"Приста ойл" купи "Шеврон Чехия"

Цената на сделката не се посочва, българската компания ще трябва да развива бранда Texaco през следващите пет години

Бизнесът на "Приста ойл" продължава да се разраства.
Бизнесът на "Приста ойл" продължава да се разраства.    ©  Юлия Лазарова
Бизнесът на "Приста ойл" продължава да се разраства.
Бизнесът на "Приста ойл" продължава да се разраства.    ©  Юлия Лазарова

Компанията за производство и търговия с моторни и индустриални масла "Приста ойл" е купила Chevron Чехия", съобщиха от българското дружество. Цена и други подробности по сделката не се посочват, но ангажиментът на "Приста ойл" е да продължи да развива бранда Texaco през следващите 5 години.

Чешката компания се занимава с дистрибуцията на масла за американската Chevron от 1998 г., като реализира на пазара 1.5 млн. литра и има приходи от 4 млн. евро. Едни от значимите й клиенти са производителите на автомобили и камиони Toyota и DAF, производителите на багери Bobcat и подразделението на Škoda за изработване на турбини.

Сделката е второто по-голямо придобиване на активи на американската компания от "Приста ойл". През 2011 г. българската компания изкупи участието на Chevron в завод за масла, който се управлява в партньорство с "Узбекнефтегаз" – националната петролна компания на Узбекистан

"Партньорството с Chevron е ключов елемент в бизнес стратегията на "Приста ойл" за растеж и налагането на мултибранд стратегията на компанията. Плановете ни са това партньорство да се задълбочи и покрие други големи пазари на компанията "Приста ойл" още в рамките на тази година", коментира в официалното съобщение Пламен Бобоков, председател на съвета на директорите на компанията.

По-рано през годината българската компания обнови и разшири завода си за вазелин в Унгария - Bogdany Petrol. В предприятието в Ниербогдани се произвеждат емулсии, изолационен гел, индустриално приложими масла, специални парафини за изолации, като основното производство е на различен клас вазелини. На мястото на старите мощности за вазелин компанията инвестира в изцяло нов цех за производството му. 

Разрастване

"Приста ойл груп" е холдингова структура, като най-общо бизнесите и се делят на две - акумулаторен бизнес - "Монбат", и маслен бизнес, в който влизат "Приста ойл" и дъщерни компании в редица държави. Разрастването на производството в Унгария е само един от проектите в ход на "Приста ойл". През миналата година бяха обявени намеренията за изграждане на завод за рециклиране на отработени масла в Украйна, като проектът е на свързаното дружество "Приста рисайклинг". Такова предприятие вече се строи в Узбекистан. В ход са и проектите за изграждане на верига от брандирани сервизни центрове в Турция. Напредва и модернизацията на българското дъщерно дружество "Верила".

Миналата година, след оттеглянето на фонда Gramercy от "Приста ойл груп", в българската компания влязоха базираният в Хонконг инвестиционен фонд ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие, които придобиха 30% дял в компанията. Сделката включваше смяна на миноритарния инвеститор, капитал за разрастване на бизнеса и корпоративно преструктуриране на българската група. Транзакцията с ADM и ЕБВР беше на стойност 48 млн. евро, а отделно ЕБВР отпуска на "Приста ойл" и дългосрочна кредитна линия на стойност 12 млн. евро.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане