Проучваме Африка за инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проучваме Африка за инвестиции

Пламен Бобоков, председател на управителния съвет на "Приста ойл холдинг". "Приста ойл груп" е холдингова структура, като най-общо бизнесите й се делят на две - акумулаторен бизнес в лицето на "Монбат" и маслен бизнес, в който влизат "Приста ойл" и дъщерни компании в редица държави. Част от холдинга е "Стар ойл", една от най-големите търговски компании в Средиземноморието за базови масла, суровини и материали, базирана в Холандия. "Приста ойл" е една от най-експортно ориентираните български компании. За последните 13 години българската компания е развила бизнес отношения в над 20 държави от региона, като пазарното й присъствие в отделните страни е в рамките между 5 и 55%.

Проучваме Африка за инвестиции

Пламен Бобоков, председател на управителния съвет на "Приста ойл холдинг"

Калина Горанова
10980 прочитания

Пламен Бобоков, председател на управителния съвет на "Приста ойл холдинг". "Приста ойл груп" е холдингова структура, като най-общо бизнесите й се делят на две - акумулаторен бизнес в лицето на "Монбат" и маслен бизнес, в който влизат "Приста ойл" и дъщерни компании в редица държави. Част от холдинга е "Стар ойл", една от най-големите търговски компании в Средиземноморието за базови масла, суровини и материали, базирана в Холандия. "Приста ойл" е една от най-експортно ориентираните български компании. За последните 13 години българската компания е развила бизнес отношения в над 20 държави от региона, като пазарното й присъствие в отделните страни е в рамките между 5 и 55%.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Последната инвестиция на "Приста ойл" е в Унгария. Разкажете повече за унгарския бизнес?

Покупката на завода в Унгария Bogdany Petrol беше част от стратегията на компанията за диверсификация на производството, базирано на относително сходни суровини, тъй като и в Bogdany се ползват почти същите продукти, каквито и в масленото производство. Това е една много специализирана компания, която произвежда вазелини, емулсии, специални продукти като масла за оптични кабели, стандартни кабели, прави различни видове восъци за хранително-вкусова промишленост, за индустриални цели и т.н. Това е интересна ниша, с големи възможности за развитие. Компанията за миналата година е достигнала 30 млн. евро продажби. Тази година очакваме ръст с около 10% вследствие на инвестицията ни. В него са вложени 1.7 млн. евро, от които 500 хил. евро са по европейска програма, която се кофинансира от Европейскиs съюз и от правителството на Унгария. Всяка една помощ за бизнеса, било то от Европейския съюз, било то от правителството на дадена държава, е добре дошла, защото е подкрепа в този труден момент, прави инвестицията по-ефективна и по-бързо възвръщаема.

Къде се кандидатства по-лесно за еврофинансиране – в Унгария или в България?

В Унгария беше изключително безпроблемно. Никой не ни е поискал комисиони например. Доколкото си спомням, тук валяха всякакви "атрактивни" предложения, когато ние участвахме по програмата "Конкурентоспособност". И нашата компания не беше класирана, защото сметнаха, че не сме достойни за нея. В Унгария стана много по-лесно, отколкото в България, без дори да го усетим. Просто си направихме програмата, кандидатствахме, явихме се, одобриха ни, спечелихме определените точки, класираха ни, подписахме договора и започна финансирането, както би трябвало да бъде във всяка една нормална европейска държава.

На какъв етап са другите ви инвестиционни проекти в чужбина?

Навсякъде всичко се движи по план с изключение на Украйна. За съжаление там процесът се бави, защото, за да извършим инвестицията, е необходима съответната законодателна промяна. Тази промяна е свързана с условията за събиране на отработените масла. Няма как да строиш рафинерия за рерафиниране на стойност близо 30 милиона долара в държава, в която няма законодателство, което да урежда по съвременен европейски начин събирането на отработените масла. Не можеш да инвестираш в завод, ако нямаш суровината, която да ползваш, а тя е специфична и изисква съдействието на държавата и съответното законодателство. В крайна сметка това не е просто бизнес, а реална грижа за опазване на околната среда и здравето на гражданите.

Защо сте си избрали Украйна?

Няма да крия, че имам особено отношение и слабост към Украйна. Ние от години работим там и съм уверен, че това е държава с огромен потенциал, който тепърва ще се развива. Да не говорим, че по ред причини считам, че това е и една от държавите, с които България следва да развива стратегически отношения.

Бихте ли преместили завода другаде?

Да, имаме подобна готовност. Засега ще изчакаме. Между другото доста бързо напредва и в момента се строи аналогичният ни проект в Узбекистан. До края на годината ще го открием. Ние имаме проекти и за Русия, Турция, Казахстан и за още две държави. В момента обсъждаме един нов регион, където може да влезем със същия проект. Така че от украинското правителство зависи дали ще има такъв завод, или няма да има. Ние имаме готовност, финансова, технологична, всякаква. Ако искат да има, ще има, и обратното. Тук е моментът още веднъж да уточня, че когато става дума за преработване на отработени масла, компанията е Prista Recycling. Тази компания не е корпоративно обвързана с "Приста ойл груп", макар да има свързаност по линия на акционерите.

А обмисляте ли нови, неспоменавани досега инвестиционни проекти?

Скоро ще имаме новини. Подписали сме два договора, за които ще дадем повече информация, когато са финализирани сделките. Те са предварително подписани и са свързани с основния ни бизнес – маслата. Единственият детайл, който мога да уточня, е, че става въпрос за покупка на компании и търговски договори.

В страната или в чужбина?

В чужбина. В страната отдавна няма какво да купим в нашия бизнес. Затова от 2000 г. сме фокусирани върху външните пазари. В началото се развивахме регионално, а вече работим на три континента - Европа, Азия и Африка, и продължаваме да се развиваме. Смятаме, че в Африка има добри възможности за инвестиции. Имаме няколко сериозни предложения, едното от които е в арабската част на континента, а другото е в Субсахара.

Имахте и проект за сервизни центрове в Турция... Докъде е инвестицията?

Подписваме договори, работим с пълна пара. Усвоили сме около 30% от средствата и сме подписали договори със съответните центрове.

Имате ли проект в България?

С пълна сила върви програмата по модернизация на "Верила" – заводът ни до София за производство на консистентни смазки. Смятам, че до края на годината ще приключим с инвестицията, която е за 1.4 млн. евро.

Какви са очакванията ви за тази година?

Очакваме много добра година. Тя ще е една от най-силните за "Приста ойл" и може би най-добрата в историята на "Монбат". 2012 г. беше далеч по-добра от 2011 г. За миналата година сме запазили оборотите от предходната на "Приста ойл", което е нормално, защото сме свили бизнеса за сметка на по-високо ефективните сегменти, които атакуваме, тъй като целта не е да се правят обороти – фокусът трябва да е в печалбата. Нещо, което, надявам се, компаниите да не забравят, защото ние леко се бяхме поувлекли в обеми и това не беше най-правилната стратегия. Сега сме се коригирали. В момента върви много силен процес на преструктуриране и модернизация на компанията по всички съвременни изисквания на големите дружества, които имат амбиции да се развиват на по-голямо от национално ниво. 

Как намирате инвестиционния климат и условията за бизнес в България?

Истината е, че оставката на правителство за бизнеса имаше доста негативен ефект и последствия, тъй като живеем в сложни времена и дори и най-малкият сигнал подклажда някаква истерия, а пък оставката на едно цяло правителство със сигурност е немаловажен факт. Трябва да призная, че в личностен план съм фен на това служебно правителство. Дори изпитвам известна доза съжаление и ми е мъчно за България, защото се оказа, че имаме много способни хора, но те се появяват случайно или само за кратко. За съжаление като общество все още не успяваме да излъчим най-добрите и най-способните сред нас. Това е най-голямата трагедия. Но аз съм щастлив, защото поне видях, че има интелигентни и компетентни хора, значи има още надежда за нашата държава и не трябва да бъдем толкова отчаяни. Колкото до инвестиционния климат, по отношение на данъчното законодателство считам, че нищо не трябва да се прави и трябва да оставим правилата такива, каквито са. И най-накрая да разберем, че най-важното нещо за инвеститорите е прогнозируемостта, трябва да има някаква яснота поне в средносрочен план. Имаме си прекрасни данъчни закони и според мен всякакви заигравания и опити на тази тема биха били пагубни, без значение какви страхотни доводи ще бъдат намерени, защото винаги могат да се намерят доводи за всяко нещо.

Най-голямото предизвикателство пред всяко следващо правителство е нормалното функциониране на властите в тази държава. Другата заблуда са ниските разходи за труд тук, защото ние сме на последно място в Европа по производителност на труда. Когато се смятат ниските разходи за труд, трябва да се смята и колко продукция стои зад този труд. Според мен, за да се превърне България в атрактивна дестинация за инвестиции, освен запазването на данъчното законодателство трябва да се решат поне още три въпроса – нормалното функциониране на съдебната система и полицията, европейско ниво на образованието и прилично здравеопазване. Всичко това, разбира се, ако приемем, че въпросът с инфраструктурата е почти решен и скоро ще бъде окончателно приключен.

Къде е България спрямо другите държави, в които правите бизнес?

Ние правим бизнес в държави, които са по-зле от България по простата причина, че там маржовете са по-големи, но и рисковете са по-големи. Все пак не трябва да забравяме, че България е член на Европейския съюз и трябва да имаме по-високи цели и задачи. Ние в никакъв случай не трябва да си мислим, че сме на дъното на таблицата, но и не трябва да се успокояваме. Трябва здраво да се работи денонощно. А на никой не му се работи в нашата държава…

На правителствено или на личностно ниво?

Това е масово явление. Дори в бизнеса. Според мен по-мързеливи от българите са само сърбите и македонците. Една голяма уста и нищо накрая.

Последната инвестиция на "Приста ойл" е в Унгария. Разкажете повече за унгарския бизнес?

Покупката на завода в Унгария Bogdany Petrol беше част от стратегията на компанията за диверсификация на производството, базирано на относително сходни суровини, тъй като и в Bogdany се ползват почти същите продукти, каквито и в масленото производство. Това е една много специализирана компания, която произвежда вазелини, емулсии, специални продукти като масла за оптични кабели, стандартни кабели, прави различни видове восъци за хранително-вкусова промишленост, за индустриални цели и т.н. Това е интересна ниша, с големи възможности за развитие. Компанията за миналата година е достигнала 30 млн. евро продажби. Тази година очакваме ръст с около 10% вследствие на инвестицията ни. В него са вложени 1.7 млн. евро, от които 500 хил. евро са по европейска програма, която се кофинансира от Европейскиs съюз и от правителството на Унгария. Всяка една помощ за бизнеса, било то от Европейския съюз, било то от правителството на дадена държава, е добре дошла, защото е подкрепа в този труден момент, прави инвестицията по-ефективна и по-бързо възвръщаема.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  "Според мен по-мързеливи от българите са само сърбите и македонците. Една голяма уста и нищо накрая."

  Eto tova nai- mnogo mi haresa.Prav e choveka, kalpavi polititsi, kalpav narod, raziadena ot koruptsia darjava......zatova nikoga niama da se opravim

 • 2
  jordani avatar :-|
  jordani

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":

  Негативизма и песимизма са двете най-характерни черти на мързеливият !

 • Г-н D

  "...Според мен по-мързеливи от българите са само сърбите и македонците. Една голяма уста и нищо накрая..."

  Сред българите може да има мързеливи.
  Сред българите може да има и всякакви.
  Но...
  Не е работа на един предприемач с достатъчно миризлива история на първия милион да се изказва по тази тема!

  Аз никога не купувам акумулатори "Монбат" и масла "Приста ойл"!

 • 4
  kireto avatar :-(
  Кирето

  Интервюто ми се стори малко странно, на моменти противоречащо си.
  Един път съжалява за България, после го обзема надежда за страната..

  ".... Според мен по-мързеливи от българите са само сърбите и македонците. Една голяма уста и нищо накрая..."

  Аман от бизнесмени дето се скъсват от работа и видиш ли, няма работници и цялата нация я мързи и само им завижда....

 • 5
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  "Според мен, за да се превърне България в атрактивна дестинация за инвестиции, освен запазването на данъчното законодателство трябва да се решат поне още три въпроса – нормалното функциониране на съдебната система и полицията, европейско ниво на образованието и прилично здравеопазване."

  Кратко, точно и ясно

 • 6
  kuzs avatar :-|
  kuzs

  Хора, това е абсолютната истина. Българите са адски мързеливи и негативни. Не знае колко е 2 и 2 но иска 1000 лева заплата, като в повечето случаи ти прави повече поразии от колкото да ти свърши работа. Българите не гледат в преспектива, взима ти парите прецаква те и след това нагло казва че няма вина. Нервни заядливи и се бият по улиците като чубани. Това никъде не можете да го видите, дори в Африка хората имат повече тлерантност един към друг и си помагат. ТОВА е истината защо България не може да се оправи.

 • 7
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Трябва здраво да се работи денонощно. А на никой не му се работи в нашата държава…"

  Все едно слушам коня от "Ферма на животните" на Оруел.
  Несериозно е да се генерализира така. Особено от потомствени комунисти.

 • 8
  valdim avatar :-|
  Dimov

  " Другата заблуда са ниските разходи за труд тук, защото ние сме на последно място в Европа по производителност на труда. Когато се смятат ниските разходи за труд, трябва да се смята и колко продукция стои зад този труд." +
  "Според мен по-мързеливи от българите са само сърбите и македонците." А малаките, къде ги изпусна?Те са преди горните/

 • 9
  skch avatar :-|
  skch

  А този господин кога ще го питате за проваления проект за спортната зала в Русе или за "първия частен музей", дето го ремонтират от толкова години, а му трябва една смешна за размерите на Приста ойл инвестиция?

 • 10
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " Според мен по-мързеливи от българите са само сърбите и македонците. Една голяма уста и нищо накрая. "


  Според други , сърбите са най-смелата нация на света .

  И те , не са случайни хора .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK