С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 21 юни 2013, 12:49, 14262 прочитания

Корпоративните гиганти на 2012 г.

За седма поредна година класацията "Капитал 100" подрежда най-големите компании в България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Дата
26
юни е датата, на която на специално събитие ще бъде представена класацията "Капитал 100" за най-големите компании през 2012 г. 
Разпространение

Списанието "Капитал 100" ще е в продажба от 29 юни в бензиностанциите OMV, Shell и "Лукойл", както и в магазините Inmedio, Relay, One minute, Le Cafe, които се намират в шопинг моловете, галериите на почти всички магазини "Кауфланд", метростанции, болници, жп гари София и Варна.

Списанието "Капитал 100" е част от абонаментния план на вестник "Капитал". Възможностите за абонамент за "Капитал" може да видите на economedia.bg/abonament.
Отново в режим на оцеляване. Така изглеждаше корпоративният свят през 2012 г. След предизвикателната за икономиката 2011 г., в която се появиха първите сигнали, че кризата се завръща, през 2012 г. това стана още по-осезаемо. Показват го и данните от тазгодишното издание на класацията "Капитал 100", която ще бъде официално представена на 26 юни и ще бъде в продажба от 29 юни (виж карето).

Резултатите тази година са красноречиви – миниатюрен ръст на приходите, стопяване на печалбите, продължаващи оптимизации на служителите и осезаемо по-малко инвестиции. Така за изминалата година приходите на най-големите 100 компании в България са се увеличили със скромните 7% в сравнение с около 18% за 2011 г. Дори това число обаче рисува измамно оптимистична картина на случващото се в икономиката.


Нюансите на сивото

По-внимателният поглед върху данните показва, че близо всеки трети сред корпоративните гиганти всъщност е свил бизнеса си през изминалата година. Около половината от останалите в челната стотица пък са производители и търговци на ток и горива, при които отчетеният ръст е механичен и се дължи главно на повишените цени на електричеството и на международните котировки на горивата. При компаниите от втората стотица, където присъстват и повече представители на производствения сектор, забавянето е още по-осезаемо – средният ръст на приходите там е със символичните 0.13%. В групата на най-динамичните също се забелязва отчетливо спадане на скоростта и темповете на увеличение на оборотите се свиват около два пъти спрямо 2011 г. – до около 31%. Ако към тези по-скромни резултати прибавим и ефекта от инфлацията – официално 4.2% за 2012 г., се вижда, че близо половината от отчетения ръст на практика е изяден от растящите цени.

Влошаването на икономическата обстановка дава своето отражение и върху финансовите резултати на корпоративните гиганти. Така през 2012 г. рентабилността при най-печелившите компании спада до 17 ст. на всеки лев приходи в сравнение с 19 ст. за 2011 г. (в случая от сметката са изключени резултатите на създадената от правителството на ГЕРБ Държавна консолидационна компания, която по своята същност е "касичка" за парите от приватизация). Както и през предходната година, около една пета от дружествата от топ 100 приключват на загуба. Във втората част на класацията – от 101 до 200, на загуба работят около 10% от компаниите. Когато става въпрос за печалбите обаче, данните както при най-рентабилните дружества, така и общо за всички участници в класацията следва да се четат с едно наум. Идеята е, че традиционно част от компаниите предпочитат да не обявяват финансовите си резултати поради една или друга причина, като това се отнася с особена сила за случаите, в които тези резултати са по-слаби в сравнение с предходния период. А иначе подреждането на 50-те най-печеливши компании също сочи влошаване – през 2012 г. прагът за попадане в класацията е бил около 7% при близо 8.5% година по-рано. В последната предкризисна година (2007 г.) пък влизането в челната 50-ица е ставало с марж от над 22%.

Фотограф: Капитал

Розови изключенияПоложителните примери също са по-малко в сравнение с предходната година. Данните от класацията показват, че едва 39 от компаниите сред топ 200 са успели да повишат печалбата си или от загуба през 2011 г. да заработят на плюс. Около половината от тях отчитат и двуцифрена норма на печалба.

Сред малкото добри новини е и запазването на стабилни позиции на представителите на производствения сектор сред топ 100. През 2012 г. групата им се увеличава до 31 дружества в сравнение с 29 за предходната година. Във втория ешелон присъствието им също е стабилно – фабриките там са общо 37, което ги прави и най-многобройната група сред компаниите от 101-а до 200-а позиция.

За поредна година положително е развитието и на IT сектора. Като цяло представителите му все още са предимно в групата на средноголемите компании, но потенциалът им расте и в следващите години вероятно ще виждаме и все по-голяма част от тях да намират място сред корпоративните лидери.

Да пораснеш ей така

В сравнение с предишното издание на класацията на пръв поглед подреждането през 2012 г. изобилства от примери за новопопаднали в подреждането компании. Данните показват, че около една четвърт от най-големите 200 дружества не са били в класацията за 2011 г. При част от тях обаче всъщност става дума за "завръщане" сред лидерите, след като миналата година не са подали информация за резултатите си. Фактор за своеобразната инвазия на нови членове на клуба на големите е и това, че съществена част от миналогодишните лидери не предоставиха данни за отчетените през 2012 г. резултати от дейността си. Не липсват обаче и реални нови попълнения, като например производителят на електрическо оборудване "АББ България", който попада сред големите благодарение на разширяването на мощностите си в страната.

Още по-големи

Същевременно в класацията не липсват и примери за дружества, които през 2011 г. са заемали позиции между 101 и 200, а през 2012 г. вече намират място сред най-големите сто. Такъв е например случаят с пловдивската транспортна компания ПИМК, която през последните няколко години отбелязва стабилен растеж и през 2012 г. вече попада сред местните гиганти. В челната стотица се завръщат и някои компании, присъствали и преди сред корпоративните гиганти. Такива са например ботевградският завод за електроника ИМЕБ (доскоро познат като ЕПИК) и строителната "Трейс холд груп".

Местните гиганти

По традиция енергийният бизнес има осезаемо присъствие в "Капитал 100". През 2012 г. обаче доминацията му е още по-видима, като осем от компаниите в челната десетка се занимават с горива или електричество. За пръв път обаче сред топ 10 няма представител на телекомуникационния сектор. Вместо това в клуба на най-големите попада германската търговска верига Kaufland. Конкретното класиране на водещите 10 (а и на останалите компании от топ 200) ще можете да разберете следващата седмица. А ето и кои са най-големите местни дружества, подредени по азбучен ред:

"Аурубис България"
"Булгаргаз"
"Кауфланд България"
"Лукойл Нефтохим Бургас"
"Лукойл България"
"Нафтекс петрол"
"Национална електрическа компания"
"Овергаз"
"ОМВ България"
"ЧЕЗ електро България"

Секторни особености

Компаниите от секторите на енергетиката и горивата доминират не само челната десетка, а и подреждането в топ 100 като цяло – те са една трета от водещата стотица (34). Следващата най-многобройна група е тази на търговците на различни стоки – фармацевтични продукти, автомобили, метали, зърно и т.н. (лидерите в отделните сектори вижте в таблицата). Около една трета от компаниите в топ 100 са и производствените предприятия – общо 31 завода, повечето от които изградени на зелено.

Производственият сектор доминира втората стотица с общо 37 фабрики на позиции от 101 до 200. Най-съществена сред тях е групата на заводите за машини и оборудване, като ясно се откроява присъствието на компаниите за авточасти. Силно представен е и секторът на търговията, където най-видима е групата на веригите.

Изгряващи звезди

За пръв път през тази година в "Капитал 100" обръщаме и специално внимание на технологичните компании. Първата ни класация за сектора е с фокус върху софтуерните разработчици, като включва само "производителите", но не и дистрибуторите на хардуер и софтуер. Секторът е един от най-динамично развиващите се в страната през последните години, като за 2012 г. износ за над 2 млрд. лв. Самите дружества пък, макар и все още да са по-скоро средни по размер, определено имат потенциал скоро да влязат и в клуба на най-големите.

Поглед към бъдещето

И през тази година попитахме мениджърите на най-големите компании в страната за плановете и очакванията им за настоящия корпоративен сезон. Положителното е, че в преобладаващата си част тези от тях, които споделиха прогнозите си, предвиждат повишаване на продажбите си. От друга страна обаче, като цяло оптимистични бяха нагласите и при миналогодишното издание на "Капитал 100". Разбира се, не трябва да се пропуска и фактът, че и в този случай компаниите са по-склонни да споделят очакванията си за бъдещи резултати, ако те са в по-положителни цветове. По отношение на печалбите прогнозите са малко по-консервативни, като близо четвърт от дружествата, които дадоха прогнозата си, очакват свиване на финансовите си резултати. Не липсват и планове за съкращаване на персонал, като в тази група попадат основно държавни дружества.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Baidu отчете загуба за пръв път от 2005 г. насам Baidu отчете загуба за пръв път от 2005 г. насам

"Китайският Google" е изправен пред множество предизвикателства

19 май 2019, 10 прочитания

Aéroport de Sofia 13 Aéroport de Sofia

Френският кандидат Aéroports de Paris Group излетя към победата в концесията на софийското летище с изключително високо ценово и инвестиционно предложение

17 май 2019, 6783 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Първи виртуален телеком

"Спиди нет" се готви да предложи интернет от свое име на 1 млн. клиенти, ползвайки партньорски мрежи

"Хладилника" - пилотният нов квартал на София

Общината и инвеститорите са в безпрецедентен диалог за бъдещето на квартала

Рецесията се отлага

Опасенията за бързо влошаване на икономиката на еврозоната се разсейват, а българската икономика расте, но не достатъчно

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Фотографът на печалния образ

Изложбата "Изгнания" на документиралия Пражката пролет Йозеф Куделка за пръв път напуска Париж, за да гостува в София

Кино: "Щастливия Лазаро"

С фантазия и щедро сърце срещу неправдите в света