Норвежко бъдеще за "Глобул"

Reuters

Норвежко бъдеще за "Глобул"

В най-голямата сделка на годината Telenor оцени българския GSM оператор на 717 млн. евро

Юлиян Арнаудов
12230 прочитания

Reuters

© Charlotta Wasteson


Най-голямата сделка за българско дружество през тази година вече е факт - норвежкият телеком Telenor обяви в петък, че придобива "Глобул" от гръцкия OTE, като го оценява на огромната сума за местните разбирания от 717 млн. евро.

Така година след като започна продажбата "Глобул", вече има ясен нов собственик, който е голям, финансово здрав западен телеком, с наложени позиции в региона. А сделката е една от малкото изключения на тенденцията през последните години - чуждестранни инвеститори да се оттеглят от България и местата им да се заемат от местни групи. В случая с втория по големина мобилен оператор в страната влиза топ инвеститор.

Подробностите по сделката

Другата добра новина покрай сделката е, че имаше конкуренция, при това от стратегически инвеститори. Освен Telenor по информация на "Капитал" обвързващи оферти за българския мобилен оператор подадоха турският Turk Telekom и германският Deutsche Telekom, но след наддаване в сряда е станало ясно, че техните цени са били по-ниски. Първоначален интерес и необвързваща оферта подаде друга компания от Турция – Turkcell, но по неизвестни причини компанията се отказа преди финалното наддаване.

Решението за избора на Telenor е на борда на директорите на гръцката компания, който в петък е одобрил продажбата на българското си звено. Сделката е за 717 млн. евро, в които не влизат задълженията и наличните парични средства на втория по големина мобилен оператор в България. Освен оператора норвежци придобиват и търговската верига "Германос".

За сравнение - най-голямата сделка през миналата година също беше от телеком сектора - става въпрос за БТК. Дружество на банкера Цветан Василев и руската VTB Capital придобиха 94% от капитала й за 265 млн. евро, но реално те трябваше да поемат и 472 млн. евро задължения. Това означава, че без наличния в компанията паричен ресурс новите инвеститори оцениха БТК на малко над 700 млн. евро. Но бившият държавен монополист има 16% повече приходи през 2012 г. в сравнение с "Глобул".

Норвежкият телеком очаква да приключи сделката през третото тримесечие на тази година, като съответно тя трябва да мине през одобрението на генералната дирекция "Конкуренция" към Европейската комисия. По нейна преценка тя може да се допита и до местните антимонополни органи, като например Комисията за защита на конкуренцията. Проблем едва ли ще има, тъй като Telenor не притежава други телеком фирми в България.

Детайли от Норвегия

Все още не са обявени конкретните намерения на Telenor как ще развива "Глобул". Норвежката компания ще проведе в понеделник сутринта пресконференция, на която темата ще бъде сделката. За момента от ръководството на скандинавския телеком само очертават идеи за развиване на мобилния интернет и на онлайн услугите, но без да дават подробности.

"Влизането ни на българския пазар увеличава възможностите за трансгранично сътрудничество и увеличаване на ефективността ни, от което ще се възползват както клиентите ни, така и цялата група Telenor", коментира в официално прессъобщение Кйел-Мортен Йонсен, вицепрезидент на Telenor и регионален директор за Европа. И добавя: "Виждаме и потенциал за разрастване на мобилния пренос на данни, както и интернет базираните услуги на пазара."

Telenor е лидер на пазара в Норвегия и е един от големите играчи на световния пазар (виж графиката). Международната дейност на компанията включва пълен контрол на мобилни оператори в Черна гора, Дания, Швеция, Унгария, Сърбия, Пакистан и различни дялове в Индия, Бангладеш, Русия и Малайзия.

Освен сделката с "Глобул" в петък Telenor обяви и финансовите си резултати за първото тримесечие на 2013 г. Приходите за периода са 3.23 млрд. евро, а оперативната печалба (EBITDA) възлиза на 1.1 млрд. евро. Печалбата след приспадане на данъците и лихвите е 478 млн. евро. За цялата 2012 г. консолидираният финансов отчет показва увеличение на приходите до 13.3 млрд. евро. Нетната печалба също расте и през изминалата година тя достига 1.34 млрд. евро спрямо 944 млн. евро за 2011 г.

Възможните инвестиции

Решението на OTE да продаде "Глобул" на Telenor като цяло е добра новина за българския телеком пазар, за самата компания и за нейните клиенти. Екипите на норвежката компания бяха най-активни в хода на преговорите спрямо останалите кандидати, като са говорили с останалите играчи на пазара, включително и с Комисията за регулиране на съобщенията.

Според предварителни анализи на Telenor необходимите инвестиции в мрежата на "Глобул" надвишават 300 млн. евро, казаха източници на "Капитал" преди подписването на сделката. Проучванията са направени по време на преговорите и при етапа на вземане на решение дали норвежкият телеком да участва в наддаването за българския оператор и с каква конкретна сума. Това показва, че Telenor може да е склонен да инвестира допълнително в България.

В доста от своите компании по света норвежкият телеком развива широк спектър от услуги, като има засилен акцент освен върху мобилната телефония и върху интернет базираните продукти. За момента "Глобул" е сравнително пасивен на българския пазар и не диверсифицира бизнеса си извън мобилната и фиксираната телефония, докато другите два оператора постепенно разшириха обхвата си в почти целия телекомуникационен спектър. Едва почти в навечерието на сделката дружеството подписа договори със "Спиди нет" и NET1 за доставката на фиксиран интернет за частни клиенти под бранда на мобилния оператор чрез т.нар. white label услуги. Много от проектите на GSM компанията, както и инвестициите в развиването на мрежата са замразени от близо година в изчакване на евентуална сделка. След влизането на Telenor те може да бъдат отново задвижени и дори да бъдат допълнени.

Най-голямата сделка за българско дружество през тази година вече е факт - норвежкият телеком Telenor обяви в петък, че придобива "Глобул" от гръцкия OTE, като го оценява на огромната сума за местните разбирания от 717 млн. евро.

Така година след като започна продажбата "Глобул", вече има ясен нов собственик, който е голям, финансово здрав западен телеком, с наложени позиции в региона. А сделката е една от малкото изключения на тенденцията през последните години - чуждестранни инвеститори да се оттеглят от България и местата им да се заемат от местни групи. В случая с втория по големина мобилен оператор в страната влиза топ инвеститор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Ще развива мобилния интернет и онлайн услугите. Като гледам сайтовете в Черна гора и Сърбия - разлика от оригинала няма

  Публикувано през m.capital.bg

 • nolan

  Е как няма да инвестират. Къде на друго място ще намерят тоя "рай"?
  :цена на едро-0.4.5ст./мин.
  :цена за потребителите-0.24-0.32ст./мин.
  седем ПЪТИ по-скъпо :(

 • m17

  До коментар [#2] от "nolan":

  Аз не знам къде гледате тия цени, аз съм клиент на глобул и за 12лв/месец се спуквам от говорене. Дори съм забравил колкот точно минути към какво имам защото от години не съм ги надвишавал.
  Е мога да ви уверя че такива цени в европа няма, познатите ми в германия под 20 евро на месец, без апарат и без нет не могат да паднат.

 • 4
  dzundzun avatar :-|
  Дзъъън!

  Нещо нормално да се случи и тук!

 • 5
  fpyyh avatar :-|
  fpyyh

  предполагам името на норвежеца не е Кйел, а Шел, поне май така се чете Kj

 • 6
  xps avatar :-|
  xps

  До коментар [#3] от "m17":

  Незнам как за 12 лв. на месец се спуквате от разговор, като грубо казано за тия пари Глобул дава 150 минути към всички. А повярвай това не е спукване от разговори :)

  Относно Германия и другите, хайде да не говорим един каза на друг, а пък трети му предал :))))
  Нямам нищо против да плащам 20 евро месечна такса, но както в Европата да получавам около 1000 безплатни минути към всички, още толкова СМС към всички и около 1000 мб. интернет. Ако не вярваш отвори сайтовете на "европейските" оператори :) Пък и ако ми дадат телефон за 1 евро дето тука ми го дават на изплащане с двугодишен договор за около 1200 лв. ще бъде супер. Само че тук потреблението е никакво, всеки се ограничава и се спуква от говорене в рамките на 150 минути за 12 лв. и казва колко му било добре :)

  Относно цените който nolan е посочил и ти не му вярваш, ми отвори сайта на Глобул и виж след изчерпване на безплатните минути, колко трябва да плащаш на минути и ще видиш че е прав, цените се движат в рамките 0.24-0.32ст./мин и то при различните оператори. И моля те не казвай че 150 минути са страшно много.... :))))

 • 7
  fpyyh avatar :-|
  fpyyh

  До коментар [#3] от "m17":

  за 12 лв има много малко програми, примерно universe, 150 минути към всички и отчитане на 60 секундни интервали, това хич не е много време за говорене, няма прехвърляне в други месеци, няма и интернет. след изчерпване цената е 0.32, а след 1 юли в ЕС роумингът ще е 0.40 и отчитане на секунда след 30та, т.е. 45 или 75 секунди ще са по-евтини в роуминг...

 • 8
  opti__path_ avatar :-|
  opti__path_

  Едва ли ще прекратят картелът между Мтел и Глобул с почти еднакви цени!!!

 • 9
  coach avatar :-|
  rangel kozarski

  До коментар [#6] от "xps":

  За 35 лв./месец получавам от Глобул всичко, което си изброил :)

 • 10
  xps avatar :-P
  xps

  До коментар [#9] от "coach":

  Хайде сега да не фантазираме :)

  получаваш към 500 минути към всички, аз говорих за 1000 има разлика нали :)
  Нямаш СМС-и, а аз казах около 1000 има разлика нали :)

  Получаваш 500 мб интернет, а след това си ограничен до 64 kbps с което трудно ще си отвориш и Капитал да прочетеш :), а аз говорих 1000 мб на месец.

  А случайно телефон за 2 лв. да получи при подписване на 2 годишен договор :)))))))) (разбира се на говорим за Нокия с фенерче :)))))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход