Петият елемент

"Макс телеком" плати лиценза за мобилни честоти и започва изграждането на мрежа от четвърто поколение

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Два от три – това е равносметката на Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) за платените и отпуснати лицензи и честоти за нови мобилни мрежи. Три компании получиха лиценз през 2011 г. в честотния диапазон от 1800 MHz – сателитният доставчик "Булсатком", WiMax операторът "Макс телеком" и енигматичната "4Джи ком". Повече от година никоя от тях не успя да плати за разрешителното, което постави под въпрос дали изобщо ще се появи нов играч на пазара за мобилни комуникации.

Ситуацията започна да се променя от началото на 2013 г., когато през януари първо "Булсатком" успя да преведе цялата сума от 19 млн. лева (на няколко вноски) и официално получи лиценза за ползване на честотния ресурс. През изминалата седмица стана ясно, че и "Макс телеком" е изплатила напълно своята такса за нужното разрешително. Така в момента, поне на хартия, България вече има пет мобилни оператора, а при добро стечение на обстоятелства и капитали (за изграждане на мрежа) те може да станат до края на годината и реалност. Последната компания – "4Джи ком", е напълно непозната за телеком сектора и няма ясен индикатор кой седи зад нея. Тя не показва признаци, че ще плати своето разрешително от 30 млн. лева, и е много вероятно да не го направи изобщо.

Краят на чакането

"Макс телеком" изплати своята лицензионна такса от 30 млн. лева само в рамките на два месеца. Това се дължи на влизането на нов собственик в компанията. През април базираният в Лондон частен инвеститор Даниел Купсин купи 100% от телекома от Красимир Стойчев, като сумата, която е платил, според Търговския регистър е 14 млн. евро. Две седмици преди да бъде обявена сделката, "Макс телеком" внесе половината от сумата за новите честоти в КРС. В края на миналата седмица от компанията обявиха пред "Капитал Daily", че са изплатили и другата половина от 15 млн. лева и са получили лиценза за ползване на две ленти по 8 MHz в диапазона 1800 MHz. Намерението на Купсин е до края на годината телекомът да разполага с функционираща мобилна мрежа от четвърто поколение, изградена по технологията LTE (Long Term Evolution). Амбицията им е да са първото дружество в България, което да предлага 4G услуги. Идеята е да не се залага на стандартната мобилна телефония, където в страната проникването е над 150%, по данни на КРС. По-скоро компанията планира да се ориентира към преноса на данни, където всички играчи на пазара смятат, че има потенциал за стабилен растеж.

Оператори от ново поколение

Подобно на "Макс телеком" "Булсатком" също се стреми да не разчита на традиционните телефонни услуги, а да се ориентира към мобилния интернет и да изгради 4G мрежа. От утвърдените играчи на GSM пазара проектите за LTE на "Мобилтел" и БТК са на фаза тестове, без заявка скоро да бъдат пуснати масово, а "Глобул" за момента няма обявени подобни намерения. Така двете компании ще влязат в конкуренция помежду си кой ще навлезе в новия сегмент на мобилния пазар.

Сателитният оператор обаче тепърва ще трябва да инвестира крупни суми за изграждането на мобилна мрежа. По оценки на специалисти за "Булсатком" това означава те да вложат около 200 млн. евро, макар че очакванията на компанията са те да бъдат наполовина поради наличието на повече базови станции, обясни през януари пред "Капитал" Максим Заяков, който е един от съсобствениците на оператора. Един от проблемите, пред който сателитният оператор се изправя, е да осигури пълното финансиране. Той си осигури кредит от 41.7 млн. евро през декември, отпуснат от Уникредит Булбанк, който трябва да покрие част от нужните инвестиции. Така, поне на първо ниво, компанията е обезпечена.

При "Макс телеком" ситуацията е малко по-различна – новият собственик показва явна решимост да осигури бързо средства за осъществяване на своя проект. Плащането на пълната лицензна такса само месец след като Купсин купи компанията потвърждава това. Допълнително "Макс телеком" е действащ WiMax оператор – друга технология за мобилна мрежа от четвърто поколение. Компанията планира да използва съществуващата инфраструктура, която покрива 70% от населението на страната. Макар технологията WiMax да не е съвместима с LTE, основната и най-времеемката работа на "Макс телеком" вече е свършена – има изградени места за поставяне на базовите станции, мачтите с клетките и др. Всички те са узаконени и просто трябва да се подновят модулите. От компанията не уточняват точно какви инвестиции трябва да се направят, за да бъде пусната новата LTE мрежа.

По трънливия път

Изплащането на лиценза за нови мобилни честоти от "Макс телеком" и "Булсатком" е успех за регулатора, но пътят до този резултат беше изпълнен с перипетии. Преди този търг КРС мина през два провалени конкурса за четвърти мобилен оператор – един през 2008 г. и още един през есента на 2011 г. Основните причини за неуспеха им бяха високата цена, големият срок за ползване (означаващ и съответните високи такси) и това, че регулаторът не позволяваше технологична неутралност, тоест компаниите, които вземат честотите, трябваше да ги използват с една точно определена технология и цел. В последния търг тези неща бяха коригирани и съответно това доведе до висок интерес и добър резултат – две компании получиха разрешителни и си платиха лиценза.

Това обаче не означава, че КРС ще успее да повтори упражнението. Държавният регулатор по вече взето решение на служебното правителство планира за лятото нов търг за LTE честоти в доста по-неблагоприятния обхват от 2.5 - 2.69 GHz. Отзивите от телеком индустрията за момента са много скептични относно интереса към този спектър. "Мобилтел" директно обяви, че няма да участва, подобна позиция загатнаха и другите два мобилни оператора. Съответно "Булсатком" и "Макс телеком" също не е логично да проявят интерес, тъй като те сега тепърва ще развиват потенциала на вече закупените честоти.

Независимо от това как ще се развие предстоящият летен търг новите играчи се очаква да раздвижат и разнообразят пазара на мобилни услуги в България. С малко късмет може да станем свидетели на тази картина още до края на годината.

Още от Капитал