Защо БТК къса френската връзка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо БТК къса френската връзка

Shutterstock

Защо БТК къса френската връзка

Телекомът се готви да прекрати предсрочно договора за поддръжка на мрежата си с Alcatel-Lucent

Паулина Михайлова
17334 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Има едни обвити в почти митично обаяние думички. Те означават съвременно мислене, гъвкав начин на мениджмънт и изобщо - качват те едно ниво нагоре по стълбицата на модерния бизнес. Една такава е аутсорсинг, а друга - оптимизация. Понятия от този тип обаче не са задължително заклинание за ефективност. Може и да звучи старомодно, но в крайна сметка те трябва да водят до доброто старо наличие на повече пари в касата, без фирмата да е през цялото време като в тесни обувки.

Когато преди повече от три години БТК сключи договор за аутсорсинг на мрежата си, коментарите на доста хора в бранша бяха в стил, че това е бъдещето на телекомуникациите. Сега, вече от гледна точка на същото това бъдеще, нещата изглеждат не толкова розови, а БТК (която оперира под марката "Виваком") и партньорът й - френската Alcatel-Lucent, се готвят да прекратят договора си предсрочно. И от двете страни виждат проблеми и играта в стил "дай си ми кукличките" вече започна. А идеята е връзката между двете компании да бъде прекъсната най-късно в началото на следващата година.

Договорът на Бернар

Поддръжката на част от мобилната и фиксираната мрежи на БТК беше прехвърлена на френско-американския концерн Alcatel-Lucent от 1 март 2010 г., като това беше обявено в средата на февруари от тогавашния главен изпълнителен директор на телекома, французина Бернар Москени. Срокът на договора е 5 години - тоест изтича на 1 март 2015 г. Практически БТК прехвърли техническите и оперативните дейности по цялата си мрежа на чуждестранната компания, а в самия оператор останаха функциите, свързани със стратегическото планиране и развитието на мрежата, както и контролът върху дейността на аутсорсинг партньора. Според обявените тогава детайли от споразумението се предвиждаше Alcatel-Lucent да поддържа инфраструктурата на българския телеком, която доставя мобилните, стационарните обаждания и ADSL интернета (без вътрешната IT поддръжка). От началото на юни 2010 г. на външния партньор беше поверена и поддръжката на активното оборудване - базови станции, енергозахранване, националният център за управление на мрежата на БТК и оперативните дейности по монтаж на нови съоръжения. Към чуждестранния производител на оборудване бяха прехвърлени около 3000 души, които дотогава бяха на работа в БТК. Те трябваше да запазят условията на трудовите си договори с уговорката за "гарантиран 5-месечен период на стабилност", както през 2010 г. обясниха от телекома. Конкретните суми, които външният партньор трябваше да получава за услугите си, останаха в тайна, като оповестена беше само крайната цел - оперативните разходи на БТК да бъдат намалени с 10%.

Проблемът на БТК с детайлите

Дали въпросната цел е постигната за момента няма данни. Фактът, обявен и от двете компании пред "Капитал", е, че те са в процес на "преразглеждане на партньорските си отношения". Неофициалната информация на вестника от няколко източника, пожелали имената им да не се споменават, е, че най-вероятната опция, която предстои да бъде избрана, е договорът да бъде прекратен по взаимно съгласие - тоест очевидно и двете страни нямат интерес аутсорсингът да продължи.

Основната причина БТК да иска да скъса френската си връзка е, че тя се оказва недотам изгодна. Първо, договорът, който всъщност по източници на вестника е за 130 млн. евро общо за петте години, предвижда срещу тези пари само базова поддръжка на мобилната и фиксирана мрежа на телекома. Всичко останало, което междувременно възникне, се плаща отделно. Това впрочем беше изтъкнато като недостатък на споразумението още при обявяването му. "Ако искате доставчикът да свърши допълнителна работа, трябва да му платите повече", заяви през 2010 г. Пол Куан, старши анализатор в BuddeComm - глобално анализаторско звено за телекомуникации. "Секторът в момента е много динамичен и се оказва, че доста услуги непрекъснато се добавят към портфолиото на телекомите. И за поддръжката им има допълнителни разходи, които правят аутсорсинг партньоството в тези му рамки да изглежда по друг начин", обясниха специалисти, запознати с договора. С една дума, за БТК не е дотам изгодно да плаща допълнително на Alcatel-Lucent за всяка авария в мрежата си, както и допълнителни такси по нововъведени услуги, като например техниката за доставка на телевизионен сигнал. "Виваком" избра различна стратегия за развитие на функциите си, свързани с оперирането на фиксираната и мобилната й мрежа, и това бе една от причините, поради които се стигна до преразглеждане на споразумението с Alcatel-Lucent. "Виваком" вярва, че българският пазар се развива много динамично и се налагат промени, които да отговорят успешно на предизвикателствата на конкуренцията", е официалният коментар по темата от ръководството на телекома.

Проблемът на Alcatel-Lucent с хората

Според източници и от двете компании споразумението не е перфектно и за френско-американския партньор, поради което той е влязъл в преговори за прекратяването му без много забавяне. Основната причина е, че при прехвърлянето на въпросните 3000 души от БТК към Alcatel-Lucent те са запазили колективния си трудов договор с всичките му условия за първите пет месеца, а впоследствие договореният такъв е на практика още по-утежняващ за работодателя. Така към момента в екипа на чуждестранния аутсорсинг получател работят почти 2300 души, а възможностите за оптимизация на човешките ресурси са твърде ограничени. Отделно, оказва се, че първоначалният замисъл доставчикът на оборудване да регистрира добри резултати от дейността си в България, като привлече още един голям партньор тук, не се реализира. Затова към момента стои на дневен ред вариантът за предсрочно излизане от БТК. "Alcatel-Lucent и "Виваком" имат взаимно съгласие да преоценят споразумението си за мениджмънт на услугите във фиксираната и мобилната й мрежа. За двете компании това е обща посока за преориентиране на стратегиите им", коментираха от пресофиса на френско-американското обединение.

Технология на инсорсинга

Както и от двете компании официално съобщиха за "Капитал", окончателно решение предстои да бъде взето през третото тримесечие на годината. И това, което бъде договорено, може да влезе в сила още до края на годината или най-късно в началото на следващата. Според запознати с договора, макар и продължителността му да е пет години, ако се стигне до прекратяването му в края на четвъртата година, БТК не дължи обезщетение на Alcatel-Lucent, а частта от 130-те млн. евро общо заплащане, която се пада на последната година, няма да бъде платена.

Интересен е въпросът каква ще е съдбата на въпросните близо 2300 души, които работят в България по този договор. "По принцип всички служители като едно цяло ще бъдат върнати отново на работа във "Виваком" в съответствие с българския Кодекс на труда, освен ако всички страни не се споразумеят за нещо друго", обясниха от пресслужбата на Alcatel-Lucent . Тоест думата по въпроса очевидно ще имат и синдикатите. По информация на вестника до служителите както на БТК, така и на чуждестранния й партньор вече е пуснато уведомително писмо за преговорите около поддръжката на мрежата. Оттук нататък избор на новия мениджмънт на телекома (виж карето) ще бъде как да процедират с техническия й състав.

 

Нови собственици - нови директори

Седем месеца след договарянето на сделката за покупка на БТК от тандема между собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и руската банка VTB беше обявен и новият екип, на който те поверяват управлението на компанията. Атанас Добрев поема поста главен изпълнителен директор от Бернар Москени, който беше на тази позиция пет години и половина. Добрев досега беше главен финансов директор на БТК. Той е в телекома от септември 2008 г., а преди това заемаше аналогичния пост в "Глобул". Златозар Сурлеков става председател на управителния съвет на БТК. Това всъщност е човекът, сочен като най-приближения на Цветан Василев, когото банкерът вкарва в БТК. Сурлеков е член на надзорния съвет на КТБ от 2000 г. Опитът му в телекомуникационния сектор е, че е бил директор "Продажби" в "Инкомс Капш".

Другите членове на управителния съвет са Русин Йорданов, Александър Грънчаров и Ивайло Бачийски. Русин Йорданов е работил в БТК от 2004 до 2010 г. като главен корпоративен съветник, а после като главен юридически директор. Сега ресорът му ще е същият. Александър Грънчаров идва в БТК от поста главен изпълнителен директор на "Карлсберг" за България, като преди това е бил мениджър на "Кока-Кола България". В телекома ще отговаря за търговската политика и маркетинга. Ивайло Бачийски пък ще изпълнява функциите на главен технически директор и ще отговаря за информационните технологии. Той е работил за Alcatel, Ericsson и Cisco. Последните пет години заема регионални мениджърски позиции в глобалния интернет доставчик Cogent Communications и в израелското дружество за VoIP решения Audiocod. Очаква се в рамките на идната седмица да бъдат обявени и допълнителни промени в управленския състав на БТК.

Има едни обвити в почти митично обаяние думички. Те означават съвременно мислене, гъвкав начин на мениджмънт и изобщо - качват те едно ниво нагоре по стълбицата на модерния бизнес. Една такава е аутсорсинг, а друга - оптимизация. Понятия от този тип обаче не са задължително заклинание за ефективност. Може и да звучи старомодно, но в крайна сметка те трябва да водят до доброто старо наличие на повече пари в касата, без фирмата да е през цялото време като в тесни обувки.

Когато преди повече от три години БТК сключи договор за аутсорсинг на мрежата си, коментарите на доста хора в бранша бяха в стил, че това е бъдещето на телекомуникациите. Сега, вече от гледна точка на същото това бъдеще, нещата изглеждат не толкова розови, а БТК (която оперира под марката "Виваком") и партньорът й - френската Alcatel-Lucent, се готвят да прекратят договора си предсрочно. И от двете страни виждат проблеми и играта в стил "дай си ми кукличките" вече започна. А идеята е връзката между двете компании да бъде прекъсната най-късно в началото на следващата година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  dorn avatar :-|
  dorn

  Жалко за служителите който ще бъдат освободени от капиталистите експлоататори с дебели бузи Alcatel-Lucent
  ( по Сидеров) от патриотите на КТБ.

 • 2
  karni avatar :-|
  karni

  До коментар [#1] от "do":

  дааа и от утре техниката сама сте се подържа....

 • 3
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Много исках да приватизират бтк. Но вместо на борсата я продадоха на ръка за смешни пари. Сигурно властта отново си прибра комисионните за това. Като всяка друга приватизация у нас - направиха ги заради комисионните под масата, а не за да има бизнес. Затова и повечето бизнес се озова в хора готови да престъпят закона, защото и да даваш подкуп е незаконно и вредно. Затова и повечето бизнес у нас се гътна, защото мутри не могат да правят бизнес, могат само да подкупват и да крадат.

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Мисля, че служителите бързо ще си намерят нова работа. Все пак би трябвало да са квалифицирани и то в сфера където има голямо търсене. А тия които не могат след това да си намерят работа.. ами явно са прибирали едни пари и са ги търпели само заради колективния трудов договор...

 • 5
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Пълна глупост е била направена със сключването на този договор. От БТК към Алкател са минали 3000 души, а сега били 2300, къде са останалите 700 служители ??? Значи не е бил толкова рестриктивен договора за дружество Алкател-Lucent.
  Сега при прехвърлянето обратно от 2300- ще станат 2000 и ето как ще се намали разхода по поддръжка.
  Бачкане трябва и качествено изпълнение на снадките.

 • 6
  plamen_ri avatar :-|
  Plamen

  Едва ли ще тръгнат да връщат поддръжката в компанията, най-вероятно просто ще я прехвърлят на правилната фирма...

 • 7
  vse_o6te_jiv avatar :-|
  vse_o6te_jiv

  Много правилно решение - в моя личен бизнес живот колкото пъти съм имал допир с френска институция - било фирма банка или стока съм имал проблеми и съм търпял загуби Останал съм с впечатление че са изключително високомерни и злонанамерени Ако сте клиент на Ес Джи Експресбанк напуснете я докато не са ви порязали някъде - те не са партньор във вашия бизнес но бъркат здраво в джоба ви

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#4] от "mick":


  [quote#4:"mick"]Мисля, че служителите бързо ще си намерят нова работа. Все пак би трябвало да са квалифицирани и то в сфера където има голямо търсене.[/quote]

  На тези дето са квалифицирани, няма да им се наложи да търсят друга работа. Но както се разбира, има и такива, дето не са. А и всеки който е работил с БТК знае че има такива. Вероятно част от ползите при прекратяване на договора ще е освобождаване на излишния товар. Поне на мен така ми изглежда.

 • 9
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#8:"misho73"]На тези дето са квалифицирани, няма да им се наложи да търсят друга работа. [/quote]
  Не съм сигурен. Според моите наблюдения при всякакви сливания и "разливания" най-добре се уреждат подмазвачите които се въртят около началството. А кадърните и квалифицираните като видят това след кратко време почват масово да напускат, следва срив и забатачване.

 • 10
  1107a avatar :-|
  1107a

  Има една фундаментална причина:

  Сегашният собственик прави бизнес само с негови фирми.
  Такива дето просто правят нещо, вземат парите и се приключва не се толерират. Не се допуска да изтичат пари извън "кръга".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK