Корпоративен сезон: Спасители в чужбина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Корпоративен сезон: Спасители в чужбина

Много компании от машиностроенето разчитат основно на износа, но и там перспективите не са особено оптимистични

Корпоративен сезон: Спасители в чужбина

Все повече публични компании залагат на нови външни клиенти, показват консолидираните отчети на публичните компании

Весела Николаева
5828 прочитания

Много компании от машиностроенето разчитат основно на износа, но и там перспективите не са особено оптимистични

© Георги Кожухаров


Все по-силно пренасочване към чуждите пазари и продължаваща стагнация на вътрешния. Това показват консолидираните отчети за първото тримесечие, публикувани от холдинговите дружества, търгувани на Българската фондова борса. Като цяло няма ясна тенденция към намаление на приходите, но пък и към увеличение - приблизително еднаква част имат спад и ръст в продажбите. Всъщност тази разнопосочна тенденция не е от вчера - тя се наложи през последните години на криза, в които всяка компания се справяше по свой начин и беше засегната по различен от кризата. Въпреки че доста компании се насочват към нови пазари, именно износът е и причина при някои от тях да има застой. Това е разбираемо, тъй като в момента сме свидетели на ново забавяне на европейската икономика.

Малко приятни изненади

"Резултатите са около очакванията, на пръстите на едната ръка се броят приятните изненади", коментира публикуваните отчети Гено Тонев, портфолио мениджър в "Юг маркет фонд мениджмънт". Той посочи, че за второто тримесечие не би залагал на големи надежди, особено в сектори, изложени пряко на икономически рискове извън България. "Икономиката в Европа не върви добре", отбеляза Тонев. Той посочи, че е негативно настроен и за компаниите, които работят основно в страната, защото икономическата активност тук остава слаба. По негово мнение събитията в Турция едва ли биха имали сериозно влияние върху българските публични компании, тъй като малка част от тях имат някакви отношения с турски партньори.

Износ и само износ

От докладите за дейността става ясно, че все повече компании планират да се насочат към външни пазари и да залагат на износ за сметка на българския. В същото време това е един факторите, които продължават да влияят добре на много дружества, които от години са се ориентирали основно към експорт. Сред тях е производителят на акумулатори "Монбат", чиито пазари обаче малко са се променили в последните години. Данните показват, че само за първото тримесечие приходите от износ са надминали 60 млн. лв. и едва 4.4 млн. лв. са от България. Тъй като компанията изнася над 90% от продукцията си, ръст зад граница означава и увеличение на общите постъпления – през първото тримесечие то е над 40% спрямо същия период на миналата година. Сега основният пазар за "Монбат" е Гърция, с над 15% дял от експортните приходи, следвана от Полша, Франция и Турция.

"Соларпро холдинг", който се занимава с производство и инвестиции в зелена енергия и управление на соларни паркове, посочва отново, че ръководството му продължава да работи активно за навлизане на нови пазари в съседни региони. Акционер в компанията е "Алфа финанс холдинг", в което дял има Иво Прокопиев, съиздател на "Капитал Daily".

Друга индустриална компания - "Енемона", също има увеличение на приходите си, макар и доста по-слабо. Благодарение на това обаче загубата в края на март е намаляла значително в сравнение с преди година. Според доклада дружеството има леко увеличение в дела на поръчките от чужбина за сметка на тези от България. В сравнение с края на миналата година доста е спаднал делът на поръчките от частни клиенти на вътрешния пазар. При "Енемона" оставащият обем подписани договори в края на първото тримесечие е 125 млн. лв., което е 14% спад спрямо същия период на миналата година. Според бележките към отчета този показател е индикатор за приходите, които компанията би могла да получи, ако не сключи нито един нов договор.

Само преди няколко дни друга публична компания от енергийния сектор - "Енергоремонт холдинг", обяви, че смята да насочи по-голяма част от дейността си към външни пазари на Балканите и в Близкия изток.

Слабо представяне зад граница има "Софарма" като самостоятелна компания. Фармацевтичният производител разчита много на вътрешния пазар, където увеличението за първото тримесечие е с 5% на годишна база, което донякъде компенсира 8% спад на износа. Благодарение на други приходи от дъщерни компании обаче групата отбелязва подобрение на финансовите си резултати.

Земеделие и храни в зависимост от износа

Земеделският "Агрия груп холдинг" също смята да се насочва повече към износ. Според доклада основни цели на програмата им за развитие са увеличаване на обема на силозното стопанство в Девня, с което да се засили експортът на зърно. От холдинга планират да въведат поливно земеделие, с което да намалят зависимостта си от климатичните условия. В инвестиционната програма е заложено увеличение на обработваните земи от 160 хил. дка на 200 хил. дка до 2014 г., като 50 хил. дка от тях се предвижда да бъдат собствени. В района на Шумен компанията смята да купи 20 хил. дка, като се уточнява, че те се намират близо до р. Камчия, като се планира изграждането на съоръжения за напояване.

Проблеми зад граница обаче измъчват "Захарни заводи" - от ръководството посочват, че намалението на приходите им се дължи основно в спад на продажбите на етилов алкохол на европейския пазар. Базираната в Горна Оряховица компания има широка дейност - освен захар, захарни изделия тя произвежда алкохол, има и собствен ТЕЦ.

Лошо представяне има още една компания, която работи в сектор, свързан с храните - търговската "ЦБА асет мениджмънт", която държи едноименната верига магазини. По данни от доклада през първото тримесечие компанията е прекратила договори за наем на четири магазина в Русе, осем във Варна, два в Добрич, по един в Павликени, Провадия и Каварна.

В доклада за дейността се отбелязва, че конкуренцията в сектора на търговия на дребно е "динамична", а навлизането на множество чужди вериги и развитие на местни са факторите, които определят бизнес средата за работа. Според ръководството стратегията им да бъдат водеща верига в търговия на дребно остава без промяна. За целта се предвиждат промени в структурата като по-добра логистика, централизиране на едни дейности и децентрализиране на други, развитие на досегашните магазини и отваряне на нови, програми за лоялност и различни промоции за привличане на клиенти. "Дружеството планира да използва активно наложени добри международни практики с цел развитие на пазарната му позиция", посочват от мениджмънта.

От най-големия публичен холдинг - "Химимпорт", отбелязват няколко риска за бизнеса си – във финансовата област влошаване при клиенти на ЦКБ може да доведе до ръст на проблемните кредити, а част от обезпеченията по тях може да намалят пазарната си стойност заради кризата на имотния пазар. Освен това заради регулации банката може да заделя повече пари за резерви, което да намали печалбата й, се посочва в доклада за дейността. При пенсионните компании има тенденция ръстът на вноските да намалява, а намалената икономическа активност и свити доходи със сигурност биха засегнали и транспортния бизнес на групата.

По всичко личи, че средата за българския бизнес остава трудна. Повечето мениджъри очакват известно затопляне през втората половина на годината. Голямата промяна ще настъпи обаче, когато компаниите започнат да планират нови инвестиции и създават работни места.

Финансови резултати за I тримесечие (в хил. лв.)
КомпанияОбщи приходи '13Общи приходи '12Печалба/загуба '13Печалба/загуба '12
"Химимпорт"1 861 0285.91%28 84237 285
"Софарма"191 9549.33%17 68011 333
"Монбат"65 62041.72%4 8073 923
"Индустриален холдинг България"46 81385.32%13 5654 748
"Стара планина Холд"42 397-7.23%13202 256
"Каолин"35 586-2.02%21591 807
"Захарни заводи"33 063-16.89%-928508
"Доверие Обединен холдинг"32 638-5.85%-2 426-3 726
"Енемона"32 4675.64%-42-4 682
"Агрия груп холдинг"27 24025.98%2 2941 185
"Трейс груп Холд"19 872-71.66%-2 738-467
"НУРТС България"15 29720.92%-137123
"ЦБА Асет мениджмънт"11 146-54.25%-3 393-1 294
"Параходство БРП"7 176-11.14%825127
"Соларпро холдинг"5 23122.85%2 530-805
"Енергоремонт холдинг"5 047-67.96%-1 1251 595
"Свинекомплекс Николово"2 941-74.11%-28326
Източник: консолидирани отчети

Все по-силно пренасочване към чуждите пазари и продължаваща стагнация на вътрешния. Това показват консолидираните отчети за първото тримесечие, публикувани от холдинговите дружества, търгувани на Българската фондова борса. Като цяло няма ясна тенденция към намаление на приходите, но пък и към увеличение - приблизително еднаква част имат спад и ръст в продажбите. Всъщност тази разнопосочна тенденция не е от вчера - тя се наложи през последните години на криза, в които всяка компания се справяше по свой начин и беше засегната по различен от кризата. Въпреки че доста компании се насочват към нови пазари, именно износът е и причина при някои от тях да има застой. Това е разбираемо, тъй като в момента сме свидетели на ново забавяне на европейската икономика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Не може само" Монбат" да ни е критерий за преуспяло търговско дружество.Какво лице на България могат да са едни батерии?-нито традиции нито в характера на българина.

 • 2
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Че не може само на едни батерии - не може, но какво значи "няма традиции"? Първо имаме, макар че качеството значително се повиши през последните години, второ и да нямаме успешни инвестиции в производство по принцип не пречат на икономиката. Виж екологията е друг въпрос...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капанът AstraZeneca

Капанът AstraZeneca

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK