Телеком секторът се сви с още 4%
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Телеком секторът се сви с още 4%

Мобилният интернет е растяща, но все още тясна ниша в сектора

Телеком секторът се сви с още 4%

Най-много падат приходите от мобилния пренос на глас, ръст има интернетът, пакетните предложения и сателитните услуги

Юлиян Арнаудов
9891 прочитания

Мобилният интернет е растяща, но все още тясна ниша в сектора

© Капитал Daily


49%

е ръстът на пренесените от една в друга мобилна мрежа телефонни номера. Общият им брой в края на 2012 г. е 420 917, или 3.48% от всички потребители.
101

са фирмите, предлагащи цифрова телевизия в България.

Лек спад в пазарния дял на "Мобилтел", малко по-добри позиции на БТК, запазване на статуквото при "Глобул" и като цяло - свиване на сектора. Това е с няколко думи ситуацията на пазара на телекомуникационни услуги в края на 2012 г. според годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Документът, смятан в бранша за най-меродавен източник на данни за България, все още не е официално оповестен от регулатора, но части от него станаха публични, след като Комисията за защита на конкуренцията го одобри.

Според данните от анализа на КРС приходите от телеком услуги като цяло са намалели през миналата година с 4% до 2.822 млрд. лв. спрямо 2011 г. Най-много - 10.8%, са се свили постъпленията от пренос на глас, като спадът при мобилните телефонни разговори е 12.1%. Растящите сегменти са интернет достъпът, пакетите и услугите за сателитен достъп.

Пресъхва ли голямата река?

Основната причина за понижението на приходите на телекомите през миналата година беше рязкото намаляване на тарифите на едро за терминиране на трафик. От 1 юли тези цени, които практически операторите плащат помежду си за обаждания от едната към другата мрежа, бяха орязани от КРС наполовина - от 13 ст. на 5.5 ст. на минута. И по-важното - с тях бяха приравнени и тарифите по договорите на компаниите с чуждестранните им партньори. Именно последното донесе на българските дружества драматичен спад в приходите.

По данни на самия регулатор цените за терминиране са понижени средно с 57.6% при трите оператора през изминалата година. Намесата в тази посока продължава и в момента - КРС намали цените на едро от 1 януари, а от 1 юли е планирана нова корекция надолу. Така вече България е сред държавите в Европейския съюз с най-ниски цени за терминиране - факт, от който спестените разходи на практика са основно за чуждестранните оператори.

За потребителите спестените разходи идват по-скоро по линия на ожесточената конкуренция между компаниите от сектора, най-вече заради навлизането на третия играч - БТК. По тази линия е и продължаващото няколко години вече преразпределяне на GSM пазара. В момента заради високото проникване на услугите им (над 150%) сред населението единствения начин те да привлекат нови клиенти е, като завоюват пазар помежду си. От този процес най-голям губeщ логично продължава да е лидерът "Мобилтел". През 2012 г. пазарният му дял намалява спрямо предходната година с 2% до 43.2% на база потребители и с 3.9% до 44.6% на база приходи. Д

окато през предишните "Глобул" успяваше да генерира растеж за сметка на "Мобилтел", през 2012 г. операторът запазва сходна позиция спрямо предходната 2011 г.: съответно 36.4% по брой клиенти и 36.1% по приходи. 2012 г. обаче беше особена за дружеството - през втората й половина то беше в процедура по продажба от гръцката ОТЕ, която наскоро приключи със сделка с норвежкия Telenor.

Влизането на новия собственик във владение на компанията обаче ще се случи практически през третото тримесечие на годината, така че резултатите за текущата година едва ли ще бъдат коренно различни. Също очаквано увеличение на пазарния дял има само при БТК - с 1.8% по потребители до 20.4% и с 3.9% по приходи до 19.3%.

Основната тенденция в сектора на мобилните комуникации става все по-отчетлива -  приходите от гласови услуги намаляват, а именно те остават с най-голям дял в общите за компаниите.

Динамичен интернет

Динамика има и на пазара на интернет доставчиците. Това е комуникационният сегмент с най-значителен ръст на потребителската база, показва докладът на КРС. През 2012 г. е отчетено увеличение от 18.7% на абонатите на фиксиран и мобилен интернет, като техният брой достига 1.9 млн. души. Значителна част от растежа се дължи на мобилния сегмент, където е отчетено увеличение от 68.6% през 2012 г. Затова именно тази част на пазара е обект на най-силен интерес както от съществуващите оператори, така и от наскоро лицензираните два нови - "Булсатком" и "Макс телеком", които планират да изградят мобилна мрежа от четвърто поколение по технологията Long Term Evolution (LTE).

