Британските политици искат данъчно разследване срещу Google

Американската компания е обвинена, че не плаща данъци там, където генерира печалбата си

Американската компания Google агресивно е избягвалa плащането на корпоративен данък във Великобритания, констатира доклад на парламентарна комисия в Камарата на общините и призова данъчните да провеждат по-задълбочени разследвания срещу подобни нарушения, съобщава Reuters.

Обществен натиск

Разследването и констатациите, описани в 64 страници, бяха оповестени публично, като еднозначно показват, че Google е виновен за използване на "изкуствена данъчна конструкция" и извеждането на "огромна печалба", получена във Великобритания извън обсега на данъчната система на Обединеното кралство.

Google неколкократно отрече обвиненията в избягване на плащането на данъци, разяснявайки на изслушванията пред комисията през май, че нейните рекламни продажби във Великобритания са били осъществени в Ирландия, страна с по-ниска ставка на корпоративния данък (12.5% спрямо 22 на сто в Обединеното кралство).

Корпоративното данъчно облагане се превърна в горещ международен политически значим въпрос през последните месеци, особено с оглед на жертвите, които обикновените хора са принудени да правят заради мерките за строги икономии, а в същото време големите компании пренасочват печалбите от страните, където са добити, без да плащат данъци.

Всичко с цел избягването на данъци

"За да се избегне британският корпоративен данък, Google твърдят, че продажбите й на клиенти във Великобритания се извършени в Ирландия въпреки ясните доказателства, че по-голямата част от дейностите по продажбите се извършват във Великобритания", се посочва в доклада. Репортаж на Reuters отпреди няколко месеца също беше доста показателен, като в него ясно се видя как персонал на компанията в Лондон прави реални продажби само дни след като от Google бяха отрекли.

"Данъчната стратегия на компанията няма друга цел, освен да й позволи да избегне плащането на британския корпоративен данък", каза депутатката Маргарет Ходж, председател на британската парламентарна комисия Public Accounts Committee (PAC). .

"Съвсем ясно е за нас, че продажбите на клиенти в Обединеното кралство са основната цел, отговорност и резултат от работата на Google в Обединеното кралство и че обработката на продажбите чрез Google Ireland няма цел, различна от тази да се избегне облагане с корпоративен данък в Обединеното кралство", добави тя. Така или иначе си остава фактът, че от 2006 до 2011 г. Google е генерирала 18 милиарда долара приходи от Великобритания, като за същото време е платила едва 16 млн. долара данъци там.

Прави се, защото е позволено

Google от своя страна отново се защити, като заяви, че отговаря на всички британски данъчни правила и че зависи само от политиците да променят закона, ако те не са доволни от резултата.

В доклада бяха дадени и препоръки към компаниите, следващи подобни политики, че "тази сложна корпоративна структура е увредила репутацията на Google във Великобритания" и че общественото доверие в Google ще бъде възстановено само когато бъде гарантирано, че "компанията плаща данъци там, където е генерирала печалбата".

В доклада също така са разкритикувани и големите счетоводни компании за съучастие в избягването на данъци, без да бъдат пощадени и държавните органи, занимаващи се с контрола и тълкуването на законите, призовавайки данъчната администрация във Великобритания по-енергично да разследва дали компанията е действала в рамките на закона.

Одиторът на Google - Ernst & Young, която е една от "четирите големи" счетоводни фирми, които извършват одит и на повечето мултинационални компании, отрече да е допринесла за създаването на "изкуствени схеми" и подкрепя действията за по-голяма прозрачност в данъчната система.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Все повече се говори по темата, а това което правят Google не е изключение, а правило за почти всички големи мултинационални компании.
  Остава да видим дали наистина политиците са склонни да предприемат нещо срещу подобни схеми. Все пак доскоро самите те барабар с шефовете на най-големите компании ни убеждаваха колко хубаво нещо е глобализацията.
  Наистина не мога да разбера как може да е легално да си купя капучино от кафене в Лондон, което обаче всъщност на книга се намира в Люксембург, т.е. един вид развива бизнеса си там, само че бидейки тук. Разбира се, лондонското кафе не е спечелило нито стотинка от 10-те хиляди кафета, които е продало днес, защото тях всъщност ги е приготвил дистанционно някой люксмебургер и ги е телепортирал тук.
  И какво прави комшията-кафеджия, който не е Старбъкс, а най-обикновен тучин-емигрант и който е принуден да обяви или печалба (и да си плати данъците), или фалит.

 • 2
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  Да мълчат и да се радват че има високоплатени работни места, които плащат данъци в УК, междувпрочем ако продължават да крякакт могат да затворят офиса в Лондон за един месец дъблин не е далеч.
  Нито Гугъл нито Старбъкс са им виновни за 1/3 от населението на държавна хранилка и постоянните субсидии за селките части на УК.

 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Много хубаво е казано и в статията (от Гугъл май) и от коментар 1. Ако на политиците не им харесва ситуацията, да вземат да си гласуват закони с правила такива, каквито искат. Но не го правят, защото от тази изкуствените схеми с цел намаляване на данъците се ползват явно всички големи корпорации, към които много от политиците получават доста облаги. Защо ли Гуглето им е трън в очите?

 • 4
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  [quote#3:"ДАКС"]Защо ли Гуглето им е трън в очите?[/quote]
  Защото Гугъл не им играе по свирката за цензурирането на Интернет. В англия има много активни дружества на майки които искат да предпазят дечицата си от порно и са готови да цензурират здраво. А зад гърба на тия на талази са интересите на лондонското сити, големите научни центрове и държателите за права.

  Гугъл нищо не нарушават в случая, мръсното бельо е изцяло английско. Отделен е въпроса доколко практиките са морални и от двете страни.

 • 5
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  До коментар [#3] от "ДАКС":

  Дам, иначе банките които за малко да ликвидират икономиката глобално не ги закачат и до днес ...

 • 6
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Като превеждам пари на Гугъл за реклама на фактурата пише Ирландия.

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-P
  Нефертити

  До коментар [#3] от "ДАКС":

  Сигурно пести повечко ...

 • 8
  geleto avatar :-?
  Гелето

  Да продаваш на бг земя, като в същото време твърдиш, че продаваш на ирландска земя си е просо ЛЪЖА и доказателство, че и голето е нищо повече от една алчна корпорация, въпреки девиза й “не прави зло” ...

 • 9
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Англичаните имат донякъде резон да се сърдят, че Гугъл правят "шменди-капели", защото спокойно за местният пазар могат да използват тази фирма:

  Google London
  Google UK Ltd
  Belgrave House
  76 Buckingham Palace Road
  London SW1W 9TQ
  United Kingdom
  Phone: +44 (0)20-7031-3000

  А ако съм на мястото на швабската данъчна администрация, бих подпукал и
  Google Germany GmbH
  Dienerstrasse 12
  80331 Munich
  Germany

  Датчани, шведи и белгийци и те могат да се позанимават по въпроса с данъците. В Чехия, Франция и Италия Гугъл имат някакви офиси, но май нямат регистрирани фирми, или поне не са ги написали в контактите си.

  Преди няколко години заради същите врътки руските данъчни се съдиха повече от две години с Прайсуотърсхаускупърс, че последните бяха отчитали дейността си в Русия, като 1/3 като "руска", останалите 2/3 с "произход от САЩ", макар че местните офиси вършеха всичкото.

  Иначе, от гледна точка Гугъл, има "лечение", просто "излишните" фирми трябва да спрат да съществуват по един или друг начин, но не и офисите им, разбира се :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход