Враждебен кредит

Интернет доставчик може да се окаже собственост на ПИБ заради просрочие за 150 хил. евро

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Екшън, полиция, камери, викове, заплахи, с две думи зрелищен скандал. Това се разигра в петък в офиса на един от големите доставчици на интернет на едро в страната. Фирмата се казва "Глобъл комюникейшън нет" и по думите на собственика й Димитър Ангелов практически е обект на опит за враждебно превземане от страна на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Дали всяка подробност от историята е вярна и точна и дали няма скрити детайли - няма как да бъде преценено, поне на този етап. Едрите факти са, че интернет доставчикът има кредит от 1.8 млн. евро към ПИБ и заради просрочие от 150 хил. евро банката изземва бизнеса. Продължение със сигурност ще има - едва ли Ангелов ще остави компанията си без борба. Как ще приключи всичко предстои да видим. Но историята си струва да бъде прочетена от всеки, който има дълг.

Кой е на мушка?

"Глобъл комюникейшън нет" ("GCN") е един от сравнително големите интернет оператори на едро в България. По оценки на фирмата тя доставя на едро близо една трета от интернет свързаността в България. Нейни клиенти са "Близу", "Булсатком", "Мобилтел", стотина по-малки интернет оператори. Отделно тя е изградила мрежата на държавната администрация, спешния номер 112 и мрежа, свързана с националната сигурност. Неин собственик е Димитър Ангелов - както самият той потвърди. Според последната налична книга на акционерите към 2012 г. мажоритарен акционер в компанията е регистрираното в американския щат Делауеър дружество "Сегуин холдингс", което се представлява от Ангелов.

Финансовите отчети на GCN са също стари. Последни данни има за 2009 г., когато приходите са били 7.2 млн. лв. (при 12.7 млн. лв. за 2008 г.). От баланса се вижда, че машините и оборудването са оценени на 20.2 млн. лв., а активите в процес на изграждане - на още 10 млн. лв.

Всъщност GCN е бившо дъщерно дружество на "Кейбълтел", което в края на 2009 г. беше купено от Ангелов. Самият той пък дотогава беше изпълнителен директор на придобитото от "Кейбълтел" "Евротур сат тв".

Един обикновен заем

През 2011 г. GCN тегли кредит от ПИБ в размер на 1.8 млн. евро със срок за погасяване пет години. Срещу него компанията залага всичките си материални активи към момента, които включват машини, оборудване и съоръжения (мрежа за електронни услуги). Като обезпечение фирмата дава и вземанията си по договора си с администрацията на Министерския съвет за общо 6.7 млн. лева. Това е стойността на проектите, изпълнени за МС от GCN - за полагане на инфраструктурата за спешния номер 112, както и изграждане на мрежата за държавната администрация и линията за национална сигурност. Всъщност именно заради това, че не получава парите си от държавата за вече свършената й работа, компанията прибягва до услугите на банката - въпреки че поръчките са изпълнени, а 112 отдавна работи, сумите по договора от 2007 г. ги няма. "Просто бавят парите с различни аргументи. Първо - че инфраструктурата няма необходимите строителни книжа, после - че предстои цялата система да бъде прехвърлена от МС на транспортното министерство, което да плати от бюджета си", разказва Димитър Ангелов.

"Междувременно кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка, дойде на власт служебното правителство и ние пак се оказахме в изчакване", обяснява той. Именно за да закрепи финансите си, GCN взема заема от ПИБ и първоначално го обслужва редовно. В началото на тази година обаче спира да е изряден платец. И тогава екшънът стартира.

За пари и още нещо

Големите проблеми на Димитър Ангелов започват на 14 януари тази година, когато получава писмо от депозитаря Стефана Ценова, че ПИБ е обявила кредита за предсрочно изискуем и е пристъпила към усвояване на заложените вземания на фирмата от Министерския съвет. В този момент неплатените вноски към ПИБ са 150 000 евро. Такова уведомление от банката до фирмата длъжник впрочем пристига четири месеца по-късно. Междувременно на 23 май администрацията на правителството превежда по сметката на GCN част от парите, които й дължи. А на 5 юни GCN изплаща по същата, посочената от депозитаря сметка, дадена от ПИБ на МС, и останалата част от дължимите на банката пари. По думите на Ангелов банката дори е отказала да му даде информация колко точно трябва да плати, за да бъде кредитът напълно приключен. Затова той е платил толкова, за колкото е бил уведомен от банката при последната си комуникация с нея. "Към момента не дължим на ПИБ нищо, заемът е затворен", категоричен е собственикът на интернет доставчика. Въпреки това в началото на юни той получава писмо, че на 10-и същия месец (тоест - този понеделник) е насрочен опис на заложеното имущество с цел усвояването му като залог. В петък - 7 юни, сутринта, в опит да получи публичност на проблема Ангелов организира пресконференция за няколко медии. Към този момент той твърди, че е платил всичко на ПИБ и въпреки това очаква в понеделник активите на фирмата му да бъдат описани за изземване.

Изненадата

Буквално четири часа по-късно Ангелов разбира, че активите на фирмата му вече са продадени. В централния офис на GCN в София пристигат адвокати на ПИБ и трета фирма, придружени от нотариус и полиция. Цялата делегация е дошла, за да входира документи, уведомяващи собственика, че компанията му вече не е собственик на телеком мрежата си. Тогава той разбира, че ПИБ е организирала търг за продажба на заложеното имущество на GCN, за това е имало явен търг на 27 май, а купувач е "Търнараунд мениджмънт" при цена 2.15 млн. лв. Оказва се, че въпросната фирма е 100% притежание на  банката и дори е регистрирана на нейния адрес с 2 лв. капитал през март тази година. 

Към момента ситуацията е такава, че извиканият нотариус е записал всички обяснения на двете страни. Те явно ще решават спора си по съдебен ред, като един от основните аргументи на GCN в опита й да запази активите си е, че фирмата на ПИБ, която ги е купила, още не е платила въпросните 2.15 млн. лв. цена.

Служителите на пресслужбата на ПИБ не вдигнаха в неделя мобилните си телефони, за да отговорят на въпросите, породени в резултат на екшъна в петък следобeд. Според последните изявления на представители на банката от петък на обед GCN не обслужва задълженията си и към петък е в просрочие. Затова финансовата институция ще използва всички законови мерки за защита правата си на кредитор. От банката не коментираха колко точно е размерът на просрочията към момента.

Особености на залозите

След като интернет фирмата е изплатила всичките си задължения към банката (или поне така твърди), а тя отказва да приеме вземането си за приключено и опитва да усвои заложената телеком мрежа, очевидно оттук нататък изходът от спора ще е въпрос на адвокатски умения. Фактите са такива, че ако успее, ПИБ ще се окаже собственик на мрежа, струваща доста повече от кредита, който е отпуснала, заедно с цената му през годините. По думите на Ангелов фирмата му има пазарна стойност, която е осемцифрено число в евро. Дали е така винаги е въпрос на пазарна реалност, но все пак по данни от 2010 г. фирмата е собственик на 2800 километра оптика в България.

Тоест интересът на банката може да е чисто финансов. Но при сегашното състояние на телеком пазара да се сдобиеш с куп кабелна инфраструктура е рисковано занимание за една банка, при положение че тя може просто да си прибере парите и да продължи да работи с корпоративния си клиент. Което пък навежда на логичния въпрос дали тя няма поне готов купувач от бранша.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


65 коментара
 • 1
  matz avatar :-|
  matz

  Дочувам за подобни действия от други банки спямо други фирми от други браншове. Накрая излиза, че не искат да им връщаш парите, а просто искат да докопат източника. В скоро време май ще трябва да ги вразумим.

 • 2
  k_ avatar :-|
  k_

  Последния му финансов му отчет е от 2009-та?
  За тоя дори не си струва да го мислим, камо ли обсъждаме.

 • 3
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  По какво си приличат ПИБ и циганите-лихвари?
  По методите! На бърза ръка препродават на свързани фирми спорните заложени активи и така поставят обжалващия действията им пред свършен факт.
  Аз прекратих отношенията си с тази офшорна "банка", когато стана ясно, че "Юлен" и "Витоша ски" са от върволицата нейни офшорни рожби.
  Но явно още има наивници, които смятат, че това е банка, а не група лихвари. Дано поредния сканцал с ПИБ ги накара да се замислят на кого поверяват парите си.

 • Планинар

  Просто се чудя как изобщо му е хрумнало на някой нормален човек да се занимава с Първа инвестиционна Банда, особено след всички престъпления извършени в Пирин и Витоша от нейните собственици?

 • 5
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  Зад всеки нов клон на банка , стои иззет / обикновено кръчмарски / бизнес .
  Вижда се от далече .
  И с какво са по-лоши Интернет доставчиците от кръчмарите ?

 • 6
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Така разказано звучи страшничко, враждебно превземане, граничещо с кражба на фирма?!?

 • 7
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Това е ПИБ! Дали с тях, или със заложна къща - разлика няма!

 • 8
  epoc avatar :-|
  epoc

  За едно не съм съгласен - 2800 километра оптика са си 2800 километра оптика, каквото и да е мисли авторът на статията.

 • 9
  toshocorporation avatar :-?
  Тошо Корп.

  Тези от Глобал Комюникейшън Нет не трябваше да теглят кредит, а да си искат парите от държавата, ако държавата продължаваше да не си плаща задълженията трябваше да спрат цялата държавна администрация - щеше да има цирк 1-2-3 дни и веднага да намерят парите. И сега нямаше да пиша този коментар.

 • 10
  pukii avatar :-|
  pukii

  Той искал да си плаща, а не можел....
  Пише, че кредитът е изискуем от януари, което означава, че от много по-рано е в просрочие....
  Човекът добър, банката лоша...
  А един мармот завива бонбони ....
  Интересно защо ни занимавате с глупости?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България