Враждебен кредит II: Откупът
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Враждебен кредит II: Откупът

Новият стар собственик на интернет доставчика на едро GCN Димитър Ангелов още чака 4.7 млн. лв. от държавата

Враждебен кредит II: Откупът

Леко плашещата история на един собственик на недотам задлъжняла фирма

Паулина Михайлова, Юлиян Арнаудов
19624 прочитания

Новият стар собственик на интернет доставчика на едро GCN Димитър Ангелов още чака 4.7 млн. лв. от държавата

© Георги Кожухаров


"Да, оправих се. Вярно е, платих и купих бизнеса си обратно." Така звучи отговорът на един недотам задлъжнял бизнесмен на въпроса успя ли да спаси фирмата си от банката, която практически го беше прибрала заради необслужван кредит. Кой е човекът? Коя е банката? За колко пари говорим? Какъв е бизнесът? Историята е доста любопитна... и малко плашеща.

Началото винаги е слънчево

Думите по-горе са на Димитър Ангелов. Фирмата - "Глобъл комюникейшън нет" (GCN). Тя е бивше дъщерно дружество на "Кейбълтел", което през 2009 г. Ангелов (тогава изпълнителен директор на придобитото от "Кейбълтел" "Евротур сат тв"). В момента фирмата е един от сравнително големите интернет оператори на едро в България - тя, по собствените си оценки и по такива на хора от бранша, доставя на едро близо една трета от интернет свързаността в България. Клиенти са й "Близу", "Булсатком", "Мобилтел" и близо стотина по-малки доставчици. Според последната налична книга на акционерите към 2012 г. мажоритарен акционер в GCN е регистрираното в американския щат Делауеър дружество Seguin Holdings, което се представлява от Ангелов. А по собствените му думи реален притежател на компанията е самият той. По последни официални данни, които са за 2009 г., приходите на GCN са били 7.2 млн. лв. (при 12.7 млн. лв. за 2008 г.). От баланса се вижда, че машините и оборудването са оценени на 20.2 млн. лв., а активите в процес на изграждане - на още 10 млн. лв.

По думите на самия си притежател фирмата работи добре и е стабилна.

Другото, с което е интересна, е, че тя е изградила мрежата на държавната администрация, системата за спешния номер 112 и т.нар. мрежа за национална сигурност (връзките между голяма част от кметствата, областните управи, държавните болници, кадастъра и центъра за реакция при кризи). Договорът с администрацията на Министерския съвет за изпълнение на този проект е от 2007.

Първите облаци

Въпреки че въпросната мрежа вече е изградена и работи, плащането на сумата, която правителствената администрация дължи на GCN - 6.7 млн. лева за полагането й, се бави. "Просто бавеха парите с различни аргументи. Първо - че инфраструктурата няма необходимите строителни книжа, после - че предстои цялата система да бъде прехвърлена от МС на транспортното министерство, което да плати от неговия бюджет", разказва Димитър Ангелов.

Именно заради неполучените държавни плащания операторът прибягва до банков кредит. През 2011 г. GCN взема 1.8 млн. евро от Първа инвестиционна банка със срок на погасяване пет години. Ангелов залага всичките материални активи на фирмата към момента, които включват машини, оборудване и съоръжения (мрежа за електронни услуги). Като обезпечение дава и вземанията си по договора с Министерския съвет. Първоначално всичко е наред - дружеството плаща вноските си. Но в началото на тази година изпада във финансови затруднения и спира да го прави.

Бурята

На 14 януари Ангелов получава писмо от депозитара Стефана Ценова, че ПИБ е обявила кредита за предсрочно изискуем и е пристъпила към усвояване на заложените вземания на фирмата му от Министерския съвет. В този момент неплатените вноски към ПИБ са 150 000 евро. Такова уведомление от банката до GCN  впрочем пристига четири месеца по-късно. На 23 май МС превежда по сметката на GCN част от парите, които й дължи. А на 5 юни компанията изплаща по същата, посочената от депозитара сметка, дадена от ПИБ на МС, и останалата част от дължимите на банката пари. Въпреки това в края на първата седмица на юни Ангелов получава писмо, че на 10 юни (понеделник), е насрочен опис на заложеното имущество с цел усвояването му. В последния възможен момент - петък, 7 юни, сутринта, Ангелов в последен опит да спаси активите си организира пресконференция, за да даде публичност на проблема. "Към момента не дължа нищо на банката. Кредитът е затворен. И въпреки това превземат фирмата ми", оплаква се той.

Четири часа по-късно Ангелов разбира, че активите на фирмата му вече са продадени. В централния офис на GCN в София пристигат адвокати на ПИБ (придружени от нотариус и полиция), за да входират документи, уведомяващи собственика, че компанията му вече не е собственик на мрежата си. Оказва се, че на 27 май ПИБ е организирала търг за продажба на заложеното имущество на GCN, купувач е "Търнараунд мениджмънт", а цената - 2.15 млн. лв. Самата "Търнараунд мениджмънт"  е 100% притежание на банката и е регистрирана на нейния адрес с 2 лв. капитал през март 2013 г.

Една обикновена фактура

Към онзи момент ситуацията е такава, че GCN е платила целия си кредит към банката, но тя вече е усвоила обезпечението си и дори го е продала на своя фирма. А по думите на Ангелов той не успява да се свърже с мениджърите й. След медийния шум, вдигнат благодарение на въпросната пресконференция, нещата рязко се променят. Собственикът на телеком мрежата получава обаждане от ПИБ с предложение проблемът да бъде разрешен - срещу такса или комисиона. Развръзката идва сравнително бързо. На 27 юни Димитър Ангелов получава фактура от "Търнараунд мениджмънт" за 4.57 млн. лв. за продажба на движими вещи и имущество, осребрява я и така практически откупува собствената си инфраструктура. "Да, вярно е, платих и се оправих", каза той за "Капитал".

Да спечелиш 4 милиона за месец

Цялата история в числа е относително проста. Банката е прибрала първо 2 млн. лв., преведени от Министерския съвет като плащане по договора с GCN, а после още 1.8 млн. лв., платени от Димитър Ангелов. Междувременно разпределението на парите по сметките се бави, а после банката го обжалва. В крайна сметка обаче кредитът е изплатен. Впоследствие срещу 2.125 млн. лв., които притежаваната от ПИБ "Търнараунд мениджмънт" би трябвало да е дала на самата банка за активите на GCN, същата фирма прибира 4.572 млн. лв. от Ангелов по фактурата, с която той откупува мрежата си. Сега Ангелов чака още 4.7 млн. лв. от правителствената администрация. А парите за осребряването на фактурата са... кредит от ПИБ със седемгодишен срок и 10.5% лихва. Познайте дали собственикът на GCN в момента не търси да рефинансира заема.

Подробности, тънки като жица

Макар и да излиза, поне дотук, печеливша от историята, фирмата "Търнараунд мениджмънт" щеше да е още по-печеливша, ако беше успяла да стане собственик на активите на GCN. Макар и по баланс активите на оператора да са за 20 млн. лв., по думите на Ангелов те струват много повече (говорим за близо 3 хил. километра оптика). Има и още една подробност - част от парите от правителството за изброените по-горе държавни мрежи не са платени, защото мрежите не са издадени на поръчителя. Тоест те все още са на GCN по простата причина, че за момента нямат необходимите разрешителни за експлоатация (узаконяването на телекомуникационна инфраструктура по принцип отнема дълго време). С други думи, част от мрежата за национална сигурност и в момента е притежание на частната компания, която за малко щеше да се окаже собственост на фирма на ПИБ.

От самата банка, която беше потърсена от "Капитал" за коментар, не дадоха такъв. В началото на юни, когато скандалът за първи път избухна, от кредитната институция отговориха, че принципно не коментират отношения със свои клиенти.

Дали цялата история на Димитър Ангелов, GCN и ПИБ е само тази? Със сигурност има подробности, които остават скрити. Но това, което изплува на повърхността, ясно говори на всеки, който има кредит, отношения с държавата или и двете.

"Да, оправих се. Вярно е, платих и купих бизнеса си обратно." Така звучи отговорът на един недотам задлъжнял бизнесмен на въпроса успя ли да спаси фирмата си от банката, която практически го беше прибрала заради необслужван кредит. Кой е човекът? Коя е банката? За колко пари говорим? Какъв е бизнесът? Историята е доста любопитна... и малко плашеща.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat
  • -103
  • +28

  Случаят КАПИТАЛ и Алфабанк? И сега редакцията се опитва да ни убеди,че протестите целящи връщането на мутро-милиционерската шайка, представляваща интересите на олигархичните кръгове в страната, е за доброто на българските граждани и средния и малък бизнес?

 • 2
  mnogosamkrasiva avatar :-|
  mnogosamkrasiva

  Именно, случаят с "Капитал" (които си бяха заложили редакционната политика, моля ти се!) и "Алфабанк" - тогава какво стана? Някой да има повече информация по този случай?

 • 3
  stanislav84_84 avatar :-|
  stanislav84_84

  До коментар [#2] от "mnogosamkrasiva":

  Да – Цветелина го купи!

 • 4
  maslara avatar :-|
  Maslara

  Гарантирано от ГЕРБ - работиш, печелиш държавна поръчка, свършваш работата и Дянков ти казва да чакаш, докато кредиторите ти те погълнат. Перфектно!!! Тази схема доста проработи последните 4 години и за супер млаки семейни фирми. Трябва да се дава по-голяма гласност и хората да се замислят. Даде ли се млако власт на олигархията ще ни задуши напълно и Терминал 2 ще ни се вижда слънце.

 • 5
  antea avatar :-|
  antea

  не става особено ясно каква е причината да си купиш обратно бизнеса за 4,5 млн, след като твърдиш, че не дължиш нищо на банката и свързания с нея продавач, за които също се твърдеше, че са откраднали въпросния бизнес? в смисъл отказът да се търсят правата в съд изглежда малко съмнителен?

 • 6
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  [quote#5:"antea"]не става особено ясно каква е причината да си купиш обратно бизнеса за 4,5 млн, след като твърдиш, че не дължиш нищо на банката и свързания с нея продавач, за които също се твърдеше, че са откраднали въпросния бизнес? в смисъл отказът да се търсят правата в съд изглежда малко съмнителен?[/quote]
  Ами, представи си как купувачът с 2лв капитал продава фирмата и след това си търсиш парите, които са преточени някъде. При 2лв капитал има точно толкова покритие при съдебен иск след години дела, а дотогава всичко изградено си го загубил и иди го възстановявай. Интересно е дали прокуратурата не би трябвало да разследва случая.

  И как така банката е пуснала писмо през януари, а то се получава чак през май дни преди търга? Не трябва ли да е нотариална покана и сроковете да започнат да се отчитат от датата на получаване?

 • 7
  cnn avatar :-|
  cnn

  В Икономедиа яко сте я закъсали. Платена статия, след платена статия. Колко лоши са ПИБ, че си търсят парите! А защо не питате Буда защо не са им платили? Трябва да падне крадящото бизнес правителство на ГРОБ, да мине правителството ГРОБ-2 на самопредложилия се, самоодобрилия се, самоназначилия се посланик Райков и да дойде правителството на лошия Орешарски за да плати. Хайде да се запознаем и с мненията на хората, които работят в GCN. Може би те знаят най-добре за практиките в тази фирма:
  http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=9614

 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Ако описаното в статията действително е вярно, жална им майка на българите. Не знам кой стои зад ПИБ, но очевидно законът е направен за такива като него и подкрепя подобни "схеми".

 • 9
  borko_to avatar :-|
  borko_to

  Аре холан!!! Е как става така, че длъжници, които влачат кредиторите си с месеци, че и с години, като им посегнат на имуществото и веднага намират пари, за да се разплатят? И то не какви да е пари, ами 4.5 млн.?!?

 • 10
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  [quote#9:"borko_to"]Аре холан!!! Е как става така, че длъжници, които влачат кредиторите си с месеци, че и с години, като им посегнат на имуществото и веднага намират пари, за да се разплатят? И то не какви да е пари, ами 4.5 млн.?!?[/quote]
  Ти прочете ли статията? ПИБ купува фирмата със свое ново дружество с 2лв капитал, което е регистрирано през март. След това дава нов кредит от 4.5млн на стария собственик, за да си откупи нещата, а той, разбира се, ще изплаща тия 4.5 милиона. Мутрата дава кредит за откупа в случая.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK