Първа копка от трети път
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първа копка от трети път

Кметът на Перник Росица Янакиева (вляво) припомни, че доста дълъг път е извървян, за да се стигне до старта на този проект

Първа копка от трети път

Тринадесет години след първия опит за изграждане на депо за отпадъци край Перник проектът най-накрая започна

4021 прочитания

Кметът на Перник Росица Янакиева (вляво) припомни, че доста дълъг път е извървян, за да се стигне до старта на този проект

© Капитал


21.5

млн. лв. е общата стойност на проекта, а само строителството на депото ще струва 8 млн. лв. без ДДС
Освен сметището се предвижда да има и инсталация за сепариране и компостиране, което ще даде възможност част от боклука да се рециклира.

Перник и още пет общини най-после имат шанс да се сдобият с ново депо за битови отпадъци. След неколкократно отлагане на проекта, съдебни, процедурни и финансови спънки във вторник беше даден официален старт на строителството. Обектът трябва да е готов до края на следващата година и да реши проблема с отпадъците на десетки хиляди жители в региона.

Историята на проекта започна преди цели 13 години. Развитието му мина през мандата на петима министри на околната среда, а приключването му най-вероятно ще бъде отбелязано от шести. Междувременно фокусът му беше разширен и от обикновено депо проектът прерасна в система за управление на отпадъци.

Непостроеното по ИСПА

Началото беше поставено през 2000 г. по времето на министъра на околната среда Евдокия Манева, когато депото беше включено във финансовия меморандум по предприсъединителната програма ИСПА наред с още пет регионални сметища в страната. Строителството му започна през октомври 2003 г. при министър Долорес Арсенова, като се очакваше да бъде завършено през 2005 г. Съдебни спорове обаче около собствеността на терена, върху който се изграждаше инсталацията, провалиха изпълнението. На практика изграждането на депото беше блокирано от запор от съдия-изпълнител върху земята. Това стана след приватизацията на "Мини открит въгледобив", чиито нови собственици се оказаха собственици и на въпросния терен. Така през март 2005 г. сметището беше извадено от програма ИСПА, а парите за него - пренасочени към други проекти. Преди обаче да се случи това, около 35% от обекта беше изграден.

След така стеклите се обстоятелства депото трябваше да бъде довършено с национално финансиране. Новите тръжни процедури бяха подготвени от МОСВ в началото на 2008 г., когато министър беше Джевдет Чакъров. Същата година се проведе и обществената поръчка за избор на нов строител, а през есента на 2009 г., когато вече министерството се оглавяваше от Нона Караджова, беше сключен договор с определения изпълнител - "ГБС - Тева/Перник", дружество на "Главболгарстрой" и "ГБС инфраструктурно строителство". Компанията трябваше да изгради регионалното депо за битови отпадъци в квартал "Тева" за малко под 20 млн. лв. без ДДС в срок от една година. Процедурни пречки обаче отново отложиха строителството. В крайна сметка няколко месеца по-късно - през февруари 2010 г., договорът беше прекратен.

С европейски пари

В края на 2009 г. МОСВ обяви процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на община Перник за изграждането на регионална система за отпадъците по оперативна програма "Околна среда". Договорът беше подписан през ноември 2011 г. и така проектът вече получи реално финансиране от европейските фондове. Общият му бюджет е 21.5 млн. лв. От Кохезионния фонд се отпускат 16.3 млн. лв., националното съфинансиране е в размер на 2.9 млн. лв., а община Перник участва с 2.3 млн. лв. На обекта ще бъдат открити 37 работни места.

През пролетта на 2012 г. беше проведена нова процедура за избор на изпълнител, в която се включиха седем компании и обединения. За изпълнител беше избрано обединение "Трейс - Кордеел - Перник" с предложена цена от 8 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност от 10 млн. лв. без ДДС. В обединението влизат "Кордеел България" и "Трейс груп холд", което е и водещо. Изграждането на сметището се забави близо година заради обжалване на останалите участници в процедурата по обществената поръчка. Комисията за защита на конкуренцията се произнесе, че консорциумът, спечелил обществената поръчка, е класиран правомерно. Върховният административен съд постанови същото и така в началото на април тази година договорът с избрания изпълнител беше подписан. Така проектът, замислен при Евдокия Манева, на практика беше договорен при служебния министър Юлиан Попов.

По-малко отпадъци

Депото ще обслужва 170 населени места и 133 хил. души в общините Перник, Радомир, Брезник, Земен, Ковачевци и Трън, които генерират 46 хил. тона отпадъци годишно. Проектът трябва да реши сериозния проблем с управлението на битовите отпадъци в региона, както и да въведе съвременна интегрираща система за тяхното управление, казаха от общината.

Освен сметището се предвижда да има и инсталация за сепариране и компостиране, което ще даде възможност част от боклука да се рециклира. През  инсталацията за механично биологично компостиране ще се преработват растителните отпадъци, от които ще се произвежда екологичен тор. Намеренията са в близко бъдеще да се произвежда и енергия от отпадъците. "Целта е все по-малко количество отпадък да се депонира на депото, като все повече се рециклира и оползотворява битовият отпадък", каза Спиридон Александров от управляващия орган на оперативна програма "Околна среда".

В момента тече процедурата за избор на изпълнител за проектиране и строителство на завода за сепариране и компостиране, който е част от регионалната система за управление на отпадъците. Прогнозната стойност на поръчката е 5.2 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти беше 11 април, така че изпълнителят се очаква да бъде определен скоро.

21.5

млн. лв. е общата стойност на проекта, а само строителството на депото ще струва 8 млн. лв. без ДДС

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Защо се строят депа все още, след като трябва да строим рецилиращи заводи?!?!

 • 2
  sesame avatar :-|
  МM

  Ще има и четвърта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.