Бизнесът гледа все повече към страни извън ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бизнесът гледа все повече към страни извън ЕС

Бизнесът гледа все повече към страни извън ЕС

Износът на България е нараснал с 15.2% през януари - април на годишна база

Христо Съйнов
6384 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Износът към Турция, Гибралтар, Русия, Китай, Сърбия и САЩ формира общо 51.5% от общия експорт към трети страни.

Българският износ отново връща високия си темп на растеж - през януари - април общо той е нараснал с 15.2% спрямо същия период на 2012 г. Обемът му е 14.1 млрд. лв., като от тях 3.9 млрд. лв. са реализирани само през април, което е увеличение от 21.6% на годишна база, показват предварителните данни на Националния осигурителен институт (НСИ) за външната търговия на страната. Подобен темп на растеж имаше през януари, след което се забави леко.

Износът само за ЕС през март (данните спрямо този за трети страни е с месец по-назад) също се увеличава, макар и с намаляващи темпове, а общо за тримесечието е нагоре с 13.1% спрямо същия период на предходната година.

С по-голям темп се увеличават изнесените от България стоки за трети страни за периода януари - април - с 18.3% на годишна база, а само за април увеличението е 35.1% на годишна база. Значителното нарастване на експорта донякъде може да бъде обяснено с по-ниската база година по-рано, когато транспортът беше блокиран заради лошото време.

Преориентиране към нови пазари

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика от данните на НСИ прави впечатление, че бизнесът се преориентира сравнително успешно към износ към страни извън ЕС, опитвайки се да избегне региона, който продължава да страда от рецесията.

Значението на турския пазар за българските износители продължава да се увеличава, като общо за периода януари - април в Турция е реализирана българска продукция за 1.33 млрд. лв., което е 27% повече в сравнение със същия период на миналата година. Но според Стайков има вероятност данните за следващия месец да отразят и протестите там.

Износът към Турция, Гибралтар, Русия, Китай, Сърбия и САЩ формира общо 51.5% от общия експорт към трети страни. На компании от Гибралтар са продадени стоки за 478.7 млн. лв., което е с 12.4% повече, отколкото през първите четири месеца на миналата година. Това обаче най-вероятно са сделки с офшорни компании, които след това препродават стоките, като компанията износител формира печалби, които остават необложени в България.

На трето място по обем на износа се нарежда Русия, където са реализирани продукти за 354 млн. лв. - 9% годишно увеличение, следвана от Китай със стойност на експорта от 319 млн. лв. За азиатската страна обаче той е намалял с 16.5% на годишна база и затова тя се нарежда на четвърто място.

Сигнал за забавяне на активността

Лошата новина е слабото нарастване на вноса, който за периода януари - април 2013 г. се е увеличил с 2.5% спрямо същия периода на миналата година, а в страната общо са внесени стоки на стойност 16 млрд. лв. Според Калоян Стайков това може да се свърже и със забавения приток на инвестиции вследствие на политическата несигурност и нежеланието на бизнеса да рискува.

Слабият ръст при вноса е показателен и за ниското потребление, на което се залагаше да издърпа българската икономика от стагнацията и което засега твърдо не се случва. Ако тенденцията не се обърне обаче, това може да повлияе негативно на икономическия растеж.

Вносът на машини и оборудване за първите четири месеца е с най-голям спад - 13% на годишна база, а това показва, че фирмите са отложили или намалили инвестиционните си намерения заради политическата нестабилност в България и рецесията в Европейския съюз. Така поне в краткосрочен план повишаване на заетостта и доходите трудно ще се случи.

Ситуацията се затруднява и от безработицата в страната. По данни на Евростат през април тя е била 12.3%, с 0.1% по-ниска от март, а новият министър на труда Хасан Адемов съобщи, че предварителните данни за май са още по-добри, но според експертите все още трудно може да се говори за тенденция.

Износът към Турция, Гибралтар, Русия, Китай, Сърбия и САЩ формира общо 51.5% от общия експорт към трети страни.

Българският износ отново връща високия си темп на растеж - през януари - април общо той е нараснал с 15.2% спрямо същия период на 2012 г. Обемът му е 14.1 млрд. лв., като от тях 3.9 млрд. лв. са реализирани само през април, което е увеличение от 21.6% на годишна база, показват предварителните данни на Националния осигурителен институт (НСИ) за външната търговия на страната. Подобен темп на растеж имаше през януари, след което се забави леко.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Тези цифри не говорят добре за икономиката на България. Увеличението е в следствие, на това, че големите поръчки се взимат от офшорни фирми, които нямат особена национална отговорност към държавата, и легално отбягват данъци. Офшорни фирми със износ има дори в много странни бизнеси, като например: обществения транспорт във Варна, паркирането във Варна, строители на магистрали и метро, недвижимите имоти, а на последък и фирми - уж австрийски хранителни вериги. Тези фирми, намират вратички в законите, и дори не публикуват реалните си отчети в търговския регистър (давайки сгешен, който им се връща за неопределено време) и немогат бирниците да им "хванат спатиите".

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  това, че намаляването на вноса има негативно значение е спорно. Изнесените аргументи за ниското потребление и безработицата са по-скоро косвени относно икономическия растеж, когато местната икономика го компенсира с експорт. Така че в крайна сметка наблюдавания ръст на износа към трети пазари си е добра новина и трябва да търси следващо развитие

 • 3
  stf avatar :-|
  Стефанов

  До коментар [#2] от "plamenhristov5":

  Така е! При това дори вноса не спада, а просто намалява темпа му на РЪСТ!
  Да не говорим че талкуването може да е и в следната посока - вносни стоки се заменят с местни такива ;)
  Защо все трябва да се търси негативното!?

 • 4
  mi6kro avatar :-|
  mi6kro

  Журналистите спят ли?

  Не може ли да се провери коя компания изнася към Гибралтар толкова колкото се изнася към Франция, само че без нито една стотинка обратен внос?

  Да не се окаже, че компаниите формират по-скоро загуби и не плащат данъци!

 • 5
  ban avatar :-P
  ban

  На компании от Гибралтар са продадени стоки за 478.7 млн. лв
  ей, една шепа хора, а що стоки, и това само от БГ, и за 4 месеца!

 • 6
  svilen_k avatar :-|
  svilen_k

  Новото правителство да не е сляло НОИ и НСИ и да не сме разбрали?

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  Мдаа, всъщност статията и там поканеният за коментар не казват нищо смислено, че дори и грешни изводи.
  Спокойно можеха да буликуват табличката с числата от НСИ и нищо повече.
  Още заглавието е подвеждащо. Не "бизнесЪТ", а само активният такъв търси и намира пазари навън, дори извън ЕС. Другите (все още доста голяма маст, за съжаление) страдат и чакат пред министертвата да им сипят в копанката.
  Поканеният "спец" за коментар би трябвало да даде поне 1-2 примера за успешни пробиви на които се дължи увеличението на износа, ако наистна е тъкъв. По скоро е някой от хилядите костюмирани ивитатори празнодумци в София населващи офиси от всякъв калибър.
  Коменитраието на каквито и да са статистически данни винаги трябва да бъде придружено с инивидуален пример, иначе публиката остава с впечатление за стъкмистика и то с основание.

 • 8
  arri avatar :-|
  ARRI

  _____Износът към Турция, Гибралтар, Русия, Китай, Сърбия и САЩ формира общо 51.5% от общия експорт към трети страни__________

  Там криза няма, а Юрото е под вода......Требе да сме гъвкави.....

 • 9
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Глупости, след глупости! Какво сме изнесли?! Бизнесът и овшорките ни освен да търсят начин да "усвоя" парите от ЕС, предназначени за малкия и среден бизнес за друго не мислят! Какво се изнася след като нищо не се произвежда, такива абстрактни изказвания сме слушали! Защо не се разследват парите в партийните касички на ДПС и БСП! Уреждат свои близки хора с лъжливи данни по европейски проекти, после половината от определената субсидия трябва да се отчете в касата на партията! Затова бутнаха и правителството на ГЕРБ, които извоюваха на България повече пари за следващия програмен период! Затова и толкова натискат да се запазят субсидиите за тютюнопроизводителите, които да напълнят с половината получено партията на ДПС или лични сметки! Все едно не знаем как се случват нещата! Затова им е нужно и отмяната на закона за тютюнопушеното, а не заради ресторантьорите! За де има основание за искане на субсидии, а това производство отдавна трябваше да е в забвение! Но нека си зададем въпроса кои са тютюнопроизводители в България и ще имаме отговора! Ако наистина бяха загрижени за здравето на хората, въобще нямаше да се замислят дали да отменят закона! То е ясно, че нямаше! Но нали се лапат пари от там! По добре България да не получава никакви пари от Европа, те отиват в касите на партиите и в лични сметки на депутатите! С помо от Турция , ей така се кпуват и български медии като ТВ 7 и БТВ! Крадливи червени депутати! На протести, хора, и към сваляне на правителство, което освен разходи със социално-благотвотворителата си политика и замислените кражби друго не ни чака! Ще развиват средния и малък бизнес? Да, ама не сега и не точно ТЕ! Въобще нямат намерение! Целта е да се облажат с парите, предвидени за българския бизнес и за хора като нас, които са плащали за да си извоюват това право! Идват комунистите и хоп - посегателствата започват! Вън от парламента!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK