"Перла" в застой
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Перла" в застой

"Перла" в застой

Почти одобреното застрояване до плажа на старата резиденция стига до съда

Калина Горанова
27124 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


За плажа на бившата резиденция на Тодор Живков "Перла" край Приморско има сериозни планове. Туроператорската компания "Балкантурист" чрез приватизацията на "Интертравълсървиз" от години е собственик на обекта и част от горите и земите към него с обща площ 127 дка. На въпросния терен специално създадено за целта дружество "Перла Г" (от кръга на "Балкантурист") има желанието да построи хотелски комплекс и курортни сгради с места за общо 2000 посетители. Ще има и три спортни площадки, три басейна, три ресторанта, седем магазина и паркинг за 400 автомобила.

Напредващ, въпреки всичко

Иначе към момента в местността Бегликташ, където попада инвестиционното намерение, има две защитени зони по Закона за биологичното разнообразие - "Ропотамо" (за опазване на местообитанията и на дивата флора и фауна), и "Комплекс Ропотамо" (за опазване на дивите птици). То попада и в границите на защита по линия на Рамсарската конвенция, опазваща влажните зони. Влиза в обхвата на екологичната мрежа "Натура 2000", а в непосредствена близост са и защитените местности "Пясъчни дюни Перла" и "Стамополу".

Докладите за степента на въздействие на бъдещото строителство върху околната среда и защитените зони в района не вървят гладко. Връщани са на два пъти за преработка поради заради пропуски и неточности. Има и възражение от страна на Асоциацията на парковете. На полуфинала обаче печели инвеститорът - в началото на тази година екологичната оценка на инвестиционния проект е одобрена от експертния екологичен съвет към бургаската екоинспекция. Остава само подписът на директора на РИОСВ - Бургас. Или мачът е почти свирен.

В последния момент обаче директорът решава да не подписва, като от екоинспекцията обясниха за "Капитал Daily": "Забавянето е мотивирано с едновременното протичане на разглеждането на инвестиционното предложение и картирането на дюнни местообитания по черноморското крайбрежие, които би могло да засегне реализирането на инвестиционното предложение."

Въпросът къде има и къде няма дюни стана изключително наболял след скандала с дюните в Несебър, станал известен като "Дюнигейт" с помощта на директора точно на РИОСВ - Бургас. "Перла Г" пък завежда дело срещу регионалната екоинспекция за мълчалив отказ в бургаския административен съд.

Нов финал?

От протокола на заседанието в съда става ясно, че регионалната екоинспекция се опитва да докаже наличието на дюни в един от четирите имота, предмет на инвестиционното предложение. Това става, след като в резултат на "Дюнигейт" имаше промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, задължаващи да бъдат отразени всички дюни в кадастралните и специализираните карти.

"С ОВОС се води процедура с дружеството и когато се установи, че в част от имот от инвестиционното предложение попадат дюнни местообитания, производството се прекратява на основание на член от Закона за биологичното разнообразие", е позицията на регионалната екоинспекция.

По думите на адвоката на жалбоподателя обаче "никой административен орган не може да се позовава на невлязла в сила кадастрална карта. Ако има дюни, съгласно закона за устройство на черноморското крайбрежие, би следвало да има промяна на кадастралната карта и ние да бъдем уведомени за нея. Касае се за 1-2 кв.м. И ако това са дюни по силата на конституцията и на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, те са част от плажа като изключителна държавна собственост и ако това триъгълниче не е наш имот и тези два квадратни метра не са наши, и нашият имот остава без дюни. Ако са дюни, отиват към плажната ивица, която е изключителна държавна собственост".

По-големият въпрос обаче е как този плаж, в който има дюни, ще се ползва от туристите. Това се признава и от адвоката на "Перла Г". По думите му "преди заседанието на експертния съвет постъпи становище, че не е съобразено наличието на дюнни местообитания към общата площ на плажа спрямо човекопотока към него".

Срещу проекта имаше и други критики. "Независимо че реализирането на това предложение е свързано с унищожаване на 127 декара гора, която е под защита, авторите на доклада за оценка за съвместимост твърдят, че с реализирането на инвестиционното предложение няма да бъдат засегнати ценни местообитания и видове", гласи част от становището на Асоциацията на парковете. "Авторите на доклада са посочили, че за нито един вид няма да има намаляване площта на местообитанията, което практически означава, че въпросните имоти не се обитават от птици", продължават от асоциацията.

Критики има и за това, че не е отчетено, че проектът попада в границите на Рамсарската конвенция, и не се взема под внимание влиянието му върху защитената местност "Бегликташ - Ропотамо", която е в близост. Всичко това не впечатли регионалната екоинспекция, а много е вероятно накрая съдът да принуди директора на РИОСВ да се произнесе по инвестиционното предложение.

За плажа на бившата резиденция на Тодор Живков "Перла" край Приморско има сериозни планове. Туроператорската компания "Балкантурист" чрез приватизацията на "Интертравълсървиз" от години е собственик на обекта и част от горите и земите към него с обща площ 127 дка. На въпросния терен специално създадено за целта дружество "Перла Г" (от кръга на "Балкантурист") има желанието да построи хотелски комплекс и курортни сгради с места за общо 2000 посетители. Ще има и три спортни площадки, три басейна, три ресторанта, седем магазина и паркинг за 400 автомобила.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  sinnerinc avatar :-|
  sinnerinc

  Еми ... супер - грабете, сечете - пък нащете деца дюни, лонгозни гори и там някви други дреболии, ще ги гледат на картинка в учебниците ... ако изобщо се сети някой, че не е лошо да ги има там ... дали в Човек и Общество дали в Човек и Природа /какви са тия безумни формулировки, аз така и не разбрах/.

  Имало там някви дюни ... и кой посмя да ги сложи тия дюни в 2 квадратни метра от имота на чорбаджията ... и какво по дяволите е това дюна. ОВОС-а казва - всичко е ОК - само 127 дка. гора ще изсечеме - к'во толко ... по-добре паркинг с 400 места - пък и бариерка към плажа може да сложат - с кеф да си платиш таксичка, та да можеш да видиш морето.

  Няма таква държава !

  За доктори да ги дадете всичките тея пари еий !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Игри без граници

Игри без граници

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK