Без виртуални GSM оператори

Регулаторът стартира обществено обсъждане за евентуален вътрешен роуминг

GSM операторите не биха пуснали лесно нов играч до мрежите си, в които инвестираха стотици милиони евро
GSM операторите не биха пуснали лесно нов играч до мрежите си, в които инвестираха стотици милиони евро    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
GSM операторите не биха пуснали лесно нов играч до мрежите си, в които инвестираха стотици милиони евро
GSM операторите не биха пуснали лесно нов играч до мрежите си, в които инвестираха стотици милиони евро    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Ако досега сте имали съмнения по темата ще има ли в България виртуални мобилни оператори (такива, които използват мрежата на съществуващите и продават своя услуга), вече имате и отговор - не. Или поне, ако някога някой поиска да развива този бизнес в страната, перипетиите ще са големи. Това категорично става ясно от позицията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), публикувана на страницата й в интернет. Тя се нарича "Консултативен документ относно предоставяне на услугата национален роуминг" и е приета от регулатора на 21 юни. С нея практически КРС стартира обществено обсъждане на възможностите дадени мобилни оператори, които имат сравнително малко покритие на мрежата си, да ползват покритието на утвърдените играчи на пазара, плащайки им на едро, и да предлагат услуги от свое име. Срокът заинтересуваните компании да дадат становищата си е 30 дни.

Вродени (д)ефекти

Разликата между наличието на MVNO (мобилен виртуален мрежов оператор) и предоставянето на национален роуминг е тази, че в първия случай компания, която има само търговска мрежа, взема само номерационен капацитет и код на мрежа от КРС и започва да работи като доставчик на мобилни услуги на дребно, купувайки си достъп до покритието на вече работещите си конкуренти по тарифи на едро. Във втория случай новият оператор е наел честотен ресурс от държавата, плаща за него, изгражда донякъде своя мрежа и ползва тази на други компании само за регионите, където няма покритие.

"Предвид предоставените на предприятията разрешителни за ползване на радиочестотен ресурс комисията е на мнение, че към момента не би следвало да се разглеждат възможности като предоставяне на достъп до мрежите на националните оператори на MVNO", пише в документа на КРС.

С други думи, оказва се, че за разлика от държавите, където има виртуални GSМ доставчици, в България в самите лицензи на съществуващите три мобилни оператора не е предвидена възможност, камо ли задължение те да дадат такъв достъп на едро до мрежите си. И ако сега държавата се опита да ги задължи да допуснат конкуренти върху тях, те с право ще оспорват наложената мярка, аргументирайки се, че не са предупредени за такава "заплаха".

Особености на националния роуминг

По по-различен начин стоят нещата с националния роуминг. От позицията на КРС става ясно, че такъв е възможен, и донякъде се изяснява каква е процедурата за целта. Заинтересуваните от тази опция компании в България са две: "Булсатком" и "Макс телеком". Първата е собственост основно на двама българи (Максим Заяков и Пламен Генчев) и в момента работи като сателитен доставчик на телевизия. Тя спечели лиценз за предоставяне на мобилни услуги и честоти в спектъра 1800 MHz и след дълго отлагане плати таксата за това от 19 млн. лв. Целта й е да изгради мрежа за мобилни услуги от четвърто поколение (LTE) и в момента прави точно това. Според изявленията на собствениците й мениджърите й основното, на което ще заложи, е мобилният пренос на данни и широколентовият достъп до интернет.

На същото се надява и "Макс телеком". Тя беше създадена от Красимир Стойчев, а преди няколко месеца той я продаде на руснака Даниел Купсин. Проектът там също е за LTE мрежа. "Макс телеком" има същия лиценз за мобилни услуги като "Булсатком" и малко повече от него честоти в обхвата 1800 MHz (разрешителното й струваше 30 млн. лв.)

Позициите на двете новонавлизащи на пазара компании са различни: "Булсатком" гради мрежа от нулата и обявява намерение да не иска национален роуминг. "Макс телеком" ползва вече изградената инфраструктура за WiMAX услуги, надгражда я за LTE и признава, че ще иска вътрешен роуминг, макар и да стартира първоначално работата си без гласови услуги, а впоследствие да възнамерява да предложи мобилен пренос на глас първо през интернет, а после през LTE.

На практика и за двете компании най-лесният и желан вариант е именно да получат достъп на едро до съществуващите мрежи, или по-скоро до някоя от тях. Дали обаче това ще се случи - засега не е ясно.

Най-добре с добро

Позицията на КРС е, че първоначално трябва да остави националния роуминг да се развива на търговска основа и само ако евентуалните преговори се провалят и новонавлизащият оператор се оплаче, е редно да има регулаторна намеса. "Комисията е на мнение, че следва да прибегне до някаква форма на налагане на задължения за предоставяне на национален роуминг само в краен случай, при липса на добра воля от участниците на пазара за обективно и свободно търговско договаряне", пише в консултативния документ.

Въпросната форма на регулаторна намеса всъщност би могла да е налагане на специфични задължения от страна на КРС към съществуващите оператори, като, преди да излезе с такива, тя трябва да направи пазарен анализ. На намеса от страна на Европейската комисия няма как да се разчита - пазарът на този тип услуги отдавна е изключен от списъка на регулираните пазари на ниво Брюксел.

Другото ясно изразено становище на управлявания от Веселин Божков регулатор е, че за да поиска национален роуминг, даден оператор трябва да осигури поне 20% покритие на населението със собствената си мрежа. По въпроса за сроковете на евентуалните бъдещи договори КРС смята, че не би трябвало тя да предписва ограничения, но е логично те да са за период от поне три години, имайки предвид практиката в останалите европейски държави. Отговор има и по темата за технологиите: вътрешният роуминг, ако има такъв, не би трябвало да се отнася за услуги само по определен тип технология, а да касае всички възможности на вече изградената инфраструктура (2G, 3G и т.н.)

Сценариите

Сега като първа стъпка се очаква до 22 юли заинтересуваните дружества да отговорят на специален въпросник, публикуван от КРС за становищата им по различните аспекти на вътрешния роуминг. Тоест документът на регулатора практически представлява "тестване" на настроенията и намеренията на операторите в тази посока.

По принцип на непрекъснато свиващ се и все по-конкурентен пазар най-логичната реакция на "Мобилтел", "Глобул" и БТК е да са категорично против подобна възможност. Все пак компаниите са инвестирали стотици милиони евро в мрежите си, а двете нови ще се опитат да ползват техния ресурс наготово. Това би позволило на "Булсатком" и "Макс телеком" да натиснат надолу тарифите на дребно и така да формират ценова война - силно нежелан в индустрията сценарий.

От друга страна - именно предвид конкуренцията между развитите оператори е възможно някой от тях да се съгласи да допусне върху мрежата си един от двата нови играча. Първо, за да осребри донякъде вече направените вложения, пък и да си спести или сподели нови такива. Второ, за да има поне донякъде контрол върху ходовете на партньора си. И трето, за да се сдобие с предимство пред другите двама.

Кой от всички възможни сценарии ще се случи реално - предстои да видим. Безспорният факт е, че вътрешният роуминг е доста по-сложно упражнение, отколкото изглежда на пръв поглед.

Още от Капитал