Стоян Мавродиев: Ако имаме дори микрон съмнение за купувача на "Доверие", той ще получи отказ

Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев: Ако имаме дори микрон съмнение за купувача на "Доверие", той ще получи отказ

Председателят на КФН пред "Капитал"

Стефан Антонов
7904 прочитания

Стоян Мавродиев

© Надежда Чипева


Обявено бе, че собственикът на ПОК "Доверие" е приключил преговорите за продажба на компанията с United capital. Какво е вашето мнение?

- При нас нищо не е депозирано като информация за това има ли сделка и с кого е тази сделка.

Как тогава може разговорите да са финализирани?

- Не може сделка да бъде финализирана. За да има сделка са нужни два компонента. Първо – договор между сегашните собственици и потенциален купувач и след това одобрение на регулатора, както става и при сделки в банковата система.

Не може да им сделка, без тя да е задълбочено одитирана от нас като регулатор и ние да сме се произнесли с мнение.

Каква е вероятността да кажете "не"?

- Не по-малка, отколкото да кажем "да". Ние не сме по никакъв начин обвързани с такава сделка, защото нашата най-важна задача е запазване на интересите на българската държава, съответно на българската финансова система и на осигурените лица, които са бъдещите пенсионери. Ако тези компоненти не са налице, всеки потенциален инвеститор може да получи отказ.

По някакъв начин представяна ли ви е вече тази компания?

- Не, по никакъв начин не сме получавали документи. Няма подадени документи под каквато и да е форма при нас като регулатор, за извършена сделка. Тоест да коментираме нещо, което витае в публичното пространство, не е сериозно като подход.

Ако Vienna Insurance Group реши да прави сделка с инвеститор, очакваме те да приложат всичката необходима информация. Ние ще направим много задълбочен анализ, включващ произход на средства, изследване на купувача до крайния beneficial owner (бел. ред. краен собственик) и съответно всички други компоненти като бизнес план, същност на инвеститора, финансово стабилен ли е и още много неща. Това ще е една тежка проверка и сериозен одит.

Това е сделка без аналог, може ли да прогнозирате колко време ще отнеме вашето проучване?

- Трудно ми е да кажа колко време би отнело, защото това ще зависи от качеството на информацията, която ще получим от настоящия собственик на акциите, от отговорите, на въпросите които ще зададем и другите институции, които също ще ангажираме в работата по тази проверка.

Ще работим усърдно за да не допуснем съмнителни купувачи да придобиват дялове от финансовата система и ако имаме дори един микрон съмнение за купувача, той ще получи отказ.

Това, че собственикът има споразумение с купувач, ние като регулатор по никакъв начин не сме длъжни да се съобразяваме с тяхното решение. Те много добре знаят, че купуват пазарния лидер в сектора, че това касае стабилността на цялата финансова система и интересите на над 1.2 милиона български граждани и трябва да са наясно, че компромиси няма да правим независимо от желаниетго на инвеститорите.

Обявено бе, че собственикът на ПОК "Доверие" е приключил преговорите за продажба на компанията с United capital. Какво е вашето мнение?

- При нас нищо не е депозирано като информация за това има ли сделка и с кого е тази сделка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  rodnirodni avatar :-|
  rodnirodni

  Дали следващата статия няма да бъде със заглавие "колко е размера на микрона ?" ....

 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  При Пеевски имаше повече от микрон, но го назначиха за шеф на ДАНС. В парламента има предложение за промяна на закона за Комисията за финансов надзор, така че Мавродиев да бъде игнориран при вземането на решение, така че дали съмнението е микрон или метър няма значение. Олигархията си подготвя нещата отдалеч- справка промяната в закона за ДАНС и искането за проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на Пеевски.

 • 3
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  Оставка на Джалъзов и Мавродиев - ултра-некомпетентни са. При тях ДЗПО достигна апогея на катастрофата си.

 • 4
  grosskopf avatar :-|
  Grosskopf

  Още помня как му светеше личицето, грееха очичките и как щеше да откъсне ръката на Цветан Василев, докато го награждаваше за мистър Икономика или нещо такова...

 • 5
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  United Capital Plc e регистрирана през 2007 г. във Великобритания и оттогава няма дейност. Скромните на фона на сделката 2.8 млн. паунда капитал са разпределени между офшорна компания, фондация и едно българско дружество. Последното е "Риджънт кeпитал".

  При такъв купувач на "Доверие" микронът вече е раздут до линеен метър. :(

 • 6
  xmm avatar :-P
  xmm

  Микрон е единица за дължина.
  Ами ако дълбочина или ширина се окажат приемливи?:)

 • 7
  hgu35305976 avatar :-|
  hgu35305976

  Повече от вас знаят, че човекът от снимката като чуе офшорка. Изглежда по същия начин както на снимката.

 • 8
  birdman avatar :-|
  birdman

  Странното е че новото правителство реши да се освобождава от "калинките" назначения на ГЕРБ, като ги замени компрометирани, неспособни , политически фигури чийто назначение е наредено отгоре, а Мавродиев още си стои на мястото има нещо гнило, май шефа на КФН е решил да играе по свирката на Цветан Василев и ДПС ..... а трябваше да е в затвора !

 • 9
  guten.sabahlian avatar :-?
  guten.sabahlian

  Микрон съмнение, наносекунда съвест, фемтограм законност?
  Май мерят всичко в $.

 • 10
  absfresh avatar :-|
  absfresh

  [quote#2:"Uprsport"]
  15 юли 2013 20:46 2 Отговор
  - +Оценка
  +7

  При Пеевски имаше повече от микрон, но го назначиха за шеф на ДАНС. В парламента има предложение за промяна на закона за Комисията за финансов надзор, така че Мавродиев да бъде игнориран при вземането на решение, така че дали съмнението е микрон или метър няма значение. Олигархията си подготвя нещата отдалеч- справка промяната в закона за ДАНС и искането за проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на Пеевски. [/quote]


  Е то нали за това е цялата игра. Сега се опитват да променят закона за КФН и да си вземат отгоре решението. Другия, който разследва тази сделка е ДАНС , защото е от естеството на национална сигурност.
  А така случайно купувач ще дойде същия ония, дето сложиха за 1 предиобед за шеф на ДАНС.
  Близо 2 милиарда лева активи , по 350 милиона на година и липса на каквито и да е разходи следващите 10 години е супер апетитна хапка.
  А империята КТБ има нужда от капитал, само държавните депозити не стигат. Все пак трябва вече да връщат на ВТБ заема за Виваком.
  И докато се усетим, пенсионните фондове, телекомуникации, медии, вериги магазини, десетки структурни предприятия ще са в ръцете на 1 човек.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал