Сопотски потайности

Икономическото министерство отказа да отговори как точно ще се използват налятите във ВМЗ - Сопот, 27.5 млн. лв.

ВМЗ няма пари да изпълни и сегашните си поръчки, но разчита на приходи от тях, за да купи материали за следващите
ВМЗ няма пари да изпълни и сегашните си поръчки, но разчита на приходи от тях, за да купи материали за следващите    ©  АСЕН ТОНЕВ
ВМЗ няма пари да изпълни и сегашните си поръчки, но разчита на приходи от тях, за да купи материали за следващите
ВМЗ няма пари да изпълни и сегашните си поръчки, но разчита на приходи от тях, за да купи материали за следващите    ©  АСЕН ТОНЕВ
20

млн. лв. са отделени за "неотложни задължения", но министерството отказа да отговори към кого точно и как е направен подборът на кредиторите.

Налетите в държавната ВМЗ - Сопот, 27.5 млн. лв. се харчат непрозрачно. "Капитал Daily" попита Министерството на икономиката за какво отиват средствата и кой е техният получател. И въпреки че отговорът отне седмица, той съдържа само едно конкретно изречение - 20 млн. отиват за плащане на стари дългове, а остатъкът - за заплати и оборотни средства. Обяснението е, че информацията е класифицирана.

Това обаче е публичен ресурс - парите за ВМЗ бяха предоставени под формата на увеличение на капитала от "Държавна консолидационна компания", в която постъпват средства от приватизация. Затова данъкоплатецът има право да знае за какво се разходват средствата. И няма как да е класифицирана информация размерът на просрочените заплати и как и кои кредитори са предпочетени, при положение че дружеството има над 150 млн. лв. дългове. Секретни може да са данните единствено за контрагентите по военните поръчки.

Скрит подбор

Макар че при отпускането на помощта министерството на икономиката писмено обеща разходването да е напълно прозрачно, единственото конкретно число от помощта е сумата от 7.5 млн. лв., част от която е била използвана за изплащането на забавени заплати и за оборотни средства. Няма и разбивка за кое от двете по колко, но предвид, че разходите за персонала на месец са за над 1 млн. лв., а просрочените суми са за два месеца и половина, много е вероятно да почти всичко да е отишло по това направление. А оборотни средства са нужни, защото според близки до завода източници по вече предплатена поръчка средствата са изхарчени, а работата не е започнала.

С останалите 20 млн. лв. са били погасени "неотложни задължения", но министерството отказа да отговори към кого точно и как е направен подборът на кредиторите. Мотивите на ведомството са, че това е класифицирана информация и не могат да се дадат конкретни данни.

Сред оскъдната информация, давана преди време от министри, е, че само държавните публични дълговете са за над 50 млн. лв. Но има и частни кредитори с по няколко милиона вземания - като КТБ (която отпусна заем неотдавна) и към ПИБ (която пък преди време поиска несъстоятелност на ВМЗ).

Отчет топ тайна

От години ВМЗ не публикува никакви финансови отчети, макар че като държавно дружество е задължено да го прави на всяко тримесечие на сайта на Министерството на финансите. С извинението за класифицирана информация от основния акционер от МИЕ отново отказаха да дадат официални данни за финансовото състояние на завода. От министерството посочиха, че отчетите могат да се получат само от ВМЗ, ако ръководството му прецени, че това няма да попречи на дейността на компанията. Само за сравнение - държавният оръжеен търговец "Кинтекс" публикува отчета си на всяко тримесечие. Но дружеството е печеливше и явно няма какво да крие.

Все пак "Капитал Daily" разполага със стари неофициални данни, според които миналата година приходите на ВМЗ са били по-малко от 70 млн. лв., а през първото тримесечие са били едва около 10 млн. лв. През 2010 г. оборотът е надминавал 80 млн. лв. Загубата е нещо обичайно за производителя на оръжие - от 6 до 20 млн. лв. в последните години и 3 млн. лв. през първите три месеца на тази.

Рестарт след дълга пауза

Министерството не отговаря и на въпроса каква част от мощностите на сопотския завод са натоварени. Причината за въпроса е, че от началото на годината работниците първо бяха пуснати в неплатен отпуск заради липса на поръчки, а последваща информация не е разкривана. От министерството посочват, че с част от парите за оборотни средства ще се купуват материали, за да се "рестартира производството". Което вероятно означава, че такова не е имало отдавна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-?
  2.5

  Нямам представа колко актуална е снимката към статията, нито какво производство илюстрира, но изглежда пълна архаика. Интересно какво точно се канят да "рестартират", но от прочитайки материала, единственото убеждение, с което оставам е, че така ще бъде до следващия рестарт...

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Понеже радиоводещите от "Хоризонт" много обичат да питат гостите си "Според вас кои са представителите на олигархията?" и "В какво според вас се състои задкулисието?", тази статия в голяма част им дава отговор на втория въпрос. Под предлог за конфиденциалност и търговска тайна (за банкова пък хептен да не говорим....) се извършиха всичките тези зулуми с държавни дружества, заради които хората започнаха да се палят по площадите от отчаяние. Заемите за "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", договорите за ВЕИ (съпроводено с извинението, че и те самите не знаели за каква мощност са, че да ни го споделят), предоговарянето на цената на газа с Русия, новата съдебна палата на Варна на стойност 140 милиона лева, за която има избран победител - фирма за миене на прозорци (понеже само този кандидат имал сертификат от ДАНС :-) )...И разбира се, ВМЗ Сопот, за които имах честта пръв да напиша, много-много отдавна, че когато държавата ме глобява за забавени отчети към ТР, да каже с колко глоби ВМЗ Сопот за същото и що за послание е това.

  Все едно, емпирично вече се доказа, че щетите за обществото от подобни "търговски тайни", "конфиденциални преговори" и т.н. са много по-големи от потенциалните ползи. Спокойно можем да кажем, че фирмите с традиции на конфиденциалност като магнит привиличат нечисти политически интереси, предвиди благоприятната среда за безшумно и незабелязано оглозгване. Затова: край! Щом една дейност ще бъде търговска тайна, значи без държавни фирми в нея!

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Водата се размъти. А в мътната вода ... А и тепърва ще се мъти!
  Време е жълтите павета да полетят, тъкмо гледам са се покривили тук-там и им е време за пренареждане.

 • 4
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  продължете въпрса си към ресорната парламентарна комисия. Там би могло да бъде обсъдена класифицираната част от евентуалния отговор за разходването на държавната помощ

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Няма нужда от отговор, тъй като на всички е ясно, че парите ще бъдат прибрани от партията под масата като му дойде времето.

 • 6
  plh avatar :-|
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now

  И ние имаме задължения. И ние имаме да плащаме заплати.
  Не може ли и за нас някое милионче.
  Ама да ни го дадат, както на ВМЗ, а не да ни го вземат!

 • 7
  victor2 avatar :-|
  victor2

  Като нямат пазари все едно да рестартират компютър" Правец-8" !

 • 8
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  Оскъдните обществени средства отново се ''наливат'' във фалирал соцгигант,а сметката ще плаща осиромашелия данъкоплатец.Ама те социалистите друго и не умеят,доказали са го многократно.

 • 9
  bekiarski avatar :-|
  Олег Георгиев

  Естествено, че няма да има информация. Не може всичко да бъде на светло. Става дума за стратегичско предприятие, което и без това беше ненужно осветено от миналото правителство, действащо в услуга на чужди компании и интереси и пренебрегвайки по този начин българските.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане