Японската SoftBank предлага 21.6 млрд. долара за щатския телеком Sprint

До края на месеца акционерите трябва да изберат дали ще приемат предложението или конкурентната оферта на Dish Network

SoftBank иска да пробие на щатския пазар, защото силната конкуренция в Япония пречи на растежа
SoftBank иска да пробие на щатския пазар, защото силната конкуренция в Япония пречи на растежа    ©  Reuters
SoftBank иска да пробие на щатския пазар, защото силната конкуренция в Япония пречи на растежа
SoftBank иска да пробие на щатския пазар, защото силната конкуренция в Япония пречи на растежа    ©  Reuters

Японският мобилен оператор SoftBank обяви, че повишава офертата си за придобиването на щатския телеком Sprint Nextel от 20.1 до 21.6 млрд. долара, съобщава Reuters. Повишаването е в резултат от конкурентната оферта за Sprint от страна на телевизионния оператор Dish Network.

Японската компания успя да спечели втория най-голям инвеститор в Sprint – хедж фонда Paulson & Co. Досега Paulson подкрепяше офертата на Dish Network, но във вторник фонда обяви, че ще гласува за подобрената оферта на SoftBank. Според новото предложение SoftBank ще изкупи акциите на сегашните инвеститори за по 7.65 долара спрямо предишната оферта от 7.30 долара. Така японската фирма, ръководена от милиардера Масайоши Сон, ще изплати на акционерите 16.6 млрд. долара, като останалите 5 млрд. долара от споразумението ще представляват инжектиране на нов капитал. Ако предложението бъде прието, японската компания ще получи 78% дял в щатския телеком вместо 70%, предвидени в предишната оферта.

Наддаване за милиарди

Подобреното предложение дойде един ден преди акционерите на Sprint да гласуват предложението на Dish Network, възлизащо на 25.5 млрд. долара. То предвиждаше плащане по 7 долара на акция и предоставяне на 32% дял от бъдещата обединена компания на акционерите на Sprint. Dish трябва да реши дали ще промени предложението си до 18 юни, а акционерите на Sprint трябва да вземат решение на 25 юни.

От Dish обявиха, че ще анализират ревизираната оферта на конкурентите си и "ще обмислят стратегическите възможности". Анализаторите не очакват Dish да се оттегли от надпреварата, тъй като управителят й – милиардерът Чарли Ергън, не за пръв път се впуска в оспорвани битки за поглъщане. Миналия месец той заяви, че ако се наложи, дори ще предприеме продажба на второстепенни активи, за да финансира наддаването за Sprint. Някои основни акционери в телекома са коментирали пред Reuters, че ще изчакат финалната оферта на Dish, преди да вземат решение.

Масайоши Сон коментира, че новата оферта предлага повече пари в брой за акционерите, като същевременно "не се отстъпва от целта за подобряване на капитализацията на Sprint, която трябва да подобри позициите си и да стане значим конкурент на щатския пазар".

Десант на щатския пазар

Сон, които е необичайно агресивен инвеститор за стандартите на японската корпоративна култура, цели чрез Sprint да стъпи на пазара в САЩ, който е доминиран от гигантите Verizon Communications и AT&T. Сон, който купи правата за продажба на iPhone в Япония, залага на растежа в САЩ, който ще даде на компанията му възможност за развитие извън жестоката конкуренция на родния пазар. SoftBank обяви, че ще използва приходите от наскоро емитирани облигации и мостово финансиране, договорено с четири банки, за да финансира сделката. Във вторник акциите на компанията поскъпнаха с 1.8%, след като в първия ден на седмицата напреднаха с други 9.5% - най-силния ръст от миналия октомври.

Още от Капитал