Пазарът на лоши дългове в България сега прохожда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пазарът на лоши дългове в България сега прохожда

Пазарът на лоши дългове в България сега прохожда

Йон Мелник, Kredyt Inkaso Capital Group, пред Капитал Daily

Валентина Илиева
5322 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Полската компания Kredyt Inkaso Capital Group влиза на пазара на дългове в България чрез българското си поделение "Кредит инкасо инвестмънтс БГ". Компанията има дъщерно дружество и в Румъния. Развива дейност повече от десетилетие, като от 2007 г. е листвана на Варшавската фондова борса. Специализирана е в управлението на дългове, инвестиции в необслужвани кредити и други проблемни активи, както и в изкупуването на дългове. Разговаряме с Йон Мелник, отговарящ за инвестициите в чужбина на компанията, за пазара на дългове в България.

 Какво е оценката ви за ситуацията в България в момента – политическа и икономическа? Притеснява ли ви това, което се случва тук, като чужд инвеститор, който сега започва бизнеса си?

- Според нас е важно бизнес ситуацията да се разделя от политическата и в интерес на истината за момента дейността ни не е повлияна. Знам обаче от българските си колеги, че продължителните протести и политическата нестабилност могат да се отразят на икономиката като цяло. Искам да подчертая, че всеки български гражданин е свободен да изразява позицията си и това е най-ценната придобивка на демокрацията.

 Какви са впечатленията ви от банковия пазар в България и от пазара на дългове в страната?

- Преди да решим да инвестираме в  България, направихме проучване на пазара и това, което мога да кажа на този етап, е, че българският банков сектор е доста добре развит. Тук има и много чуждестранни банки. По отношение на кредитирането ситуацията е такава, каквато е в останалата част от Централна и Източна Европа, нивото на необслужваните заеми е около 15%. Тези параметри са изгодни за нас и затова решихме да установим компанията си на този пазар и да навлезем тук. Това, което ни прави впечатление, засега е малко по-особената ситуация с предлагането на необслужвани кредити на пазара, което е по-ниско от очакванията ни на този етап.

 Какви са вашите очаквания за нивата на предлагане?

- Определено очакванията ни бяха за по-голямо предлагане на необслужвани кредити. Оказа се, че по-малко от тях се предлагат и търгуват на пазара, но вече разбираме защо е така.

Защо според вас?

- Българските банки развиват собствени отдели за събиране на просрочени вземания - имат кол-центрове и отдели, които се занимават с това. Тази ситуация не е особено изгодна за самите банки, защото те фокусира вниманието си върху развитието и работата на тези отдели, а това е допълнителна несвойствена дейност за тях. Така те влагат време и ресурс за събиране на вземания, вместо да разширяват и управляват основната си дейност. Освен това тази дейност е много скъпо занятие за тях, както и енергоемко. Вместо банките да се фокусират върху нея, предлагаме им ние да я правим това, което е основна свойствена дейност за нас, а те да изчистят кредитните си портфейли и да освободят активи и ресурси.

Какво е намалението, с което купувате портфейлите от просрочия?

- Имаме подписани споразумения за спазване на конфиденциалност по отношение на клиентите ни, поради което нямаме право да коментираме такава информация.

 Може ли да кажете кои са клиентите ви в България на този етап?  - Няколко са сделките, върху които работим тук в момента. Две от тях вече са сключени с банки, които са сред десетте най-големи в сектора. Но отново по тяхно изискване не бихме могли да коментираме имената им поради съображения за конфиденциалност.

 Така ли е и в другите страни, в които работите? И там ли имената на банките не се казват?

- Не, не е така. В другите страни не се спазват такива нива на конфиденциалност. Банките говорят за този тип сделки и ние също можем да коментираме. В България обаче това са специфични изисквания.

 Как си обяснявате тези специфични изисквания тук?

- С началната фаза на развитие, в която се намират този тип пазар и този тип сделки в страната, въобще целият процес. Разбираемо и обяснимо е, че те искат първоначално да наблюдават как ще протече процесът, а след това и да се убедят в нашата надеждност. Всяка една от банките тук, преди да се съгласи да се срещне с нас, поиска да види препоръки от други банки, с които сме работили. Те нямат доверие на нови партньори, притеснявайки се от репутационен риск предвид областта, в която работим. Освен това се опасяват и да не загубят клиентите си, стараейки се да останат разпознаваеми като лоялния партньор за своите клиенти на този пазар. Грижовни съм към бъдещето на своите клиенти и може би това е другата причина да са много внимателни какво правят с тях.

 Какви са практиките на пазара на дългове в Полша и Румъния?

- Банките в Румъния са готови да продават, не ангажират специални вътрешни отдели, които да се занимават със събиране на кредити, като по този начин намаляват разходите си. За нас това е моментът да сме активни на пазара и да купуваме. В Полша ситуацията е по-различна в сравнение с пазара в Румъния и България. Полските банки имат и допълнителни стимули в това отношение – получават данъчни облекчения, когато изчистят портфейлите си от необслужвани кредити. Може би си заслужава и в България, и в Румъния да се помисли за подобни стимули, които да поощрят банките да изчистват портфейлите си от просрочия.

 В сравнение с тези страни българският пазар не е ли малко малък?

- Обемите са различни, определено, но индикаторите на пазара са сходни и за това за нас сега е моментът да влезем на този пазар и да станем участници на него. Даваме си сметка, че може да се наложи да поизчакаме, докато процесите узреят.

 Какъв е обемът на портфейла, който предвиждате да инвестирате на българския пазар на дългове?

- Готови сме да инвестираме в България 10 млн. евро за покупка на необслужвани дългове, но не каквито и да било портфейли от просрочия. При покупката на необслужвани кредити правим внимателни анализи, подбираме и селектираме.

 Какво показват проучванията ви за задлъжнялостта на домакинствата и на малките и средни предприятия в България, както и за просрочените дългове?

- Нивото на задлъжнялостта на домакинствата тук е същото, каквото и в региона като цяло. По отношение на малките и средните предприятия при събиране на вземанията от тях трябва да се уточни дали дългът е собственост на физическо лице или на юридическо лице. Но определено се интересуваме и от малки и средни предприятия и от техните необслужвани дългове.

 Какъв е обемът на портфейла от необслужвани заеми, който сте купили до момента в България?

- Общият портфейл от необслужвани кредити, който сме закупили до момента, възлиза на 10 млн. лв. Това е обемът на заемите, които трябва да се съберат.

 Какъв е начинът ви на работа спрямо крайния клиент – кредитополучателят? Купувате дълга му и оттук насетне той какво да очаква?

- Първата ни задача е да информиране длъжника и да го осведомим за промяната, която е настъпила по отношение на неговия дълг, тъй като на практика след покупката на необслужвания кредит дългът му се прехвърля от банката към нас. Тези кредитополучатели ще получат писма за тази процедура и ще бъдат информирани за правния път, по който това става.

На практика новата ситуация на длъжниците е по-изгодна за тях, защото ние нямаме очаквания да съберем тези дългове наведнъж. Наясно сме със затрудненото им положение и искаме да им помогнем в тази ситуация, особено на добросъвестните длъжници, които имат желание да покриват задълженията си, но нямат такава възможност. Търсим заедно варианти как това да стане във времето. Разбира се, за тези длъжници, които не искат да установят контакт с нас или го избягват, отлагат го във времето, отказват да разговарят, разходите за тяхна сметка във времето за събирането на тези дългове започват да нарастват. Това са административни разходи, разходи за лихви. В такива случаи сме принудени, разбира се, в рамките на закона да потърсим тези вземания.

 Какъв е средно срокът, за който се събира едно купено просрочено вземане?

- Много е трудно е да се каже. Ситуациите с длъжниците и с тяхното отношение към нас са разнородни, както и по отношение на степента, в която са готови да съдействат. Понякога това отнема няколко месеца, а понякога и години. Всичко зависи от ситуацията, в която се намира длъжникът, както и от желанието му да я разреши.

 В България все още се срещат някои некоректни практики при събирането на дългове. Имате ли информация за това? В Полша и Румъния има ли подобни практики?  - Знаем, чували сме за ситуации в миналото в България, които са били с некоректни и недобри практики. В Полша няма как това да се случи. Пазарът там е много добре развит и силно регулиран, над дейността ни се осъществява надзор от много институции, които създават правила за работата ни. В Румъния също мога да кажа, че пазарът е доста добре регулиран, може би не в степента на развитост на Полша, но дори не съм чувал за неправомерни практики там при събиране на вземания.

Тук сме, за да покажем нов подход по отношение на длъжниците, партньорите ни и всички участници в процеса. Kredyt Inkaso е голяма публична международна компания. Фактът, че акциите ни се търгуват на Варшавската фондова борса, задължава и изисква от нас сериозно ниво на отчетност и прозрачност. Освен това е лесно да бъдем легитимирани, проследени и пр. Много лесно проследими са капиталите, които стоят зад нас, фондовете, които са собственици на акциите ни, като Generali, Aviva, Pioneer Investment и пр.

Полската компания Kredyt Inkaso Capital Group влиза на пазара на дългове в България чрез българското си поделение "Кредит инкасо инвестмънтс БГ". Компанията има дъщерно дружество и в Румъния. Развива дейност повече от десетилетие, като от 2007 г. е листвана на Варшавската фондова борса. Специализирана е в управлението на дългове, инвестиции в необслужвани кредити и други проблемни активи, както и в изкупуването на дългове. Разговаряме с Йон Мелник, отговарящ за инвестициите в чужбина на компанията, за пазара на дългове в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Абсолютно е прав Йон Мелник, че пазара сега прохожда. Неговата компания, не само събира дългове, но и обучава потенциални фирми, защо е по-добре да продават дълговете си. Те дори стигат до там, че не само купуват дългове, а ги взимат под наем. Вземайки дълг под наем, те имат достъп до кредитното досие на длъжника, и имат право да търсят купувач на дълга (на принципа на агенция).

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  geny avatar :-P
  Евгения Христова

  Вероятно са пропуснали в проучването си факта, че в България липсва съдебна система, поради това си и мислят, че имат бизнес тук.

 • 3
  anaty avatar :-|
  Ana Tyankova

  Явно сме толкова богати, че вече и чужденци идват да ни взимат от парите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK