Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Още по-нежелани кабели

В опита си да избягат от шахтите на БТК, доставчиците на интернет и телевизия се сблъскаха с още по-негостоприемен хазяин

   ©  Цветелина Белутова

Готови ли сте да плащате по-скъп интернет за удоволствието да не ви висят снопове кабели над главите по улиците? Със сигурност мнозина (и най-вече фирмите от бранша) биха отговорили отрицателно, но това едва ли има голямо значение, тъй като е задължително. С промени в ресорния Закон за електронните съобщения от 2005 г. всички кабелни доставчици на телевизия и интернет в страната бяха задължени от началото на 2007 г. да "приберат" жиците си под земята във всички населени места с над 10 хил. жители. Пълновластен господар на единствената годна за местообитание от телекомуникационни кабели инфраструктура е БТК. Която пък е номер едно по брой абонати на същия пазар - доставката на интернет. И съвсем логично прави всичко възможно да тормози конкурентите си с високи наеми за кабелите им в каналите си, с откази изобщо да ги приюти там, с периодични опити да ги изреже в буквалния смисъл, и т.н. Битката тлее непрестанно вече седма година, като от време лумва особено ярко. Сега за пореден път тя изглежда, че е на път да приключи. Но дали е така?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
20 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous
  • - 3
  • + 23

  Удобство е кабелният интернет , но да се надяваме на развитие и добри цени на 4G

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain
  • - 26
  • + 22

  И вие какво предлагате БТК да се самообезглави като пусне конкурентите си в собствените си шахти безплатно ли? Като гледам никак малко не е намаляла цената,а и ако на някой не у е изгодно спокойно може да търси други варианти като например да вземе и той да инвестира в мрежа,а не да чака някой на готов да му я предостави.

  Нередност?
 • 3
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski
  • - 6
  • + 40

  До коментар [#2] от "purple_rain":

  Пич, БТК е получила всичко това наготово, без да трябва да минава през никакви режими.

  Нередност?
 • 4
  geoimg avatar :-(
  Geoimg
  • - 8
  • + 9

  [quote#0:"Статеята"]И съвсем логично прави всичко възможно да тормози конкурентите си[/quote]
  И защото, още по логично, няма кой да ги удари през ръцете!!!

  Нередност?
 • 5
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77
  • - 4
  • + 23

  Не може само да жалим бедните кабелни оператори! В цял свят се плаща такса за тази инфраструктура. Да, БТК има силно изградена такава мрежа, която е изграждана още през комнизма, да, БТК много рядко инвестира някакви средства в нейната поддръжка, като изключим таксите за СОТ, но глупостта от преди години(продажбата), не ни дава право сега да я съдим за това, просто трябва да се търси решение. А решенията зависят от конкретния случай - в София, най-лесното е кабелните оператори да се съберат и да си изградят алтернативно трасе. В по-малките градове, където е останал по един оператор или ще използва някоя от изградените мрежи - БТК, "Улично осветление", газ и т.н., или общините заедно с операторите могат да почнат да изграждат, примерно по време на ремонти на съответните улилици и тротоари. Вкрайна сметка всичко опира до желание и разделяне с някакви средства, което би подействало отрезвяващо за операторите и те самите да започнат да оптимизират мрежите си. Лошото е, че продължение на 7 години всички оператори си мислеха, че ще минат метър, така както минаваха преди това!

  Нередност?
 • 6
  v.v.v avatar :-P
  SELECT * FROM DUAL;
  • + 29

  "...Така например за метър оптика с дебелина 20 цола... " 20 цола са равно на половин метър, което за канализационен колектор може и да е ок, но за оптика... ми се струва малко множко а? :)

  Нередност?
 • 7
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • - 5
  • + 8

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":

  4G няма лесно да поеме много потребители, които 24ч са свързани. Все пак се ползва технология, при която на една клетка с примерно възможност за 400-500 линии едновременно в 10км радиус се прикачаш на няколко свободни канала и така получаваш бърз достъп. Ако има един цял квартал наоколо, то ще са нужни няколко клетки на оператора, а това струва пари, че и пак изисква кабели от клетка до централа и съответна интернет инфраструктура. Честотите са и те ограничени- примерно за 5-6 фирми на град да има да се допуснат, а в статията се говори за бизнес на стотици малки доставчици с по 100-200 клиента в масовия случай. Тези малки фирми ни имат пари да слагат клетки, ни могат да получат всички лиценз за честоти, могат само да работят през БТК и енергоразпределителните дружества. Когато те набутват да ползваш задължително монополист за посредник, трябва да регулират нещата и да не става той да ти иска такива цени за задължителната услуга, че:

  - Да оскъпява дейността ти и така да ти пречи да даваш конкурентни спрямо негов личен бизнес в пазарната ти ниша(Говорим за БТК- хем получават наем и приход от това, хем с цените за достъп могат да си гарантират минимална цена на останалите доставчици и така да промотират своя интернет- ако ти струва 8ст месечно шахтата, може да пуснеш цена 10лв месечно и да конкурираш Вивател, но при 15ст наем вече ще търсиш 15лв месечна такса.).

  - Да генерира печалби от това, че някой е задължен да му ползва услугите. Както и да го гледаме, това е държавна помощ към частна компания с изкуствено вкарване на нови клиенти, които сами по себе си не желаят услугата.

  В тая комбинация от ефекти трябва да има регулация и наемите да са нито по-високи, нито по-ниски от цената на издръжката на каналите, която самата БТК плаща- ремонт, изплащане на прокарване и т.н.

  Нередност?
 • 8
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • - 3
  • + 6

  [quote#5:"ivanko77"]Не може само да жалим бедните кабелни оператори! В цял свят се плаща такса за тази инфраструктура. Да, БТК има силно изградена такава мрежа, която е изграждана още през комнизма, да, БТК много рядко инвестира някакви средства в нейната поддръжка, като изключим таксите за СОТ, но глупостта от преди години(продажбата), не ни дава право сега да я съдим за това, просто трябва да се търси решение[/quote]
  Трябва да има такса, но поради неща, които изброих по-горе, и изкривявания на пазара в полза на БТК като оператор на интернет или наложен държавно монопол трябва плащанията да са примерно по схема, която гарантира издръжката на канала и нищо повече. Примерно:

  - БТК има 10 кабела и заема от канал с капацитет 20 кабела по 1см 5
  - Нека доставчик заема там 1 кабел и са двама с общо 3.
  - Нека издръжката на участъка е средно 1000лв на месец за 1000м- заплата на техник, кола, ремонти и т.н..
  - Наемът за доставчика с 1 кабел трябва да е 0.125лв(1* 1000/8 ) на метър, но при влизане на нов с 1см кабел или нов кабел от БТК трябва да се промени цената и вече да е 0.111лв(1 * 1000/9). Когато каналът се заеме, трябва нашият човек от примера да плаща наем 0.05лв, защото ползва 1/20( 1 * 1000/20) от него.
  - Ако в нов квартал се е положил нов канал на БТК и той се изплаща с примерно 2000лв месечно, то там цената да е тройна.
  Не трябва доставчик на интернет да плаща повече, защото печалбата на БТК в случая оскъпява услугата му, прелива пари от нея в БТК, които клиентът не е искал да плати(Иначе би взел от Виваком интернет пакет.), всъщност сегашното е вид обезщетение на монополист, че някой иска да го конкурира и клиентите избират чужда услуга(?!). Печалбата на БТК трябва да си е само от нейната дейност, а не от непозволена държавна помощ или игри на самата компания с искане на високи наеми.

  Нередност?
 • 9
  tzvethan avatar :-|
  Цветан Дичев
  • - 3
  • + 4

  Не искам да слагам нищо под общ знаменател, а и няма да го направя, но истината е, че в този бизнес по-малките оператори в по-голямата си част не спазват много много различни закони и разпоредби. Първо, укриват се приходи. Особено когато се обслужват клиенти от села, близки до град, в който съответния оператор работи. Техници там директно ходят и взимат месечните такси на ръка, продават рутери, като взимат парите пак на ръка и в по-честия случай дават една хартиена бележка (една на клиента, една остава за тях), като тази, която остава за тях я отчитат на касиера, който после директно я хвърля накъде, а не пуска примерно касов бон за общата събрана през деня сума, което би следвало да направи, щом прибира парите в касата. Да не говорим колко доставчици могат да кажат "да, 100% от нашата мрежа е законна". Честно казано не знам дали дори и БТК може. ЕРП-тата не знам защо вдигат цените, при положение, че те масово се използват (имам предвид стълбовете), но не се плащат. Екипите, които отговарят за това най-често са подизпълнители и не си дават много зор. Най-много да отрежат някой кабел, който след час се снажда и всичко отново е ОК.

  Мога много още да напиша по тази тема, но не знам дали има особено голям смисъл. А и това, което държах да напиша - масово в шахтите на БТК операторите пускат 220 волта ток. Принципно доколкото знам БТК се опитва да ги ограничава да не пускат толкова силен ток, но това не се спазва. Така че ако на някой му се налага да влиза в тяхна шахта да има едно наум.

  Нередност?
 • 10
  nogica avatar :-?
  nogica
  • - 4
  • + 16

  До коментар [#2] от "purple_rain":
  БТК да не би да е изградило мрежата?
  Тя е купи на безценица и сега извива ръце.Мрежата трябваше да остане общинска или държавна собственост и това да носи приход,но в БГ всеки гледа да лапа и затова я продадоха с каналната мрежа.Няма една нова тръба положена в новите квартали

  Нередност?
Нов коментар