Последният гръцки отчет на "Глобул"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Последният гръцки отчет на "Глобул"

Последният гръцки отчет на "Глобул"

Приходите и печалбата на мобилния оператор очаквано се свиват

Юлиян Арнаудов
8963 прочитания

© Цветелина Белутова


Голямата новина не само за "Глобул", но и за целия телеком-сектор в България за тази година е продажбата на оператора от ОТЕ на Telenor. Норвежците влезоха във владение на българския мобилен оператор от 1 август и скоростно смениха борда на директорите и оперативния му мениджмънт. Предизвикателствата пред новия собственик обаче тепърва предстоят и това още веднъж се потвърждава от финансовите резултати на "Глобул", оповестени вчера заедно с тези на ОТЕ за второто тримесечие на годината. Те се явяват последни за компанията под шапката на гърцкия телеком и показват отново спад - както на приходи, така и на финансов резултат. А предизвикателството е голямо, защото спадът е общ за целия пазар и при комплексно свиваща се индустрия подобряването на числата е още по-сложна задача.

Числата говорят

Приходите на GSM оператора се понижават за поредно тримесечие до 87 млн. евро през април-юни. За сравнение, през същия период предходната година те са били 102.5 млн. евро, което прави спад с 15.1% на годишна база. Печалбата преди лихви, данъци, такси и амортизации (EBITDA) също се свива с 12.3% на годишна база от 39 на 34 млн. евро, показва финансовия отчет на компанията.

Ситуацията не е по-различна и при резултатите за полугодието. Приходите на "Глобул" намаляват с 14.9% до 169.6 млн. евро, докато печалбата (EBITDA) се свива с 16.8% до 60.5 млн. евро.

Добрата новина за "Глобул" е, че спрямо предходното първо тримесечие има повишение, както при оборота, така и при печалбата. През периода януари-февруари тази година приходите са 82.6 млн. евро, а EBITDA - 26.3 млн. евро.

Обичайните фактори

Тези резултати са следствие на свитото потребление в България, посочват от "Глобул". Освен това засилената конкуренция води до понижение на цените на дребно, като тази тенденция се усеща особено силно при сегмента за бизнес клиенти, допълват от телекома. Друг съществен фактор, който изяжда от приходите не само на "Глобул", но и на останалите оператори е регулацията на таксите за терминиране на мобилни разговори (цени на едро), както и крайните тарифи за роуминга от страна на държавния регулатор. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предприе понижение на цените на едро на няколко стъпки, стартирали с рязко орязване през юли миналата година и продължили по-плавно през януари и юли тази година. Така от третото тримесечие на 2012 г. трите мобилни оператора отчетоха драстичен спад на оборотите си, който продължава и в момента. Именно наложените ниски цени за терминиране доведоха и до намаляване с около 24% на средния приход от абонат на "Глобул". Той вече е 10.90 лв. месечно, докато средното потребление остава непроменено спрямо предходния период – 155 минути.

Доза оптимизъм

За сметка на това мобилния оператор, според данни от прес-службата му, увеличава броя на абонатите си с 6.4% през второто тримесечие на годишна база до 4.6 млн. Компанията също така отчита силен ръст на потреблението на мобилен интернет, което е скочило с 84% без да се броят клиентите от типа machine2machine (M2M). Отделно абонатите на фиксирани услуги достигат до 230 хил през периода в края на юни.

В информацията за самия отчет на гръцката ОТЕ на няколко пъти е подчертано, че продажбата на "Глобул" ще се отрази изключително благоприятно на компанията, а главният изпълнителен директор Майкъл Цамас е цитиран с уверения, че след тази сделка гръцкият телеком е толкова стабилен финансово, колкото не е бил от години.

Финансови резултати на "Глобул" (млн. евро)
 Q2 2013Q2 2012ИзменениеЯнуари-юни 2013Януари-юни 2012Изменение
Общо приходи87102,5-15,10%169,6199.,-14,90%
Печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBTIDA)34,239-12,30%60,572,7-16,80%
Дял на печалбата спрямо приходите (%)39,30%38,00%+1,3pp35,70%36,50%-0,8pp
Източник: "Глобул"     

Голямата новина не само за "Глобул", но и за целия телеком-сектор в България за тази година е продажбата на оператора от ОТЕ на Telenor. Норвежците влезоха във владение на българския мобилен оператор от 1 август и скоростно смениха борда на директорите и оперативния му мениджмънт. Предизвикателствата пред новия собственик обаче тепърва предстоят и това още веднъж се потвърждава от финансовите резултати на "Глобул", оповестени вчера заедно с тези на ОТЕ за второто тримесечие на годината. Те се явяват последни за компанията под шапката на гърцкия телеком и показват отново спад - както на приходи, така и на финансов резултат. А предизвикателството е голямо, защото спадът е общ за целия пазар и при комплексно свиваща се индустрия подобряването на числата е още по-сложна задача.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  Пълна мистерия откъде са си увеличили абонатите. Аз пълен магазин на Глобул и Германос не съм видял от три-четири години за сметка на тези на Виваком и Мобилтел. В Мобилтел ми се е налагало да чакам половин час за смяна на план (защото в Хенди бих стъпил единствено с охрана, адвокат и поп-екзорсист). Въобще Глобул не са мръднали на йота от повече от три години, да не говорим за най-ужасния мобилен интернет, дето и чеп за зеле не става от него. Май-май гърците са шменти-капели нещо... ..като за последно.

 • 2
  udri avatar :-|
  udri

  Сбогом,дано сте щастливи!

 • 3
  sorilea avatar :-|
  Sorilea

  До коментар [#1] от "The Dragon Reborn":

  Това че магазините на Мтел и Виваком са пълни не означава , че хората се тълпят и се натискат да им станат абонати. Тези две фирми са борят за приза ' най - некоректна " компания в България. Не забравяй че скандалите с договорите по телефона ( дистанционни договори ) и автоматично подновяване на срочни договори, бяха именно при тях. Родителите ми ( пенсионери ) ходиха сто пъти, да се опитат да си прекратят договора с Виваком, който дори не бяха подписали. Сигурно затова ти се струват пълни техните магазини. За съжаление, все още не са успели, дори и с писмо до комисията за защита на потребителя. Дреме им на повечето хора, кой какъв интернет има. Хората искат да говорят евтино и да не ги прецакват по подобен начин.

 • 4
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  Помня малко преди Глобул да стартират някакъв висш мениджър се обяснявсше как ще пуснат предплатени карти... МТел явно и ре са слушали (хитът беше тарифа "на инвалид" 20 минути фрее и после по 2.60/мин) взеха че избачкаха МТел Прима. И то преди Глобул да тръгне.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  До коментар [#3] от "Sorilea":

  Аз за Германос имам същото мнение като за Хенди. Стратегията да се атакуват хората като влезнеш в офис или магазин е направо отвращаваща и я въведоха точно Германос и Глобул. И това го твърдя с ръка на сърце, тъй като и аз преди години за около три месеца работех в Германос и много добре им знам похватите и изискванията на мениджърите. В Мобилтел съм готов да чакам и час, защото винаги се държат на ниво и си личи, че повечето хора от персонала си разбират от работата - винаги ми обясняват толкова подробно всичко, че чак ми става тегаво накрая да ги слушам, освен това спрямо мен никога не са имали некоректно отношение. В магазини на Мобилтел и Виваком е пълно за какво ли не: за плащане, за сключване на договор, за покупка на телефон, недоволни. Може би защото предлагат и ТВ и стационарен нет. Но в Глобулския магазин почти винаги е празно или евентуално има 1 който да си плаща сметката.

 • 6
  agata1 avatar :-|
  agata1

  И всичко това на фона на 13, 14 и 15 заплата плюс бонуси, за служителите, въведени по гръцки образ и подобие.

 • 7
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  Теленор да пускат сат-тв по-бързо и да отменят глупостта с отчитането на пълни минути, това им е пистата.

 • 8
  donceconka avatar :-|
  donceconka

  Пуснах една сълза за тях...от 170 млн оборот, само 60 млн печалба! Или скромните 35%....

 • 9
  gfc43314823 avatar :-|
  gfc43314823

  След като взеха да им регулират цените е нормално приходите да спаднат, което ясно показва колко пари са правени от роуминг и разговори между оператори. Е, нормално е и това да почне да влиза в някакви приемливи граници, но това че в Глобул магазините няма хора може да означава че добре и бързо си вършат работата. Относно Германос - по-добре да търся да си платя на женския пазар, отношението там е покъртително. А за сравнение с Виваком и мтел - пазара е свободен за избор, особено когато не получаваш фактура с месеци...

 • 10
  big_papa avatar :-|
  big_papa

  Вярно голяма мъка - само 35% печалба преди данъците... Живи да ги ожалиш горките...:-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK