Търговско "не" за по-евтини лекарства

Дистрибутори и производители не са готови да изпилят надценките си още заради обещанията на правителството

Печалбата на дистрибуторите е около 1% от годишния оборот на лекарства, с които снабдяват аптеките и болниците, обявиха от БАТЕЛ. <br>
Печалбата на дистрибуторите е около 1% от годишния оборот на лекарства, с които снабдяват аптеките и болниците, обявиха от БАТЕЛ. <br>    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Печалбата на дистрибуторите е около 1% от годишния оборот на лекарства, с които снабдяват аптеките и болниците, обявиха от БАТЕЛ. <br>
Печалбата на дистрибуторите е около 1% от годишния оборот на лекарства, с които снабдяват аптеките и болниците, обявиха от БАТЕЛ. <br>    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Намаляването на цените на лекарствата явно няма да е сред обещанията на новото правителство, които ще бъдат изпълнени лесно. На първата среща на новия здравен министър Таня Андреева с производители и търговци от бранша това беше едно от нещата, което, очаквано, стана ясно. "Популистко е да се обяснява, че в България лекарствата са скъпи, а в същото време да има дефицит на медикаменти", обяви Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) по време на 54-ата европейска среща на дистрибуторите на медикаменти в София, чийто гост беше министър Андреева.

Твърдо като "не"

Механизмите за намаляване на цените са изчерпани и каквито и да било нови мерки няма да доведат до ново понижаване, а вече директно ще засегнат възможността пациентите да получават своите лекарства. Това е твърдото становище на дистрибуторите, което влиза в разрез с частта от плана "Орешарски", включващ именно поевтиняване на медикаментите. Самата Таня Андреева, въпреки че приветства срещата на европейските дистрибутори, отказа коментар как възнамерява да изпълни обещанието на новия кабинет. В момента България е страната с най-ниски цени на медикаментите в ЕС на ниво производител. Предишното правителство намали и законовите надценки на търговците на едро и аптеките с по два процентни пункта. Здравната каса пък започна да се договаря с производителите за допълнителни отстъпки. По-централния проблем обаче се запази: България остана страната в ЕС, в която пациентите плащат най-голям процент от общите продажби на лекарства. През миналата година те са дали за това перо 1.333 млрд. лв., докато общите покупки на медикаменти от здравната каса и болниците са 873 млн. лв. С една дума - натискът върху цените всъщност не доведе до увеличаване на заплащането на лекарства от здравната каса. Затова и, от една страна, потребителите не усещат съществено олекване на този разход, а от друга - изпилените надценки поставят под съмнение бизнеса на търговците.

Колко струва липсващият артикул

В резултат от изпилването на надценките доста от фармацевтичните компании са изтеглили от българския пазар над 150 лекарства през 2012 г., показва статистиката на БАТЕЛ, оповестена от Димитър Димитров. В същото време страната ни става все по-атрактивна за паралелните износители. Факт е, че доста търговци изкупуват медикаменти от държавите с по-ниски цени и ги препродават в тези с по-високи. Така се оказва, че само през миналата година от България са изнесени лекарства за над 300 млн. лв. "Това започва да се превръща в много голям проблем за пациентите, тъй като много от тях престават да намират лекарството си", коментира Димитров.

С мотив ценови натиск и невъзможност да продава на тези нива през миналата седмица например швейцарският концерн Roche обяви, че ще изтегли от България свое лекарство за епилепсия без аналог. "Намаляването на разходите в здравеопазването не означава да се търси единствено спад в цената на лекарствата. То означава реформа в целия сектор - в болничния сегмент, в обществените фондове", отбеляза Димитров. По думите му при бюджет от 460 млн. лв. за лекарства здравната каса е постигнала отстъпки от производителите за малко над 3 млн. лв. и това е показателно за възможностите за свиване на плащанията за медикаменти.

В същото време дистрибуторите не печелят от търговия с лекарства, а разчитат на повече хранителни добавки, козметика, медицинска апаратура и различни услуги към производителите. Затова и виждат понижаването на ДДС върху медикаментите като единственият начин за допълнително намаление на цените. От друга страна, новите европейски изисквания да се въвеждат системи за следене на лекарствата срещу фалшификация налагат още по-големи инвестиции."В момента всички сме в много тежка ситуация - в условия на драстично намаляване на бюджетите за здравеопазване и повишаване на изискванията към добрата дистрибуторска практика маржовете са изключително свити и затова е въпрос как да се балансира между навременната доставка на медикаменти и пестенето", отбеляза Рьоне Жени, президент на Европейската асоциация на търговците на едро с лекарства.

300

млн. лв. е паралелният износ на лекарства от България за 2012 г.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Свалили цените, само където продавачът не се съгласил и си вдигнал сергията. Вариант за възрастни на детската приказка "Имам гадже, ама то не знае..."

 • 2
  venkata333 avatar :-|
  venkata333

  Затова обещанията си остават просто обещания!!!

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Ако искате да впечатлите хората,направете много по-прости неща:Обявете за разпродажба парламентарните автомобили,като оставите един за председателя на парламента,намалете наполовина държавната субсидия за политическите партии/не я премахвайте,политиката е занаят като всеки друг и се полага възнаграждение/ и обявете публично че ще започнете да оттегляте държавата от икономиката,където тя няма никаква работа,а само пречи.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "vjacho":

  Ти си правилният човек, да припомниш как касата реимбурсира рецепти с по 50 стотинки. Като пусна тук примерите, пред очите ми оживя родният "управленец", как командори "дай да пуснем на тея урунгели по половин лев, ъ си мислят дека некой се е погрижИл за тех, ъ ги е** * у уръфляците. Кффо викаш, на половин леф за цървулите 5 лева административни разходи? 5, значи 5. Важното е ъ си прайм социалната политика, ъ не каже некой после нещо...Че ми и де ъ им фърлим една водородна бома, ъ ми мирне главата от тех...."

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  До коментар [#3] от "vjacho": Съгласен съм!
  Аз бих добавил:
  - да продадат правителствения самолет - политиците на държава с нашият икономически калибър и значимост могат да пътуват и с редовните авиолинии
  - да съкратят поне наполовина бюджета на НСО. Кой от какво и защо толкова се пази и охранява!?

 • 6
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "... твърдото становище на дистрибуторите, което влиза в разрез с частта от плана "Орешарски", включващ именно поевтиняване на медикаментите"

  Това няма да е последното "изрязване" на "експерта" Орешарски и неговата несъществуваща програма, а просто една от стъпките към провала чрез загърбване едно по едно на предизборните обещания.
  От всичко обаче ще остане само "реформата" в министерството на Цветанов! Но без нагли, килъри и подобни!
  Нищо лично - просто бизнес!

 • 7
  robin__hood avatar :-|
  robin__hood

  Не са притеснителни разходите, притеснителни са малките приходи.
  Трябва всячески да се мисли как да се стимулира бизнеса и икономиката. А опитите за намаляване на разходите са само прах в очите на нещастния избирател. Това, което виждаме с лекарствата, ще го видим след няколко месеца с цената на тока.

 • 8
  i_petrov avatar :-|
  i_petrov

  Малко данни от НСИ за 2012 г.
  Наети лица в частни предприятия - 1 872 500
  Наети лица в в обществени предприятия - 721 500

  Интересно как ще измислим начин за вдигане на доходите ????

  При положение че средната годишна заплата е най-висока при заетите в създаване и разпространение на информация и творчески продукти и е 22 859 лв.

  ???????

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#6] от "BoGry":

  Обаче знаете ли кое е абсурдното - твърдите избиратели на БСП/ДПС няма да се впечатят. Ще си измислят оправдание, например че търговците нарочно са изпокрили лекарствата и затова има дефицит и готово. А накрая Орешарски непременно ще им вдигне пенсиите с 10лв ама така че следващото правителство да ги плаща. И пенсиите ще си гласуват с умиление за него.

 • 10
  m17 avatar :-P
  m17

  До коментар [#7] от "robin__hood":

  А вие как си представяте истински социализъм без режим на тока, няма такъв вариант !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход