Телеком секторът се сви с още 4%

Най-много падат приходите от мобилния пренос на глас, ръст има интернетът, пакетните предложения и сателитните услуги

Мобилният интернет е растяща, но все още тясна ниша в сектора
Мобилният интернет е растяща, но все още тясна ниша в сектора
Мобилният интернет е растяща, но все още тясна ниша в сектора    ©  Капитал Daily
Мобилният интернет е растяща, но все още тясна ниша в сектора    ©  Капитал Daily
49%

е ръстът на пренесените от една в друга мобилна мрежа телефонни номера. Общият им брой в края на 2012 г. е 420 917, или 3.48% от всички потребители.
101

са фирмите, предлагащи цифрова телевизия в България.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • - 5
  • + 29

  БВП за 2012 = 77.528 млрд.
  Телеком пиходи за 2012 (според статията) = 2.822 млрд.
  ---------
  Телеком = 3.64% от БВП. Колкото са държавните разходи за здравеопазване, или почти. И за какво реват телекомите? И тези приходи ми се виждат малко високи. Хайде, на който му се смята да извади за сравнение същата сметка за 2-3 други държави.
  ----
  И още - тези приходи показват среден разход на калпак от 376лв./година, със всички бебета и старци, или 31 лева месечна сметка, което си е почти равно на вноската за здраве за самоосигуряващи се, ама държавата не плаща нейните вноски ... Т.е. пак стигаме до извода че приходите са им предостатъчно. Поне според мен.

  Нередност?
 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • - 4
  • + 21

  Намерих данни, макар и за 2008-ма, където сме на завидното 2-ро място!!! Най-бедната държава е харчела за телекомуникации над 5% от БВП?!? Предполагам и сега сме в челото на статистиката :-) С две думи, ако КРС си върши работата, би трябвало да ги спихне още надолу.

  Ето: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Telecommunication_statistics

  Нередност?
 • 3
  cobourga avatar :-|
  cobourga
  • - 7
  • + 5

  България – държава без престъпления......
  Но с много престъпници, мутри и мафиоти. Които винаги са над законите и ако случайно им повдигнат обвинения, след Съда те се оказват НЕвинни. Хорошие ребята. Това става у нас. Нагла МАФИЯ !!! В чужбина не само ги задържат, но и ги съдят, при това ефективно, на дълъг срок зад решетките. Оказва се, че България наистина е държава на мафията !!! Или „мафия френдли” държава. След като бяха разкрити заговорниците от БАНКЯ, прокуратурата набързо провери и заяви, че няма нарушение на законите. При очевиден 100% състав на престъпления - да няма престъпления ??? Сега щели да разследват КАК е направен записа. Безочливо поведение на държавното не-обвинение. Това може да го направи само БГ прикриватурата !!!! Същото беше и при МИШО Бирата !!!!! Бойко Борисов е зорко пазен, не само защото е услужил много на топ-червената мафия, но и че все още НЕ Е свален от ДС отчет и не е напуснал БКП !!! Сигурно ГОЦЕ Първанов му пази партийната книжка. И мутрата БОЙБО Бирисов е невинен /пак/, и Мирослав Наденов – невинен /пак/, и Кокинов - невинен ... Жалко, че Кокинов си подаде оставката , нали ??????? Бързо да го РЕабилитират !!!!! РЕШЕНИЕТО : Закриване на прокуратура, следствие и съд и замяната им с такива от Европейските страни. По видове престъпления и заинтересованост на страните. Да се споразумеем !!!

  Нередност?
 • 4
  uid28575369 avatar :-(
  Ивайло Московски
  • - 3
  • + 5

  Елеклтромагнитно замърсяване /Електро смог/- Коварен и невидим замърсител. Биологични ефекти при въздействие с микровълнови елетромагнитни полета /300Mhz-500Ghz/

  Основните изкуствени източници на замърсяване с микровълново електромагнитно поле са WiFi –рутери и GSM антени. Те работят в микровълновия честотен диапазон 800Mhz-1800Mhz.

  Фиг.1 Безжичен рутер-WiFi


  Фиг.2 GSM Антена/ Клетка на Базова станция

  Днес трудно можем да си представим нашето ежедневие без безжичен интернет и мобилна телефония. Всеки от нас използва поне един мобилен телефонен апарат и има в къщи безжичен рутер. Тези източници все повече завладяват жизненото пространство на човека, а както следствие на това се явява голяма заплаха за здравето и съществуването както на хората така и на животните и растенията.
  Анализът на литературните данни показва, че действието на електромагнитните полета(ЕМП) върху биологични обекти може да е както непосредствно, така и нервно-хуморално и рефлекторно.Теориите, които обясняват биологичните ефекти на ЕМП само с топлинното му действие, не са задоволителни, тъй като богатият експериментален материал свидетелствува за огромен брой биологични реакции с нетоплинен характер (виж табл.1). Още при първите изследвания е отбелязано негативното влияние на високочестотните (ВЧ/HF) и ултрависокочестотните (УВЧ/UHF) електромагнитни полета върху нервната система, изразяващо се в оплаквания от главоболие, световъртеж, повишена уморяемост, раздразнителност, сърцебиене, обща слабост, разстройство на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил и др.(табл.1). При лица с трудов стаж над 5 години в условия на ЕМП се явяват още и сънливост, болки в сърдечната област. Редица изследователи са направили предварителни изводи, че настъпилите под влияние на радиовълните промени в централната нервна система се проявяват чрез вегетативни реакции и в по-незначителна степен с промени в психичата дейност. Последващи изследвания потвърдиха този извод. Такива хора много често се оплакват от главоболие, загуба на памет и концентрация, внезапна умора. А сред възможните заболявания, свързани с използването на мобилни телефони и др безжични устройства, учените посочват детската левкемия, катаракт на очите, сърдечносъдови заболявания, увреждания на нервната система, мозъчен тумор и рак. Според френски учени по-големият брой на тумори в дясната част на мозъка, се свързва с по-честото използване на дясната ръка при воденето на телефонните разговори. През последните няколко години учени и авторитетни пчелари от различни страни установяват категорично, че се забелязва небивала досега смъртност при пчелите и влошаване качеството на меда при кошери разположени в близост до базови станции.
  Анализът на данните за биологичните ефекти, които предизвикват микровълновите полета, показва, че измененията са преди всичко в нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната и други системи.
  Един актуален въпрос, от който се интересуват мнозина от нас, е какво е облъчването от безжичния интернет? По своя характер облъчването от антената на безжичния рутер, използван в дома или офиса ни е идентично на това от базовите станции на мобилната телефония. Те работят и излъчват електромагнитно лъчение в същия честотен диапзаон /800-1800Mhz / какъвто е при GSM комуникацията.
  Табл.1

  20 μW/m2
  /0.002 μW/cm2/ Нарушения на съня, нарушенo кръвно налягане, нервност, слабост, умора, болки в крайниците, болки в ставите, храносмилателни проблеми, по-малка концентрация - контролирано проучване в близост до микровълнов предавател. Altpeter 1995, 1997 (Firstenberg)

  2 - 80 mW/m2
  /0.2-8 μW/cm2/ Двукратно увеличение на левкемията при децата изложени на AM / FM радио предавателни (мачти).

  10 mW/m2
  /1 μW/cm2/ Главоболие, виене на свят, раздразнителност, умора, слабост, безсъние, болки в гърдите, затруднено дишане, храносмилане (Хора професионално изложени на лъчение) Simonenko 1998 (Firstenberg)
  Трябва да се отбележи, че цялото многообразие от биологични ефекти при въздействие с радиовълни и магнитни полета не е намерило задоволителен отговор в рамките на отделна хипотеза.

  Практически предложения за намаляване на електросмога, въз основа на съвременната наука /BioInitiative доклад 2012/

  Следващите препоръки може да изглеждат трудно постижими в нашия съвременен свят (2013 г.), но ние можем да ви уверим, че е възможно да поемете контрола над собствената си околната среда и значително да намалите своето (и на вашите близки) излагане на ВЧ електромaгнитни полета, чрез прилагане на последващите предложения.

  Като се има в предвид, че само преди едно-две десетилетия, никой от сегашните безжични и GSM-технологии не бяха толкова популярни колкодо днес, може да заключим, че те не са жизнено необходимо за нормалният живот, а в действителност, все по-често са причина за разнообразни здравословни проблеми (рак , сърдечни заболявания, главоболие, коронарни проблеми, имунни нарушения, неврологични проблеми, вродени дефекти, стерилитет и др.).Твърдението че всеки ползва GSM и рутер, следователно е безопасно е все едно да кажем: Всеки Пие Алкохол и Пуши, значи е безопаснa консумацията им!
  Струва си да се замислим и колкото е възможно да намалим замърсяването от микровълнови Електромагнитни вълни (електросмога) в собствената ни среда! Ето как:

  CEP препоръчва безжичните устройства да бъдат отстранени/изключени от домовете. Да се прокара кабелен интернет и стационарен телефон, и да не се използва безжичен. Имаите в предвид, че по старите модели мобилни телефони и други Wi-Fi устройства (втора ръка) може да излъчват многокртано по високи ЕМ нива, които са повод за безпокойство.

  CEP препоръчва да се избягва използването в дома, автомобила, училище и на работното място на източници на радио-честотна радиация (RF радиация) като например: Wi-Fi и Bluetooth устройства, безжични бебефони, безжични системи за сигурност, мобилни телефони, DECT телефони, интелигентни измервателни уреди, и други подобни безжични технологии включително безжични слушалки, безжична телевизия, безжични уреди. Изключете функцията за безжична връзка на компютри, рутери, лаптопи и т.н.

  По Мобилните телефони не трябва да се провеждат разговори при пътуване (в автомобил или обществен транспорт), защото излъчвания сигнала преминава по трудно през металените корпуси и телефонът излъчва с по-голяма мощност, за да може да осъществява и поддържа разговора.

  Бременни майки не трябва да използват мобилни или безжични телефони, нито да бъдът в Wi-Fi среда. Всички по-горе изброени устройства трябва да бъдат отстранени от дома.

  На децата не трябва да се дават собствени мобилни телефони. Не трябва да се позволява да използват мобилния телефон на възрастните за игри и забавление. На Децата не трябва да се дават безжични лаптопи, таблети, преносими компютри или устройства за четене, които да изполават всекидневно (постоянно). Ако някой от тях трябва да се използват от време на време, те трябва да бъдат защитени и задължително с кабел за Интернет (изкючен WiFi). Телефонa в дома трябва да бъде стационарен (с кабел).

  Мобилните телефони не трябва да се носят в джоба на ризата или панталона по време на разговор. Лаптопи с включен WiFi и преносими компютри не трябва да се поставят върху коленете. Учените са потвърдили, че RF излъчването от лаптопи и мобилни телефони може да увреди спермата и репродуктивните системи . Спермата, женската полова система, развитието на ембриона и плода са много чувствителни към RF радиацията и са в сериозен риск от щети, които могат да доведе до спонтанен аборт и/или вродени дефекти. Ако все пак се използва GSM, трябва да бъде в режим на високоговорител, отдалечен на няколко сантиметра(20-80см) от тялото, или със жично handsfreе.
  Ако се използват лаптопи, трябва да се поставят на отстояние 60-90 см до тялото на човека. Да се използва задължително жична клавиатура и мишка.
  Избягвайте пребивавенето до GSM базови станции/клетки и цифрови радио-телевизиоони антени . Предупреждение: разберете дали училището на вашето дете или вашатя блок има скрити или видими цифрови антени или GSM клетки, които могат да бъдат източници на високи нива на ЕМ радиация. За съжаление, много училища и сгради се използват от телекомуникационните компании за инсталиране на тези „клетъчни съоръжения“, които се рекламират като "безопасни", защото били законосъобразни и отговаряли на твърде много „остарели“ стандарти, основани единствено на теорията за топлинното влияние върху човека.
  При закупуване на превозното средство, трябва да знаете, че по-новите превозни средства могат да имат високи EM нива - вградени безжични функции, както и много компютъризирани системи, които могат да бъдат източник на RF радиация.

  Нередност?
 • 5
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски
  • - 2
  • + 2

  Табл.1 Други изследвани биологични ефектти от продължително излагане на микровълнови полета:
  световъртеж, главоболие, повишена уморяемост, раздразнителност, сърцебиене, обща слабост, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил, болки в сърдечната област, болки в гърдите, болки в крайниците, болки в ставите, загуба на памет и концентрация, внезапна умора, катаракт на очите, сърдечносъдови заболявания, нарушена нервна система, увреждания на плода, вродени дефекти, спонтанен аборт, стерилитет, нарушенo кръвно налягане, нервност, храносмилателни проблеми, затруднено дишане, храносмилане, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак.

  Нередност?
 • 6
  epoc avatar :-P
  epoc

  До коментар [#4] от "Ivan":

  Бягай да живееш на село. Тази тема отдавна е експонирана и преекспонирана, даже един от докторите от "Спешно отделение" нали го утрепаха с рак на мозъка....

  Нередност?
 • Атанас Мишев
  • + 2

  И за това Глобул от 2 седмици са преминали за всичките си планове на най-ниската минимална скорост за мобилен интернет от 64к!!!!!

  Като техен клиент не виждам алтернатива да продължавам да ги ползвам, след като вървят срещу потребителите си и не им пука, че клиент със Samsung Galaxy S4 примерно, не иска да чете само текстове (защото друго не може да прави) и да си блъска главата заради скапания им минимален интернет... от 64к, когато ти свърши максималния.

  Идиоти!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал