НА ЖИВО от 11:00 ч.:
Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия

Слаба година за металургията

Производството в сектора спада през 2012 г., по-ниски резултати отчитат и рециклиращите компании

Понижението се дължи на кризата в Европа и намаленото търсене от основните потребители
Понижението се дължи на кризата в Европа и намаленото търсене от основните потребители
Понижението се дължи на кризата в Европа и намаленото търсене от основните потребители    ©  Анелия Николова
Понижението се дължи на кризата в Европа и намаленото търсене от основните потребители    ©  Анелия Николова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производството на метали в България е намаляло през миналата година, главно заради кризата и свитото търсене в Европа. Липсата на мерки за защита и стимулиране на промишлеността, както и нелоялната конкуренция на вътрешния пазар също са повлияли за негативната тенденция след отчетените положителни данни през 2011 г. Затова и производството като цяло все още остава далече от предкризисните нива, дори и в сегментите, където се наблюдава увеличение, става ясно от прегледа "Металургията в България през 2012 г.", изготвен от Българската асоциация на металургичната индустрия, в която членуват 43 компании.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  straw_ avatar :-P
  straw_sec
  • - 1
  • + 2

  Запазването на количеството катодна мед (преди претопяване), съпроводено с намаляване на произведената анодна мед (суровина за катодна мед), означава по-добри показатели при електроекстракцията, както и по-прецизен контрол по цялата технологична верига преди получаване на катодната мед.

  Само по себе си така представено означава, че технологичният мениджмънт в "Aurubis BG" е подобрен спрямо предишният период. Това може да се дължи както на подобрено качество на токът, така и на по-прецизен избор на шихтата, както и вероятно на детайлизиран поглед и предварителен анализ на всяко технологично звено.

  Много е вероятно това да се дължи на въвеждане на SAS (компютърни бази данни). Поддържането им е свързано с използване на висококвалифицирани специалисти (при специални условия), което за българско металургично предприятие е почти невъзможно. Ако е така, то най-вероятно е извършено с внос на ноу-хау и специалисти от централата на германският собственик, а поддръжката е осъществена с наши специалисти.

  -----------

  Намаляването на произведеното от КЦМ олово при запазени количества произведен цинк означава само, че потреблението от олово е намаляло. КЦМ следва настъпващите тенденции, а внедряваната нова технология за производство на олово само показва, че КЦМ се готви да отговори на бъдещите по-динамични изисквания относно договаряни количества олово.

  Запазването на нивото от 2011 г. в производството на цинк посочва "дълго дъно", което би означавало стабилна възходяща тенденция в търсенето на цинк след година, когато сезонността няма да повлиява оживлението в икономиката.

  Нередност?
 • 2
  the_european avatar :-|
  the_european
  • + 3

  КЦМ не е намалило производството нито с грам и работи на 100% натоварване на мощностите, които ще се увеличат още с влизането на Ново оловно производство догодина в реална експлоатация. Ще нарастне и ефективността им, тъй като разработиха технологии за преработка на цинко и олово съдържащи отпадъци. Ориентират се и към извличане на редки метали, които стават все по-ценни. Просто ОЦК Кърджали вече го няма, което се отрази на общото количество.

  Нередност?
Нов коментар