С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 2 авг 2013, 15:57, 5275 прочитания

Дивидент на кукуво лято

Заради регулаторни спънки вече трети месец "М+С хидравлик" не успява да разпредели печалбата си сред акционерите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След пет години криза българските компании отново започнаха да изплащат на акционерите си атрактивни дивиденти. Това създаде еуфория сред инвеститорите на фондовия пазар, които бяха възнаградени за търпението и за далновидността да заложат на печеливши бизнеси. И ако в повечето случаи разпределянето на печалбите е сравнително рутинна точка от общото събрание, то за акционерите в един от сините чипове на борсата, "М+С хидравлик", това се превърна в изнервяща приказка без край. Причината не е в нежеланието на някой да изплати дивидента, а в намесата на Комисията за финансов надзор (КФН), която на два пъти блокира процедурата. Макар и частен, казусът е емблематичен за противоборствата, които раздират капиталовия пазар. Освен това предприетите стъпки за разрешаването му може да доведат до нови тълкувания, накърняващи правата на акционерите при провеждането на общи събрания.

Кратка предистория


На 10 май тази година производителят на хидравлични мотори и спирачки от Казанлък свиква редовно общо събрание на акционерите, което трябва да реши как да разпредели печалбата за миналата година. Съветът на директорите е предложил каква част от нея да отиде за дивидент, като на акционерите се предоставя възможността да правят и други предложения. Комисията за финансов надзор реагира, като изисква от дружеството да е по-конкретно при разпределението на дивидента. Ето защо през май общото събрание не подлага на гласуване тази точка от дневния ред.

"М+С хидравлик" свиква второ общо събрание. То се провежда на 28 юни, като първоначалното предложение е за 0.40 лв. дивидент на акция. В хода на дискусията акционер става и предлага друго –  дивидентът да бъде по-щедър и да е по 0.60 лв. на акция. Решението се приема от събранието с нула гласа "против". Регулаторът обаче отново има друго мнение. Той налага забрана за изплащането чрез принудителна административна мярка. Мотивите са, че подобни предложения трябва да се правят поне 15 дни преди датата на провеждане на общото събрание със съответната обосновка за тях. Когато това се случва на живо и в хода на самото общо събрание, акционерите, които не присъстват в залата, нямат възможност да възразят срещу обсъждането на направеното предложение. Отсъстващи, разбира се, има, като много рядко, да не кажем никога, на едно общо събрание успяват да се съберат 100% от акционерите.

Септември ще бъде майВместо още през месец май да са си свършили работата и вече да харчат дивидента, акционерите в "М+С хидравлик" възлагат надежди това да се случи през септември. Предстои им да се срещнат за трети път на общо събрание през август, когато ще гласуват за 0.60 лв. дивидент. Междувременно съветът на директорите на дружеството е внесъл иск във Върховния административен съд, с който обжалва втората санкция на КФН. Резултатът от това дело се чака около Коледа и може да доведе до промени, валидни за всички акционерни дружества.

Според запознати със случая възникналият спор по нормативната уредба извежда на преден план въпроса дали обикновеният акционер може да прави предложения по същество по време на общи събрания, или правата му се ограничават до гласуване със "за", "против" и "въздържал се". Корпоративната практика към момента допуска такива предложения да се правят и гласуват по време на събранията.

Така например общото събрание на "Медика" през май мина без санкция от КФН, въпреки че в първоначалното предложение дивидентът бе 0.10 лв. на акция, но в хода на обсъжданията по време на общото събрание акционерите гласуваха за 0.15 лв. дивидент на акция.

Надзорът има защо да е особено бдителен, особено когато компаниите проявяват прекалена щедрост с дивидента, тъй като по този начин може да се извършва източване на дружествата. Пример за това е случаят с "Полимери" , който през миналата година се опита да изплати 54.4 млн. лв. дивидент, но бе спрян от КФН заради съмнения, че печалбата не е отчетена коректно.

Добрата работа на надзора в подобни случаи обаче не успява да разсее впечатлението, че в казуса на "М+С хидравлик" се действа селективно, още повече че от години дружеството разпределя дивидент по една и съща стандартна процедура. За 15 години публична дейност компанията е раздала почти 21 млн. лв. дивидент и тази й практика я прави толкова популярна сред инвеститорите на БФБ, част от които пострадаха и по друга линия от противоборството между регулатор и компания.

На 10 юли на борсата има сделки с акциите на "М+С хидравлик" по 8.80 лв. и това е последният ден, в който те се търгуват с право на дивидент. Ден след това цената пада до 8.20 лв., защото инвеститорите вече отчитат, че в книжата вече не се включват 60 ст. за разпределяне. В края на същия ден обаче става ясно за решението на КФН, така че продалите през деня по-евтино на практика са изгубили не по своя вина, защото няма да получат дивидента си.
И ако това е загуба за онези, които са купували или продавали акции в този период, то за тези, които държат акциите и разчитат на дивидентната доходност, се стига до проблем с очаквани и забавени парични потоци. Това е от особена важност за големите акционери в "М+С хидравлик" - "Стара планина холд" и "Индустриален капитал холдинг".

За и против

От КФН предпочитат да оставят публиката сама да чете и тълкува мотивите им в публикуваното на сайта на институцията административно постановление, касаещо дружеството. Не дават и яснота, дали съзират проблем в начина, по който е формулирано най-новото предложение за дивидента, за да се разбере какви са шансовете му да мине най-накрая на събранието през август. Извън регулатора мненията са противоречиви.

"Изкривяването на формалната правна логика и използването на превратно тълкуване на закони и европейски директиви очевидно са силни страни на регулатора, още повече когато това е в очевидна вреда на акционерите и пазара", коментира бивш директор в КФН.

В подкрепа на КФН се изказва Стою Недин, председател на управителния съвет на Асоциация на инвеститорите в България, който е убеден, че в случая не става въпрос за заяждане. "Има определен дневен ред, който определя диапазона, в който могат да бъдат взети решения, и начина, по който те трябва да бъдат предложени. Ако е имало представители, които са били там с пълномощно за гласуване, то имайте предвид, че това пълномощно засяга изрично решение, което те трябва да вземат. И ако нещо е било променено, то взетото по такъв начин решение е нелегитимно", обясни Недин.

Не толкова уверен, че КФН е действала правилно, е Николай Митанкин, който е директор за връзки с инвеститорите на "Стара планина холд" - един от големите инвеститори в "М+С хидравлик".

"Случаят е особено неприятен, защото този административен акт би могъл да окаже негативно влияние върху дейността и на други поднадзорни компании", коментира Митанкин. Според него в случая става въпрос не само за намеса на държавата в дейността на бизнеса, като отлага във времето разпределяне на парични потоци, на които акционерите разчитат. Казусът поставя под въпрос възможността на акционерите във всяко публично дружество, включително и миноритарните, да правят предложения пред самото общо събрание по вече обявените проекти за решения, което ограничава техните права.

"Самият факт на издаване на подобен административен акт неминуемо е отрицателен сигнал към чуждестранните инвеститори, които и така липсват на българския пазар на ценни книжа", коментира още Митанкин.

Независимо дали формално проблемът е в закона или в регулатора, той трябва да бъде разрешен. Защото, ако това тълкувание на КФН стане норма, в добрия случай все по-малко дребни инвеститори ще виждат смисъл да ходят на общи събрания, където са безгласни букви. А в лошия - все повече от тях ще решат, че правата им са дотолкова незащитени, че не си заслужава риска да влагат парите си на този пазар.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Ранна регистрация до 02.09.2019 г.

Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Какво научиха авиокомпаниите от NASA 1 Какво научиха авиокомпаниите от NASA

Превозвачите използват космическите технологии, които улесняват полетите

24 авг 2019, 1113 прочитания

Възходът и падението на General Electric Възходът и падението на General Electric

Гигантът има динамична 127-годишна история, като от икона на американската икономика се превръща в обект на разследване за масивна финансова измама

23 авг 2019, 1918 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Бомба от енергийни дългове

Задлъжнялостта на държавните фирми от сектора стига астрономически нива

Плащай, за да живееш

Пациентите с масови заболявания доплащат 300 млн. лв., за да получат лекарства от здравната каса

"Друсана" държава

Заради нежеланието си да различи индустриалния коноп от марихуаната България е на път окончателно да остане извън CBD индустрията

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

През Пулия с колела

Нагоре-надолу из Южна Италия - маршрути, места, полезни съвети

Should I Stay or Should I Go

Групата Hayes & Y за уроците, на които Великобритания ги научи