ВАС отмени санкция на "Макс телеком" за заблужаваща реклама

Глобата от 266 хил. лева беше наложена на телекома от Комисията за защита на конкуренцията през 2011 г.

Върховният административен съд (ВАС) отмени наложената през 2011 г. глоба от 266 500 лева на "Макс телеком", която беше наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради заблуждаваща реклама. Според магистратите рекламното послание "Вземи най-бързия мобилен интернет и спести 240 лева годишно" е коректно и не подвежда потребителите. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Това е поредната глътка въздух за "Макс телеком", която изплати напълно лиценза за нови мобилни честоти и планира да пусне високоскоростна мобилна мрежа изградена по Long Term Evolution стандарта и да загърби досегашната WiMAX технология.

Една коледна кампания

Повод за спора между регулатора и телекома е рекламна кампания, проведена от "Макс телеком" в периода декември 2010 г. до януари 2011 г. Компанията я пуска под мотото "Вземи най-бързия мобилен интернет и спести 240 лева годишно" и представляваше контролиран тест на интернет скоростта на различните претенденти на пазара (подобно на тези за перилните препарати). Резултатите на телекома са за скорости на достъп до глобалната мрежа от 37.44 Mbps. Отделно "Макс телеком" сравнява и разходите за мобилен план на останалите конкуренти за една година при трафик от 10 GB със своите тарифи и така изкарва втория акцент в рекламата — за спестяване на 240 лева. След постъпване на писмо от Националния съвет за саморегулация КЗК образува производство и решава да наложи имуществена санкция на WiMAX оператора.

Кой е по-по-бърз

Аргументите на регулатора са, че тези тестове не отчитат покритието и други фактори, които влияят на качеството, и така могат да заблудят потребителите. Освен това през юли 2010 г. "Мобилтел" правят тестове и отчитат скорост от 42 Mbps, която е над тази, официално обявена от "Макс телеком", допълват от КЗК. Официално обаче първият по големина мобилен оператор дава достъп до тази технология през януари 2011 г. Така според КЗК компанията се е опитала да придаде на предлаганите от него услуги характеристики, неотговарящи на фактическото положение, което противоречи на добросъвестната търговска практика. Също така отправените чрез рекламните послания неверни твърдения са в състояние както да повлияят върху икономическото поведение на потенциалните потребители на услугата, така и да нанесат вреди на конкурентите на ответното дружество.

Според ВАС обаче регулаторът не е дал достатъчно доказателства и аргументи, че "Мобилтел" е предоставял по-високи скорости от своя конкурент по време на кампанията. Съдът смята, че само въз основа на твърдения като "най-бърз мобилен интернет" потребителите не биха преминали към друг оператор, без да направят съответните проучвания. Затова и магистратите отменят наложената глоба.