При фиксирания интернет промените са главно при основните играчи. Делът на абонатите на ADSL и LAN връзка намалява. "Мобилтел" увеличава пазарния си дял главно заради вливането на придобитите големите доставчици "Мегалан" и "Спектър нет" в компанията. Двата доставчика заемаха през 2011 г. съответно четвърто и девето място. Тогава мобилният оператор беше на седма позиция. Точното класиране за 2012 г. все още не е публично.

Истината е в пакета

Заради силните регулации и наситения пазар мобилните оператори започнаха да диверсифицират дейността си, за да могат да предлагат все по-широк спектър от телекомуникационни услуги и така да тушират негативния ефект. Това налага все повече използването на пакетни услуги. Те са друг сегмент, който се радва на ръст и внимание на пазара. Въпреки това пакетните услуги все още не заемат голям дял – те съставляват едва 11.01% от приходите в бранша през 2012 г. Броят на абонатите, които използват този формат, е 1.87 млн. души, което е увеличение с 18.24% спрямо предходната година. Въпреки силното увеличение те все още съставляват сравнително малък дял спрямо цялото население – една четвърт от него. Приходите, генерирани от пакетните услуги, нарастват с 30.2% до 310.6 млн. лева през 2012 г.Целият доклад на КРС за състоянието на пазара се очаква да стане публичен до края на месеца.

49%

е ръстът на пренесените от една в друга мобилна мрежа телефонни номера. Общият им брой в края на 2012 г. е 420 917, или 3.48% от всички потребители.
101

са фирмите, предлагащи цифрова телевизия в България.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73

  БВП за 2012 = 77.528 млрд.
  Телеком пиходи за 2012 (според статията) = 2.822 млрд.
  ---------
  Телеком = 3.64% от БВП. Колкото са държавните разходи за здравеопазване, или почти. И за какво реват телекомите? И тези приходи ми се виждат малко високи. Хайде, на който му се смята да извади за сравнение същата сметка за 2-3 други държави.
  ----
  И още - тези приходи показват среден разход на калпак от 376лв./година, със всички бебета и старци, или 31 лева месечна сметка, което си е почти равно на вноската за здраве за самоосигуряващи се, ама държавата не плаща нейните вноски ... Т.е. пак стигаме до извода че приходите са им предостатъчно. Поне според мен.

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Намерих данни, макар и за 2008-ма, където сме на завидното 2-ро място!!! Най-бедната държава е харчела за телекомуникации над 5% от БВП?!? Предполагам и сега сме в челото на статистиката :-) С две думи, ако КРС си върши работата, би трябвало да ги спихне още надолу.

  Ето: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Telecommunication_statistics

 • 3
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  България – държава без престъпления......
  Но с много престъпници, мутри и мафиоти. Които винаги са над законите и ако случайно им повдигнат обвинения, след Съда те се оказват НЕвинни. Хорошие ребята. Това става у нас. Нагла МАФИЯ !!! В чужбина не само ги задържат, но и ги съдят, при това ефективно, на дълъг срок зад решетките. Оказва се, че България наистина е държава на мафията !!! Или „мафия френдли” държава. След като бяха разкрити заговорниците от БАНКЯ, прокуратурата набързо провери и заяви, че няма нарушение на законите. При очевиден 100% състав на престъпления - да няма престъпления ??? Сега щели да разследват КАК е направен записа. Безочливо поведение на държавното не-обвинение. Това може да го направи само БГ прикриватурата !!!! Същото беше и при МИШО Бирата !!!!! Бойко Борисов е зорко пазен, не само защото е услужил много на топ-червената мафия, но и че все още НЕ Е свален от ДС отчет и не е напуснал БКП !!! Сигурно ГОЦЕ Първанов му пази партийната книжка. И мутрата БОЙБО Бирисов е невинен /пак/, и Мирослав Наденов – невинен /пак/, и Кокинов - невинен ... Жалко, че Кокинов си подаде оставката , нали ??????? Бързо да го РЕабилитират !!!!! РЕШЕНИЕТО : Закриване на прокуратура, следствие и съд и замяната им с такива от Европейските страни. По видове престъпления и заинтересованост на страните. Да се споразумеем !!!

 • 4
  uid28575369 avatar :-(
  Ивайло Московски

  Елеклтромагнитно замърсяване /Електро смог/- Коварен и невидим замърсител. Биологични ефекти при въздействие с микровълнови елетромагнитни полета /300Mhz-500Ghz/

  Основните изкуствени източници на замърсяване с микровълново електромагнитно поле са WiFi –рутери и GSM антени. Те работят в микровълновия честотен диапазон 800Mhz-1800Mhz.

  Фиг.1 Безжичен рутер-WiFi


  Фиг.2 GSM Антена/ Клетка на Базова станция

  Днес трудно можем да си представим нашето ежедневие без безжичен интернет и мобилна телефония. Всеки от нас използва поне един мобилен телефонен апарат и има в къщи безжичен рутер. Тези източници все повече завладяват жизненото пространство на човека, а както следствие на това се явява голяма заплаха за здравето и съществуването както на хората така и на животните и растенията.
  Анализът на литературните данни показва, че действието на електромагнитните полета(ЕМП) върху биологични обекти може да е както непосредствно, така и нервно-хуморално и рефлекторно.Теориите, които обясняват биологичните ефекти на ЕМП само с топлинното му действие, не са задоволителни, тъй като богатият експериментален материал свидетелствува за огромен брой биологични реакции с нетоплинен характер (виж табл.1). Още при първите изследвания е отбелязано негативното влияние на високочестотните (ВЧ/HF) и ултрависокочестотните (УВЧ/UHF) електромагнитни полета върху нервната система, изразяващо се в оплаквания от главоболие, световъртеж, повишена уморяемост, раздразнителност, сърцебиене, обща слабост, разстройство на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил и др.(табл.1). При лица с трудов стаж над 5 години в условия на ЕМП се явяват още и сънливост, болки в сърдечната област. Редица изследователи са направили предварителни изводи, че настъпилите под влияние на радиовълните промени в централната нервна система се проявяват чрез вегетативни реакции и в по-незначителна степен с промени в психичата дейност. Последващи изследвания потвърдиха този извод. Такива хора много често се оплакват от главоболие, загуба на памет и концентрация, внезапна умора. А сред възможните заболявания, свързани с използването на мобилни телефони и др безжични устройства, учените посочват детската левкемия, катаракт на очите, сърдечносъдови заболявания, увреждания на нервната система, мозъчен тумор и рак. Според френски учени по-големият брой на тумори в дясната част на мозъка, се свързва с по-честото използване на дясната ръка при воденето на телефонните разговори. През последните няколко години учени и авторитетни пчелари от различни страни установяват категорично, че се забелязва небивала досега смъртност при пчелите и влошаване качеството на меда при кошери разположени в близост до базови станции.
  Анализът на данните за биологичните ефекти, които предизвикват микровълновите полета, показва, че измененията са преди всичко в нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната и други системи.
  Един актуален въпрос, от който се интересуват мнозина от нас, е какво е облъчването от безжичния интернет? По своя характер облъчването от антената на безжичния рутер, използван в дома или офиса ни е идентично на това от базовите станции на мобилната телефония. Те работят и излъчват електромагнитно лъчение в същия честотен диапзаон /800-1800Mhz / какъвто е при GSM комуникацията.
  Табл.1

  20 μW/m2
  /0.002 μW/cm2/ Нарушения на съня, нарушенo кръвно налягане, нервност, слабост, умора, болки в крайниците, болки в ставите, храносмилателни проблеми, по-малка концентрация - контролирано проучване в близост до микровълнов предавател. Altpeter 1995, 1997 (Firstenberg)

  2 - 80 mW/m2
  /0.2-8 μW/cm2/ Двукратно увеличение на левкемията при децата изложени на AM / FM радио предавателни (мачти).

  10 mW/m2
  /1 μW/cm2/ Главоболие, виене на свят, раздразнителност, умора, слабост, безсъние, болки в гърдите, затруднено дишане, храносмилане (Хора професионално изложени на лъчение) Simonenko 1998 (Firstenberg)
  Трябва да се отбележи, че цялото многообразие от биологични ефекти при въздействие с радиовълни и магнитни полета не е намерило задоволителен отговор в рамките на отделна хипотеза.

  Практически предложения за намаляване на електросмога, въз основа на съвременната наука /BioInitiative доклад 2012/

  Следващите препоръки може да изглеждат трудно постижими в нашия съвременен свят (2013 г.), но ние можем да ви уверим, че е възможно да поемете контрола над собствената си околната среда и значително да намалите своето (и на вашите близки) излагане на ВЧ електромaгнитни полета, чрез прилагане на последващите предложения.

  Като се има в предвид, че само преди едно-две десетилетия, никой от сегашните безжични и GSM-технологии не бяха толкова популярни колкодо днес, може да заключим, че те не са жизнено необходимо за нормалният живот, а в действителност, все по-често са причина за разнообразни здравословни проблеми (рак , сърдечни заболявания, главоболие, коронарни проблеми, имунни нарушения, неврологични проблеми, вродени дефекти, стерилитет и др.).Твърдението че всеки ползва GSM и рутер, следователно е безопасно е все едно да кажем: Всеки Пие Алкохол и Пуши, значи е безопаснa консумацията им!
  Струва си да се замислим и колкото е възможно да намалим замърсяването от микровълнови Електромагнитни вълни (електросмога) в собствената ни среда! Ето как:

  CEP препоръчва безжичните устройства да бъдат отстранени/изключени от домовете. Да се прокара кабелен интернет и стационарен телефон, и да не се използва безжичен. Имаите в предвид, че по старите модели мобилни телефони и други Wi-Fi устройства (втора ръка) може да излъчват многокртано по високи ЕМ нива, които са повод за безпокойство.

  CEP препоръчва да се избягва използването в дома, автомобила, училище и на работното място на източници на радио-честотна радиация (RF радиация) като например: Wi-Fi и Bluetooth устройства, безжични бебефони, безжични системи за сигурност, мобилни телефони, DECT телефони, интелигентни измервателни уреди, и други подобни безжични технологии включително безжични слушалки, безжична телевизия, безжични уреди. Изключете функцията за безжична връзка на компютри, рутери, лаптопи и т.н.

  По Мобилните телефони не трябва да се провеждат разговори при пътуване (в автомобил или обществен транспорт), защото излъчвания сигнала преминава по трудно през металените корпуси и телефонът излъчва с по-голяма мощност, за да може да осъществява и поддържа разговора.

  Бременни майки не трябва да използват мобилни или безжични телефони, нито да бъдът в Wi-Fi среда. Всички по-горе изброени устройства трябва да бъдат отстранени от дома.

  На децата не трябва да се дават собствени мобилни телефони. Не трябва да се позволява да използват мобилния телефон на възрастните за игри и забавление. На Децата не трябва да се дават безжични лаптопи, таблети, преносими компютри или устройства за четене, които да изполават всекидневно (постоянно). Ако някой от тях трябва да се използват от време на време, те трябва да бъдат защитени и задължително с кабел за Интернет (изкючен WiFi). Телефонa в дома трябва да бъде стационарен (с кабел).

  Мобилните телефони не трябва да се носят в джоба на ризата или панталона по време на разговор. Лаптопи с включен WiFi и преносими компютри не трябва да се поставят върху коленете. Учените са потвърдили, че RF излъчването от лаптопи и мобилни телефони може да увреди спермата и репродуктивните системи . Спермата, женската полова система, развитието на ембриона и плода са много чувствителни към RF радиацията и са в сериозен риск от щети, които могат да доведе до спонтанен аборт и/или вродени дефекти. Ако все пак се използва GSM, трябва да бъде в режим на високоговорител, отдалечен на няколко сантиметра(20-80см) от тялото, или със жично handsfreе.
  Ако се използват лаптопи, трябва да се поставят на отстояние 60-90 см до тялото на човека. Да се използва задължително жична клавиатура и мишка.
  Избягвайте пребивавенето до GSM базови станции/клетки и цифрови радио-телевизиоони антени . Предупреждение: разберете дали училището на вашето дете или вашатя блок има скрити или видими цифрови антени или GSM клетки, които могат да бъдат източници на високи нива на ЕМ радиация. За съжаление, много училища и сгради се използват от телекомуникационните компании за инсталиране на тези „клетъчни съоръжения“, които се рекламират като "безопасни", защото били законосъобразни и отговаряли на твърде много „остарели“ стандарти, основани единствено на теорията за топлинното влияние върху човека.
  При закупуване на превозното средство, трябва да знаете, че по-новите превозни средства могат да имат високи EM нива - вградени безжични функции, както и много компютъризирани системи, които могат да бъдат източник на RF радиация.

 • 5
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски

  Табл.1 Други изследвани биологични ефектти от продължително излагане на микровълнови полета:
  световъртеж, главоболие, повишена уморяемост, раздразнителност, сърцебиене, обща слабост, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил, болки в сърдечната област, болки в гърдите, болки в крайниците, болки в ставите, загуба на памет и концентрация, внезапна умора, катаракт на очите, сърдечносъдови заболявания, нарушена нервна система, увреждания на плода, вродени дефекти, спонтанен аборт, стерилитет, нарушенo кръвно налягане, нервност, храносмилателни проблеми, затруднено дишане, храносмилане, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак.

 • 6
  epoc avatar :-P
  epoc

  До коментар [#4] от "Ivan":

  Бягай да живееш на село. Тази тема отдавна е експонирана и преекспонирана, даже един от докторите от "Спешно отделение" нали го утрепаха с рак на мозъка....

 • Mishef

  И за това Глобул от 2 седмици са преминали за всичките си планове на най-ниската минимална скорост за мобилен интернет от 64к!!!!!

  Като техен клиент не виждам алтернатива да продължавам да ги ползвам, след като вървят срещу потребителите си и не им пука, че клиент със Samsung Galaxy S4 примерно, не иска да чете само текстове (защото друго не може да прави) и да си блъска главата заради скапания им минимален интернет... от 64к, когато ти свърши максималния.

  Идиоти!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.