Новият брой:
Какво се случва в държавата

Солидна доза промени в "Глобул"

Telenor планира нови инвестиции, свиване на оперативните разходи и пакетни услуги

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Времето, в което Telenor беше в ролята на питащ, проучващ и критикуващ от позицията на евентуален участник на българския телеком пазар, приключи. Норвежката компания вече е "от другата страна" - новият собственик на "Глобул", който носи отговорността за бъдещето на компанията не само пред клиентите й, но и пред собствените си акционери. След като няколко месеца внушителен екип на скандинавския телеком проучва втория по големина оператор в България и задава всякакви въпроси за него, в понеделник на пресконференция мениджърите му трябваше да отговорят на въпросите за сделката - които се оказаха не толкова от медии, колкото от представители на инвестиционната общност.

И отговорите бяха основно в смисъл: знаем какво правим, имаме опит в региона, убедени сме в успеха си, компанията е стабилна, но в нея ще бъдат направени солидни промени. Посоката на промените: нови инвестиции в мрежата на "Глобул", намаляване на оперативните разходи, подобряване на "картината с печалбата", предлагане на пакетни услуги, но всичко - след като сделката бъде приключена и Telenor поеме управлението на оператора със свои мениджъри, което се очаква през третото тримесечие на годината. Това бяха основните послания, отправени от Хел-Мортен Йонсен, вицепрезидент на Telenor и регионален директор за Европа, по време на пресконференцията в понеделник - първия работен ден след като в петък вечер беше обявена сделката, с която срещу 717 млн. евро норвежкият телеком купува 100% от "Глобул" и "Германос" от гръцката ОТЕ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 5
  • + 65

  Една добра новина :-)

  Нередност?
 • 2
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА
  • - 8
  • + 20

  До коментар [#1] от "kardinalat":
  За ползващите услугите на компанията.

  Нередност?
 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 4
  • + 24

  Крайно време беше :-)

  Нередност?
 • 4
  kristianb avatar :-?
  kristianb
  • - 23
  • + 21

  Капитал, къде видяхте големите промени, които ще настъпят в Глобул, като новият собственик няма намерение нито да ребрандира, нито да инвестира в мрежа от стационарни телефони или мрежово Интернет покритие?!

  Нередност?
 • 5
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker
  • - 2
  • + 31

  До коментар [#4] от "kristianb":

  Да наистина, аз също гледах пресконференцията и не чух Telenor да обяви някакви конкретни планове за промени. Аз зададох писмено въпросите си в началото за ребрандирането и за DTH платформата между Нетера и Теленор (който беше претупан и представен погрешно от водещия). И на двата въпроса за бъдещи планове и промени, лаконичният отговор беше "не".

  Нередност?
 • 6
  bono_vox avatar :-|
  bono_vox
  • - 1
  • + 16

  До коментар [#5] от "karen_walker":

  Някак си в това да няма промени, няма и новина не мислите ли? Вместо да напишат че продължават линията на оператора (която не е сред най лошите на пазара), Капитал пишат общи приказки за евентуални бъдещи инвестиции. Е! Добър ден. И Мтел и Виваком да питат и те ще правят инвестиции и ще предлагат пакети...

  Нередност?
 • 7
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски
  • - 12
  • + 9

  Биологични ефекти при въздействие с високочестотни (ВЧ) и ултрависокочестотни (УВЧ) електромагнитни полета. Елеклтромагните Смог (Средни нива за центъра на София 1-5mW/m2 )

  Днес трудно можем да си представим нашето ежедневие без мобилната телефония.
  Всеки от нас използва поне един мобилен телефонен апарат. Актуален проблем е въпросът за
  вредата от мобилната телефония, както от антените, така и от самите телефонни апарати. Изкуствените електромагнитни полета се създават от всички електромагнитни източници, които се явяват както резултат от техническото и технологическото развитие на човечеството. Тези източници все повече завладяват жизненото пространство на човека, а както следствие на това се явява голямата заплахата за здравето и съществуването на хората, животните и растенията.
  Анализът на литературните данни показва, че действието на радиочестотните ЕМП(електромагнитни полета) върху биологичните обекти може да е както непосредствно, така и нервно-хуморално и рефлекторно.Теориите, които обясняват биологичните ефекти на ЕМП само с топлинното му действие, не са задоволителни, тъй като богатият експериментален метериал свидетелствува за огромен брой биологични реакции с нетоплинен характер. Още при първите изследвания е отбелязано негативното влияние на високочестотните (ВЧ) и ултрависокочестотните (УВЧ) електромагнитни полета върху нервната система, изразяващо се в оплаквания от главоболие, световъртеж, повишена уморяемост, раздразнителност, сърцебиене, обща слабост, разстройство на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил и др. (виж табл.1). При лица с трудов стаж над 5 години в условия на ЕМП се явяват още и сънливост, болки в сърдечната област. Редица изследователи са направили предварителни изводи, че настъпилите под влияние на радиовълните промени в централната нервна система се проявяват чрез вегетативни реакции и в по-незначителна степен с промени в психичата дейност. Последващи изследвания потвърдиха този извод. Такива хора много често се оплакват от главоболие, загуба на памет и концентрация, внезапна умора. А сред възможните заболявания, свързани с използването на мобилни телефони, учените посочват детската левкемия, катаракт на очите, сърдечносъдови заболявания, увреждания на нервната система и мозъчен тумор и рак. Според френски учени по-големият брой на тумори е в дясната част на мозъка, се свързва с по-честото използване на дясната ръка при воденето на телефонните разговори. През последните няколко години учени - специалисти по пчелите, както и авторитетни пчелари от различни страни установяват категорично, че се забелязва небивала досега смъртност при пчелите и влошаване на качеството на меда при кошери разположени в близост до базови станции.
  Анализът на данните за биологичните ефекти, които предизвиква ЕМП, показва, че
  измененията са преди всичко в нервната и сърдечно-съдовата, ендокринната и други системи.
  Един актуален въпрос, от който се интересуват мнозина от нас, е какво е облъчването от безжичния интернет?
  По своя характер облъчването от предавателя на безжичния рутер, използван в дома или офиса ни, е подобно на това от базовите станции на мобилната телефония. Те работят и излъчват електромагнитно лъчение в същия честотен диапзаон 800-1800Mhz какъвто е при GSM комуникацията.

  Табл.1
  20 μW/m2
  /0.002 μW/cm2/ Нарушения на съня, нарушенo кръвно налягане, нервност, слабост, умора, болки в крайниците, болки в ставите, храносмилателни проблеми, по-малка концентрация - контролирано проучване в близост до микровълнов предавател. Altpeter 1995, 1997 (Firstenberg)
  1 mW/m2
  /0.1 μW/cm2/ (0.6V/m) Три пъти увеличен риск от Рак при отстояние <400m от GSM базовата стания Eger (Naila study) 2004
  (Bevington)

  Практически предложения за намаляване на електросмога, въз основа на съвременната наука /BioInitiative доклад 2012/

  Следващите препоръки може да изглеждат трудно постижими в нашия съвременен свят (2013 г.), но ние можем да ви уверим, че е възможно да поемете контрола над собствената си околната среда и значително да намалите своето (и на вашите близки) излагане на електросмог чрез прилагане на последващите предложения.

  Като се има в предвид, че само преди 1-2 десетилетия, никой от сегашните безжични и GSM-технологии не бяха толкова популярни колкодо днес, може да заключим, че те не са жизнено необходимо за нормалният живот, а в действителност, все по-често са замесени в кратката продължителност на живота (рак , сърдечни заболявания, главоболие, коронарни проблеми, имунни нарушения, неврологични проблеми, вродени дефекти и др.). Струва си да се замислим и колкото е възможно да намалим замърсяването от Електромагнитни вълни (електросмога) в собствената ни среда! Ето как:

  CEP препоръчва безжичните устройства да бъдат отстранени/изключени от домовете. Да се прокара кабелен интернет и стационарен телефон а не безжичен. Имайте предвид, че втора ръка(стари модели) мобилни телефони и други Wi-Fi устройства може да излъчват многокртано по високо ЕМ нива, които са повод за безпокойство. Да се избягват, ако е възможно.

  CEP препоръчва да се избягва използването в дома, автомобила, училище и на работното място на източници на RF радиация (радио-честотна радиация) като например: Wi-Fi I Bluetooth устройства, безжични бебефони, безжични системи за сигурност, мобилни телефони, DECT телефони и други, интелигентни измервателни уреди, и други подобни безжични технологии включително безжични слушалки, безжична телевизия, безжичени уреди. Изключете функцията за безжична връзка на компютри, рутери, лаптопи и т.н.

  Мобилните телефони не трябва да се използват при пътуване в автомобил или обществен транспорт, защото сигнала преминава по трудно през металените корпуси и телефонът произвежда повече RF радиация, за да може да осъществи и поддържа разговора.

  Бременни майки не трябва да използват мобилни или безжични телефони, нито да бъде в Wi-Fi среда. Всички по-горе изброени устроиства трябва да бъдат отстранени от дома.

  На децата не трябва да се дават собствени мобилни телефони, Не трябва да се позволява на децата да използват мобилния телефон на възрастните за игри и забавление. На Децата не трябва да се дават безжични лаптопи, таблети, преносими компютри или устройства за четене, които да изполават всекидневно (постоянно). Ако някои от тях трябва да се използват от време на време, те трябва да бъдат защитени и задължително с кабел за Интернет (изкючен WiFi). Телефонa в дома трябва да бъде стационарен (с кабел).

  Мобилните телефони не трябва да се поставяотавят/носят в джоб на риза или панталон. Лаптопи и преносими компютри не трябва да се поставят върху коленете. Учените са потвърдили, че RF излъчването от лаптопи и мобилни телефони може да увреди спермата и репродуктивните системи . Спермата, женската полова система, развитието на ембриона и плода са много чувствителни към RF радиацията и са в сериозен риск от щети, които могат да доведе до спонтанен аборт и/или вродени дефекти. Мобилни телефони, ако трябва да се използват, трябва да са в режим на високоговорител, на няколко метра от тялото, или със hadsfree (жични слушалки) и само в редки случаи.
  Ако се използват лаптопи, трябва да се поставят на отстояние 60-90 см до тялото на човека. Да се използват задължително жична клавиатура и мишка
  Избягвайте пребивавенето до GSM базови станции/клетки и цифрови радио-телевизиоони антени . Предупреждение: разберете дали училището на вашето дете или вашатя блок има скрити или видими цифрови антени или GSM клетки, които могат да бъдат източници на високи нива на радиация RF. За съжаление, много училища и сгради се използват от телекомуникационните компании за инсталиране на тези клетъчни съоръжения, които се рекламират като "безопасни", защото били законосъобразни и отговаряли на твърде много „остарели“ стандарти основани единствено на теорията за топлинното влияние върху човека.
  При закупуване на превозното средство, трябва да знаете, че по-новите превозни средства могат да имат високи EM нива - вградени безжични функции, както и много компютъризирани системи, които могат да бъдат източник на RF радиация.


  Нередност?
 • 8
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски
  • - 11
  • + 9

  Табл. 1 Биологични ефекти в зависимост от Плътността на Мощността
  Плътност на Мощноста Съобщени Биологични Ефекти Препратки: Primary/(Secondary)

  0.00001 μW/m2 Променена EEG (електроенцефалограмата) при хората Brise 1978 (Firstenberg, Bevington)

  0.0001 μW/m2 Ефекти върху имунната система на мишките Bundyuk 1994 (Firstenberg)

  0.0002 μW/m2 Стимулиране на овулацията при пилета Kondra 1970 (Firstenberg)

  0.05 μW/m2 Влияние върху растежа на клетките в маята Grundler 1992 (Firstenberg)

  0.1 μW/m2 Условен рефлекс при плъхове "избягване" Kositsky 2001 (Firstenberg)

  ~7 μW/m2 (0.05V / m) неблагоприятни последици за здравето около GSM 1800 Eger / Naila study (Bevington)

  20 μW/m2
  /0.002 μW/cm2/ Нарушения на съня, нарушенo кръвно налягане, нервност, слабост, умора, болки в крайниците, болки в ставите, храносмилателни проблеми, по-малка концентрация - контролирано проучване в близост до микровълнов предавател. Altpeter 1995, 1997 (Firstenberg)

  20 to 7000μW/m2
  Поведенчески нарушения, повишени здравни проблеми, както и намаляване на млеконадоя при крави близо до телевизионни антени и базови станции на мобилени оператори Loscher W, Kas G 1998 (Lai)

  100 μW/m2
  /0.01 μW/cm2/ Mедицинско проучване на оплаквания на хората с дългосрочна експозиция в домовете си: Над 0.01 μW/cm2 само при 5-6% от извадката (172 души) не се наблюдават нежелани ефекти върху здравето. Oberfranken 2005

  600 μW/m2
  /0.06 μW/cm2/ Промяна на ЕЕГ(Електроенцефалограмат), нарушена въглехидратната обмяна, уголемяване на надбъбречните жлези, променени нива на надбъбречните хормони, структурни промени в черния дроб, далака, тестисите и мозъка -бели плъхове и зайци Dumanskij 1974 (Firstenberg)

  600 μW/m2
  /0.06 μW/cm2/ Забавянето на сърцето, промени в ЕЕГ при зайци Serkyuk, reported in McRee 1980 (Firstenberg)

  1 mW/m2
  /0.1 μW/cm2/ (0.6V/m) Три пъти увеличен риск от Рак при отстояние <400m от GSM базовата стания Eger (Naila study) 2004
  (Bevington)

  1 to 18 mW/m2
  /0.1-1.8 μW/cm2/ Намаляване на живота, нарушено възпроизвеждане, структурни аномалии, аномалии в развитието на Водорасли Magone 1996 (Firstenberg)

  1.3 mW/m2
  /0.13 μW/cm2/ Намаляване на клетъчния растеж (човешки епителни клетки amnion) Kwee 1997 (Firstenberg)

  1.68 – 10.53 mW/m2
  /0.168-1.05 μW/cm2/ Необратимо безплодие при мишки след пет поколения изложени на облъчване от Микровълнова антена Magras & Xenos, 1997 (Sage, Lai)

  1.6 mW/m2 (0.78V/m)
  /0.16 μW/cm2/ гр.“Skrunda-Призрачния град“(Латвия), бивша съветска радарна станция. При изследваните деца се засяга паметта, вниманието, двигателната функция. Kolodynski, 1996 (Sage, Bevington)

  <2.7 mW/m2
  /0.27 μW/cm2/ (<1V/m) <350m до телефонната мачата: x4 се увеличава риска от Раково заболяване. Wolf & Wolf 2004
  (Bevington)

  <2.7 mW/m2
  /0.27 μW/cm2/ (<1V/m) 3G GSM мачти: когнитивни нарушения, болки в мускулите, главоболие, виене на свят, Zwamborn 2003
  (Bevington)

  ~2.7mW/m2 to 6.0 mW/m2 (~1.0-1.5 V/m) < 400m от базова станция : x3 се увеличава риска в период от 10г. Navarro 2003, Oberfeld 2004, Santini 2002 (Bevington)

  2 - 80 mW/m2
  /0.2-8 μW/cm2/ Двукратно увеличение на левкемията при децата изложени на AM / FM радио предавателни (мачти). Hocking, 1996 (Sage, Lai)

  3-16.4 mW/m2
  /0.3-1.6 μW/cm2/ Деца, изложени на електромагнитни вълни от 154 до 162 MHz, намаляване на паметта / вниманието, двигателната функция и рефлексите. (Santini)

  6 mW/m2
  /0.6 μW/cm2/ Промяна в ефлукс калциеви йони от мозъчната тъкан Dutta 1986 (Firstenberg)

  6 mW/m2
  /0.6 μW/cm2/ Сърдечни аритмии и понякога сърдечен арест (жаба) Frey 1968 (Firstenberg)

  8 and 80 mW/m2
  /0.8-8 μW/cm2/ Повишена активност на алкална фосфатна дейност при морски свинчета (2375 MHz) Pashovkina MS et al, 2000 (Lai)

  10 mW/m2
  /1 μW/cm2/ Облъчване на цялото тяло на мъжки мишки с микровълни предизвиква значителен ефект върху имунната система Fesenko, 1999 (Sage, Lai)

  10 mW/m2
  /1 μW/cm2/ Облъчването (5 часа) с малка мощност микровълни стимулира имунния потенциал на макрофагите и Т-клетките Novoselova, 1999 (Sage, Lai)

  10 mW/m2
  /1 μW/cm2/ Главоболие, виене на свят, раздразнителност, умора, слабост, безсъние, болки в гърдите, затруднено дишане, храносмилане (Хора професионално изложени на лъчение) Simonenko 1998 (Firstenberg)

  10 mW/m2
  /1 μW/cm2/ Стимулиране на белите кръвни клетки при морски свинчета Shandala 1978 (Firstenberg)

  10 – 24 mW/m2
  /1-2.4 μW/cm2/ Хронично Облъчване на американското посолство в Москва от 600 MHz до 9.5 GHz води до повишен риск от рак на матката и левкемия (Santini)

  13 - 57 mW/m2
  /1.3-5.7 μW/cm2/ Двукратно увеличение на левкемията при възрастни изложени на АМ RF(радио честота) Dolk, 1997 (Sage)

  20 mW/m2
  /2 μW/cm2/ "Микровълнов слух" - щракане, шум в ушите, чуруликане, съскащ или висок пронизителен тон Frey 1963, 1969,1971, 1973, 1988, Justeson 1979, Olsen 1980, Wieske 1963, Lin 1978 (Firstenberg)

  25 mW/m2
  /2.5 μW/cm2/ Разрушаване на кръвно-мозъчната бариера (използван е цифров клетъчен телефон, като източник на ЕМ радиация) Salford 1997 (Firstenberg)

  -40 mW/m2
  /4 μW/cm2/ Изменение активността на белите кръвни клетки при ученици Chiang 1989 (Firstenberg)

  ~20-40 mW/m2
  /2-4 μW/cm2/ Директен ефект на радио честотно излъчване върху йонните канали в клетките / отваряне на канали за acetycholine D'Inzeo, 1988 (Sage)

  40-100 mW/m2
  /4-10 μW/cm2/ Видимо времето за реакция при децата се забавя/понижена способност за запаметяване Chiang, 1989 (Sage)

  ~50 – 100 mW/m2
  /5-10 μW/cm2/ (4.3-6.1V/m) x10 увеличаване на заболяемостта от Лефкемия, x6 NHL Szmigielski 1996 (Bevington)

  50 mW/m2
  /5 μW/cm2/ Излагане на бременни плъхове на GSM 940 MHz лъчение води в нетипично изразен морфогенетичен костен протеин в бъбреците на новородените плъхове. Pyrpasopoulou et al, 2004 (Panagopoulos-Margaritis)

  50-1200 mW/m2
  /5-120 μW/cm2/ Повишена смъртност на птичи ембриони Xenos and Magras, 2003 (Panagopoulos-Margaritis)

  50 mW/m2
  /5 μW/cm2/ Биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан Belokrinitskiy l982 (Firstenberg)

  50 - 100 mW/m2
  /5-10 μW/cm2/ Нарушена нервна система Dumansky, 1974 (Sage, Bevington)

  50 mW/m2
  /5 μW/cm2/ Левкемия, меланом на кожата и рак на пикочния мехур в близост до телевизионни и FM предаватели Dolk 1997 (Firstenberg)

  66 mW/m2
  /6.6 μW/cm2/ (5V / m) намалява броя на сперматозоидите Adey 1982 (Bevington)

  100 mW/m2
  /10 μW/cm2/ Намален размер на котилото, увеличен брой на неподвижно новородените мишки Il’Chevich (reported in McRee 1980) (Firstenberg)

  100 mW/m2
  /10 μW/cm2/ Преразпределение на метали в белите дробове, мозъка, сърцето, черния дроб, бъбреците, мускулите, далака, костите, кожата, кръвта Shutenko 1981 (Firstenberg)

  100 mW/m2 (0.0027 W/Kg SAR) Промени в условенте рефлекси (промяна в поведението) след 0,5 часа излагане Navakatikian, 1994 (Sage)

  100-200 mW/m2
  /10-20 μW/cm2/ Увеличение на микронуклеуси (променена ДНК форма) при работници, хронично изложени на микровълни 1250-1350 MHz. Garaj-Vrhovac, 1999 (Sage, Bevington)

  100 - 250 mW/m2 Промени в хипокампуса на мозъка Belokrinitsky, 1982 (Sage)

  200 mW/m2 900 MHz резултат в леко преходно повишаване на кортизола Mann, K et al 1998 (Lai)

  300 mW/m2 (0.015 W/Kg SAR) Въздействие на имунната система - увеличен PFC брой - (антитела-продуциращи клетки) Veyret, 1991 (Sage)

  500 mW/m2
  /50 μW/cm2/ 18% намаление в REM съня (важно за функциите на запаметяване и обучение) Mann, 1996 (Sage)

  1000mW/m2
  /100 μW/cm2/ Промени във функцията на имунната система Elekes, 1996 (Sage)

  1000 mW/m2 (0.027 W/Kg SAR) 24% спад на тестостерона след 6 часа излагане Navakatikian, 1994 (Sage)

  10,000.0 mW/m2 FCC граници на излагане (Firstenberg)


  Трябва да се отбележи, че цялото многообразие от биологични ефекти при въздействие с радиовълни и магнитни полета не е намерило задоволителен отговор в рамките на отделна хипотеза.

  Нередност?
 • 9
  heyco avatar :-|
  heyco
  • - 1
  • + 29

  Нормални изглеждат от Теленор. Дано и Нордеа да поиска да изкупи гръцките банки в България.

  Нередност?
 • 10
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892
  • - 2
  • + 26

  "подобряване на "картината с печалбата"

  Цени на едро от 1 януари 2013 г. - 0,046 лв./мин.
  Средна крайна цена за клиенти - 0,24-0,29 лв.

  Глобул таксуват 60/60, т.е, 61 сек. се отчитат като 2 мин.

  Накъде повече подобряване картината на печалбата?

  Нередност?
Нов коментар