Reuters: Купувачът на "Доверие" няма дори сайт и телефон

Според Дебора Стърман в купувача няма нищо нередно, дори и да е неизвестна собствеността му

Reuters: Купувачът на "Доверие" няма дори сайт и телефон

Разследване на агенцията показа неясната собственост на United Capital и нежеланието тя да бъде разкрита

12965 прочитания

Според Дебора Стърман в купувача няма нищо нередно, дори и да е неизвестна собствеността му

© Анелия Николова


"Не ми пука, ако някой има проблем със сделката в България."

Дебора Стърман, директор в United Capital

Британската компания United Capital, която миналия месец се съгласи да купи почти изцяло най-големият български пенсионен фонд – "Доверие", не е листвана на борсата, няма интернет страница и телефонен номер, пише Reuters. Резултатите от направено от агенцията разследване показват, че офисът на компанията е в къща в градчето Грейс в Есекс. Тя е заета от Таня Пазарчик, която работи за Insolution Service – агенция, която предоставя помощ за учредяване на компании. Адресът се използва за редица клиенти. Самата Пазарчик пък казва, че препраща мейлите за United към адрес в Австрия, но иначе не знае много за компанията.

Финансовият отчет на United Capital, подаден през октомври, показва, че компанията разполага с 14 паунда в налични средства и не развива активна дейност. Цената на сделката за "Доверие" не се разкрива. В разпространено на 15 юли изявление продавачът – Vienna Insurance Group, съобщи само, че е договорил продажбата на 92.58% от Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" на United Capital PLC.

Тези пропуски повдигат въпроси в България относно намеренията на United Capital за "Доверие". С управлявани активи на стойност почти 1.8 млрд. лв. (784.7 млн. паунда) и над 1.25 млн. осигурени лица, компанията е важен играч на пенсионния пазар в най-бедната страна в Европа, отбелязва агенцията. Във Великобритания пък, активисти за повишаване на прозрачността използват случая, за да подновят призивите си за по-строги правила по отношение на разкриването на информация.

Разследване

Разследване на Reuters на база документите на компанията, както и на интервюта с източници от Великобритания, Австрия, България, Русия и Хонконг, показва, че собствеността на United Capital е разпределена сред редица юридически лица.

От българката управляваща социалистическа партия сезираха финансовия регулатор в страната с искане продажбата да бъде спряна. От регулатора отговарят, че ще потърсят повече информация за собствениците, финансите и плановете на United Capital за финансиране на покупката, след като компанията внесе документите си за одобрение на транзакцията.

Говорител на Vienna Insurance Group посочва, че компанията е извършила проучване на всички получени кандидатури от няколко места, като след като ги е оценила, е съставила шортлист. "Оттам нататък окончателното решение беше в ръцете на United Capital", посочва говорителят. Той обаче не отговаря на въпросите относно това какво е знаела Vienna Insurance за United Capital.

В разпространено по имейл изявление от 26 юли от United Capital посочват, че са базирана във Великобритания "холдингова компания", която, заедно с дъщерните си дружества, управлява активи за над 2 млрд. евро и която има "участие" в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в ЕС, САЩ и Русия.

Непукизъм

"Няма нищо необичайно около тази продажба или около процеса на подбор, който беше проверен (от независима компания)", казва адвокат Дебора Стърман, директор в United Capital. Попитана от Reuters за коментар на недоволството в България от сделакта, тя отговаря: "Не ми пука, ако някой има проблем със сделката".

Според британските регулаторни регистри, United Capital e учредена през 2007 г. от британското дружество Fletcher Kennedy, чиято дейност е учредяване на офшорни компании. На интернет страницата на Fletcher Kennedy се посочва, че дружеството може да учредява компании в офшорни центрове като Белиз, Британските Вирджински острови, Гибралтар и Сейшелите. Посочено е още, че учредяването на компания във Великобритания става за три часа и срещу такса от 208 паунда.

Директорът Чарлс Флетчър посочва, че компанията е била инструктирана за учредяването на United Capital от човек, чието име отказва да посочи. Отчетът за финансовата година, приключваюа през май 2012 г., който е публикуван през октомври, показва, че компанията има почти 2.9 млн. паунда средства в брой. Ревизиран отчет, публикуван по-късно същия месец, сочи, че средствата в брой са 14 паунда. И двата документа показват, че компанията не развива активна дейност.

Български политици и осигурени в "Доверие" искат повече информация за собствениците на United Capital. В изявлението сиот 26 юли от United Capital посочват като един от основните си инвеститори руския банкер Сергей Мастюгин. Председателят на United Capital – Стърман, коментира за Reuters, че делът на Мастюгин в базираната в Хонконг Asia Trade Management, в която руснакът е основен акционер, е близо 50%.

От United Capital посочват още, че базираната в Лондон LJ Capital е увеличила акционерното си участие в компанията, като по думите на Стърман делът е близо 50%. От LJ Capital отказват коментар, пише Reuters.

"Съответните хора"

Отчетите на United Capital показват, че компанията има четирима директори. Трима от тях – Слободан Ристич, Гюнтер Рор и д-р Хайнц Русвурм – живеят във Виена и околностите. Четвъртият директор е Стърман.

Рор е директор от 2007г. Документите показват, че Ристич, Русвурм и Стърман са назначени на 11 юли тази година – 4 дни преди Vienna Insurance Group да обяви, че ще продаде на United дела си в българския фонд.

Рор, който се представя като ръководител на фирма за ИТ и корпоративни консултации, казва, че ще предаде въпросите от Reuters на "съответните хора". С Русвурм, вписан като данъчен счетоводител, засега не може да се установи връзка. Няма контакт и с Ристич.

Пламен Димитров, ръководител на най-големия профсъюз в България, контролиращ 1% от "Доверие", казва, че синдикатът иска да научи повече за United Capital. "Фондът няколко пъти е сменял мажоритарния си собственик, но купувачите винаги са били известни компании, а сега излиза тази (United Capital) и никой нищо не е чувал за нея", казва той.

Сред предишните мажоритарни собственици са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), германската Deutsche Bank и холандската Kardan Financial Services Group. От Deutsche Bank и Kardan отказаха коментари за тази публикация. От ЕБВР още не са отговорили на искането за коментар, пише Reuters.

Председателят на управителния съвет на "Доверие" Даниела Петкова казва, че несигурността за бъдещия собственик нанасят щети на фонда. "В момента не знам каква е справедливата стойност на компанията, тъй като заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд. Говорим за хиляди."

Събранието на акционерите на "Доверие", на което присъства Стърман, не получи никаква нова информация да купувача, казва Димитров. Следващото събрание е насрочено за 20 август.

"Не ми пука, ако някой има проблем със сделката в България."

Дебора Стърман, директор в United Capital

Британската компания United Capital, която миналия месец се съгласи да купи почти изцяло най-големият български пенсионен фонд – "Доверие", не е листвана на борсата, няма интернет страница и телефонен номер, пише Reuters. Резултатите от направено от агенцията разследване показват, че офисът на компанията е в къща в градчето Грейс в Есекс. Тя е заета от Таня Пазарчик, която работи за Insolution Service – агенция, която предоставя помощ за учредяване на компании. Адресът се използва за редица клиенти. Самата Пазарчик пък казва, че препраща мейлите за United към адрес в Австрия, но иначе не знае много за компанията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


48 коментара
 • 1
  villiger avatar :-|

  Мирише си на престъпни интереси от километри...

 • 2
  the_mad_mellon avatar :-|
  the_mad_mellon
  • -15
  • +140

  Да се гласиш да влезеш на нов пазар с думите "Не ми пука, ако някой има проблем със сделката" е повече от показателно как са уредени нещата. Да ме прощава лелката от снимката, ама България не и е бащиния! So Long, and Thanks for All the Fish!

 • 3
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Такива мътни сделки трябва директно европейски надзорен орган да ги спира!
  На нашето продажно КФН не може да се вярва!

  А и ВИГ не ги ли е гнус да сключват сделки с подобни партньори!?

 • 4
  petar_georgiev avatar :-?
  petar_georgiev

  Не е нужно да си икономист, за да видиш в цялата съзнателно забъркана каша, лицето на поредният руски стратегически "инвеститор" (от КГБ-стката "школа" на В.В.Путин) в българската реалност...
  Драги сънародници - учете руски!

 • the_mad_mellon

  До коментар [#4] от "petar_georgiev":

  Абе то както е тръгнало май и турски ще се наложи да учим http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/08/03/2115368_dobre_privatizirana_sistema/?ref=id.

  Така че - драги сънародници - който не е станал полиглот - ще стане!
  Повръща ми се от цялата тази история, наистина!

 • 6
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  Може само да се предположи , че Мишо Шамара е единственият , който се досеща на кого принадлежи британската компания United Capital .

 • 7
  val71 avatar :-|
  val71

  До коментар [#3] от "Стефанов":

  И аз непрекъснато това се питам - какви са тези ВИГ с голямото им самочувствие на европейска компания, които сключват договори с подобни неизвестни юридически субекти и още по-лошо досега изобщо не става ясно откъде ще дойдат парите, какъв е техния източник, че то както е тръгнало може и от търговия с дрога да е при тези контакти на шефа на КФН, който трябва да разреши сделката.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Капитал, явно става дума за типична фирма-пощенска кутия, която прикрива истинските лица. И понеже самата фирма-пощенска кутия няка активи (тя е пасивна, противно на уверенията на някои от увернията на нейни представители, вкл. госпожата на снимката) съгласно английските закони и реулатори - през Октомври 2012 година е имала ... 14 английски паунда в брой !!!, без реален офис, телефони, факс, адрес, че дори и интернет страница и Скайп...явно че намеренията тук не са укриване или избягване на данъци и такси (поради което се регистрират много от офшорките), а за да се укрие самоличносттта на реалните играчи за ... бъдещи сделки, т.е. за покупката на българския пенсионен фонд "Доверие" с 1.2 милиарда долара активи - пенсионни отчисления на българи.
  Всеки може навсякъде по света да регистрира фирма с една незначителна сума!
  Въпросната англичанка -

  "Таня Пазарчик, която работи за Insolution Service – агенция, която предоставя помощ за учредяване на компании. Адресът се използва за редица клиенти. Самата Пазарчик пък казва, че препраща мейлите за United към адрес в Австрия, но иначе не знае много за компанията"

  се е препитавала точно със същия бизнес, който е имал и "великият експерт" Мавродиев, преди (а май и по време- чрез други лица) да стане председател на ... Комисията за Финансов Контрол!!! Който е съдал шелтер - регистрирал (поне) две от офшорните компании на Брендо, за да може последният да препира милиони от търговията си с наркотици! (И за когото - за Брендо - бившият шеф на ГДБОП Флоров твърдеше, че бил "едър бизнесмен" и отгодини "не се занимавал вече с такива неща"...??? Същият Брендо,с парите на когото пък младият син на друг шеф в ДАНС - Драшков се оказа, че е ... едър инвеститор в строежи на недвижими имоти за десетки милиони...)

  На фона на всичко това изниква съвсем логичния въпрос - работа на българските регулатори и държавни органи ли е да се занимават с подобни криминални ситуации и да проучват кои са истинските лица, които ще купуват най-големия пенсионен фонд в България, или на финансовото разузнаване, службите (вкл. европейските) и МВР?
  И така ли ще се процедира и занапред при всяка сделка, която касае трансформацията на по-сериозна собственост на държавата или на големи групи българи?
  Къде са и защо се крият регулаторните органи и ръководителите им, след като вече са налица щетите от подобни криминални опити за придобиване на този пенсионен фонд - хиляди българи вече са изпратили своите заявления до фонда да изттеглят парите си от него?

 • ddj29393868

  Искам да Ви кажа ,че много от "големите" компании у нас също нямат никакъв сайт, или телефони! Четеш ,че ще правят инвестиции за милиони, а информация за тях никаква! Ни лица за контакти, ни нищо! Пълна мъгла! Мъгла и във намеренията и във финансите и във всичко! И всички са от някакви затворени кръгове от фирми където се не допуска никой без връзки! А иди прави бизнес във такава "държава"!?

 • 10
  longin avatar :-(
  longin

  Единственото позитивно действие за осигурените в Доверие е масово,
  масово подаване на молби за прехвърляне в другите фондове - и то не с
  хиляди , а с десетки хиляди ! само така може да бъде показана
  абсолютната нетърпимост и неприемливост към цялата тая смрадлива
  история...
  Само един такъв масов отпор би бил обица за собственици, посредници,
  банкери, "регулатори" от Кафенета, политици и други въвлечени далавераджии;
  същото е като с мобилните оператори - едва когато ги лишите от
  приходи започват да се съобразяват с вас, и никой ама
  никой( 'Държавата/"Те"/ трябва да се погрижи!!???') няма да защити вашия
  интерес вместо вас.

  Българското общество ще го научи този урок рано или късно - ако ще да
  е и по по-трудният начин , след още Х десетилетия, пропиляни ресурси или излъгани бъдещи пенсионери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход