Може ли да ти ползвам мрежата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Може ли да ти ползвам мрежата

Shutterstock

Може ли да ти ползвам мрежата

Опитът на стартиращите оператори да сключат договори за национален роуминг с големите телекоми вещае трудна битка

Паулина Михайлова
14653 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Прибирате се в своето прекрасно скъпо жилище (да, същото, чиято ипотека изяжда половината ви заплата). В хола, удобно разположени на кожения диван, намирате онези двама стажанти от провинцията, чието присъствие в офиса сутринта толкова ви подразни. Подпийвайки биричка от хладилника ви, те обясняват, че са разквартирувани тук от компанията в името на общественото благо - за да не хабят пари за нова къща. Естествено ще плащат наем, като за целта занапред ще доказвате в общината всеки свой разход за ток, парно и вода (луксовете не се признават). И пак естествено ще ги водите със себе си на работа, а те ще вземат процент от заплатата ви. А, да - и онзи бонус, на който разчитахте от новия проект във фирмата, ще е за тях. Тъкмо и фирмата ще е по-добре, тъй като няма да сте несменяем на работното място.

Е, сега разбирате как ще реагират мобилните оператори, когато от тях се поиска да предоставят за ползване на новите си конкуренти мрежите, в които са инвестирали стотици милиони евро. Ситуацията, разбира се, е доста по-сложна от описаната комедия по Кафка. Но като цяло замисълът е такъв: опитващите се да пробият на пазара нови мобилни оператори да бъдат поощрени в името на конкуренцията, като им се даде възможност да ползват GSM мрежите на съществуващите компании. Упражнението, наречено национален роуминг, доскоро се споменаваше от регулатора и участниците на пазара само теоретично и стоеше на хоризонта като далечна мъгла. Сега обаче то започва да придобива все по-конкретни очертания. И съвсем логично, ако за някои прилича на зора, за други е заплаха печалбите им да залязат. Резултатът в зависимост от поведението на различните страни може да се окаже съвсем истинска телефонна война.

В навечерието на войната за роуминга

При националния роуминг това, което всъщност се случва, е, че оператор, който има съвсем малко покритие на собствената си мрежа, използва тази на вече утвърдените играчи срещу заплащане на едро и предлага услуга от свое име по цени на дребно, които определя сам. В българския случай желаещите да навлязат в сектора компании са "Булсатком" и "Макс телеком". Така, ако те стартират дейност като мобилни оператори и получат роуминг от "Мобилтел", "Глобул" или БТК, абонатите им ще ползват собствената им мрежа само там, където я има (например в София и още три големи града). А щом излязат оттам, телефонът им автоматично ще се прехвърля към мрежата на този, който е допуснал роуминга. Сметката, разбира се, ще се плаща на "Макс телеком" или "Булсатком", а те ще се издължават към по-голямата компания.

Частицата "ще" впрочем не е напълно точна в случая. Това, което е ясно към момента, е само, че и "Булсатком" и "Макс телеком" ще поискат национален роуминг. А държавата в лицето на секторния регулатор от средата на май вече обмисля възможността да опита да им помогне, ако не го получат доброволно от работещите оператори.

Какво планира "Макс телеком"

Създаденият от Красимир Стойчев "Макс телеком" спечели търг за честоти в диапазона 1800 MHz и след година търсене на пари преди около месец беше продаден на руснака Даниел Купсин, който плати 30 млн. лв. държавни такси за ресурса. В момента компанията се управлява от бившия директор на БТК от времето веднага след приватизацията й Питър Ковел. Плановете на мениджъра са ясни: да стартира нов тип оператор по технологията от четвърто поколение LTE в края на третото тримесечие на тази година или най-късно през декември. Първоначално покритието ще е само в големите градове, а услугата - основно пренос на данни и достъп до интернет. На втория етап около средата на следващата година се предвижда "Макс телеком" да започне да предлага и мобилен пренос на глас - първоначално през интернет (VoIP), а впоследствие - през мрежата от четвърто поколение (VoLTE). Според лиценза на фирмата тя ще трябва да осигури покритие на 20% от населението до края на 2014 г. За целта необходимите инвестиции по изчисления на мениджмънта ще са няколко десетки милиона евро.

Впоследствие, макар и пак по думите на Ковел фокусът на оператора да не пада върху гласовите услуги, той ще поиска именно национален роуминг за тях. От търговска гледна точка политиката на "Макс телеком" ще бъде да наблегне още от началото на услугите за пренос на данни и достъп до интернет, като новите клиенти ще получат крайни устройства (таблети) на изплащане срещу договор за някакъв период напред и абонамент за услугите на компанията. Предимството на "Макс телеком" е, че вече има узаконената мрежа от позиции за станциите на LTE мрежата - процедура, която иначе отнема над година. Недостатъкът - че ще навлезе на пазара на мобилен пренос на данни и достъп до интернет в момент, в който не е ясно доколко търсенето на услугата ще е достатъчно, за да гарантира успех на проекта.

Затова на "Макс телеком" му е нужен и националният роуминг - макар мениджърите му да са наясно, че на пазар на мобилни услуги, наситен над 150%, няма как да вземат голям дял при гласовите услуги, този тип пренос е важен елемент от целия пакет, който трябва да предложат, за да има компанията шанс да пробие. "Всъщност националният роуминг не е революция. Приблизително същото беше, когато работех в БТК и трябваше да дадем достъп на алтернативни оператори до мрежата. В крайна сметка компанията допусна това и какво се случи? И днес има основния дял от фиксирания пазар", разказва Питър Ковел.

Какво планира "Булсатком"

Според отлично осведомени източници на "Капитал" от сектора "Булсатком" също има желание да търси сътрудничество с вече работещите мобилни оператори, като ползва елементи от мрежата им. От средата на май сателитният доставчик на телевизия предлага на абонатите си фиксирана гласова услуга, а намерението му е да излезе с оферти за мобилна такава също в края на годината, първоначално за големите градове. "Няма да искаме национален роуминг. Ще изградим наша собствена мрежа", твърди Рали Палавеев, директор "Гласови услуги" в "Булсатком". Към момента обаче няма информация операторът да е избрал доставчици на основното оборудване за тази мрежа, няма заявка  от него за резервиране на номерационен план, няма и договори за необходимото финансиране.

За сметка на това на пазара вече е известно, че намерението на компанията е да излезе с ценово агресивни оферти за мобилен интернет и гласова услуга първоначално към сегашните абонати на телевизионните си доставки (пазар, на който "Булсатком" завоюва лидерски позиции до голяма степен с ниските си тарифи).

Отговорът на троицата

Дали някой от трите работещи мобилни оператори ще даде доброволно достъп до мрежата си на "Булсатком" или "Макс телеком", ще видим.

Собственикът на "Мобилтел" Telekom Austia има значителен опит с националния роуминг в различните страни, където оперира, като ползващ или предоставящ услугата. "Пример за това са Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. Политиката на групата ни предвижда обсъждане на темата за националния роуминг в търговско отношение и прилагането му при постигане на консенсус. Едно такова споразумение обаче е доста сложен процес в техническо, търговско и регулаторно отношение и затова предварителен ангажимент трудно може да да бъде поет", е становището на "Мобилтел".

От "Глобул" за момента пазят мълчание по темата, което е обяснимо, предвид че в компанията точно сега тече процедура по смяна на собствеността от гръцката ОТЕ към Telenor. Факт е обаче, че при проучването на "Глобул" норвежците са обърнали особено голямо внимание именно на възможностите в законодателството за налагане на национален роуминг. Обяснимо, чувствителна по темата е и наваксващата на GSM пазара БТК. Позицията на компанията като цяло е, че въвеждането на такава възможност ще изкриви конкуренцията, давайки необосновано предимство на новите оператори. Защото те нито са платили таксите за ползване на необходимите за пълна мрежа честоти (взетият спектър е в пъти по-малък от необходимия за 100% покритие), нито са вложили средства в самата мрежа.

С една дума - едва ли някой от работещите оператори ще допусне прохождащ конкурент в сърцето на бизнеса си, още по-малко пък на приемливи условия.

А може ли насила?

Чисто на теория, за да поиска национален роуминг, един оператор трябва да е осигурил поне 20% покритие на населението на България със собствената си мрежа. След това той първо трябва да поиска да договори роуминга директно с работещите на пазара компании. И едва ако не успее да се разбере с тях или те му предложат неприемливи според него условия, може да се обърне към КРС за съдействие.

Анализът на регулатора към момента показва, че той не може отсега да вмени задължение за национален роуминг на сегашните оператори, променяйки лицензите им. Едва при провал на търговските преговори КРС принципно може да наложи т.нар. специфично задължение на операторите да дадат национален роуминг или да се произнесе по условията му. За целта обаче той първо трябва да мине през сложна и дълга с месеци процедура на анализ и обществено обсъждане. Намеса от Брюксел почти не може да се очаква - пазарът на въпросния достъп до мрежите е изключен от списъка на регулираните пазари в телеком бизнеса още през 2007 г.

Тоест  възможността КРС да се намеси, налагайки ефективен национален роуминг на регулирани цени, е силно ограничена, а ако все пак се стигне до там, много вероятно ще се стигне до обжалване от страна на операторите и съдебни дела. Аргументите отсега са ясни: при наличие на конкуренция и свободен спектър мярката е дискриминираща за тях, а държавата пропуска поне 80 млн. лв. от такси за честоти. И най-вече при издаването на лицензите им възможността за вътрешен роуминг изобщо не е била спомената.

С една дума - отпорът от застрашените играчи със сигурност ще е ожесточен. Не липсва и сценарият да се стигне до ценова война, ефектите от която са трудно предвидими, а залогът за играчите - голям.

С добро или лошо

Споразумения за национален роуминг са в сила в 13 държави - членки на ЕС. Девет от тях са западноевропейски страни и четири - от Централна и Източна Европа. Условията и цените по договорите масово са постигнати на базата на преговори между операторите. Изключение прави Кипър, където е налице намеса на регулатора. В Румъния например през септември 2012 г. е проведена процедура за разпределение на свободни честоти между операторите, като компаниите, получили ресурс, са поели предварителен ангажимент да предоставят национален роуминг. В Италия и Унгария изискването за предварително съгласие за вътрешен роуминг също е било едно от условията операторите да участват в разпределението на честоти. В Хърватия, Полша, Словения, Словакия, Австрия, Великобритания, Италия GSM операторите предоставят вътрешен роуминг само с търговски споразумения. Услугата е задължителна по силата на лицензите за ползване на радиочестотен спектър, издадени в Ирландия, Гърция и Литва. Услугата е задължителна по закон в Белгия и Португалия, но на практика не се прилага.

В България предварително изискване за вътрешен роуминг не е залагано при нито една от процедурите за лицензи или честоти.

Прибирате се в своето прекрасно скъпо жилище (да, същото, чиято ипотека изяжда половината ви заплата). В хола, удобно разположени на кожения диван, намирате онези двама стажанти от провинцията, чието присъствие в офиса сутринта толкова ви подразни. Подпийвайки биричка от хладилника ви, те обясняват, че са разквартирувани тук от компанията в името на общественото благо - за да не хабят пари за нова къща. Естествено ще плащат наем, като за целта занапред ще доказвате в общината всеки свой разход за ток, парно и вода (луксовете не се признават). И пак естествено ще ги водите със себе си на работа, а те ще вземат процент от заплатата ви. А, да - и онзи бонус, на който разчитахте от новия проект във фирмата, ще е за тях. Тъкмо и фирмата ще е по-добре, тъй като няма да сте несменяем на работното място.

Е, сега разбирате как ще реагират мобилните оператори, когато от тях се поиска да предоставят за ползване на новите си конкуренти мрежите, в които са инвестирали стотици милиони евро. Ситуацията, разбира се, е доста по-сложна от описаната комедия по Кафка. Но като цяло замисълът е такъв: опитващите се да пробият на пазара нови мобилни оператори да бъдат поощрени в името на конкуренцията, като им се даде възможност да ползват GSM мрежите на съществуващите компании. Упражнението, наречено национален роуминг, доскоро се споменаваше от регулатора и участниците на пазара само теоретично и стоеше на хоризонта като далечна мъгла. Сега обаче то започва да придобива все по-конкретни очертания. И съвсем логично, ако за някои прилича на зора, за други е заплаха печалбите им да залязат. Резултатът в зависимост от поведението на различните страни може да се окаже съвсем истинска телефонна война.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  tochnia avatar :-P
  teo

  В някои държави именно виртуалните оператори ползващи роуминг са най-евтини и изгодни.
  Отделно не използват утежнената мрежа и офиси на нормалните оператори и улесняват максимално своите клиенти.

  В Англия за предплатена карта при активиране на услуга за 10GBP на месец виртуалният оператор /с национален роуминг/ Lycamobile предлага:

  - 250 минути към всички мобилни оператори /и 10p на минута след това/
  - безплатни разговори към всички абонати на мрежата на Lycamobile
  - неограничени смс-и към всички мобилни оператори
  - неограничен мобилен интернет

 • 2
  tochnia avatar :-|
  teo

  - 26p на минута за разговори към чужбина или разговори в роуминг

 • 3
  sto67nes avatar :-(
  sto67nes

  хм вътрешен роуминг звучи добре,но теорията е едно а практиката друго............

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Има място за такива оператори (с 20% покритие), предлагащи специфични регионални услуги - например телефони за деца и възрастни хора, които много рядко напускат населеното място (където биха били в домашната мрежа) и евентуално скъпи разговори извън домашната мрежа не биха били проблем. За децата веднага бих взел такива карти, ако цената е ОК. Друг юскейс са например картите за връзка с НАП на фискалните устройства - те са си фиксирани поначало. Друг - "стационари" телефони. Отдалечено управление и мониторинг на устройства, в т.ч. СОТ системи. Куриерски фирми в рамките на населеното място. Общински служители. И т.н. и т.н.
  Мисълта ми е би трябвало да има такива оператори и би било тъпо да бъдат спъвани от тримата големи. Разбира се, роуминга трябва да се плаща подобаващо, но не и да бъде спиран за да се разчиства конкуренцията. Може да се вземе модела на ЕС за междудържавен роуминг - максимални цени и задължение за свързване. Това би опростило нещата много.

 • 5
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  В повечето държави този вариан работи без грешка . Ама като знам българските оператори ...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  georgi72 avatar :-|
  Viva la Evolution

  "Национален роуминг" е нещо, което се ползва в Европа, от както съществуват клетъчните мрежи. Това е напълно естествено, за страни в които монополизма не се толерира. Тук години наред ни обясняваха че може да имаме най-много 2 мобилни оператора. В момента в ценово отношение, в България тарифите са потресаващи. Цени на разговори със случаен абонат са от порядъка на 25-35 стотинки на минута, което е 10-тина пъти по-скъпо от средните за Европа тарифи. Мобилният Интернет пък е направо кощунствено скъп! Ако сте абонат на Ментел на тарифа, без изрично включени данни, мегабайт се тарифира на цени от порядъка над 2 лв.!!! Наскоро познат изрева с 600 лв. сметка, за това че си поиграл една вечер с нов смартфон, на който пропуснал да забрани данните, през клетъчната мрежа...

 • [quote#1:"teo"]В някои държави именно виртуалните оператори ползващи роуминг са най-евтини и изгодни[/quote]
  Ако правилно разбирам статията тук медиите и властта се чувстват длъжни да запазят хегемонията на трите топ мафиотски оператора които плащат най-много за рушвети и реклами и е нормално да получават подкрепа !
  Операторския картел е на път да се провали и аз приветствам края им , акционерите им ще загубят 20-50% от акциите си ако това се случи !
  КЗК трябва сериозно да се заеме с изедниците ,до кога ще плащаме по-скъпо от всички в ЕС ????


 • 8
  Baizuo avatar :-|
  Baizuo

  Да ги ожалиш големите телекоми!
  Плаче ми се за тях.

 • 9
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Lycamobile (във Великобритания), подбива другите оператори, защото за гласовите и повиквания, те плащат минимална такса свързване на националните им оператори. У нас тази такса е огромна.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Lycamobile (във Великобритания), подбива другите оператори, защото за гласовите и повиквания, те плащат минимална такса свързване на националните им оператори. У нас тази такса е огромна.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK