ВМЗ или как с пари от приватизация правим национализация

В разрез с икономическия разум, правителството налива пари на данъкоплатците в губещ завод

За съжаление, от предприятието в Сопот ще останат само спомените за минали успехи, ако продължи да се управлява по този начин.
За съжаление, от предприятието в Сопот ще останат само спомените за минали успехи, ако продължи да се управлява по този начин.    ©  Асен Тонев
За съжаление, от предприятието в Сопот ще останат само спомените за минали успехи, ако продължи да се управлява по този начин.
За съжаление, от предприятието в Сопот ще останат само спомените за минали успехи, ако продължи да се управлява по този начин.    ©  Асен Тонев

Когато пред и следизборно БСП активно обясняваше, колко е съсипана икономиката и какви спешни мерки трябват, тя се концентрираше върху бизнес среда, разплащане на държавата и други смислено звучащи идеи. Първите действия на управляващите обаче набързо минаха в съвсем друга плоскост.

Последната набързо реализирана идея - да се извадят 27.5 млн. лв. приходи от приватизация и да се хвърлят в ямата на "ВМЗ- Сопот", надминава дори кабинета "Борисов", който преливаше пари от печелившата "Кинтекс" към закъсалия машиностроител.

Парите, които икономическият министър Драгомир Стойнев представи като част от стратегия за оздравяване на оръжейния завод, бяха точно определени от читател във форума на "Капитал" - "С пари от приватизация ще правим национализация".

В разрез със заявеното намерение за прозрачно управление, от министерството не дадоха обяснение на един куп въпроси: Защо точно тези средства, получени от продажбата на държавни дялове в електроразпределителните компании? Защо точно толковa? Защо точно във "ВМЗ"? Какъв точно проблем ще бъде решен с тези 27.5 млн. лв., за които дори не беше обяснено как точно ще се разпределят? И защо досега "планът за преструктуриране на ВМЗ" така и не е публикуван? А дали държавата се сети да попита последния кандидат-купувач на вазовските заводи, който поне в началото на годината имаше идея как да осигури бъдещето на предприятието в Сопот.?

Какво не се решава

Първо - тези пари са откраднати от нас, данъкоплатците, защото "Държавната консолидационна компания" (ДКК), от която бяха извадени, е касичката, направена за заобикаляне на Сребърния фонд. По закон постъпленията от приватизация трябва да влизат в него, но вместо това държавните дялове се прехвърлят в компанията и тя ги продава и разпределя дивидент за държавата, което йезуитски се тълкува, че не приватизация. Така в Сребърния фонд постъпват трохи, а последните останали по-големи привазационни сделки се кешират в ДКК. Накратко - парите за временно решаване на проблемите във "ВМЗ" са пари на бъдещите пенсионери.

Второ - като се платят сега заплати и евентуално се осигурят пари за материали, какво ще се случи следващия месец? От коя държавна фирма ще се извади нов заем и щом досега приходите от поръчки не са стигали за редовно плащане на заплати във ВМЗ-Сопот, как това ще промени с отпускането на няколко милиона.

Трето - как така държавата помага на търговско дружество и не поставя ли това в неравностойно положение останалите фирми? Не е справедливо и не е правилно някой да работи без заплащане, но с какво се гарантира, че без сериозни реформи служителите на ВМЗ няма пак да бъдат в същото положение и следващия месец, и по-следващия, и така до безкрай.

Постоянни проблеми

Нека да е ясно - проблемите на "ВМЗ" не са от началото на това правителство и кабинетът "Орешарски" не е открил топлата вода, като опитва да погасява протести с пари. Само преди пет месеца в последните си дни кабинетът "Борисов" не само че рефинансира (макар и с по-малка сума) ВМЗ с пари от оръжейния търговец "Кинтекс", но и изтегли 800 млн. лева заем с извънредна емисия държавни ценни книжа, за да плати на зърнопроизводителите, които заплашиха да блокират София. Действително, парите така или иначе трябваше да се възстановят от ЕС и в средата на април те бяха внесени обратно във фискалния резерв (с настояване на служебния премиер Марин Райков това да се случи по-бързо).

Сметката обаче не е толкова проста - чистата сума за субсидиите и дълга е възстановена, но държавната хазна е похарчила пари за комисиони и ще плаща лихви по емисията ДЦК. Само можем да гадаем колко по-ефективно биха могли да се използват тези пари за лихви, както и подхвърлената сума за "ВМЗ" и непрекъснатите дотации от бюджета за тютюнопроизводители, потънали стотици милиони в АЕЦ "Белене" и какво ли още не.

Решенията, които очевидно са грешни и не спасиха предишното правителство от недоволство и оставка, не носят никаква поука и се забравят за часове. А това значи само едно - всички ще падаме в една и съща яма на абсурдните икономически решения отново и отново. Както ще пропаднат и парите във ВМЗ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


51 коментара
 • 1
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Стабилизиране на предприятието и ускорена приватизация. Това е единственият изход. С този ход ще го стабилизрат, но едва ли ще направят втората стъпка.

 • 2
  rml37310365 avatar :-|
  rml37310365

  До коментар [#1] от "Neyk":
  стабилизирай го със свои пари, а не с общи.

 • 3
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Трето - как така държавата помага на търговско дружество и не поставя ли това в неравностойно положение останалите фирми? "

  Mного хубав въпрос!
  Стойнев се очертава като майка за едни, а за други не чак толкова.

 • 4
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  До коментар [#2] от "rml37310365":

  Да не го стабилизираме, а да го ликвидираме. Това ли предлагаш?

 • 5
  rml37310365 avatar :-|
  rml37310365

  Условията които се поставят на заинтересованите инвеститори не са добри.
  Ако бяха добри щеше да има огромно количество инвеститори конкуренцията между които щеше да доведе до една нормална продажна цена.

 • 6
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  Извинявайте, може ли да ме светнете как се прави "национализация" на държавно предприятие? Това някакъв нов термин ли е?
  То бива гръмки заглавия, ама чак пък толкова....
  Пък кой знае, утре може да чуя че се приватизира "Айше Фешън" ЕООД с едноличен собственик бай Хасан Берберина от Кърджали...

 • 7
  focusnik avatar :-|
  focusnik

  Аман от поръчкови статии от възпитаници на "Отровено общество". Това е технологията, с която Обама стабилизира Крайслер например. Там сработи. Тук не знам, но това е едно от възможните правилни решения.

 • 8
  rml37310365 avatar :-|
  rml37310365

  До коментар [#4] от "Neyk":

  А какво се прави с предприятие което не може да обслужва кредиторите си?

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  Каква е разликата между умния и мъдрия? Отоговр: мъдрият успява и да предвижда!

  Какво накара Дойче тройхандскагентур с агресия, граничеща с талибанизъм, да се отърве от цялата държавна собственост на бившата ГДР, не само предприятия (8 пъти по-голяма икономик от българската по това време), но и казарми, поземлен, горски фонд, летища, партийните домове на ГЕСП - всичкото го разхвърля на частници за 24 месеца и се самозакри?

  Отговор: това се случи поради мъдростта на германския народ, включително поради изстрадания му опит от миналото. Германците знаеха, какво ги чака ако не действат бързо. Затова въпросът се приключи за 2 години и оттогава обществото се занимава с образование, опазване на природата, интеграция на малцинствата и разни екзотики като хомосексуалните бракове.

  Глупавият балкански цървул Бай Ганьо Цигански-Лентяйски още живее с мисълта, че нещо като е държавно, някой там ще му работи за неговия джоб и на него ще му капе в устата. А крайният ефект е, че трябва постоянно да долива от джоба си. При такива "обществени очаквания" логично се намират и безскрупулни политици, които да дадат на народеца това, което си търси - още мизерия!

 • 10
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Прав си тука, Езерский. Но то напоследък заглавията в Дневник/Капитал чупят тъпометъра, та даже не правят и впечатление ;)

  Опаааа. Модераторът пак ще ми изтрие коментара, заради използването на думичката "тъпометър."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход