Банките в САЩ зарадваха инвеститорите с висок ръст на печалбите

Повишаващите се лихви в САЩ и забавянето на нововъзникващите пазари могат да ограничат положителната тенденция за сектора

Въпреки несигурността на финансовите пазари през последните месеци, предизвикана от сигналите за промяна на политиката на Федералния резерв, големите щатски банки зарадваха инвеститорите с неочаквано висок ръст на печалбите за второто тримесечие. Последната институция, която обяви резултатите си в сряда, беше Bank of America. Банката е постигнала повишение на печалбата си със 70% за периода благодарение на приходите от търговия с акции и намаляване на разходите.

Нетната печалба е достигнала 3.57 млрд. долара, или 32 цента на акция, спрямо 2.1 млрд., или 19 цента на акция за същото тримесечие на 2012 г. Приходите са се повишили с 3.5% до 22.73 млрд. долара. Оперативните разходи на банката през изминалото тримесечие са спаднали до 16.02 млрд. долара спрямо 17.05 млрд. през миналата година. Понижаването на разходите е приоритет за изпълнителния директор на банката Браян Мойнихан, което пое ръководството през 2010 г. През следващата 2011 г. Bank of America обяви плановете си да спестява 8 млрд. долара годишно, като до четвъртото тримесечие на 2013 г. трябва да се достигне понижение на разходите с 1.5 млрд. долара на тримесечие. Приходите от търговия с акции на световните борси са нараснали със 17% до 4.19 млрд. долара през тримесечието, а приходите от инвестиционно банкиране са скочили с 10% до 4.5 млрд.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар