Най-големият земевладелец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големият земевладелец

Преди година "Ромфарм" обяви, че купува 180 хил. дка от "Еларг" за 90 млн. лв., което беше най-голямата еднократна сделка за покупка на земя.

Най-големият земевладелец

"Ромфарм" иска да купи "Серес". След сделката фармацевтичната компания ще е собственик на близо 900 000 дка земеделска земя

Радостина Маркова
35273 прочитания

Преди година "Ромфарм" обяви, че купува 180 хил. дка от "Еларг" за 90 млн. лв., което беше най-голямата еднократна сделка за покупка на земя.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Най-крупният частен собственик на земеделска земя в България – "Ромфарм компани", е пред нова голяма сделка. Фармацевтичната компания ще придобие фонд "Серес", в чийто портфейл има над 186 000 декара обработваеми площи. Информация за предстоящата сделка се появи на страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), където "Ромфарм компани" е подала уведомление за предстоящата концентрация. За момента и двете страни отказват коментар.

Ако придобиването завърши успешно, групата около фармацевтичната компания ще затвърди първенството си като собственик на земеделска земя с между 850 000 и 900 000 дка в портфейла си. Общо обработваемата земя в страната е 37 млн. дка.

Намерение от години

За продажба на "Серес" се говори от няколко години. Акционери във фонда са основно финансови инвеститори, част от които вече търсят изход от вложенията си в земеделска земя и по-доходоносни алтернативи за парите си.

Според източници на "Капитал Daily" преговорите с "Ромфарм компани" текат от близо година, като за известно време са били спрени. Една от причините е трудното споразумение каква част от активите на "Серес" да станат обект на сделка.

Освен обработваеми площи фондът има и земеделски бизнес – чрез няколко дъщерни дружества обработва собствена и арендована земя в Северна и Северозападна България. За момента обаче плановете са да запази този бизнес, твърдят няколко източника.

Според съобщението до КЗК сделката ще бъде оформена като прехвърляне на акции, а не на земеделски имоти. Този начин е по-бърз и документално по-лесен от прехвърлянето на стотици хиляди декари между две дружества. По него бе сключена и друга голяма сделка през годината – тази между "Винпром Пещера" и "Уинслоу ленд инвест" за дружеството "Омега агро инвест" и портфейла му от 160 000 дка земя.

При сегашната продажба вариантите, за които научи "Капитал Daily", са два. Първият е "Ромфарм компани" да купи "Серес" с целия му портфейл от земя, а дружества от структурата на фонда да останат като арендатори с дългосрочни договори в част от тях. За целта преди финализирането на сделката тези компании трябва да бъдат извадени от активите на фонда.

Вторият вариант е "Серес" да бъде продаден само с част от портфейла си – около 100 000 дка, които не обработва. В такъв случай останалата земя от около 80 хил. дка трябва да бъде прехвърлена в друга компания преди голямата сделка.

В лигата на големите

"Серес" е един от най-големите собственици на земеделска земя, като притежаваните от фонда площи са концентрирани в Северна Централна и Северозападна България. Фондът е собственик на четири дъщерни дружества - "Агро санти", "Агро сантино", "Агро санто" и "Агро сантия", част от които развиват земеделска дейност. Освен земя в активите на групата влизат също стопански бази и земеделска техника. Към 2012 г. акционери в "Серес" са 22 компании и физически лица. Сред тях са Уникредит банк Аустрия, "Рослин капитал партнърс – България", "Райфайзен централбанк Остерайх, "Аурора мениджмънт асоусиейтс лимитид" и др.

Последният публикуван в Търговския регистър финансов отчет на "Серес" е от 2010 г. Според консолидираните резултати приходите на групата тогава са нараснали до 27.1 млн. лв., а печалбата й е достигнала 2.4 млн. лв. Към тази дата активите на групата са 84.4 млн. лв., от които инвестиционните имоти са 51.9 млн. лв.

Земя след фармацията

"Ромфарм компани" е основана през 2009 г. и регистрирана като търговец на едро с лекарства, който се занимава и с внос и износ на медикаменти. Компанията майка се помещава в сградата на търговското представителство на България в Москва, а основният бизнес на фирмата е производство на капки и медикаменти в Румъния, които впоследствие се изнасят за руския пазар. Българската компания е само транспортно звено и е регистрирана като дистрибутор по силата на лекарствения закон. Собственици с по 50% в "Ромфарм компани" са Венелин Георгиев и Тенчо Шиков. Пазарът в Русия може да идва по две линии - Шиков е завършил международни отношения в Москва и е син на председателя на близката до БСП партия "Социалдемократи" Лъчезар Шиков. Представителите на компанията избягват всякаква публичност.

За пръв път дружеството влезе в полезрението на медиите преди година, когато беше обявена най-голямата еднократна сделка за покупка на земя. Срещу 90 млн. лв. "Ромфарм" купи 180 хил. дка от ликвидиращия се фонд "Еларг". Въпреки че основната дейност на дружеството е търговия с лекарства, още тогава стана ясно, че чрез свои дъщерни компании (като "Ставен", С.И.Г. и "Росагрофонд") то притежава и 550 хил. дка земя. Според представители на сектора "Ромфарм" са търгували със земя и на свободния пазар, а не само с едри пакети, и в момента управляват около 650 хил. дка.

Макар да липсва актуален финансов отчет на "Ромфарм компани", то предходните показват, че фармацевтичният бизнес на дружеството е свръхпечеливш. За 2011 г. дружеството има приходи от 175 млн. лв., от които прави гигантска печалба от 105 млн. лв. Към края на годината то има краткосрочен депозит от 46 млн. лв., като година по-рано е бил 33 млн. лв. Приходите през 2010 г. са дори повече - 182 млн. лв., а печалбата - 153 млн. лв.

Най-крупният частен собственик на земеделска земя в България – "Ромфарм компани", е пред нова голяма сделка. Фармацевтичната компания ще придобие фонд "Серес", в чийто портфейл има над 186 000 декара обработваеми площи. Информация за предстоящата сделка се появи на страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), където "Ромфарм компани" е подала уведомление за предстоящата концентрация. За момента и двете страни отказват коментар.

Ако придобиването завърши успешно, групата около фармацевтичната компания ще затвърди първенството си като собственик на земеделска земя с между 850 000 и 900 000 дка в портфейла си. Общо обработваемата земя в страната е 37 млн. дка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Оставям настрана "бизнеса с капките", регистриран 2009 и вече със 105 млн. лв печалба. Такива "маржове" правеше дъщерята на Елцин с модни колекции. Но сега въпросът ми е, има ли още кандидати да изпецкат по една статийка за "раздробяването на българското земеделие следствие на реституцията, наложена от правителството на Филип Димитров?". Ако още я карат по инерция, време е да се преориентират в посока "окрупняването...следстве на късогледата реституция...."

 • 2
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  страхотен марж на печалбата типичен за следните "бизнеси": оръжие, наркотици или пране на пари. Интересно в кой сегмент оперира въпросната фирма производител на "капки"

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Мдам ,сигурно има далавера ...

 • 4
  jugozombi avatar :-?

  Не знаех, че и в този сектор най-голямата компания има някаква руска... връзка.

 • 5
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  За 2011 г. дружеството има приходи от 175 млн. лв., от които прави гигантска печалба от 105 млн. лв. Към края на годината то има краткосрочен депозит от 46 млн. лв., като година по-рано е бил 33 млн. лв. Приходите през 2010 г. са дори повече - 182 млн. лв., а печалбата - 153 млн. лв.

  Леле, леле, какви са тези капки?! Не капки, ами направо каптагон!
  Във всяка една нормална страна компетентните органи биха задавали най-разнообразни въпроси, ако някой се появи отнякъде си със 100-200 милиона, които иска да инвестира в толкова стратегически (поне за нашата икономика) отрасъл. Тук не очаквам да има проблем нито от страна на КЗК, нито от която и да било друга институция тези другари да се сдобият с 1/40 от обработваемата земя в България.

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#5] от "Филанкишията":
  Сега никой не му пука, но когато съберат още 2-3 милиона декара и станат 10% от обработваемата площ, тогава един ден ще се събудим и плеснем с ръце "Ами сега кво ще правим?"
  С 10% от държиш цялата политическа власт в страната и всичкото държавно чиновник и ще се натиска да ти стане подгъзник.

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  А иначе тая "капкова" пералня (сигурно са ги изнасяли с цистерни за Сибир) трябва да се разследва от европейските служби. България и Румъния сами няма да се справят, а от Русия помощ няма да получат - най-вероятно е подкрепена на високо ниво.
  Не ясно как е в Румъния, но в България чистката в службите започна и прозападно настроените вече ги пощят от системата, така че и от нас най-вероятно няма да има съдействие.
  Репликата на прокурора "Нека, нека..." във връзка с оправдаването на бандюгите по случая САПАРД показателна какъв дух витае из коредорите на правоохранителната ни система.

 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Хора и компании от подобен тип са кукловодите на онези 240 клоуни в Парламента. Останалото е шоу за пред мат'ряла. Няма съмнение, че концентрацията на притежание на собственост и средства за производство ще продължи. Схемата е типична за Мутростан.

 • 9
  bbs avatar :-|
  Lord

  На 182 млн. оборот, 153 млн. печалба... Хвала на такива бизнесмени. Мисля че може да ги пратим малко в Силиконовата долина, за да научат "Епък" на това-онова...

 • 10
  orfo avatar :-|
  orfo

  немога да разбера кво се противите бизнеса с лекарства си е доходоносен особено щом реално фирмата се занимава с странспортната дейност и дистрибуцията в русия незнам въобще закакво се хващате колкото до печалбата поне на тия 105 милиона ще платят данък 10% прекрасно за държавата колкото до земеделската земя време е българският земеделец да разбере че на дребно ще му е по скъпо само в българия "земеделците са с по 1-2 декъра и животновъдите имат по 100-200 животни максимум а тва дали е параван за нелегален бизнес като гледам от статията нестава ясно така че незнам сега срещу какво се оплаквате


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.