започва да изгражда фиксирани телефонни линии в скандинавската страна. Телекомът навлиза на пазара за мобилни услуги през 1966 г., като използва технология, предшестваща клетъчните формати, а цифровата GSM мрежа въвежда през 1993 г. Норвежкото дружество също така навлиза и в бизнеса със сателитен сигнал, като първоначално инсталира подобна телефонна връзка на петролните платформи в Северно море. Компанията продължава да развива този сегмент, като отскоро през спътника й THOR 6 българската "Нетера" предлага телевизионен сигнал на едро (като очакван клиент се сочи именно "Глобул").

Telenor е частично приватизирана през 2000 г., като 22.3% от акциите й са пуснати на фондовата борса в Осло и на NASDAQ в Ню Йорк. До 2006 г. норвежкото правителство свива своето участие в телекома до 53 процента. От средата на 90-те години на миналия век до момента компанията инвестира на множество мобилни пазари. Telenor държи мажоритарни дялове в GSM оператори в Дания, Унгария, Черна гора, Тайланд, Малайзия, Бангладеш, Индия и Пакистан. Тя има и миноритарен пакет акции в дружество за мобилни услуги в Русия и контролира напълно мобилни оператори в Швеция и Сърбия.

ОТЕ всъщност изобщо не е непозната територия за Telenor. Норвежците са едни от основателите на мобилното крило на гръцкия телеком - Cosmote. През 1997 г. те придобиват 22% от него, а мажоритарен собственик е OTE. После до 2004 г. Telenor продава своите акции на бившия гръцки монополист. При последната транзакция норвежкият телеком получава 3.1 млрд. крони (около 439 млн. долара по курс от 2004 г.), за последните 9% дял. Това не е единствената разпродажба на компанията през този период.

Тогава тя продава своите активи в Ирландия и Германия, като инвестира получените средства повече на развиващите се пазари. Telenor се връща в Югоизточна Европа, придобивайки през 2006 г. сръбския Mobi 63. Той е един от двата тогава действащи GSM оператора в западната ни съседка, като сделката е за 1.513 млрд. евро. Норвежкият телеком има стабилни финансови резултати. През 2012 г., той отчита приходи от 13.3 млрд. евро, което е увеличение спрямо предходната година, когато те са били 12.89 млрд. евро, показват данните от консолидирания финансов отчет на компанията. Нетната печалба също расте и през изминалата година тя достига 1.34 млрд. евро спрямо 944 млн. евро за 2011 г. В момента групата на Telenor има близо 40 хил. служители, като 6700 от тях са в Норвегия.

Добри новини, лоши новини

Решението на директорския борд на ОТЕ "за" сделката е добра новина както за пазара като цяло, така и за самия "Глобул" като компания, а и за клиентите му. Доста проекти, в които операторът може да влезе, всъщност зависят от това да има собственик с дългосрочни намерения и той да има финансовата възможност за тях. Такива са например навлизането на пазарите на доставка на телевизия и фиксиран интернет, както и надграждането на мрежата така, че тя да може да предоставя повече услуги от ново поколение, а също и сътрудничество с други оператори за оптимизация на разходите за поддръжка, което означава първоначални допълнителни вложения.

Според източници на "Капитал" предварителните анализи на Telenor, правени на етапа вземане на решение, да участва ли в наддаването и с каква цена, показват, че необходимите инвестиции в мрежата на българския оператор надвишават 300 млн. евро. Което е отчетливо добър сигнал за абонатите.

Очаквана сделка с Telenor е новина с нюанси всъщност основно за служителите в "Глобул" и "Германос" - досега българският оператор беше един от щедрите работодатели, а персоналът се радваше на иначе позабравените в кризата допълнителни цели заплати и сериозни бонуси. Предстои да видим дали норвежците са верни на скандинавската мъдрост, че не е важно колко изкарваш, а колко заделяш.

* skål - скандинавска наздравица, в буквален превод - скалп. Идва от легендата, че викингите са вдигали тост с питие, налято в черепа на убитите си врагове.

Статията е обновена в петък, 20:00.

Наздравицата за успешния край на сделката за "Глобул" ще е с израза skål* - на норвежки. След дълга процедура сегашният собственик на българския GSM оператор - гръцката ОТЕ, късно в петък взе решение да го продаде на норвежкия Telenor.

След редакционното приключване на броя според официалното съобщение на Telenor, норвежката компания ще купи "Глобул" срещу сумата от 717 млн. евро след дълга и наличния кеш на дружеството. Малко по-рано в петък двама независими източници на "Капитал" и публикации в гръцката преса посочиха, че именно Telenor е дал най-висока ценова оферта за "Глобул".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  lpp avatar :-|
  lp2

  Браво. Като живях в Дания бях клиент на Теленор, бях доволен.

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Стискаме палци, дано да се стигне до сделка с Telenor!

 • 3
  fathersiso avatar :-|
  Отец Сисой

  Вече е официално. На сайта на Теленор.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  jordani avatar :-|
  jordani

  Сравнението е тегаво: закупили моби63 срещу 10% от постъпленията. А глобул срещу две годишните постъпления ?
  Капитал - цифрите дали са верни ?

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Теленор като дойде в българия и ще започне да прави същите неща както и другите два опреатора, няма да има голяма разлика с гърците. Но поне ще изхвърлят сегашния мениджмънт.

 • 6
  2029 avatar :-|
  2029

  Най-накрая една добра новина от днес, 26/04/2013.

 • 7
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  Хубава сделка. Е, би било добре и ние да имаме държавен телеком, който да печели за нас (държавата) по 1-2 млрд. евро годишно и да купува чужди телекоми, но такава ни е ролята... Браво на норвежците, със сигурност тази сделка ще "надъха" много клиенти да се отърват от кошмара Мтел и от наглия ВТБ-КТБ-Виваком.

 • 8
  izabell avatar :-|
  izabell

  Паулина Михайлова...нещо ми звучи познато,и понамирисва на конфликт:)

 • 9
  simval avatar :-|
  simval

  Тези, ако действително са норвежци, просто нямат представа какъв таралеж си туриха в гащите. Нищо чудно след 2-3 години да продадат и да ни напуснат завинаги.

 • 10
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Силно се надявах да са те. Сега ще има качество и 4G най-вероятно. 100% промяна на тарифи и планове от юли.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.