21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко струват ползите от природата

Оценката на екосистемните услуги е важна при вземане на инвестиционни решения

Мара Георгиева
3878 прочитания

Почти три милиона евро е стойността на екосистемните услуги само за една година и само в една защитена територия – Природния парк "Русенски Лом" с площ 3408 хектара. Изчисленията са направени от експертите на Международната природозащитна организация WWF в България. "Тази оценка не е перфектна, но е ориентир. Освен това е първият опит за остойностяване на този вид услуги в България", уточни Мая Тодорова от WWF - България.

С понятието екосистемни услуги

най-общо се означават всички ползи от природата за хората. А те се делят на три групи: материални (дървесина, вода, риба, храни, влакна, горива, семена, билки и др.), регулиращи и поддържащи (горите влияят върху климата, качеството на водите, въздуха, а влажните зони регулират пречистването на водите и намаляват риска от наводнения), културни (възможности за туризъм, образоване, изкуство и др.). 

Между екосистемите и икономиката съществува пряка връзка. Затова оценката на този тип услуги е много важна, тъй като дава

база за сравнение при избора

на определени инвестиционни решения и планове за местно развитие. "Когато не знаем стойността на тези услуги, не знаем дали печелим или губим", обобщава Тодорова.

Известно е, че използването на природните ресурси без мярка води до проблеми, ако не се приемат подходящи мерки. "Но това не означава пълна забрана на човешка дейност. Тъкмо обратното – екосистемите се създават, развиват и увеличават природния си капитал благодарение на нея", коментира Юлия Григорова, експерт "Политики и зелена икономика" във WWF - България. В страната 30% от пасищата са признати от ЕС като земи с висока природна стойност. Те се развиват именно благодарение на използването им за паша на животните и за събиране на сено. Ако това не се прави, тези пасища ще загубят характерните си растителни и животински видове и ще отидат в горския фонд, без да са гори. Това означава, че губят високата си природна стойност и ние губим тази екосистема, обясни Григорова.

Англия е първата държава в ЕС, която вече е направила

национална оценка

на екосистемите си. Такива оценки подготвят в Чехия, Армения, Полша, Германия, Холандия, Белгия, скандинавските страни, Япония, Индия. Крайният срок за всички държави от ЕС да направят това е декември 2014 г. От Министерството на околната среда и водите уточниха, че се подготвя проект за картиране на екосистемните услуги (кои са те и къде са разположени) в страната. Очаква се в края на годината да започне изпълнението му. Специално за България не се очаква изготвяне на цялостна национална оценка, а само на приоритетните за страната екосистеми – горски, агро, водни.

 

Кой как харчи

Според Доклада за живата планета от 2012 г., който се изготвя от WWF на всеки две години, България консумира с 20% повече ресурси, отколкото през 2010. Експертите изчислили, че страната ни използва ресурсите така, все едно разполага с две планети (в доклада от 2010 г. - 1.8 планети). Същият е подходът и на Унгария. Румъния и Сърбия потребяват по-малко - все едно разполагат с 1.5 планети, но Европейският съюз (с 2.7 планети) и САЩ (с 4) са далеч напред.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK